İnternette gezinirken işletmenle karşılaşan kullanıcıların gözüne ilk takılan unsurlardan biri, başka kullanıcıların seninle ilgili bıraktığı yorum ve incelemeler. İş böyle olunca, markanın tanınırlığı, güvenilirliği, tutarlılığı ve akla gelebilecek birçok ölçütün buradaki yansıması oldukça kritik bir önem taşımakta. Google, ürün incelemelerindeki yorumların niteliğini artırmak ve markanın daha doğru geri bildirimler almasının önünü açmak için arama algoritmasını güncelliyor.

Bu gelişmenin ışığında, SEO yaklaşımını doğrudan etkileyecek ve bu nedenle göz önünde bulundurman gereken birkaç husus bulunuyor.

Geçtiğimiz haftalarda, arama algoritması ince ayarlarının (tweaks) bir parçası olarak Google, arama sonuçlarında görüntülenen yorumların kalitesini iyileştirmek için izlenecek adımları açıklayan bir tanıtım yayınladı.

Google’ın açıklaması ise şu şekilde:

“Geçtiğimiz yıl boyunca, Google Arama’da görüntülediğimiz ürün incelemelerini geliştirmek için çalıştık. Diğer amaçlarının yanı sıra ilk güncellemelerimiz, yorumların ürünler hakkında uzmanlıklarını paylaşan kişilerden ve doğrudan ilk elden çıkan araştırmalardan gelmesini sağlamaya yardımcı olmak için tasarlandı. [Bu son] güncelleme ise, Google Arama’da çıkan ürün yorumlarının belirli kriterleri karşıladığından emin olmak adına bu çalışmayı esas alıyor.”

Arama yapan kişilere yorum analizlerini (insights) en iyi şekilde aktarmak için, Google’ın şu aralar ön plana çıkardığı ve ürün incelemelerinde bulunması gereken özellikleri kullanmalısın:

  • Belirli bir öğenin faydalarını ve çekici yönlerini belirtip vurgulamalı, bir ürünün performansına veya önceki sürümlerinden daha farklı olduğu yönlerine ilişkin yardımı dokunacak ayrıntıları eklemelisin.
  • Ürünleri gerçekten kullanıp denemiş kişilerden gelen yorumlara ve ürünün fiziksel olarak nasıl olduğunu veya nasıl kullanıldığını gösteren incelemelere öncelik vermelisin.
  • Ürünün üreticisinin sağladığı bilgilerle yetinmemeli ve görseller, ses veya yorum yazanların detaylandırdığı kişisel ve de dolayısıyla özgün kullanıcı deneyimlerini dahil etmelisin.
  • Ürünlerinin, başka markaların benzer ürünleri ile kıyaslanmasını sağlamalı ve rakiplerinden ayrılıp öne çıktığı kısımlarına dikkat çekmelisin.
seo
Kaynak: SEOndex

Ürün Sayfaları Optimizasyonunun Seo Çalışmasına Katkısı

Elbette bir marka olarak, kullanıcıların ürünü incelemelerinin ardından yazacakları yorumlar üzerindeki kontrolün sınırlı. Fakat onaylanmış bir inceleme hizmeti kullanıyor veya müşteri görüşlerini dahil etmek istiyorsan, ya da belki de influencer pazarına açılıp kampanyalarına dahil olmayı planlıyorsan, bu gönderideki notları dikkate alarak inceleme performansını en üst düzeye çıkarabilir ve yaklaşımını doğru bir şekilde yönlendirebilirsin.

Genel olarak burada sıraladığımız öneriler, istediğin inceleme türleri için oldukça faydalı ve yol göstericiler. Markanı ön plana çıkaracak işinin ehli destekçilerin işletmen veya ürünlerin hakkında paylaşım yapmalarını istiyorsan bu tür analizlere ihtiyacın var.

Bir kere daha altını çizecek olursak, insanların ne söyleyeceğini dikte edemezsin ancak geri bildirim isterken ve yorumlarla ilişkili olarak vereceğin tanıtımların planını yaparken onlara yol gösterebilirsin.

Bu konuyla ilgili biraz daha tavsiyeye ihtiyaç duyuyorsan, ürünlerinde sergilemek istenenlerle uyumlu olarak Google tarafından yayınlanan “Kaliteli Yorumlar Nasıl Yazılır” makalesini inceleyebilirsin.

tanıtımların planını yaparken onlara yol gösterebilirsin.

tanıtımların planını yaparken onlara yol gösterebilirsin.

İlayda Çebi

Çevirmen