Hikaye anlatıcılığı, onlarca yıldır pazarlamanın önemli bir bileşeni olmaya devam ediyor. Şirketler, markalarını oluşturmak, benimsediği değerleri insanlara sunmak ve hedeflerini gerçekleştirmek için hikayeleri ve kültürü kullanıyor. Tam da bu yüzden podcast’in popülerliği dikkate alındığında, bir pazarlama aracı olarak ortaya çıkması pek de şaşırtıcı değil.


Edison Research tarafından yapılan araştırmaya göre 2021 yılında Amerikalı dinleyiciler %57’si podcast düzenli olarak podcast “tüketiyor”.2020’de %55 olan bu oran, 2019’da ise %51’di. Yapılan son araştırmalar ise toplam podcast dinleyicisinin 2023 yılına kadar ikiye katlanmasının beklendiğini gösteriyor. Büyüyen podcast pazarına adım atma konusunda kararsızsan, şimdi fırsat büyüyorken yeniden düşünmek için iyi bir zaman!

Pazarlama Stratejisi Olarak Podcast


Podcast’ler, pazarlama stratejisi olarak kullanıldığında bir markanın tam anlamıyla tanıtım amaçlı olmayan ancak markanın misyonlarıyla örtüşen bir formda olmalı. Bu tür podcast’ler, sıradan bir podcast ile benzer hikaye anlatma özellikleri sergilemenin yanında markanın mesajlarıyla ve benimsediği değerlerle de uyumlu olmalı. Ünlü iş dünyası dergisi Fast Company, bu podcastleri “insanların gerçekten dinlemek istediği reklamlar” olarak tanımlıyor.


BBC Global News ise podcast’lerin potansiyel müşterilere ulaşmanın oldukça etkili bir yolu olduğunu öne sürüyor. Ancak bu podcast’ler yalnızca reklam veya tanıtımlardan oluştuğunda, kimse dinlemek istemeyecektir. Bunun yerine, hedef kitlenin dikkatini çekecek yararlı ve bilgilendirici içerikler oluşturmalısın. Bu tarz faydalı içerikler, markanın hedef kitle ile gerçek bir güven ilişkisi kurmasına olanak tanıyor.

Markan İçin Neden Podcast Pazarlamasını Kullanmalısın?

Podcast’ler özel bir dinleme deneyimi sunuyor. İnsanlar, telefondaki bir uygulamaya ufak bir tıklamayla hem akşam yemeği hazırlayıp hem de önemsedikleri markaların podcast’lerini dinleyebilir.

Markalar için podcast, genel pazarlama stratejilerini desteklemenin yanında, hedef kitlenin ilgi duyduğu şekilde bağlantı kurmak için de eşsiz bir fırsat. İçerik değerli olduğu sürece, ilgili dinleyicilerden oluşan güçlü ve geniş bir kitle oluşturabilirsin. 

Pazarlama stratejilerine podcast’i dahil etmen için en önemli nedenlerinden bazılarını burada bulabilirsin!

Markalarla Ortaklık Kurmanı Sağlar

Artık birçok marka, potansiyel müşterileri ile bağlantı kurmanın yollarını arıyor. Günümüzde etkileyici pazarlama araçlarının çok önemli olmasının sebebi de bu. Aynı şeyleri bir podcast ile de başarabilirsin.

Podcastler aracılığıyla büyük bir rekabet duygusu yaratmadan aynı pazarı hedefleyen ilgili markalarla ortaklık kurabilirsin. Bu, potansiyel müşterilerin markan hakkında çok daha geniş bir kullanım alanı keşfetmesine olanak tanıyabilir. Bununla birlikte, diğer marka hakkında zaten bilgi sahibi olan dinleyicilerin markana ilgi duymasına da yardımcı olabilir. Bu nedenle marka ortaklıkları uzun vadede hedef kitleni büyütmeni sağlayabilir.

Podcast’in zaman içinde belirli bir başarı elde edip bir dinleyici kitlesi yarattığında, kanalında sana ödeme yapacak başka markalarla çalışabilirsin. Başka bir deyişle, markan halihazırda gerçekleştirdiği hizmet veya satışlar dışında podcast’in kendisinden de kazanç elde edebiliyor.

Elbette bu tam tersi şekilde de çalışabiliyor. Eğer kendi podcast programını sunmak konusunda hazır değilsen veya bu konuda yeterli bilgiye sahip değilsen, mevcut bir podcast programı olan bir marka ile ortaklık kurarak ödeme yapabilirsin. Bu şekilde, diğer markanın mevcut dinleyici kitlesinin ilgisi çekebilir ve daha sonra kendi podcast kanalını pazarlayabilirsin.

Yeni Kitlelere Ulaşmana Yardımcı Olur

İster kendi podcast’ini başlat ister başka bir marka ile ortaklık yap veya başka birinin podcast programına katılıyor ol, tüm durumlarda yeni kitlelere ulaşman muhtemel. Podcast’ler genellikle dinleyiciler tarafından konuya göre aratılarak erişiliyor. Bu yüzden, podcast içeriğini hedef kitleni ilgilendiren konulara odaklanarak belirlersen, potansiyel müşterilere dönüşecek dinleyicilere ulaşabilirsin.

Örneğin, spor malzemeleri satan bir markaysan, basketbol ve futbol gibi sporlar hakkında keyifli sohbetler dönen bir podcast hazırlayabilirsin. Kitlenin başka bir yerde bulamayacağı alakalı içerikler oluşturmak için podcast’ini bölümlere ayırabilirsin. Düzenli bir şekilde yararlı ve ilgi çekici içerikler oluşturduğunda dinleyicilerin daha fazlasına ulaşmak için yeniden kanalına uğrama şansı oldukça yüksek. 

Podcast’ler, Video ve Blog İçeriklerini Besler

Podcast’ler diğer pazarlama kanallarıyla harika bir şekilde çalışıyor. Halihazırda markanın blog veya video içerikler üzerinden belirlediği bir pazarlama stratejisi varsa, bir sonraki adım podcast oluşturmak olmalı. Sana güvenen ve seninle iletişim kuran mevcut bir kitleyle temasa geçmek, podcast’in için bir dinleyici kitlesi oluşturmak için harika bir fikir. Bir konu hakkında birbirini tamamlayan içerikler oluşturabilir ve bunları potansiyel müşterilerine benzer zamanlarda sunabilirsin.

Örneğin, oluşturduğun blog içeriğini bir podcast’e dönüştürebilirsin. Bu haberi de hedef kitlene e-posta aracılığı ile ulaştırabilirsin. Bunu yapmak oldukça önemli, çünkü birçok insan bir podcast’in olduğunun farkında bile olmayabilir.

Ayrıca eski içeriklerini de podcast oluşturmak için kullanabilirsin. Potansiyel müşterilerine faydalı bilgiler sağlayan bazı videoların veya blog içeriğin varsa, podcast’inin içeriğini belirleme konusunda sorun yaşamazsın.

Bunun için daha önce oldukça ilgi gören içeriklerini yeniden sunabilirsin. Bir içerik gerçekten kaliteli ise ne kadar eski olduğu gerçekten önemsiz. Ayrıca eski içeriklerini podcast’in için yeniden kullanmanın, zamandan ve kaynaklardan tasarruf etmene de yardımcı olacağını biliyoruz.

Konuyu hedef kitlene nasıl açıklayacağını ve yeni bir bakış açısıyla nasıl sunabileceğini bildiğin sürece, eski içeriklerini yeniden kullanmaktan korkma. Daha önce okurların veya izleyicilerin nasıl bu içeriğe büyük bir ilgi duyduysa, dinleyicilerin de buna bayılacak. Elbette, içeriğini güncel verilerle yenilemeyi ve zenginleştirmeyi unutmamalısın.

Hareket Halindeki Müşterilere Ulaşmana Olanak Tanır

Podcast’ler özellikle hareket halinde, bir işle ilgilenirken veya seyahat ederken ilgili konu hakkında bilgi almanın en etkili yollarından biri. Podcast’ler, herhangi bir görüntüyü takip etme veya okuma zorunluluğu olmadan her zaman ve her yerde sanal olarak dinlenebiliyor. Pek çok insan egzersiz yaparken veya ev işlerini hallederken bir şeyler dinlemeyi seviyor. Bu, onlara genellikle birisiyle birlikte olduklarını hissettiriyor.

Marka Bilinirliğini Artırır

Etkili bir pazarlama stratejisinin en önemli adımlarından biri hedef kitleni tanımak. Dolayısıyla, hedef kitlen çoğunlukla çalışan bir nüfustan oluşuyorsa, markan podcast’lerden kolayca yararlanabilir.

Bir önceki bölümde bahsettiğimiz gibi, birçok insan hareket halinde ve başka işlerle ilgilenirken podcast dinlemeyi seviyor. Yemek yerken, çalışırken ve hatta duş alırken bile podcast’ine kulak verebilir. Başka bir deyişle, günlük işlerini sürdürürken bir yandan da pasif bir şekilde podcast’ini dinleyen geniş bir kitleye sahip olabilirsin. Dinleyiciler dikkatlerini tamamen içeriğe vermese bile, podcast’in arka planda çalıştığı için markanın uzun vadede

onların bilinçaltına ulaşması çok olası. Bu, elbette marka bilinirliğinin artması anlamına geliyor..

Hedef Kitlenle Gerçek Bir Bağlantı Kurmanı Sağlar

Podcast’ler, markanı yalnızca bir işletmeden daha fazlası olarak yansıtmana yardımcı oluyor. Hedef kitlenin, markanı tanımanın yanı sıra, markanın arkasındaki ekibi tanıyormuş gibi hissetmesi de oldukça önemli.

Podcast’ini dinleyen insanlar, seni bir şirket olarak değil, bir kişi olarak duymalı. Bu tür bir yakınlık, müşteriler için son derece ikna edici. Örneğin, markanı nasıl yarattığını veya senin için neden önemli olduğunu kendi sözlerinle duyduklarında, markanla daha güçlü bir bağ kurmaları muhtemel. Podcast’ler, hedef kitlenin markanın misyonunu ve benimsediği değerleri ilgi çekici bir süreçle anlamalarını sağlamanın harika bir yolu.

Bununla birlikte, insanlar kendilerininkilere benzer deneyimler yaşayan kişilerle bağlantı kurabilirler. Dolayısıyla, çeşitli röportajlar aracılığıyla şirket içindeki kişilerin müşteriler tarafından tek tek tanınması oldukça faydalı olabilir. Böylece yalnızca ürün veya hizmet sunan biri gibi görünmek yerine, müşterilerinle daha yakın bir ilişki kurabilir ve markanın etkinliğinin yaşayan kanıtı olabilirsin. Tüm bunların, satış döngüsünü önemli ölçüde kısaltması ve dinleyicilerin markana duyduğu samimiyet ve sadakati güçlendirmesi muhtemel.

Dinleyicileri Harekete Geçirir

Podcast dinleyicilerinin %76’sı bir podcast reklamını duyduktan sonra harekete geçtiklerini söylüyor. Bu, bir web siteyi ziyaret etmeyi, bir abonelik almayı veya bir satış alma işlemi gerçekleştirmeyi içerebilir. Oluşturduğun podcast’te mesajınızı alan dinleyicilerin bu mesaja göre hareket etme ihtimali oldukça yüksek. Hedef kitlen ile bu tür bir iletişim kurmak için geleneksel reklamcılık yoluyla sahip olamayacağın birçok fırsata podcast’ler aracılığıyla sahip olabilirsin. Dinleyicilerin birçoğu günlük işlerinin arasında podcast’leri dinleyebilir ve markanla gerçek bir bağlantı kurabilir. Bu tür bir yakınlık duygusu, genellikle dinleyicilerin podcast’lere güvenmesini sağladığı için podcast’i dinlerken aldıkları mesajlara göre harekete geçmelerini sağlayabilir.

3 Başarılı Podcast Örneği

Markanla ilgili düşüncelerinizi hareket geçirmek için en popüler podcast’lerden bazılarına bir bakalım. Burada örnek olarak verdiğimiz çok çeşitli marka türlerini gördüğünde, aslında herhangi bir markanın podcast oluşturma potansiyeli olduğunu kolayca fark edeceksin. Tüm bu podcast’lerin içeriğinde reklam ve tanıtım mesajı olmaksızın markaların misyonlarıyla nasıl örtüştüğüne dikkat etmelisin.

Zendium (“2 Minutes of Zen”)

Bu başarılı podcast, bir diş macunu markası olan Zendium tarafından gerçekleştirildi. Eğer bir diş macunu markası gibi sıkıcı bir şeyin popüler bir podcast yaratmasının mümkün olmadığını düşünüyorsan, yanılıyorsun!

Zendium’un bu podcast’i yaratmaktaki temel amacı, meditasyondan duvarda oturmaya kadar birçok farklı aktivite içinde insanların dişlerini fırçalarken dinleyebileceği kısa rehber bölümler oluşturmak. Podcast’in başarılı olmasının temel sebepleri ise, içeriğin 30 ila 45 dakikalık röportajlardan veya güncel tartışmalardan oluşan standart podcast kalıplarına uymak gibi bir kaygı taşımaması. Bunun yerine, müşterileri Zendium’un ürünlerini kullanırken sağlıklı bir zihin, vücut ve ağız için yapabilecekleri basit sağlıklı yaşam tüyoları sunuyor.

Gatorade (“The Secret to Victory”)

Spor içeceği markası Gatorade’nin altı bölümlük podcast dizisi, aralarında Serena Williams, Peyton ve Eli Manning gibi dünyanın en başarılı sporcularıyla yapılan röportajları içeriyor. Bu röportajlar, podcast’e dahil olan sporcuları iyi ve kötü zamanlarda motive eden şeylere odaklanıyor.

Kolayca fark edileceği gibi, bir spor içeceği devi olan Gatorade, bu podcast pazarlamasında markasıyla ilgili en popüler yön olarak sporcu kişilikleri ön plana çıkartmayı amaçlıyor.

Microsoft (“.future”)

Herkesin yakından tanıdığı büyük teknoloji şirketi Microsoft’un bu podcast’i, önümüzdeki on yılı ve sonrasını tanımlayacak teknoloji ve endüstriler hakkında konuştukları sohbetlerden oluşuyor. Sağlık, oyun, veri, mühendislik gibi birçok farklı konuya değiniyorlar ve geleceğin hayatlarımızı nasıl etkileyeceğini tartışıyor.

Bugün Markan İçin Bir Podcast Yaratmayı Düşün

Çeşitli pazarlama stratejilerine ve araçlarına açık olmak, markanı büyütmek için önemli. Podcast’ler, kitleni beslemenin ve faydalı içeriklerle dinleyicileri memnun etmenin güçlü bir yolu. Ayrıca, ürün veya hizmetlerini tanıtım yaptığını hissettirmeden potansiyel müşterilerinin önüne koymana olanak tanıyor. Zaman ayırır ve hedef kitlenin ilgi duyacağı kaliteli içerikler geliştirirsen, dinleyicilerin geri dönüşleriyle seni ödüllendirmesi muhtemel.

Kitleni büyütmek ve markanı güçlendirmenin yaratıcı yollarını arıyorsan, şimdi bir markana özel podcast içeriği oluşturmanın tam vakti!

Eğer podcast hazırlama veya düzenleme ile ilgili desteğe ihtiyaç duyuyorsan bu ilanlar sna yardımcı olabilir 👀🔍

dfdsf

ddffdsf

Enes Kocabey

Metin Yazarı