TikTok’un yükselişi adeta bir devrim niteliğindeydi. Piyasaya çıktığı 2016 yılından bu yana, platform büyümeye devam etti ve dünya çapında aylık bir milyardan fazla aktif kullanıcıyı bünyesine katmayı başardı. Sahip olduğu etkileşimli, çok çeşitli ve kapsamlı kullanıcı tabanı sebebiyle, dijital pazarlama hedeflerine ulaşmak için TikTok’tan yararlanmanın türlü türlü yollarını aramasına hiç şaşırmıyoruz.
Reuters’in 2023 yılı Pazarlama Durum raporuna göre, pazarlamacıların %53’ü TikTok’un en büyük büyümeyi 2023’te elde etmesini bekliyor. Bunu Metaverse ve LinkedIn (%15), diğer platformlar (%9), Instagram (%6) ve Facebook (%2) takip ediyor. İlginç bir şekilde, yeni bir yönetime ve dünya çapında aylık 368 milyon aktif kullanıcıya sahip olan Twitter’ın bahsi raporda geçmiyor.
TikTok, viral videoları (Fleetwood Mac’in “Dreams” şarkısında playback yaparken kızılcık suyunu yudumlayan kaykaycıyı hatırlıyor musun?), reklam kampanyaları ve içerik oluşturuculara yönelik pazarlama etkileşimleri ile tanınıyor. Ayrıca, kullanıcıları ve reklam verenleri için her iki haftada bir yeni özellikler yayınlıyor.
Bu yazımızda, B2B (business-to-business) pazarlamacılarının, elverişli bir seçenek olarak neden TikTok’u değerlendirmeleri gerektiğini anlatacağız. Hazırsan, başlayalım!
TikTok bir hikaye anlatma aracı olarak işlev görüyor
Video içeriği, dünya çapında tüketilen bir numaralı medya iletişim aracı olma özelliğini birkaç yıldır koruyor. TikTok, pazarlamacıların ve markaların hikayelerini anlatmasına ve tüketicilerin dikkatini kendi üzerlerine çekmesine olanak tanıyarak bu trendden olabilecek en iyi şekilde faydalanmayı başardı.
Kabul edelim, video içeriği oluşturmak eşi benzeri olmayan yeni bir konsept değil. Bunu yıllardır yapıyoruz. Ancak veriler, 2022’de video içeriği oluşturmaya daha fazla yatırım yapıldığını gösteriyor. Bu durum da, pazarlamacıların odak noktasının üretilecek videoların kalitesine yöneleceğini bizlere söylüyor.
Video içeriği, markaları insancıllaştırıyor ve aynı anda birkaç duyuyu harekete geçiriyor. Bu da alıcıların bilgileri muhafaza etmesine yardımcı oluyor. Bir hikayeyi etkili bir şekilde anlatan videolar oluşturmak, bir taraftan değerli marka mesajları iletmeyi sağlarken bir taraftan da tüketicilerin etkileşimde bulunmalarını ve eğlenmelerini sağlıyor.
TikTok’un mobil cihazlara yönelik video öncelikli bir platform olarak tasarlanmış olması, diğer sosyal ağlara göre çok büyük avantajları da beraberinde getiriyor. Facebook, LinkedIn ve Twitter gibi eski platformlar, video isteyen genç izleyicileri cezbetmekte zorluk çekiyor.
TikTok içeriklerin keşfedilebilirliğini kolaylaştırıyor
“Google” ve keşfedilebilirlik kavramı, yıllardır tüketiciler ve reklam satın alanlar için neredeyse eş anlamlı iki sözcüğü çağrıştırıyordu. Hatta dillere bir fiil olarak geçtiğini
söylesek, bizce abartmış olmayız. Birçok kişi Google’ı internete açılan kapı olarak düşünse de, gençler TikTok’a yönelmeye başladı.
Google da bunun bilincinde. Geçen yıl bir Google yöneticisi, gençlerin %40’ının öğle yemeği için bir yer ararken TikTok’a başvurduğuna dair bir rapora atıfta bulundu. Merakımızı gidermek için, çevremizdeki gençlere TikTok’u nasıl kullandıklarıyla alakalı soru sorduğumuzda biz de aynı cevabı aldık.
TikTok bu durumdan haberdar ve içerik keşfini kolaylaştırmak adına ek işlevler geliştirmeye devam ediyor. Örneğin geçen yaz, video açıklamalarını 300’den 2.200 karaktere çıkardı.
Artık yaygın bir şekilde Google sonuçlarında TikTok videolarını görüyoruz. Bu iki şirket arasındaki rekabet arttıkça, Google’ın TikTok videolarını ne kadar daha dizinine ekleyeceğini görmek oldukça ilginç olacak gibi.
TikTok yalnızca gençlere hitap etmiyor
TikTok’un sadece gençlere yönelik olduğu, B2B pazarlamacıları arasındaki yaygın bir yanılgı. Belki birkaç yıl önce bu doğru olabilirdi ancak TikTok kullanıcıları platformla birlikte yaş almaya devam ediyor.
ABD’deki TikTok kullanıcılarının yaklaşık %60’ı 30 yaşın altında. Bu yaş aralığı, Z Kuşağı ve daha genç Y kuşağını kapsıyor. Diğer %40’ının ise biraz daha yaşlı olduğunu söyleyebiliriz: %16’sı 30-39 yaş arası, %13,9’u 40-49 yaş arası ve %7,1’i 50 yaş ve üstünde.
Daha yaşlı Y kuşağı ya 30’lu yaşlarının ortalarında ya da neredeyse 40’lı yaşlarına geldiğinden dolayı, artık yöneticilik veya direktörlüğe terfi etmişler ve takımlarına liderlik ediyorlar. Birçoğu büyük şirketlerde satın alma kararlarından sorumlu pozisyonlarda çalışıyor. 2015 tarihli bir Google raporu (evet, sekiz yıl önce), tüm B2B alıcılarının neredeyse yarısının Y kuşağı olduğunu göstermişti. Bu sayı hiç kuşkusuz arttı.
TikTok, B2B için ideal bir konumda yer alıyor
TikTok’a giriş yapınca görülen ilk şey “Sizin İçin” sayfası. Burada komik videolar, bir dans rutini, makyaj önerisi, temizlik tüyosu veya yemek tarifi görebilirsin.
Ancak TikTok’u kullandıkça sana ve ilgi alanlarına uyum sağladığını da göreceksin. Profilini ilgili anahtar kelimelerle optimize etmek ve B2B içerik oluşturucuları ve diğer teknoloji markalarıyla etkileşim kurmak akışını da değiştirecek ve seninle daha alakalı hale gelmesini sağlayacak.
Teknoloji ve B2B içeriği platformda zaten mevcut. Örneğin, #DigitalTransformation hashtag’i 14,5 milyon görüntüleme, #InfoSec 138.000 görüntüleme ve #WomenInTech 572.000 görüntüleme aldı. Ayrıca Adobe, Sage ve Shopify gibi belli başlı B2B markaları da platformda oldukça başarılı.
Zaman, B2B ve teknoloji markalarının TikTok’u uzun vadeli pazarlama ve dijital stratejilerine entegre etme zamanı.
TikTok markaların yaratıcı olabilecekleri özgür bir alan sunuyor
Başlangıçta, sosyal medya sadece bir topluluktan ibaretti. Reklam yoktu, varsa da çok basitti. Influencerlar veya içerik üreticiler yoktu. Bunun yerine, ortak ilgi alanlarına sahip insanlar neyin önemli olduğu hakkında birbirleriyle konuşup fikir alışverişi yapıyorlardı.
Topluluk kavramı bugün hala var olsa da, TikTok ve Instagram benzeri çoğu uygulama artık birer medya platformuna dönüştü. Sonuç olarak, markalar kampanya başlatmak, içerik oluşturucularını etkin kılmak ve uygun gördükleri şekilde ağ genelinde reklam satın almak için yaratıcı bir özgürlük alanına sahip oldular.
TikTok’ta marka pazarlamasına yönelik en iyi hususlardan biri, bu bahsettiğimiz yaratıcı özgürlüğe sahip olmak. Diğer sosyal medya platformlarının aksine, reklam oluşturmak veya kampanya başlatmak için katı kurallar veya yönergeler bulunmuyor.
Platform, video oluştururken veya reklam yayınlarken istediğin kadar yaratıcı olmana imkan sağlayarak seni sınırlamamayı amaç ediniyor, bu da deneyip yanılman ve işletmen için en iyi olanı bulman için sana bol miktarda yaratıcı ifade biçimi sağlıyor. Görsellerin %20’den fazlasının metin ile doldurulamayacağına dair bir kural yok. Facebook’ta reklam satın alırsan, ne demek istediğimizi tam olarak anlayacaksın.
TikTok, kampanya performansını ölçmeyi ve yatırım getirisini (ROI- Return on Investment) takip etmeyi de göz ardı etmedi. Analizleri kullanıcı etkileşimi, reklam performansı ve daha fazlası hakkında istatistik sağlıyor. Pazarlamacılar için kampanyaları gerçek zamanlı olarak ölçmek ve optimize etmek git gide daha kolay bir hale gelmeye başlıyor.
Ayrıca TikTok, reklamverenler için sürekli olarak yeni özellikler yayınlayarak inovasyonunu ikiye katladı. Yakın zamanda Promote reklam araçlarına dört yeni seçenek eklediler. Bu, reklam verenlerin aşağıdakileri yapmak için içeriklerini hızlı ve kolay bir şekilde birleştirmelerine olanak tanıyor:
- TikTok sayfasına daha fazla ziyaretçi çekmek.
- Potansiyel müşterilerden daha fazla mesaj almak.
- Diğer içerik oluşturucuların içeriklerini desteklemek.
- Hitap etmek istenen kitleyi konuma göre hedeflemek.
Neden TikTok’u Göz Ardı Etmemelisin?
Pazarlamacıların %24’ü, marka kimliğini güçlendirmenin 2023 için en önemli öncelikleri olduğunu, ardından ise marka bilinirliğini artırmanın (%19) ve sosyal medyadaki marka etkileşimlerini büyütmenin (%6) geldiğini söyledi.
Birçoğu bunu, kendilerini rahat hissettikleri platformlarda yaratıcı reklamcılığa daha fazla yatırım yapma fırsatı olarak değerlendirebilir. Eğer bir B2B şirketiysen, bu platform LinkedIn olabilir. Bir tüketici markasıysan, belki de Facebook ve Instagram senin için daha değerli olabilir.
Seni kalıpların dışına çıkmaya ve TikTok’u yeni kitlelere ulaşmak, marka kimliğini güçlendirmek ve bilinirliğini artırmak için kullanmayı düşünmeye davet ediyoruz. Dikkatli ol, sonuçlara şaşırabilirsin!
TikTok’un satın alma davranışı üzerindeki etkisi, diğer sosyal medya kanallarına kıyasla önemli ölçüde daha yüksek ve kullanıcıların %15’i TikTok’ta bir reklam gördükten sonra harekete geçmeye istekliler. Ayrıca kullanıcıların %49’u TikTok’u yeni şeyler keşfetmek için bir kaynak olarak kullandıklarını söylüyor.