Günlük hayatta olduğu gibi iş hayatında da talepler ihtiyaçlar doğrultusunda değişiyor. 2020 yılında dünyayı sarsan pandemiyle birlikte freelance çalışma sistemi şirketlerin gözünde daha “sevimli” bir hâle gelirken, freelancer olarak hizmet veren kişilerin sayısında da büyük artış yaşandı. Bu “dijital kervana” katılmak istiyor ancak nereden başlayacağını bilmiyorsan, doğru yazıdasın.

Bir freelancer ile çalışmak istiyorsan, sayıca çok fazla seçeneğin olacağını unutmamalısın. Böyle bir atmosferde, senin için en doğru freelancer’ı bulmanın püf noktası; hedeflerin ulaşmak için doğru kriterleri belirlemek ve bu kriterlere göre seçim yapmak. Hangi kategoride destek alacağın, bütçen, çalışma tarzın. ve beklentilerin ana kriterlerin olabilir. Seçeceğin kriter her ne olursa olsun, ilk olarak aşağıdaki temel adımları izlemeni tavsiye ediyoruz 👇🏻👀

Freelancer Seçerken İzleyebileceğin Adımlar

İhtiyacın olan freelancer’a ulaşmanı kolaylaştıracak ipuçlarını aşağıda adımlar halinde bulabilirsin.

1- Neye İhtiyacın Olduğunu İyi Belirle

Deneyimli olmadığın bir alanda bilgi sahibi olmayabilirsin. Fakat tam olarak neye ihtiyacın olduğuna dair fikir sahibi olmanı tavsiye ediyoruz. İşini ve sektörünü iyi bir şekilde değerlendirerek talep ettiğin hizmetin niteliklerini daha rahat bir şekilde belirleyebilirsin. Örneğin; gençlere yönelik hizmet veren markan için bir logo tasarımına ihtiyacın varsa, aradığın logo enerjik ve hareketli olmalı. Nasıl bir hizmete ihtiyaç duyduğundan emin olduğunda, senin için en iyi freelancer’ı bulmak daha kolay olur.

2- Anahtar Kelimeleri Belirle

Aradığın freelancer’ı bulmak için anahtar kelimelerden faydalanmanı mutlaka tavsiye ediyoruz. Eğer spesifik bir özellik arıyorsan, anahtar kelime kombinasyonlarını iyi kullanmalısın. “Logo Tasarımı” yerine “Minimalist Logo Tasarımı” araması yapmak daha doğru sonuçlar elde etmene yardımcı olur.

3- Filtreleri Kullan

Anahtar kelime kullanmak seni hedefine yaklaştırmış olsa da, kesin bir sonuç elde etmek için daha detaylı bir aramaya ihtiyacın olabilir. Arama yaptıktan sonra sayfada bulunan filtrelerle eleme yapmak aradığın kişiye ulaşmanı kolaylaştırır. Hizmet seçenekleri, bütçe ve teslim süresi gibi araçlardan ihtiyacın olan özellikleri seçerek filtreleme yapabilirsin. Vaktin kısıtlıysa “Çevrimiçi freelancer’ların ilanlarını göster” butonuna tıklayarak, hemen iletişime geçebileceğin birini bulabilirsin.

4- Profilleri İncele

Filtreleri uyguladıktan sonra karşına çıkacak ilanları incelerken dikkat etmen gereken birkaç önemli noktadan bahsedelim. Freelancer’lar sundukları hizmetin fiyatını kendileri belirliyorlar. Bu fiyatlandırma, sağlayacakları hizmetin ne kadar kapsamlı olduğuna göre değişebiliyor. Freelancerlar’ın profillerine girerek ilan detaylarını inceleyebilirsin. Profilde yer alan tekrarlayan sipariş oranı, iptal sayısı gibi bilgiler karar vermene yardımcı olabilir. Freelancer’ın puanına ve yorumlarına bakarak iletişim, zamanlama ve iş kalitesi hakkında fikir sahibi olabilirsin. Her zaman en yüksek fiyat, en iyi hizmet anlamına gelmeyebiliyor. Bu sebeple, ilk önce dikkat etmen gereken şey freelancer’ın portfolyosu olmalı. Ayrıca, senin isteklerine benzer çalışmalar yapmış freelancer’ların sana daha iyi ve daha hızlı hizmet sunacağını düşünüyoruz.

5- İletişime Geç

Son aşama freelancer ile iletişime geçmek. Freelancer ile konuşurken ne istediğini açık ve net bir şekilde ifade etmeye özen göstermelisin. Kafana takılan sorular olursa mutlaka çalışmayı düşündüğün freelancer’a sormanı tavsiye ediyoruz. Freelancer’ın ne istediğini anlamasının, alacağın hizmetin kalitesi açısından çok önemli olduğunu da unutmamalısın. İşin niteliklerini, amacını, bitiş süresini ve kendi beklentilerini ayrıntılı bir biçimde dile getirmelisin. Freelancer’ın hali hazırda yayında olan ilanları senin ihtiyacın olan hizmet için yeterli değilse sen veya freelancer özel istek oluşturabilirsiniz.

Bir freelancer ile anlaştıktan sonra sipariş verebilirsin. Siparişi başlattığında freelancer için geri sayım başlamış olur ve anlaştığınız sürenin sonunda işi teslim alırsın.

Freelancer arayışında kişiye ve işe göre değişen birçok farklı kriter olabilir. Bu yazımızda genel olarak nelere dikkat edebileceğin üzerinde durmaya çalıştık. Umuyoruz ki, bu adımlar doğru freelancer’ı bulmana yardımcı olur.