Yapay zeka araçları, 2023 yılında çevrimiçi iletişimin birçok alanında çok daha büyük bir etkiye sahip olacak. Bunlar iyi de olabilir, kötü de. Çeşitli sanat tarzlarında nasıl görüneceğini öğrenmek, biliyoruz ki seni de heyecanlandırıyor. Diğer bir yandan, bu sistemlerin içerik oluşturmaya yönelik iş yükünü nasıl azaltabileceğini de merak ediyor olabilirsin. Bu yapay zeka araçlarının sahip olduğu çeşitli etkileri ve dijital pazarlama dünyasında nasıl hem fayda hem de zarar sağlayabileceğini öğrenmek istiyorsan, okumaya devam et!

İçerik Üretimi

Metin tabanlı içerikler, pazarlama sektöründe kullanılan AI üretim araçlarının belki de en sık kullanılan biçimi. Blog gönderileri ve web sayfaları kümelerini hızlı bir şekilde oluştururken SEO uğraşların için de yardıma ihtiyaç duyuyorsan ChatGPT ve benzeri araçları kullanabilirsin.

ChatGPT ve diğer metin oluşturma araçlarının çıktıları, genellikle belirli bir konunun okunabilir, yetkin özetlerinden oluşuyor ve alakalı sorgulara dair doğru metin girişleriyle, web sitenin Google tarayıcılarının aradığı şeyi karşılamasını sağlamaya yardımcı olacak belirli anahtar kelimelerle hizalanıyor.

Ancak birkaç şeyi göz önünde bulundurman gerekli. Özellikle, “yetkin” ve “iyi” sıfatlarının aynı şey olmadığını ve ziyaretçilerin bunu fark edeceğini bilmelisin.

Yukarıdaki örnek özelinde konuşacak olursak: buradaki metin genel hatlarıyla iyi; dil işlevsel bir biçimde kullanılmış ve hizmet etmesi gereken her şeyi yapıyor. Daha çekici hale getirmek için birkaç küçük düzenleme daha yapılabilir, ancak temelinde işe yarayacağı kesin.

Herhangi bir yapay zeka aracının oluşturduğu sonuç ürün özelinde konuşacak olursak: öncelikle, metin genel hatlarıyla iyi; dil işlevsel bir biçimde kullanılıyor ve hizmet etmesi gereken her şeyi yapıyor. Daha çekici hale getirmek için birkaç küçük düzenleme yapılabilir, ancak temelinde işe yarayacağı kesin.

Gelecekte pek çok web sitesinin bu yaklaşımı benimseyeceğini ve web sayfalarında genel bir taslak kullanacaklarını düşünüyoruz. Bu muhtemelen internetin şu anki durumuna paralel bir çizgide ilerlemeye devam edecek. Bu araçların çalışma prensibi ise şu şekilde: internet üzerindeki mevcut örnekleri alıyor ve ardından dili yeni sunumlara uygun hale getiriyorlar; yani mantıksal olarak, çevrimiçi olan her şeyin çok yakın bir kopyasını sunuyorlar.

O halde sonuç olarak, insanlar genel geçer içeriklerle giderek daha az ilgilenmeye başlayacak. Bu da daha iyi bir metnin öne çıkması için başka fırsatlar açabilir ve markanı aynı çizgide daha faydalı ve yardımcı bir kaynak haline getirebilir.

Aslında bu araçlar, mevcut olanı çoğaltmak için yararlı olabilirler. Ancak yeni ve taze, hatta merak uyandıran bir şey istiyorsan, kendi içeriğini kendin oluşturman muhtemelen daha sağlıklı bir yol.

Ancak hedefin SEO ise ve içerik üretimine ayıracağın zamanı azaltmak istiyorsan, bunu bir seçenek olarak değerlendirebilirsin.

ChatGPT çıktılarını kullanmak ise tamamen yasal. Ancak içeriğin paylaşılacağı sayfada, bunun bir insan tarafından değil, yapay zeka tarafından oluşturulduğunu açıkça belirtmen gerekiyor.

Bir de şu niteleyici var:

“Çıktı, makine öğreniminin doğası gereği kullanıcılar arasında benzersiz olmayabilir ve Hizmetler, OpenAI veya bir üçüncü taraf için aynı veya benzer çıktıyı oluşturabilir. Örneğin, “Gökyüzü ne renk?” benzeri bir girdi girip, “Gökyüzü mavidir” gibi çıktılar alabilirsin. Diğer kullanıcılar da benzer sorular sorabilir ve aynı yanıtı alabilirler. Diğer kullanıcılar tarafından talep edilen ve onlar için oluşturulan yanıtlar İçeriğin olarak değerlendirilmez.”

Bu nedenle, bir başkasının çalışmasını kopyalamış olabilirsin. Bu da, yinelenen içerik (duplicate content) nedeniyle Google’dan ceza almana sebep olabilir.

Bu sorunu çözmek için, oluşturulan metne dair bir arama yapabilir veya Copyscape gibi bir araç kullanabilirsin. Ancak esasen, metin çıktını bir makine öğrenme sistemine emanet ediyorsan, oldukça heyecansız bir metne sahip olmak bir yana, kullanım hakkı ile ilgili bazı endişelere sahip olman da olası.

ChatGPT’yi biraz kurcaladık ve blog makalelerine yönelik çeşitli fikir ve kavramları denedik. Açıkçası, okuduğumuz çıktıların hiçbiri yayınlamak istediğimiz bir sonuç vermedi. Metinler hiç fena değil ve işlevsel olduklarına şüphe yok. Ancak bir sistemi, internetteki milyarlarca sayfalık tekdüze metin üzerinden eğitmek, üreteceği sonuç ürünün de doğal olarak sıkıcı bir düz yazı olacağının habercisi niteliğinde.

Temel olarak, web sitenin diğer tüm web sayfaları gibi olacak olması senin için bir problem teşkil etmiyorsa, tanıtım ve blog yazılarının sunduğu deneyimden memnunsan ve seninle aynı nişe sahip diğer markaların metinlerindeki unsurların iyi olduğunu düşünüyorsan, bu seçenek muhtemelen senin için uygun olacaktır.

Amaçlar ve yaklaşımlar kişiden kişiye değişebilir, farklılık gösterebilir. Ancak bir yapay zeka sistemi kullanıp, merak uyandıracak analiz ve istatistikler almayı beklememeni tavsiye ediyoruz.

Görsel Üretimi

Yapay zeka araçlarının bir diğer önemli kullanımı ise, görsel oluşturma ve istemlere dayalı olarak sana özel görsellerin üretilmesi için Dall E ve benzeri araçlara sahip olmaktan geçiyor.

Evet, bu da işe yarıyor. Komut istemine istediğin şeyi girebilir ve işine büyük ihtimalle yarayacak en az birkaç örneği Dall E sayesinde bulabilirsin.

Ancak metin bazlı içerik üretiminde olduğu gibi, burada da harika sonuçlar elde etmen pek olası değil. Peki, işlevsel mi? Evet, tabi ki de öyle. Her şey istediğin gibi olacak fakat bir yandan kenarları aşınmış, garip metinli, ilginç gözlere vb. sahip tuhaflıklar görmen de muhtemel.

Metin çıktılarına benzer şekilde, AI çıktılarını da yasal olarak istediğin gibi kullanabilirsin. Nihayetinde, oluşturduğun herhangi bir görüntü, sen komut istemine girmeden önce var olmamıştı. Telif hakkı, teknik olarak içeriği oluşturana ait. Bunu “yaratan” da senin komut istemin olduğuna göre bu hak doğal olarak senin oluyor.

Bunun yararlı ve değerli olabileceği pek çok yol var ve birçok kişi blog gönderileri ve içeriklerinde yapay zeka tarafından oluşturulan görselleri kullanmaya çoktan başladı. Kullanışlı olabilir, ancak sonuç fazla genel, dolayısıyla özelliksiz kalabilir. Çünkü elde ettiğin her görüntü, komut istemlerine göre sistemin bulabileceği diğer tüm görüntülerin genelleştirilmesine dayanarak üretiliyor.

Bu, nasıl yaptığına ve bu görselleri ne için kullanmak istediğine bağlı olarak değişebilir. Ancak metne benzer şekilde, yineleme endişeleri doğabilir. Dall E, yanlış beyan endişelerinden kaçınmak için kullanıcılara örneğin tanınmış figürlerin resimlerini oluşturmamalarını tavsiye ediyor. Şimdilerde ise, sanatçıların çalışmalarının kötüye kullanılmasıyla ilgili çeşitli davalar açılıyor. (Halihazırda bu tür bir kullanımı bütünüyle kapsayan hukuki bir çerçeve olmadığını da burada belirtelim.)

Ancak bu araçların kıymetli olmasının sebebi, zamandan ve paradan tasarruf etmeni sağlamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle Dall E veya diğer görsel oluşturma araçlarına en azından girdiğin istemlere göre ne ürettiklerini görmek için bir şans verebilirsin.

Yapay Zeka Tweet’leri

İşlerin oldukça hızlı bir biçimde sıkıcılaşacağı bir yer varsa, burası kesinlikle Twitter. En azından biz öyle düşünüyoruz.

Bu hafta, bilhassa Twitter ile uyumlu olan ve hesapların için yapay zeka tarafından oluşturulan tweet ve yanıtlar üretebilen bazı yeni araçlar ortaya çıktı.

Örneğin bazı kişiler, “düşünce influencerı” tipi tweet’ler üretmek ve temelde çevrimiçi kişiliklerini otomatikleştirmek için ChatGPT’yi kullanıyor – ki bu birçok açıdan sorunlu görünüyor. Ya birisi tweet’lerine dayanarak seninle iletişime geçmek isterse ve sen bu paylaşımlarda temsil ettiğin kişi değilsen? Kendi orijinal fikir veya düşüncelerin olmayan bu otomatik tweet’leri kullanmak, ne gibi fırsatlar doğurabilir?

Ancak bundan daha kötüsü, yukarıdaki örnekte de göreceğin üzere, bu tür araçların bir şirket hakkında şikayet tweetleri oluşturmak için de kullanılabilecek olması.

Botlardan oluşan orduların, ödeme yapan markaların emriyle rakiplere saldırmak için bu süreçleri kullanması sence ne kadar zaman alacak? Üretici yapay zekayı (generative AI) kullanarak, bir işletmeyle ilgili oldukça inandırıcı ve gerçek gibi görünen binlerce çeşit şikayet çok hızlı bir şekilde oluşturulabilir. Bu şikayetler ise, sonrasında halkın algısını etkileyebilir ve bir markanın çevrimiçi itibarına zarar verebilir.

Bu, birçok bot ağının genellikle kullandığı kopyala yapıştır mesajlardan daha etkili ve daha az tespit edilebilir bir yaklaşım gibi görünüyor.

Her geçen gün daha fazla marka, yapay zeka tarafından oluşturulan tweet’ler aracılığıyla rakiplerini alt etme potansiyelini fark ediyor ve biz, bu durumun 2023 yılında çok daha büyük sorunlar teşkil edeceğini düşünüyoruz.

Özellikle Twitter’ın bot hesaplarla ilgili devam eden sorunları göz önüne alındığında, bu durum nasıl denetlenir ya da denetlenebilir mi, açıkçası pek bir öngörümüz yok.

Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan 3D Modeller

Piyasaya en son çıkan ve bir sonraki aşamada büyük etkiler yaratabilecek yapay zeka oluşturma araçları, artık kullanıcıların basit istemlere dayalı olarak 3D modeller oluşturmasına olanak tanıyor.

TechCrunch tarafından bildirildiği üzere:

“Komut istemi verildiğinde 3D nesne oluşturabilen bir makina öğrenme sistemi olan OpenAI açık kaynaklı Point-E, tek bir Nvidia V100 GPU’da birkaç dakika içerisinde 3D modeller üretebilir.”

Dijital bağlantının bir sonraki aşaması, deneyim oluşturmak ve çok boyutlu alanlarda etkileşimi kolaylaştırmak için 3D modeller gerektirecek. Bu ister metaverse’de ister VR veya AR ortamlarda olsun, bir zorunluluk halini alacak.

Buradaki zorlayıcı nokta, bunun geliştirme uzmanlığı ve becerisi, nesneleri ve deneyimleri inşa etmek için yılların 3D oluşturma ve işleme bilgisi gerektirmesinden geliyor.

Yoksa “ gerektiriyordu” dememiz daha mı doğru?

Bir sonraki aşamayla ilgilenen her platform, markaların ürünlerini AR/VR promosyonları için taramalarına yardımcı olmaya odaklanıyor ve basitleştirilmiş 3D oluşturma araçları geliştiriyor.

Peki, ya yapay zeka bunu senin için yapabilseydi? Basit istemlere veya belki de 2D örnek görsellere dayanarak bu tür kullanımlar için 3D nesne topluluğu oluşturmana yardımcı olabilirler.

Buradaki potansiyel o kadar büyük ki! Her ne görmek istiyorsan, sadece seslendirerek tamamen yeni deneyimler inşa edebileceğin bir VR dünyası hayal etmek giderek daha mümkün hale geliyor.

Potansiyeli ve bu potansiyelin etkileşim kurma biçimlerimizi nasıl değiştirebileceğini düşünmek bile insanı hayrete düşürüyor. Yapay zeka araçlarının sonuçları henüz seni şaşırtacak seviyede olmasa da, sadece bu sürecin olanaklılığı bile kayda değer nitelikte ve gelecek için büyük fırsatlara işaret ediyor.

AI araçları daha iyi olmaya ve gelişmeye günbegün devam ediyor. Zaman içerisinde daha fazla kullanım alanına ve potansiyele sahip olacakları da çok açık. Şu andaki tek kısıtlama ise, çıktılarını yalnızca zaten var olan şeylere dayandırarak üretmelerinden kaynaklanıyor. Kısacası bu durum, tasarımın özü gereği sonuç ürünlerin en azından bir şekilde genel geçer olacakları anlamını taşıyor.

Ancak bir gün bu da değişecek ve o günün çok uzakta olduğunu düşünmüyoruz. Yapay zeka araçları, halihazırda bildiklerimizin ve hatta tahmin edebildiklerimizin ötesinde, tamamen yeni içerik ve kavramlar oluşturabilecekler.

Bunun, kulağa biraz korkutucu geldiği doğru. Ancak gelecek, ürkütücü olduğu kadar heyecan da verici. Bu araçları tamamen yeni alanlara kaydırmak ise, farklı dünyaların kapısını bize aralayabilir!