Geniş bir kitleyi anlatmak için “yediden yetmişe” sözünü kullanırız. Fakat gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz ki eğer söz konusu YouTube ise “yediden yetmişe” bile az kalıyor! Çünkü interneti kullanan neredeyse herkes bugün YouTube’da içerik tüketiyor; ayrıca bu platformda içerik üretenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Üstelik sadece kişisel YouTube hesaplarından bahsetmiyoruz; markalar da YouTube’u aktif bir şekilde kullanıyor.

Alexa.com’un verilerine göre YouTube, Google’dan sonra en çok kullanılan ikinci arama motoru. Elbette bu kadar önemli bir platformda markanın boy göstermesinin pek çok artısı var. Üretilen içerikler sayesinde markanın daha tanınır ve güvenilir hale gelmesi, Google’da daha görünür olması, internet sitesinin trafiğinin yükselmesi, YouTube reklamları yardımıyla satışlarının artması bu platformun sana sunacağı yararlardan sadece birkaçı.

Fakat bu noktada üretilen içerikler kadar, içeriklerin nasıl paylaşıldığı da önemli. İzleyicileri karşılayacak, YouTube kanalın hakkında belki de ilk izlenimi oluşturacak YouTube kapak görseli bu açıdan oldukça önemli. Diğer bir deyişle bu görsele özenilmesi şart! Gel, şimdi, YouTube kapak fotoğrafı hakkında bilmen gereken mühim detayları paylaşalım.

YouTube Kapak Fotoğrafı Neden Önemli?

“YouTube banner” ya da “YouTube cover photo” isimleri ile de karşına çıkabilecek olan YouTube kapak fotoğrafı, kanalının en üstünde, yani oldukça dikkat çekici bir yerde bulunuyor. Bahsettiğimiz gibi, bütün videolarının yer aldığı kanal sayfana giren izleyiciler bu önemli görselle karşılaşıyor.

Kanalın, hatta markan adına güçlü bir algı oluşturabilmek için kapak fotoğrafını doğru bir şekilde değerlendirmelisin. Unutmamalısın ki, başarılı bir YouTube kapak fotoğrafı markanın kimliğini, kanalının amacını izleyicilere başarılı bir şekilde yansıtabilecek güçte olabilir!

YouTube izleyicinin aslında, kanalı ve videoyu yansıtan görsellere ne kadar önem verdiğini birkaç istatistik aracılığıyla seninle paylaşmak istiyoruz. Ventura Web Design şirketi, bir YouTube kanalının kapak fotoğrafını, videoların küçük resimlerini (thumbnail) değiştiriyor. Amacı kanalını büyütmek olan bu markanın elde ettiği başarı ise alkışlanmaya değer. YouTube kanalındaki görsel revizyonun ardından elde edilen sonuç şu şekilde:

  • İzlenme süresinde %108.8,
  • Görüntülenmede %203.7,
  • Video beğenilerinde %222.7,
  • Paylaşımlarda %59.19,
  • Kanal abonelerinde ise %346.67 artış!

Elbette böyle büyük bir sıçrayışın tek nedeni YouTube cover görselinin değiştirilmesi değil. Bahsettiğimiz gibi videoların küçük resimlerinin değiştirilmesi ve kanaldan düzenli olarak video paylaşılması da bu verilerin elde edilmesinde önemli. Fakat asıl nokta şu: Bunların hepsi bir bütün ve evet; YouTube kanal banner’ı kesinlikle es geçilmemesi gereken bir unsur!

YouTube Kapak Fotoğrafı Hazırlatırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elbette ki kanalına ekleyeceğin kapak görselinin olumlu sonuçlar vermesini bekliyorsun. Tam da bu noktada net bir biçimde söyleyebiliriz ki, elde edeceğin sonuç aslında, bu konudaki doğru uygulamaların hayata geçirilip geçirilmediği ile ilgili.

O halde, YouTube kapak resmi hazırlarken ya da hazırlatırken yapılması ya da yapılmaması gerekenler nelerdir, senin için sıralayalım:

  • Görselde yer verdiğin fotoğrafın, sloganın ya da sosyal medya adreslerinin kesilmesini, yani bir bölümünün görünmemesini istemezsin, değil mi? Bunu kimse istemez! Bu yüzden YouTube cover görseli boyutlarını bilmek şart. Merak etme, bir alt başlıkta senin için YouTube kapak fotoğrafı boyutlarını paylaştık!
  • İster kendi fotoğrafına yer verecek ol ister vektörel bir tasarıma, kapak fotoğrafında yüksek çözünürlüklü görseller kullanılmalı. Düşük çözünürlüğe sahip olan görseller, kanalın ve dolayısıyla markanın kötü bir imaj oluşturmasına neden olabilir.
  • Kapağın arka plan görselinde karmaşık tasarımlara yer vermek, negatif bir yansıma oluşturabilir. YouTube kapak fotoğrafında, markanın imajı ile uyumlu renkler, sade bir tasarım her zaman işe yarıyor 😌
  • Kanalın ile ilgisi olmayan fotoğraflara kapak fotoğrafında yer vermek, izleyicilerini yanlış yönlendirmek olur. Bu sebeple tasarımda markanı doğru şekilde yansıtacak görsellere yer verilmelisin.
  • Oluşturulacak görselin yaratacağı algıda, kullanılan görseller kadar tercih edilen yazı fontunun ve puntonun da önemi büyük. Doğru font, yaratmak istediğin marka imajını destekleyebilirken, yanlış bir font seçimi hedef kitlenin oluşturmak istediğin algıdan uzaklaşmasına neden olabilir. Punto seçimi ise dengeli bir tasarım için olmazsa olmaz.

YouTube Kapak Fotoğrafı Tasarımında Nelere Yer Verilebilir?

Peki, YouTube banner’ı oluşturulurken tasarımda hangi ögeleri sergileyebilirsin? İşte, kullanılmasını önerdiğimiz bazı ögeler:

  • Markanın logosu elbette ki olmazsa olmaz. Bunun yanı sıra slogana da yer verebilirsin. Fakat tavsiyemiz, eğer kanalı tanıtıcı bir metne de yer vereceksen sloganın küçük punto ile yazılması olur.
  • Markanı tanıtacak bir fotoğrafı da tasarımda kullanabilirsin. Örneğin kamp malzemeleri satan bir dükkânın olduğunu var sayalım. Bu durumda kamp alanında konumlandırılmış çadır fotoğraflarını değerlendirebilirsin.
  • Kanalın adı ya da kanalı tanıtıcı slogan benzeri metinler de oldukça sık tercih ediliyor. Bu alternatifi de düşünmende de fayda var.
  • Kanalda hangi günlerde ve saatlerde içerik paylaştığının bilgisine de kapakta yer verebilirsin.
  • Markanın; Facebook, Twitter, Instagram, Tiktok gibi diğer sosyal medya hesaplarının ikonlarına ve kullanıcı adlarına da kapak fotoğrafına yer vermeni önerebiliriz.

Tabii ki tüm bu önerilere bir tasarımda yer vermek mümkün olmayabilir. Bu konuda bir grafik tasarımı uzmanından yardım alman, doğru yönlendirme açısından mühim 👀💻

YouTube Kapak Fotoğrafı Boyutları

Yükleme için minimum boyut: 16:9 oranıyla 2048 x 1152 piksel

Minimum boyutta, metin ve logo için güvenli alan: 1235 x 338 piksel

Dosya boyutu: 6 MB ve altı

Şimdi, bu bilgilerin ne anlama geldiğini kısaca anlatalım.

  • Hazırladığın YouTube kanal banner’ını 16:9 oranında hazırlamalısın ve bu doğrultuda minimum boyut 2048 x 1152 piksel olmalı.
  • Ayrıca bildiğin gibi YouTube sadece bilgisayardan izlenmiyor; YouTube kanal banner’ı oluştururken akıllı TV’ler ve mobil cihazları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Hazırlanan YouTube cover görselindeki logonun, metnin cihazlarda bölünmemesi için 1235 x 338 piksel içerisinde önemli bilgileri vermelisin.
  • 6 MB üzeri görsel dosyaları YouTube için uygun değil.

YouTube Kapak Fotoğrafı Nasıl Yüklenir?

Peki, Youtube kapak fotoğrafı nasıl koyulur? İşte, YouTube kapağını yüklemek için izlemen gereken adımlar:

  • youtube.com adresine git. Sağ en köşede bulunan alana tıkla ve markan için açmış olduğun YouTube kanalına, mail ve şifreni ilgili alanlara yazarak giriş yap.
  • Sol kısımda bulunan menüden “Özelleştirme” seçeneğini tıkla ve sonrasında “Markalama”yı seç.
  • “Değiştir”i tıklayıp, tasarlanan resmi seç. Dilersen önizleme boyutunu seçip gerekli kırpma işlemlerini de yapabilirsin, ama bir profesyonelle çalışırsan buna büyük ihtimalle gerek kalmayacaktır.
  • “Bitti” butonuna tıkla.
  • Son olarak “Yayınla” butonunu tıkla. İşte, bu kadar! 🤩

Eğer yardıma ihtiyacın olduğunu düşünüyorsan, alanında uzman freelancer’lardan yardım alabilirsin 👇