Şu sıralar sosyal medyanın odak noktası haline gelen kısa videolar, tabir-i caizse bir “savaş alanına” dönüşmüş durumda. İş böyle olunca tüm büyük platformlar, alanında en iyilerin kendi uygulamalarında paylaşım yapmaya devam etmesini sağlamak için içerik üreticilerine gelir sağlayan yapıların en çekici versiyonunu oluşturmaya çalışıyor. Instagram Reels için de durum pek farklı değil. Peki yeni güncellemeler Instagram pazarlama stratejileri kapsamında bize ne söylüyor? Gel, beraber inceleyelim…

Instagram Reels ve Benzeri İçeriklerdeki Son Güncellemeler

Youtube’un Shorts Fonu’na ek olarak, temelinde Shorts’u desteklemek için çalışan İş Ortağı Programı’ı (Partner Program) halihazırda bulunuyor. Tiktok’un ise en iyi içerik üreticileri için gelir paylaşımı programına yönelik attığı adımları duyurmasının üzerinden çok uzun bir zaman geçmedi.

Meta, Reels Oynatma (Reels Play) bonus programının ödeme sürecini yeniden yapılandıracak olan bir güncelleme ile Reels anlaşmasını daha cazip hale getirirken, bir yandan da Facebook Reels’daki kısa video kliplerden daha fazla para kazanmayı olanaklı hale getirecek alternatif yollar sunan yeni bir “Meydan Okumalar (Challenges)” seçeneğini piyasaya sürüyor.

Meta’nın açıklaması şu şekilde:

“Reels Oynatma bonus programlarını test etmeye ve iyileştirmeye devam ederken, bazı güncellemeler yapıyoruz. İnsanlarda yankı uyandıran yüksek kaliteli orijinal içerikler üreten, çeşitli hedef kitle aralığındaki içerik üreticilerini ödüllendirmeyi amaçlayarak ödemelerin hesaplanma şeklini ayarlıyoruz (bu durum, bazı içerik üreticileri için ödemelerinin değişmesine neden olabilir).”

Meta, hesaplamalarının nasıl değişeceğine dair belirli bir analiz sağlamadı ancak güncelleme, paranın tümünü alan büyük oyuncuların aksine, daha küçük kitlelere sahip içerik oluşturucularını ödüllendirmeyi amaçlıyor gibi görünüyor.

Örnek vermek gerekirse, eğer birinin bir milyon takipçisi varsa Reels ödülleri için belirlenen herhangi bir katılım eşiğine ulaşmaları tahmin edersin ki çok daha kolay oluyor. Bu da yükselişte olup başarıya doğru ilerleyen ve kendilerine bir yer edinmek adına uğraşan kişiler için dezavantajlı bir durum haline geliyor. Değişkenliğin hesaba katıldığı ve içerik oluşturucularının izleyici başına katılım oranına göre ödüllendirildiği bir sistem, potansiyeli yüksek yeteneklerin teşvik edilmesini sağlayarak daha adil ve teşvik edici bir program haline dönüşebilir.

Buna ek olarak Meta, “Reels Oynatma bonus programındaki içerik üreticilerinin, içeriklerinden belirli bir ayda 4.000 dolara kadar kazanmanın yeni yollarını keşfetmelerine yardım edecek yeni bir teşvik” olarak lanse ettiği “Meydan Okumalar”ı da Facebook’ta tanıtıyor.

Bu aynı zamanda, mevcuttaki tüm parayı toplayan büyük isimlerin aksine, daha geniş bir içerik üreticisi yelpazesinin Reels’ten para kazanmasına yardımcı olmaya yönelik imkanları da beraberinde getiriyor.

Ancak, bunun gibi içerik oluşturucu finansman programlarının ölçeklenebilir olduğunu söylemeyiz ve Meta eğer gerçekten de adil ve faydalı bir gelir paylaşım sistemi yaratmak istiyorsa, bir noktada reklamları dahil etmesi ve performanslarının bir kısmını ilgili içerik üreticilerine tahsis etmesi gerekiyor.

 Bu konu, bir sonraki duyuruları ile de bağlantılı:

 “Yayın içi reklamlarla (in-stream ads) kurduğumuz güçlü reklamcılık ve gelir paylaşımı temeline dayanarak Facebook’ta, yer paylaşımlı reklamları (overlay ads) Reels bünyesinde kullanıma sunuyoruz ve (yayın içi reklam programının ötesinde) kullanılabilirliği, daha fazla içerik üreticisine genişletmek ve platformumuzdaki reklamverenler için daha yüksek kaliteli envanter sağlamak adına bunları daha geniş bir içerik oluşturucu grubuyla test etmeye başlıyoruz.”

Meta, bir süredir belirli içerik oluşturucularla Reels için yer paylaşımlı reklamları test ediyor ve ABD, Kanada ve Meksika’daki tüm Reels içerik oluşturucuları bu seçeneğe şubat ayından beri erişebiliyorlar.

instagram reels

Reklamverenlerin, ürünlerini yükselen seçenekler dahilinde tanıtmalarına alternatif bir yol sunan ve tüketicilerle giderek daha fazla ilgi gösterdikleri yerde buluşmalarına imkan veren bu gelişme, aynı zamanda kısa biçimli içerikler için daha sürdürülebilir bir para kazanma yolu sağlayabilir.

Nitekim Meta’nın en son performans güncellemesinde, Reels kliplerinin insanların Instagram’da geçirdiği zamanın %20’sinden fazlasını aldığını ve genel olarak video içeriklerinin ise kullanıcıların Facebook’ta harcadığı zamanın %50’sini oluşturduğu belirtiliyor.

Her ne kadar trendin mucidi Tiktok olsa ve diğer bütün uygulamaların temelde yaptığı şey bu akımın peşinden gitmek olsa bile, bu formatın popülaritesinin yadsınamayacağı çok açık. Pazarlama uğraşların için tüm uygulamalardaki kısa video klip fırsatlarını değerlendirmen emin ol ki kayda değer.

Yeni Reels Analizleri

Son olarak Meta, Facebook’taki Reels Oynatma içerik üreticileri için yeni analizler de sunuyor.

“İçerik oluşturucular Facebook’taki Reels Oynatma Bonusu İstatistikleri (Reels Play Bonus Insight) sayfasından, verilen kazanç süresi içinde uygun Reels’ların her birinin kaç Oynatma aldığını kolayca görebilir.”

Bu, sürece daha fazla şeffaflık sağlayarak Reels içerik üreticilerinin daha sürdürülebilir bir süreç oluşturmasına yardımcı olacak.

Reels yaratıcıları için daha güvenilir bir para kazanma akışı sağlamak adına, teşvik etmek istediği şeye bağlı olarak para kazanma parametrelerini tekrar değiştirene kadar Meta’nın, Reels yer paylaşımlı reklam tekliflerini üstelemesi gerekiyor.

Kısa videoların benimsenmesi ve TikTok’un etkisi her geçen gün büyüyor. Özellikle de Vine’ın yıllar önce çıkmış olmasına ve temelde aynı tür içerik yaklaşımı sunmasına rağmen hiçbir zaman aynı şekilde kabul edilmediğini göz önüne aldığımızda bu durum oldukça şaşırtıcı.

Tabi zamanının ötesinde olduğunu ve o zamanlar buna uygun ortamın oluşmadığını düşünebiliriz. Belki de tüketim alışkanlıkları gelişmeye devam ettikçe her geçen gün daha da kısalan eğlence biçimleri, medya döngüsünün artan hızına ve 7/24 hiç bitmeyen içerik akışına yaslanan bir norm olmaya devam edecek olabilir.

Görünüşe göre, sanki “beynimiz ancak bu kadarını kaldırabiliyor” fakat bir yandan biz de gelişip değişiyoruz ve bu değişikliklere ne kadar çok alışırsak beklentiler de bu oranda farklılaşacak ve endüstri değişiklikleri bunlarla orantılı bir şekilde uyum sağlamaya zorlanacak.

Her ne olursa olsun kısa videolar, şu anki ana trend olma özelliğini taşıyor ve en iyi gelir kaynağı elde etme sürecine hangi platform en doğru çözümü üretirse muhtemelen bu savaşın galibi de o olacak!