Son dönemde pandeminin etkisiyle birlikte, pek çok şirketin uzaktan çalışma sistemine dönmesi ve internet üzerinden yapılan iş görüşmelerinin çoğalması freelance iş modelini daha da popüler hale getirdi. Freelance çalışma sisteminden haberdar olan kişilerin aklına ise ilk olarak “freelance olarak hangi alanda iş yapabilirim” veya “hangi meslekte freelance olarak çalışabilirim” gibi sorular geliyor.

Aslında bu sorulara verilecek sayfalarca cevap ve onlarca seçenek olsa da bizler senin için freelance olarak çalışabileceğin belli başlı sektörleri ve önemli meslekleri derledik. Eğer sen de bir freelancer hesabı açarak yapabileceğin meslekleri merak ediyorsan bu içeriği okuyarak birçok iş kolu hakkında fikir edinebilirsin.

Nasıl Freelance İş Alabilirim?

Freelance iş bulabilecceğin sektörlerden bahsetmeden önce, nasıl freelancer olabileceğinden bahsedelim. Pek çok dili akademik düzeyde bilen, sektörde yıllarını geçirmiş ve pek çok projeyi başarıyla tamamlamış başarılı bir çevirmen olan Ayşe’yi düşünelim.

Ayşe, bir çeviri bürosunda uzun yıllar çalıştıktan sonra freelance iş modelini keşfederek bu alanda çalışmaya karar veriyor. Sonrasında Bionluk sitesini keşfediyor ve burada kendine güzel bir profil oluşturuyor. Ardından burada pek çok kişiyle online olarak sipariş oluşturup kendi işini, istediği yerde ve esnek olarak devam ettirebiliyor.

Eğer sen de Ayşe gibi freelance iş imkanı arıyorsan kendine bir sektör belirleyerek hemen bir profil oluşturabilirsin. İşte freelance olarak çalışabileceğin sektörler ve meslekler:

Metin Yazarlığı ✏️ 

Web sitesi içeriklerinden bloglara, SEO uyumlu makalelerden kitaplara kadar pek çok alanda yazarlara ihtiyaç duyuluyor. İnternette karşına çıkan neredeyse tüm yazıların bir metin yazarının eseri olduğunu düşünürsen, bu sektörün ne kadar büyük olduğunu daha iyi anlayabilirsin.

Freelance iş imkanlarının başında metin yazarlığı yer alıyor. İnternette yer alan tüm şirketler kendilerini başarıyla temsil edebilecek içerik yazarları, blog sayfaları düzenli ve kaliteli yazı üretebilecek editörleri, markalar ise SEO uyumlu yazı yazabilen yetenekli kişileri arıyor. Yazmayı seviyorsan ve bu alanda çalışmak istiyorsan, freelance metin yazarlığı oldukça rahat edebileceğin, eğlenebileceğin ve aynı zamanda para kazanabileceğin en iyi mesleklerden bir tanesi.

Çevirmenlik 🔂

Sen de yukarıdaki örnekte bahsettiğimiz gibi hem yabancı dil bilgini fırsata çevirmek hem de istediğin yerden istediğin saatte çalışmak ister misin? O zaman freelance çevirmenlik sana göre diyebiliriz.

Çağımızda artık tüm işlerin, projeler ve anlaşmaların internet üzerinden dijital olarak yapılabilmesi, çevirmenliği de etkiliyor. Şirketlerin yurt dışı bağlantıları artıyor ve yabancı içeriklere olan ihtiyacı da gün geçtikçe katlanıyor. Artık çeviriye ihtiyacı olan kişiler veya şirketler, çok daha hızlı bir iş süreçleri hızlandığı için internet üzerinden profesyonel çevirmenler arıyorlar.

Eğer yabancı diline güveniyorsan ve çevirmenlik yapabileceğini düşünüyorsan, freelance kariyerini bu sektör üzerinde inşa edebilirsin. Akademik makaleler, pek çok farklı alanlarla ilgili yazılar, web site içerikleri, ürün açıklamaları ve daha pek çok yazı çevrilmek için seni bekliyor!

Veri Girişi ve Excel İşleri 🧑🏻‍💻

Microsoft Excel kullanmayı biliyor, verileri hızlı bir şekilde dosyalara aktarabiliyorsan, bu yeteneğin sayesinde para kazanabilirsin. Pek çok firma ve şirket, kendi dokümanlarını dijital dünyaya aktarmak ve düzenli olarak rapor tutmak için freelancerlar ile işbirliği yapıyor.

Üstelik freelance olarak veri girişi yapmak için sadece Excel kullanmayı bilmen yeterli. Eğer sen de Microsoft Office programlarını iyi bir şekilde kullanabiliyorsan, freelancer olarak iş ve yönetim alanında bu tarz işlerde çalışabilirsin.

Redaksiyon ve Metin Düzenleme ✍🏻

Akademik makaleler, resmi yazışmalar, şirketler arasında yapılan sözleşmeler gibi önemli yazıların mutlaka dil bilgisi kurallarına uygun bir şekilde yazılması gerekiyor. Bu tür önemli yazıların, kontrol edilmesi ve dil bilgisi kurallarına göre tekrar düzenlenmesi işlemine de redaksiyon deniyor.

Hem Türkçe hem de yabancı yazılar için sıklıkla ihtiyaç duyulan redaksiyon ve metin düzenleme, freelance olarak sıklıkla yapılan meslekler arasında bulunuyor. Özellikle yabancı yazılar üzerinde düzenleme yapabiliyor ve o dilin dil bilgisi kurallarına son derece hâkim olduğunu düşünüyorsan bu alanda pek çok iş fırsatı bulabilirsin.

Freelance Yazılımcılık 💻

Yarının dünyasında büyük söz sahibi olan ve gün geçtikçe değerlenen sektörlerin en önemlilerinden biri de yazılım sektörüdür diyebiliriz. Yazılımcılar web site yapımı ve düzenlemesi, mobil uygulamalar, uygulama üretme, yararlı yazılımlar oluşturma gibi pek çok alanda faaliyet gösteriyorlar. Ve yazılımcılığın freelance çalışma düzenine en uygun mesleklerden biri olduğunu da söylemek mümkün.

Eğer sen de kendini yazılım ve kodlama alanında geliştirdiysen, bir freelance yazılımcı olabilirsin. Şirketlerle ve müşterilerle online görüşmeler yaparak çeşitli projeler üzerinde çalışabilir böylece yapmayı sevdiğin mesleği istediğin şartlarda yapabilirsin. Üstelik dijitalin git gide daha fazla önem kazandığı bu dönemde, iyi ve kaliteli yazılımcılara çok daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

Bu alanlara ek olarak; grafik tasarım, internet reklamcılığı, dijital pazarlama, seslendirme ve müzik, video ve animasyon gibi daha birçok farklı sektörde Freelancer olarak çalışabilirsin. Kendi çalışma düzenini kendin yaratarak, dünyada gitgide popülerleşen bu çalışma modelinde kendine yer bulabilirsin.