Yapılması gereken birçok işin var, ama sen nereden başlayacağını, hatta listende biriken ve bitirilmeyi bekleyen işlerini yetersiz zamandan dolayı nasıl yapacağını bilemiyor musun? Belki de sürekli çalan telefonun, mail kutuna yağan e-postalar nedeniyle bir türlü yapacağın işe odaklanamıyorsun… Kendini sıkmana, strese girmene, işlerin içinden nasıl çıkacağını kara kara düşünmene hiç gerek yok; çünkü sanal asistanlar sana yardım etmek, iş yükünü hafifletmek için sana destek olmaya hazır! Son dönemlerde oldukça popüler bir iş kolu haline gelen sanal asistanlık hakkında daha ayrıntılı bilgi almaya ve sanal asistanla çalışmanın faydalarına göz atmaya ne dersin?

Sanal Asistan Nedir?

Bir asistanın olsun, senin işlerinin bir kısmını yapsın, planlasın istiyorsun; ama bir şirketin yok ve dolayısıyla onu sigortalı olarak çalıştıramıyorsun ya da var olan şirketine tam zamanlı bir çalışan almak için yeterli bütçen yok… Önemli değil; sanal asistanlar tam olarak bunun için var!

Sanal asistan; olduğun konumda ya da ofiste olmaksızın senin asistanlığını yapabilecek olan freelance çalışandır. Amaçları, almak istediğin hizmetler doğrultusunda senin iş yükünü hafifletmek.

Sanal Asistan Ne İş Yapar?

Sanal asistan hizmetleri oldukça geniş bir yelpazeyi kapsar.

Sanal asistanlık hizmetlerden bazıları;

  • Randevuları planlamak,
  • Telefon görüşmelerini gerçekleştirmek,
  • E-postalara yanıt vermek,
  • Seyahat planlamasını veya rezervasyonlarını yapmak,
  • Grafik ve tablo oluşturmak,
  • Dokümanları düzenlemek veya özetlerini çıkarmak,
  • Görsel düzenleme yapmak,
  • Sosyal medya hesaplarını yönetmek,
  • Sosyal medya ya da blog içerikleri üretmek,
  • SEO optimizasyonuna destek vermek,
  • Muhasebe uygulamalarının gerçekleştirilmesini sağlamak,
  • Proje yönetimi yapmak.

Tabii bu noktada sanal asistanlık hizmetlerinin bunlarla sınırlı olmadığını belirtmek fayda var. Ayrıca bir kişi tüm bu hizmetleri verme konusunda da yetkin olmayabilir. Sanal asistanların da uzmanlaşmış oldukları alanlar vardır. Örneğin görüştüğün bir sanal asistan sosyal medya hesapların için moderasyon hizmeti verebilir; ama başka bir sanal asistanın bu konuda deneyimi olmayabilir, o kendisini proje yönetimi yapmak konusunda geliştirmiş olabilir.

Sana tavsiyemiz, görüşeceğin sanal asistan adaylarına almak istediğin hizmetleri açıkça belirtmen ve istediğin iş kalemlerinde hizmet verip vermediğini öğrenmen olur!

Sanal Asistan Maaşları Ne Kadar?

Bu hizmetten faydalanmayı düşünüyorsan sanal asistanlık ücretlerini merak ediyor olabilirsin. Ancak iş akışı ve doğası gereği bu aşamada net bir ücret vermek pek mümkün değil. Çünkü sanal asistanlık ücretleri pek çok kritere göre değişiklik gösterebiliyor.

Çalışacağın sanal asistanın deneyimi, ondan yapmasını isteyeceğin iş kalemleri, bu işler için ne kadar zaman ayıracağı gibi etmenler sanal asistanın sana vereceği teklifin tutarını etkileyecek başlıca unsurlar!

Sanal Asistan ile Çalışmanın Yararları Nelerdir?

Öncelikle şunu belirtelim: İş yoğunluğu olan herkesin bir sanal asistana ihtiyacı olabilir. Yani bir sanal asistanla çalışman için şirket sahibi bir iş insanı olmana gerek yok. Sanal asistanla çalışmanın avantajlarına göz attığında ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksın.

Zamanını daha verimli kullanabilirsin.

Yapılmayı bekleyen işler karşısında zaman bazen yetmiyor ve sen de günlerin uzamasını diliyorsun. Ama biliyorsun ki bir günün 24 saatten uzun olması imkânsız! Yani gerçekçi çözümleri hayata geçirmenin tam zamanı!

Örneğin bir sunum hazırlayacaksın diyelim. Zamanın da oldukça kısıtlı; zamanı verimli kullanman şart! Bu sunuma çok özeniyorsun, fikirler çalışıyor, öneriler buluyorsun. Sunumda yer vermeyi planladığın bir sayfa var ve burada da bazı verileri paylaşmak istiyorsun. Fakat bu sayfayı oluşturmana yardımcı olacak makaleleri okursan da sunuma yeterince zaman ayıramayacaksın. İşte, bu gibi durumlarda sanal asistanlar senin yerine makaleyi okuyup sunumda yer vermek istediğin verileri sana özet olarak sunabilir!

Uzman olduğun / uzmanlaşmak istediğin alanla daha fazla ilgilenebilirsin.

Senin de gün içerisinde farklı kategorilerde işlere zaman ayırman gerekebilir. Mesela freelance çalışan bir müzisyen olduğunu varsayalım. Markalara özel jingle’lar yaratmak senin tutkun. Ah bir de şu mail trafiğinden kurtulmanın ve bütçe vermek için bu kadar zaman ayırmamanın bir yolu olsa… Artık biliyorsun; bir yolu var! Sanal asistanın senin yerine mail’lerine cevap verip, istenilen iş için senin belirttiğin kriterler doğrultusunda bütçe geçerken sen de tutkuyla bağlı olduğun işte uzmanlığını konuşturabilirsin!

İşin uzmanlarından yardım alarak projelerinin daha geniş kitleye ulaşmasını sağlayabilirsin.

Her şeyi bilmen de, her şeye yetişmen mümkün değil. Sana tavsiyemiz, bunun için kendini yorma, enerjini toplayıp uzman olduğun alana yönel ve diğer işleri de uzmanına bırak! Mesela bir girişimciysen ve bir ürün çıkardıysan sosyal medya hesaplarına içerik üretimi ve hesapların moderasyonu için sanal asistanlardan yardım alabilirsin. Uzmanla iş yapmak, geniş kitlelere ulaşabilmenin anahtarlarından biridir!

Bütçeden tasarruf edebilirsin.

Tam zamanlı çalışacak bir asistan almak oldukça maliyetli olabilir. Oysa sanal asistanlar genellikle çalıştıkları süreyi göz önünde bulundurarak bütçe teklifi sunarlar. Bu durum ise sanal asistanın yapmasını istediğin işlerin, daha az maliyetle gerçekleştirilmesini sağlayabilir. Üstelik sanal asistanlarla dönemlik olarak da anlaşabilirsin. Mesela yoğun olduğun bir hafta bir sanal asistanın desteğini alabilir ve birkaç ay sonra yeniden çalışmak için yine bir sanal asistanın kapısını çalabilirsin.

Kendine daha çok zaman ayırabilirsin.

Gitar çalmayı öğrenmek, şehirdeki sergileri gezmek, evde güzel yemekler yapıp sevdiklerini ağırlamak, hatta dizi-film izleyip yorgunluğunu atmak istiyor olabilirsin; hakkındır! Fakat tahmin ediyoruz ki, yoğun programın sebebiyle çoğu zaman kafanı işten kaldıramıyorsun… Oysa sanal asistanlarla iş bölümü yaparak iş yükünü hafifletebilir ve kendinle, hobilerinle, sevdiklerinle daha çok ilgilenebilirsin!