“Bir de beni şurada tek çek!”
İtiraf et, bu cümleyi ömrü hayatında en az bir kez sen de kullanmışsındır. Belki kendine saklayacağın güzel bir anı olsun diye, belki profil fotoğraflarında öne çıkmak ya da sosyal medya paylaşımlarında beğeni ve yorum yağmuruna tutulacağını düşüneceğin için… Hatta akıllı telefon kameraları günümüzdeki kadar iyi değilken, profesyonel fotoğraf makinesi olan arkadaşımızın fotoğrafımızı çeksin diye peşinden koştuğumuz günler sanki daha dün gibi değil mi?
Eh, gün geçtikçe daha da gelişen telefon kameraları sayesinde, o zamanlar da maziye karıştı tabii. İşin şakası bir yana, sosyal medya hesaplarının kişiliğimizin bir yansıması olduğu şu dönemde “iyi” bir profil fotoğrafı da hayli önem taşıyor. Çünkü sadece sosyal çevren için değil, artık gerçekleştirdiğin iş başvurularında dahi profil fotoğrafın ve sosyal medya hesapların önem taşıyor.
Çoğu şirket hesaplarını inceliyor ve senin hakkında bu sayede fikir sahibi olabiliyor. Peki neden? O zaman çayını/kahveni tazele, bu konu üzerinde biraz duralım.
Profil Fotoğrafları Neden Önemli?
Metaverse, oyunlar, online çalışma platformları, sosyal medya derken dijital artık 360 derecede her şeyimiz haline geldi. Pek tabii bu nedenle sosyal medya hesapları da kişiliklerimizin, kimliklerimizin birer yansıması niteliğinde.
Gerçekten sosyal medyada olduğumuz kişi miyiz bu biraz tartışılır ama, insanların senin nerelere gittiğin, nelerden hoşlandığın, nasıl bir fotoğraf gözün olduğun hakkında bu sayede çıkarımlarda bulunduğu yadsınamaz bir gerçek. Sosyal çevrende yeni bir kişiyle tanıştığında nasıl “stalk” yaparak senin hakkında fikir sahibi oluyorsa bu iş dünyası için de aynı bu şekilde gerçekleşiyor.
Tüm bu serüvenin başlangıcı da şüphesiz ki profil fotoğraflarından geçiyor. Çünkü nitelikli bir hesaba dair ipucu veren en büyük done, iyi bir profil fotoğrafı oluyor. Artık günümüzde pek çok farkı mecra var; Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, TikTok… Hepsinin de hitap ettiği kitle ve tema bambaşka…
Eh tabii ki, tüm bu mecralardaki hesaplarına ait profil fotoğrafları da birbirinden bağımsız ve bambaşka olması önem taşıyor. Çünkü güzel de olsa bir selfie (özçekim), asla Linkedin hesabında var olmamalı. Bu konuya sonrasında çok daha detaylı geleceğiz 👀
Profil Fotoğraflarını Hazırlama: Nereden Başlamalı?
Hep dediğimiz gibi, platformlar birbirinden farklı olsa da, her platforma özgü bir şekilde yer alacak profil fotoğrafların daima özenli olması önem taşıyor. Öncelikle piksel piksel, yani düşük çözünürlüklü bir fotoğraf görünümünün 2022 yılında kabul edilebilir olmadığını söyleyebiliriz! Yüksek çözünürlüklü, odak noktasının kendin olduğu, ilgi çekici renklerin yer aldığı ve doğru açı ile çekilmiş bir profil fotoğrafının seni yarı yolda bırakmayacağını söyleyebiliriz.
Doğru bir ışıkla çekilmiş doğal bir poz, uzunca süre profil fotoğrafı ihtiyacını karşılayabilir. Örneğin sen gülerken ya da bir konuyu anlatırken arkadaşının yakaladığı yüksek çözünürlüklü bir kare, profil fotoğrafın olabilmesi için aday diyebiliriz. Ya da “smart casual” olarak nitelendirilen günlük şık bir kombinle çekilmiş, senin odak noktada olduğun ve kameraya baktığın bir poz, güzel bir fona da sahipse, uzunca bir süre senin profil fotoğrafın olarak başı çekebilir!
Eğer kendi fotoğrafını kendin çekmeyi planlıyorsan “ring light” denen halka şeklindeki ışık ekipmanlarından yardım alabilirsin. Bir tüyo vermek gerekirse, beyaz ışık seni daha canlı gösterebilir, sarı ışıksa daha solgun çıkmana neden olabilir.
Bu nedenle tercihini beyaz ışıktan yana kullanmanı tavsiye edebiliriz. “Selfie” nam-ı diğer “özçekim” her ne kadar yaygın olsa da, profil fotoğrafında tercih etmemen doğru bir adım olabilir. Seni en iyi anlatan ve aktaran profil fotoğrafına karar verdikten sonra, ufak fotoğraf filtreleri ile de düzenleme gerçekleştirebilirsin. “Filtre” derken seni bambaşka bir kişi haline getiren uygulamalardan bahsetmiyoruz tabii ki.
Minik ışık, renk ve ton düzenlemeleri sağlayabileceğin fotoğraf uygulamaları, çok daha profesyonel bir profil fotoğrafı görünümüne ulaşabilmen adına sana yardımcı olabilir. Bu konuda Vsco, Lightroom gibi uygulamalardan yardım alabilirsin.
Farklı Sosyal Medya Kanalları İçin Profil Fotoğrafları Oluşturma
Az önce de bahsettiğimiz gibi artık dijital kimliklerimizi sürdürdüğümüz pek çok farklı mecra var. En eski ve daimi dost Facebook’tan en unutulmaz ve “cool” anlarımızı bir albüm haline getirdiğimiz Instagram’a, söyleyecek bazı sözlerimizin olduğu mecra Twitter’dan, kurumsal kimliğimizi sürdürdüğümüz Linkedin’e kadar daha pek çok platform dijital dünyada bize eşlik ediyor.
Hepsinin de hitap ettiği konu ve kitle birbirinden bambaşka. Yani Instagram’da güneş gözlüklerinle çektirdiğin o havalı profil fotoğrafına Linkedin’de de yer vermen pek doğru bir karar olmayabilir, bizden söylemesi…
Burada bir seminer ya da sunumda konuşmanı gerçekleştirirken çekilen bir fotoğrafın ya da daha düz veya fonda blur’lu bir şekilde yer alan ofis ortamında çektirdiğin bir fotoğraf bu mecra için çok daha uygun olabilir. Havalı ve kaşif yönünü Instagram’a, eğlenceli tarafını ise TikTok’a saklayabilirsin! Facebook ve Instagram tamamen aynı olmasa da birbirine benzer platformlardan olduğundan bu iki mecradaki profil fotoğrafının aynı olmasının bir sakıncası yok diyebiliriz.
“Tamam da, nedir peki Instagram profil fotoğrafı boyutu?” diyebilirsin. O zaman biraz da teknik bilgilere değinelim.
Instagram profil fotoğrafı boyutu
Instagram profil fotoğrafı 110 x 110 px ebatlarında yükleniyor. Yani profil fotoğrafının 1:1 kuralına uygun olması gerekiyor diyebiliriz.
Facebook profil fotoğrafı boyutu
Facebook profil fotoğrafı boyutu 170 x 170 px olarak belirlenmiş durumda. Mobil girişlerde ise profil fotoğrafının 128 x 128 px olarak gözükeceğini söyleyebiliriz.
Twitter profil fotoğrafı boyutu
Twitter profil fotoğrafının 400 x 400 px ebatlarında olması gerekiyor. Dosya boyutu ise maksimum 2 MB olacak şekilde belirlenmiş. Yani 15 MB’lık bir görseli yükleyemeyeceğini söyleyebiliriz. Bu tarz durumlarda bazı online platformdan dosya boyutunu küçültmek için yardım alabilirsin.
Linkedin profil fotoğrafı boyutu
Kurumsal platformumuz Linkedin ise aynı Twitter gibi profil fotoğrafını 400 x 400 px olarak belirlemiş durumda. Platformun, fazla kırpma uygulanmadan görselin yüklenmesi konusunda öneride bulunduğunu da söyleyelim.
TikTok profil fotoğrafı boyutu
“Biraz da eğlence!” dersek, TikTok profil fotoğrafı için 100 x 100 px boyut yeterli durumda. Fakat daha iyi ve net bir görünüm için 200 x 200 px olarak da yükleme gerçekleştirebilirsin.
Whatsapp profil fotoğrafı boyutu
Gelelim bize SMS’i unutturan, vazgeçilmez sohbet gruplarının lideri Whatsapp’a…
Whatsapp için 1:1 en boy oranında yani kare ebatlarda görsel yüklemesi gerçekleştiriliyor. Kırpma işlemi yapmadan, direkt bu mecraya özel profil fotoğrafı ayarlayabilmen için ebatların 192 x 192 px olması yeterli.
Bu yazımızda sana en çok kullanılan platformlardaki profil fotoğraflarına dair bilgiler aktarmaya çalıştık. “Ben profil fotoğrafı konusunda da titizim, ilgili profesyonellerden fotoğraf düzenleme desteği isterim!” dersen Bionluk’ta yüzlerce grafik tasarım ve fotoğraf düzenleme hizmeti veren freelancerlardan hizmet alabileceğini unutma.
Profil fotoğrafına bol övgülü günler dileriz! 🤩