Sosyal medya, markalar için daima zengin bir fırsatlar yaratıyor. Bu kanalları etkin biçimde kullanarak;
- Alıcıların, ürünlerini, hizmetlerini ve markanı nasıl gördükleri hakkında değerli bilgileri edinebilir,
- Yeni ve potansiyel müşterilere erişebilir,
- Kendi kitleni bir arada tutabilir,
- Kitlenden aldığın geri bildirimlerle ürü/hizmetlerini geliştirebilir,
- Markan hakkındaki şikayetleri en kısa sürede çözüme kavuşturabilirsin.
Sıfırdan Başlayalım: Sosyal Medya Yönetimi Nedir?
Sosyal medya yönetimi; belirlenen hedef ve hedef kitle kapsamında, sosyal medya kanallarında içerik oluşturma, yayınlama, tanıtım yapma, kitleyi analiz ve ederek büyütme ve tüm genel olarak bu süreçleri sürdürülebilir biçimde yönetmeyi kapsıyor.
Bu sayede; hedef kitle ile etkileşim kuralarak marka erişim ve görünürlüğü artırmak hedefleniyor. En sık ve güncel olarak kullanılan mecra olması sebebiyle sosyal medya yönetimi markan için en kritik pazarlama adımlarından biri olarak düşünülmesi gerekiyor.
18 Temmuz 2021’e kadar kamuya açık verilere göre, sosyal medya platformlarında aylık 300 milyondan fazla aktif kullanıcı yer alıyor; Dağılımı ise şöyle;
- Facebook, aylık 2.853 milyar aktif kullanıcı
- YouTube potansiyel reklam erişimi 2.291 milyar
- WhatsApp, aylık en az 2 milyar aktif kullanıcı
- Instagram’ın potansiyel reklam erişimi 1,386 milyar
- Facebook Messenger’ın aylık yaklaşık kullanıcı sayısı ise 1,3 milyar
Özetle; oldukça geniş bir kitleye ve neredeyse sonsuz ihtimal ile iletişim yapabilir ve bu iletişimi doğru kullanırsan kazanan sen olabilirsin 🤩
Sıfırdan Başlayalım: Sosyal Medya Yöneticisi Ne Yapar?
Sosyal medya yöneticisi; bir ürün, marka, hizmet ve hatta bireyin sosyal medya varlığını izleme, yürütme ve planlama süreçlerini yöneten kişiye deniyor. Sosyal medya yöneticilerine genellikle “markanın sesi” olarak da biliniyor. Bir sosyal medya yöneticisinin günlük iş kapsamı tamamen yönettikleri işletmenin büyüklüğüne, hedef kitlesine ve sosyal medya platformlarına bağlı olarak değişiyor.
Sosyal medya yöneticisinin iş tanımında yer alan temel iş kalemleri ise şöyle sıralanıyor;
- Markanın hedef kitlesini analiz etmek
- Bir sosyal medya stratejisi ve içerik takvimi geliştirmek
- Kitleye uygun, trendlerde olan, ilgi çekici içerikler oluşturmak
- Videolu içerikler oluşturmak
- Rakip sayfaları analiz etmek
- Tüm sosyal medya platformlarında markanın sesini duyurmak
- Yorumları yanıtlama, mesajlara yanıt verme ve diğer sayfalarla etkileşim kurma.
- Gönderileri, anahtar kelimeler ve hashtag’ler ile üst sıralarda tutmak
- Her platformda katılımı analiz etmek ve sonuçları işverene rapor şeklinde sunmak
- Sosyal medyanın şirketin ya da müşterinin işine ne derece katkı sağladığını analiz etmek.
- Ücretli reklamlar için hedef kitleyi analiz etmek ve oluşturmak
- Sosyal medya ücretli reklam bütçesini yönetmek ve verimli kullanmak
Sosyal medya yönetimi, sanılanın aksine yalnızca “gönderi paylaşmak” ve “beğeni toplamak” üzerine kurulu değil. Aksine, her marka özelinde dikkatlice tasarlanması ve kitleyi iyi analiz ederek adımların buna göre atılması gerekiyor. Bu durumda da tek bir soru akla geliyor: “Bu çabayı gösterip, bütçe ayırıp sosyal medyayı aktif olarak kullanmak zorunda mıyım?”
Neden Sosyal Medya Yönetimi Yapmalısın?
Sosyal medyanın yapısı, bireysel kullanıcıların ve kurumsal markaların hedef kitleleriyle sürekli etkileşim ve iletişim kurmasını sağlıyor. Günümüzde mobil cihazların ve tabletlerin kullanımı sosyal medyanın etkinliğini artırmaya devam ediyor. Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya uygulamaları üzerinde etkin olan işletmeler rakiplerinin önüne geçebilir ve yeni müşteriler kazanabilir. Hadi gel biraz daha derine inelim;
Hikayeni Anlatmanın En İyi Yolu
Facebook veya Instagram gibi sosyal medya mecralarından herhangi birinde çevrimiçi varlığa sahip olmak, hedef kitlenle etkileşim kurmanın ve onlarla kişisel düzeyde gerçekten bağlantı kurmanın harika bir yolu.
Bu da sana hikayeni tüm takipçilerine anlatma ve başarıların veya geçmiş başarısızlıkların aracılığıyla onlara ilham verme şansı verir. Burada anahtar kelimemiz “hikaye anlatıcılığı”.
Peki bir marka/kişi ya da kurum neden tanıtım yapmak varken uzun uzun hikaye anlatmak ile uğraşsın? Öncelikle şuradan başlamalısın: Senin hizmet/ürününe benzer onlarca marka varken kullanıcı seni neden tercih etmeli? Sürekli olarak “daha iyi” bir ürün idealine koşmak yerine, mevcut ürün/hizmeti; müşterinin bağ kurabileceği veya bağ kurmak isteyeceği bir hikaye ile eşleştirmek, müşteri tarafında reklam bombardımanına yol açmadan, seni kolayca rakiplerinden ayırır ve tercih sebebi hâline getirebilir. Özellikle yeni bir marka isen, fiyat ya da fonksiyonellik anlamında “çığır açımıyorsan” senin kurtarıcı iksirin de hikaye anlatıcılığı olacak.
Bu aşamada; markana bir karakter tanımlayıp onun hikayesini aktarabilir veya markanın amacını/ vermek istediği mesajı bir hikaye ile aktabilirsin.
Karakter yaratma yoluna gidersen; markanın vermek istediği hissi / dünyayı potansiyel müşterilerin için kurmuş olursun. Böylece; potansiyel müşterilerin bu dünyaya ait olmak ve hatta ihtiyacı olmasa dâhi ürün/hizmeti satın almak isteyecek. Nike, Apple, Coca Cola ve daha nice büyük marka işte tam da bu kanala oynuyor. Yıllar boyunca kendi endüstrilerinde lider konumda olmaları veya gelmiş geçmiş en büüyk markalar arasınad yer almaları, onlara kendi marka evrenlerini kurma ve bu evreni sürdürebilir kılma zorunluluğu ortaya çıkıyor. Hikaye anlatıcılığı sana aynı zamanda kendi topluluğunu yaratma ve yeni toplulukları harekete geçirme fırsatı tanıyor.
Eğer sıfırdan bir hikayeye ihtiyaç duymayacak kadar ilham verici bir hikayen varsa; örneğin girişimciysen ve yepyeni bir hizmet sunuyorsan, müşterilerine kendi hikayeni anlatabilir ve onlara ilham olabilirsin. Orta ve büyük ölçekli markalar özelinde ise; ürü/hizmetin yapım aşaması veya bu hizmetlerin faydasına yönelik şeffaf olma yolunu seçerek, gerçek hikayei tüketiciye sunabilirsin.
Küçük Bir Bütçeyle Kitleni Büyütme Fırsatı
Sosyal medya reklamcılığı, işletmeni dijital olarak pazarlamanın en ucuz yollarından biri. Sosyal medya forumlarında bulunan pek çok farklı reklam aracıyla, bu fırsatı değerlendirebilir ve ürününü pazarlayabilirsin.
Sosyal medya pazarlamasının en iyi yanı, markanı pazarlamak için reklamları veya reklam araçlarını gerçekten kullanmak zorunda kalmazsın. Tutarlı davranarak kitlen için ilgi çekici ve ilişkilendirilebilir içerik yayınlayarak sosyal medya ağlarında organik olarak büyüyebilirsin.
Rakiplerin Hakkında Bilgi Edinebilirsin
Tüm sosyal medya ağlarındaki birçok işletme profiinin herkesin erişimine açık olması, bir girişimci olarak rakibini daha iyi tanıman ve hedef kitlelerini çekmek için uyguladıkları stratejileri anlamana yardımcı olur.
- Sosyal medya profillerinde yayınladıkları içeriği görebilir,hangi yayınların daha iyi performans gösterdiğini analiz edebilirsin.
- Rakibinin gönderilerini, yorumlarını ve hedef kitleleriyle nasıl etkileşim kurduklarını gözden geçirirsin.
- Kitlelerinin sorduğu soruları okuyarak bir işletme olarak bu soruları nasıl yanıtlayabileceğini görürsün.
Re-marketing (yeniden pazarlama) İle Müşteriye Dönüştür
Yeniden hedefleme olarak da bilinen yeniden pazarlama, pazarlamacıların web sitelerini veya belirli bir web sayfasını ziyaret etmiş kullanıcılara reklam sunduğu çok yaygın ve popüler bir dijital pazarlama biçimi. İşletmene veya markana biraz ilgi göstermiş kişileri hedeflemenin etkili bir yolu.
Geçmiş ziyaretçileri veya mevcut müşterileri hedeflediğin için buna “yeniden” pazarlama denir. Bunu, çevrimiçi reklamlar veya kampanyalarla müşterileri dönüştürmek, daha fazla satmak veya elde tutmak için ikinci bir şans olarak düşünebilirsin.
İdeal Müşterilerinin Satın Alma Modellerini Öğren
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sosyal medya sana müşterilerini ve rakiplerini takip etme şansı verir.
Bu, pazarlamacıların bu tür müşterileri çekmek için daha iyi bir pazarlama stratejisi oluşturabilmelerine hedef kitleleri, beğenileri, beğenmedikleri ve ilgi alanları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur.
Tüketici davranışlarını incelerken kendine şu soruları sormalısın:
- Pazarımı oluşturan tüketiciler kimler?
- Ne satın alırlar? Ne zaman satın alırlar?
- Kim ya da kimler için satın alırlar?
- Neden satın alırlar?
- Nereden satın alırlar? ( web sitesi, pazar yerleri vb.)
- Ne kadar ve ne sıklıkla satın alırlar?
Ürün ve Hizmetlerini Tanıt
Sosyal medya, girişimcilerin sundukları ürün ve hizmetleri pazarlaması ve tanıtması için çok yaygın bir yol haline gelmiş durumda. Örneğin, Instagrama gelen reels özelliği etkileşimi arttırmak ve organik erişim sağlamak için kullanıcılarına sunduğu bir nimet.
Bu, müşterilerinin, yayınladığın tek reklamda bir marka olarak sunduğun çeşitliliği görmelerine yardımcı olur.
Sonuç Olarak:
Sosyal medya güçlü bir platform. Bir işletme sahibi isen ya da bir hizmet, ürün satıyorsan mutlaka sosyal medya pazarlamasına başlamalı, yeteneğin ya da bilgin yoksa bir sosyal medya yöneticisi ile çalışmalısın.
Comments are closed.