Görsellerin el geçirdiği günümüz dijital dünyasında; yalnızca ticari kaygıları olan markalar değil, kurumlar, dernekler ve hatta sanatçılar bile onları temsil edecek, betimleyecek ve en önemlisi hatırlatacak bir isme veya sembol ihtiyaç duyuyor.

Böylesi hızlı gelişen, dinamik kurallara sahip bir atmosferde ise akılda kalmak, farkını ortaya koymak ve göz önünde olabilmek adına markalaşmak “zorunlu hale” geliyor 🧐

Markalaşma; tüketicinin seni daha iyi anlaması ve özümsemesi için basit görünen ancak etkili bir araç. Markalaşmanın ilk adımı ise, hikayeni oluşturmak ve bu hikayeyi güçlü çatısı altında taşıyabilecek bir logo tasarlamak. 

Logo Nedir?

Bir markayı, oluşumu ya da şirketi tanımanı sağlayan ve mensup olduğu tüm hikaye ve fikirleri tek bir çatıda sunabilen tasarımlara “logo” olarak adlandırılıyor.

Logo; bir sembolden de oluşabileceği gibi, markanın isminin tipografik bir şekilde yazılmasından da veya ikisinin buluşmasından da oluşabiliyor. Öne çıkan bir logo tasarımı sayesinde; işletme sahipleri güç bir marka kimliğine sahip oluyor.

Ücretsiz Logo Tasarım Programları İyi Bir Çözüm mü?

Aslında pek değil… Kimi markalar, marka ve logo kimliği oluşturma süreçlerini hafife alarak, ücretsiz logo tasarımı sunan programlarla sağlarken kimileri ise mevcut logo şablonları üzerinden giderek bu süreci “hızlıca” çözmek istiyor. Ancak, pazarlama verileri gösteriyor ki; profesyonel bir tasarımcı yardımı olmadan, işletmen için “ücretsiz logo yapma” , “kolay logo tasarlama” vb. vaatler. sunan yazılımla ilerlemen hâlinde, uzun vadede diğer markalardan ayrışman da zorlaşıyor.

Bu nedenle, süreç boyunca “iyi logo” aslında markanın hikayesini en kısa ve net şekilde özetleyen tasarımı bulmakta. Yazılım sektöründe hizmet veren bir firmanın logosu ise tasarım sektöründe hizmet veren markanın ihtiyaçları farklılık gösterebildiğinden; logoda kullanılan yazı tipi ve renklerin seçimi büyük önem taşıyor. Bu nedenle markaların “ücretsiz logo” veya ” ucuz fiyatlı logo” talebini akıllarından silerek iyi logo talebine odaklanmaları gerekiyor.

Ayrıntılı tekniklerine dalmadan önce, logo tasarımı yapmak için kullanacağın logo tasarım programı ve nasıl bir tasarıma ihtiyacın olacağı hakkında temel bir bilgiye sahip olmalısın.

En Zorlu Adım: Logo Tasarımı Nasıl Öğrenilir?

Bir logo tasarlamak istiyorsun veya bu alanda bir kariyer düşünüyorsun; ama nereden başlayacağını bilemiyor musun? İnternette logo tasarımı öğreten sayısız içerik ve online kurs bulabilirsin. Online eğitimlerde Udemy ve Skillshare gibi sitelerin yanı sıra Youtube’da da bu alanda profesyonel kişilerin videolarından faydalanabilirsin.

Logo Tasarımı Nasıl Yapılır? Hangi Logo Tasarım Programlarını Öğrenmeli?

Logonun nasıl tasarlanacağına dair temel bilgileri “kaptıktan” sonra sıra hangi programı kullanmanın senin için daha iyi olacağını belirlemeye geldi. Logo tasarımı için en iyi ve en yaygın yazılım Adobe Illustrator olarak bilinse de ancak herhangi bir vektör tabanlı yazılım ile de harika logolar tasarlayabilirsin. Birçok logo tasarım programı renk paletleri, tipografi ve belirli tasarımları zaten içeriyor. Önemli olan senin hangi programı daha kolay kullanarak verimli çalıştığın.

Bir logo tasarlarken göz önünde bulundurman gereken ilk şey, elbette ki hangi programı kullanacağın. Bu alanda, lisanslı logo tasarım programları ve ücretiz logo tasarım programları ayrımına takılabilirsin. Eğer, tasarım alanında uzman bir freelancer olmak ve kendini geliştirmek istiyorsan, lisanslı programları öğrenerek ilerlemeni tavsiye ederiz. Lisanslı programlar haricinde, piyasada birçok logo oluşturma uygulaması da mevcut.

Logo tasarımı için en iyi ve en yaygın lisanslı yazılım ise adını sıkça duyacağın Adobe Illustrator olacak.

Logo Tasarım Programları: 2021 Yılının En İyileri

Tasarım bilgisi olmayan veya çok az olanları da düşünerek, çok sayıda ve özellikte sunulan logo tasarımı programları arasından 2021 yılının en iyi logo tasarım programlarını derledik. 

Tüm Zamanların En İyisi: Adobe Illustrator

adobe illustrator

İlk olarak 1985 yılında piyasaya sürülen Adobe Illustrator, piyasadaki lider vektör düzenleme yazılımlarından biri. Kullanıcıların çizimleri herhangi bir boyutta ölçeklendirmesini kolaylaştırıyor. Tüm zamanların en iyisi olarak seçtik; çünkü hem piyasada en yaygın kullanılan program hem de logo tasarımını şekil oluşturma araçları, fırçalar, perspektif ızgaraları, gradyanlar gibi araçlarla kolaylaştırıyor.

Adobe Illustrator’ın en güçlü özelliklerinden biri, “taranmış bir görüntüyü içe aktarma özelliği” diyebiliriz. Bu özellik sayesinde kağıt üzerinde çizilen fikirleri taratarak bilgisayara aktarabilir ve o taslağın üzerinden devam edebilirsin. Ayrıca 16.000’den fazla yazı tipine, Pantone veya CMYK paletleriyle renk ekleme/değiştirme ve çizim büyütüldüğünde dahi piksellenmemesi gibi özellikleri de, Adobe Illustrator’u cezbedici hale getiriyor.

Programın Artıları:

  • Zengin bir kütüphaneye sahip olması, içerik veya tasarım anlamında çeşitlilik sunması
  • Tüm endüstri tarafından bilinen ve yetkinliği onaylanmış bir program olması

Programın Eksileri: 

  • Lisans ücretlerinin yüksek olması
  • Öğreniminin uzun sürmesi

Tüm Zamanların En İyi İkinci Program: Logo Design Studio Pro

logo design studio

1993 yılında bir danışmanlık firması olarak kurulan Summitsoft’un 2001 yılında grafik tasarım alanında genişlemesiyle logo tasarım dünyasına kazandırılan Logo Design Studio Pro, son yirmi yılın en çok satan logo tasarım programlarından biri olarak da biliniyor. Belki Adobe Illustrator kadar güçlü diyemeyiz. Fakat vektör illüstrasyon özellikleri sayesinde ve Illustrator’den biraz daha kolay kullanımı ve içerikleri sunduğu format sayesinde en iyi ikinci uygulama olarak söyleyebiliriz.

Logo Design Studio Pro içerisinde 2.000 logo şablonu ve kullanıcıların seçim yapabileceği 6000 şekil ve yazı tipi bulunuyor. Tasarımlar üzerinde kolaylıkla değişiklik yapabilir, gölge, boyutlandırma, bulanıklık, parlama veya kabartma gibi bir sürü efekti profesyonel düzeyde kullanabilirsin. Logo Design Studio Pro’nun Adobe Illustrator’e göre yeni başlayanlar için daha uygun bir program olduğunu da belirtelim.

Programın Artıları:

  • Kolay ara yüz,
  • İhityaçlara kolay erişim ve öğrenme sunuyor.

Programın Eksileri:

  • Logo tasarımı yazılımı olarak oldukça pahalı
  • İsminde “pro” olarak geçse de, zorluk seviyesi olarak Adobe Illustrator ile ne yazık ki yarışamaz.

Yeni Başlayanlar İçin En İyi: Designhill

Designhill, 2014 yılında bir tasarım için toplu bir kaynak platformu olarak kuruldu ve yaklaşık 52 ülkeden 125.000’den fazla grafik tasarımcı ve sanatçıdan oluşan bir topluluk haline geldi. Çevrimiçi logo oluşturucusunun kullanım kolaylığı sayesinde yeni başlayanlar için en iyisi olarak belirledik. Yapay zekâ destekli bir yazılım olduğu için çok daha kolay biçimde logo oluşturabilirsin.

Programın Artıları:

  • Yapay zeka yardımıyla süreçler oldukça kolay.
  • Hızlıca logo oluşturmak ve anında indirmek mümkün.

Programın Eksileri: 

Fiyatı oldukça yüksek, bu kapsamda daha uygun fiyatlı programlar mevcut.

En İyi Fiyata Sahip ve En Popüler: Canva

canva logo tasarımı

Kullanıcıların sosyal medya grafikleri, sunumlar, posterler ve daha fazlasını yapmasına yardımcı olmak için 2012’de ortaya çıkan Canva; web tabanlı bir grafik tasarım yazılımı. Ücretsiz logo oluşturucusu sayesinde Canva’yı çok kolay kullanabilirsin. İşletme adını, işletme türü gibi bilgilerle beğendiğin beş şablon tasarımla çalışmaya başlayabilirsin. Daha sonra Canva senin için tüm bu bilgileri kullanarak otomatik olarak örnek bir logo oluşturuyor.

Her ne kadar, bu ücretsiz logo programlarını kullanmanı önermesek de, yeni projen için fikir çıkartmak ve/veya müşterine, çalışmaya başlamadan önce kolayca örnekler sunmanı kolaylaştıracak bu yazılımdan yararlanabilirsin. Sıklıkla sosyal medya tasarımları için tercih edilen bu yazılım, sana mükemmel bir logo fikri için çok sayıda örnek sunabilir.

Programın Artıları:

  • Öğrenmek oldukça kolay
  • Fiyatları son derece uygun ve ücretsiz bir çok özellik mevcut.

Programın Eksileri:

  • Logo tasarımlarını SVG formatında indirmek için yüksek paketleri satın alman gerekebilir.
  • Logo oluşturmak için sıklıkla tercih edildiğinden orijinal tasarımlar elde etmek zorlu olabilir.

En İyi Özelliklere Sahip: Tailor Brands

Tailor Brands, markalaşmayı ve tasarımı yaygın olarak erişilebilir hale getirerek marka sahiplerine, kurumlara yani ihtiyacı olan herkese yardımcı olmak için 2014 yılında kuruldu. Şu anda dünya çapında 14 milyon kullanıcıya ve 500 milyondan fazla tasarıma sahip. En iyi özelliklere sahip program olarak seçmemizin sebebi ise; bir marka kimliği oluşturmak için baskı, sosyal medya ve web sitesi özellikleri ile entegre olarak çalışabiliyor.

Kullanım olarak Designhill’e çok benzer diyebiliriz. Sadece işletme adını ve tasarım tercihini belirterek programın sunduğu tasarımlar arasından bir seçim yapabilirsin. Ve istersen seçtiğin bu logonun yazı tipini, rengini ve boyutunu değiştirebilirsin.

Programın Artıları:

  • Çok geniş bir tasarım bilgisine ihtiyaç yok, kolay uygulanabilir bir ara yüze sahip.
  • Logo oluşturmak dışında diğer pazarlama ihtiyaçlarına da çözüm sunuyor.

Programın Eksileri:

  • Ücreti diğer programlara kıyasla yüksek
  • Hazır şablonlarla ilerlediği için bu işi öğrenmende sana engel oluşturabilir.