Metin yazarlığında bir gün nasıl geçiyor? Metin yazarları neler yapıyor, ne üzerine çalışıp nasıl bir içerik üretiyor? Buna verilen tipik yanıt, genellikle reklamlar için slogan veya içerikler ürettikleri yönünde. Fakat bir metin yazarının yaratıcılığını kullanarak sesini dünyaya duyuracağı seçenekler, aslında çok daha geniş bir alana uzanıyor.

Satışlara ve büyük ihtimalle satışların ardındaki asıl neden olan “ikna edici yazma” konusundaki uzmanlığa ve üst düzey iletişim becerilerine sahip olmak, geleneksel yazma biçimlerinden çok daha fazlası için kullanılabilir.

Bu seçeneklerin neler olduğunu ve bir metin yazarının ilk akla gelenler dışında hangi alanlarda hizmet sunabileceğini merak ediyorsan, okumaya devam et!

1. E-Ticaret Metin Yazarlığı

B2B (business-to-business), yani işletmeden işletmeye pazarlama ve satış uygulamalarına yönelik yazarlık olarak da bilinen e-ticaret metin yazarlığı, eğer nasıl yapılacağını biliyorsan oldukça karlı olabilir. İnternetten alışveriş yaptığın zamanlarda, en sevdiğin ürünün altındaki açıklamaları fark etmiyor ya da üzerine pek düşünmüyor olabilirsin. Ancak bunlar bir metin yazarı ekibi tarafından yazılıyor ve emin ol ki çok çaba sarf ediyorlar. Amazon’u bir düşün. Her cümle, birileri tarafından planlanıp hayata geçiriliyor ve bu tip çevrimiçi şirketlerin bu metinleri kendi kendilerine yazacak vakitleri yok. Doğal olarak bir metin yazarı ile anlaşıyorlar.

Ayrı ayrı her bir ürün için açıklamalar, bir koleksiyona yönelik genel bir bakış sunan kategori sayfaları veya şirketler ve müşterileri için ne sunduklarını açıklayan açılış sayfaları yazabilirsin. E-ticaret çatısı altında aklına gelebilecek her türlü içeriği yazarak para kazanabilirsin.

2. Web Sitesi Metin Yazarlığı

Bir web sitesine girdiğinde karşına çıkan ilk sayfada okuduğun kısa, esprili ve zekice bir yazıya denk gelip sevdiğin oldu mu hiç? İşte bu, web sitesi metin yazarlarının tam olarak yapması gereken şey ve çok talep gördüğünden emin olabilirsin. Bir işletme veya verilen hizmet ile alakalı sayfalar oluşturabilir, marka hikayeleri, çalışma arkadaşları, nerede bulundukları hakkında yazabilir, blogları veya haber bültenlerini oluşturabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsin.

Bu iş, yazdığın şirketin iç yüzünü kavramayı ve hakkında bilgi sahibi olmayı gerektiriyor, ve sonuç hem senin hem de şirket için inanılmaz derecede tatminkar olabilir! Kazandığın miktarı en üst düzeye çıkarmak için, bu hizmeti bir paket teklif olarak sunmayı değerlendirmelisin.

3. Niş Bir Kitle için Metin Yazarlığı Yapmak

Bir nişe bağlı kalmanın etkisiz veya belki de kısıtlı olabileceğini düşünebilirsin, ancak niş metin yazarları bunun tam tersini düşünüyor! Bazı metin yazarları belirli bir nişe odaklanıp bu hedeften sapmamayı ve belirli bir alanda uzmanlaşmayı seçiyorlar. Bu, kendi alanlarında özelleşmiş profesyonelleri arayan şirketler için birçok kapı açabilir.

Buradaki kilit nokta, o alana yönelik bir portfolyo oluşturmaktan geçiyor. Örneğin, güzellik veya tıp alanına odaklanmayı seçersen, odak noktanı yalnızca bu tür yazarları arayanlara hitap edecek şekilde daraltabilirsin. Sağlam bir iş planı yaparak, hakim olduğun konuda üst düzey bilgiye sahip olduğun için, çok yönlü metin yazarlarına kıyasla daha yüksek ücretler alabilirsin!

4. Reklam Yazarlığı

Bu, her ne kadar metin yazarlığının geleneksel yolu olsa da, reklamların yakın zamanda tedavülden kalkmayacağı kesin. Televizyonda, YouTube’da veya Twitch’te gördüğün her reklamın arka planında yetenekli bir metin yazarı tarafından yazılmış bir senaryo bulunuyor. Dikkat çekici her slogan veya ses parçası, ekranda sergilenmeye yönelik bir biçimde hazırlanıyor.

Reklamcılık, televizyondan gelişip Google Ads veya Facebook Ads’e dönüştü. Bu durum da, metin yazarlarına daha geniş bir faaliyet alanı sağlamayı beraberinde getirdi. Çevrimiçi reklamcılık, bir yandan da web sitesine daha fazla trafik çekmek isteyen bir işletme için büyük bir varlık olabilecek dijital pazarlamayla bağlantılı.

5. SEO Metin Yazarlığı

Bloglar ve makaleler başkalarına nasıl ulaşıyor? Arama motoru optimizasyonu yani namıdiğer SEO (Search Engine Optimization) adlı strateji sayesinde, makaleleri Google’da daha üst sıralara çıkarabilirsin. Metin yazarları ise, yazma becerilerinin yanı sıra şirketlere bunu sağlama konusunda uzmanlaşabilirler. SEO her ne kadar beceri ve sabır gerektirse de, doğru kişi harika sonuçlar elde edebiliyor!

SEO metin yazarı, yazacağı konuyla ilişkili en yüksek başarı sırasına sahip bilgileri araştırıyor, insanların bir arama motoruna girmesi muhtemel spesifik anahtar kelimeleri tarıyor ve makalede bağlantı verebileceği yetkisi ve etki alanı yüksek web sitelerini buluyor. Kısacası, içeriğin tanınmasını sağlamak için etraflıca bir araştırma gerçekleştirip büyük bir titizlikle metni kaleme alıyor.

6. Sosyal Medya için Metin Yazarlığı Yapmak

Sosyal medyayla oldukça haşır neşir olduğumuz bu dönemde, bir şirketin sosyal medya stratejisini planlayıp içeriklerini yazarak para kazanabileceğini söylemezsek olmaz. Sosyal medya metin yazarlığı, sosyal medya planlama platformlarını kullanarak içerik üretmeyi, gönderiler için temel tasarımlar oluşturmayı, iyi bir sosyal medya stratejisi yürütmeyi, etkileşim analizlerini yönetmeyi vb. içeriyor. Çoğu şirketin sosyal medya hesapları, üzerinde tekrar çalışılmasını ve yenilenmesini gerektiriyor. Bu durum da, yetenekli yazarların heyecan verici bir alanda faaliyet göstermesinin önünü açıyor.

7. E-posta Metin Yazarlığı

Gelen kutuna her promosyon e-postası geldiğinde, bil ki bu kampanyayı planlamak ve göndermek için birisi çok zaman harcadı. E-posta metin yazarlığı, temelinde bir işletmenin ürün veya hizmetlerini pazarlaması için e-postalar yazılmasını içeriyor, ancak yapılabilecekler bununla kısıtlı değil.

E-posta yazarken, bir müşteri koleksiyonunu veya e-posta listelerini barındıran ve kolayca yönetilebilen bir platform olan CRM’yi (customer relationship management-müşteri ilişkileri yönetimi⁠) nasıl kullanacağını öğrenmen gerekiyor. Haftalık ve sezonluk satışlar, yeni ürünlerle ilgili e-postalar, haber bültenleri gibi kampanyalar planlaman ve her kampanyanın analizlerini kontrol etmen gerekiyor. E-posta pazarlamasının çok aranan bir beceri olduğunu, bir kez ustalaştıktan sonra fark edeceksin. Sonuçta, her şirketin abonelere ihtiyacı var, öyle değil mi?

8. Teknik İçeriklere Yönelik Metin Yazarlığı

Teknik metin yazarlığı, keşfedebileceğin yollardan bir diğeri. Bu tür yazı içeriklerinin bilgilendirici bir niteliği bulunuyor, bu nedenle buradaki rolün bir şeyin nasıl yapılacağını açıklamak olacak. Örnek olarak, iş broşürlerini, el kitaplarını, kılavuzları, web sitelerini ve çoğu pazarlama materyalini düşünebilirsin.

Temel farklılık, geleneksel metin yazarlığına kıyasla daha çok içerik ağırlıklı olmasından kaynaklanıyor. İnsanların kolayca okuması ve anlaması için bir dizi bilgiyi basitleştirmen gerekiyor. Sana bir mühendislik kitapçığı verilebilir ve onu bir el broşürü olarak yeniden yazman istenebilir. Detaylara dikkat edebilmen, konuyu enine boyuna araştırman ve uzman iletişim becerilerine sahip olman gerekiyor.

9. Radyo Reklamcılığı için Metin Yazarlığı

En sevdiğin şarkıyı radyoda dinledikten sonra, bir sonraki şarkı başlamadan önce genellikle birkaç dakikalık bir reklam duyarsın. Evet doğru bildin, bu da metin yazarları tarafından dikkatlice yazılıyor. Yayıncılık alanında tutkuluysan ancak perde arkasında kalmayı tercih ediyorsan, bu iyi bir kariyer seçimi olabilir.

Örneğin, belirli bir sabah programında yer almak için ödeme yapılan bir hizmete yönelik, yaklaşık 30 saniye uzunluğunda olan bir içeriğin pazarlama senaryosunu, bir radyo sunucusunun canlı yayında söylemesi için yazan kişi sen olabilirsin.

10. Halkla İlişkiler için Metin Yazarlığı

Halkla ilişkiler bünyesinde metin yazarlığı yapmak, belki daha önce aklına gelmemiş olabilir, fakat böyle bir şey mevcut. Şirketlerin, halkı önemli bilgilerle bilgilendirmesi gerekebiliyor, bu nedenle bir yazarın böyle bir role sahip olması ona oldukça büyük bir sorumluluk yüklüyor.

Bir haber şirketi için basın bültenleri, bilgi formları, sosyal medya mesajları, konuşmalar, broşürler, raporlar veya sunumlar yazabilirsin. Bu iş, hedef kitleni ve rekabeti tanımayı içeriyor, bu nedenle bir marka, şirket veya kişi için pozitif etki yaratacak bir ses olabileceğin bir kariyer arıyorsan, bu alanı düşünebilirsin.

Metin Yazarlığı Kariyerine Yönelik Seçeneklerini Genişlet

Yazma becerilerin ne olursa olsun, metin yazarlığına yönelik yeni şeyler keşfedip denemene imkan sağlayacak farklı kariyer seçenekleri her zaman vardı ve olmaya da devam edecek. Bir alanda yazma girişiminde bulunup sonrasında bu tarzda yazmaktan memnun kalmadın mı? Hiç dert değil, ilerleyebileceğin başka bir sürü yol bulunuyor.

Yazma alanında en tutkulu olduğun şeyi bulmak, şüphesiz ki heyecan verici bir yolculuk ve umarız ki bu yazıdaki seçenekler, metin yazarı kariyerine giden yolda sana rehberlik edecek!