Portfolyo hazırlama; genellikle güzel sanatlar ya da mimarlık fakültesi gibi çizim ve yaratıcılık odaklı bölümlerde kabul almak istenilen okullar özelinde düşünülse de; iş hayatında da potansiyel işverenlerine daha önceki çalışmalarını bütünsel bir yaklaşımla sunma fırsatı tanıyor.

Yani, bir freelancer olarak etkileyici bir portfolyoya sahip olmak, istediğin bir iş ya da projede yer alabilmen için oldukça önemli bir unsur hâline geliyor.

portfolyo hazırlama

Portfolyo Nedir?

Bir nevi özgeçmiş niteliğinde (aslında çok daha detaylısı) olan, öne çıkarmak istediğin işlerini bir arada ve bütünsel bir bağlamda ilgililere sunmak için hazırladığın dosyalar bütününe portfolyo deniyor. Fransızca dilinden Türkçe’ye adapte edilen bu kelime; “porte” ve “feuille” sözcüklerinden türüyor. “Porte”; evrak, “feuille” ise sunmak anlamına geliyor.

Sana ait bir “referans kataloğu” gibi düşünebileceğin portfolyo çalışmaların, karşındaki kurum, kişi ya da firmanın daha önceki işlerini efektif bir şekilde anlamasına ve senin yaptıkların/yapabileceklerin hakkında bir fikir edinebilmelerini sağlıyor.

İster full-time, (tam zamanlı) ister freelance (serbest çalışan) olarak gerçekleştireceğin bir iş başvurusunda kullanabileceğin portfolyo dosyasını basılı bir şekilde, PDF dosya formatında ya da dijital bir ortamda hazırlayabilirsin.

Günümüzde iş başvurularının ilk etapta dijital olarak gerçekleştirildiğini varsayarsak, önceliğini dijital portfolyoya vermeni öneriyoruz.

portfolyo

Dijital Kanallarda Portfolyo Nasıl Hazırlanır?

Az önce de bahsettiğimiz gibi her geçen gün daha da dijitalleşen dünyada dijital portfolyoya sahip olman hayli önem arz ediyor. “Tamam ama, nerede ve nasıl hazırlayabilirim?” diye düşünüyor olabilirsin; bunun için hem ücretli hem de ücretsiz bazı platformlar olduğunu söyleyebiliriz.

Ücretsiz alternatiflerin yanı sıra, eğer kendine özel bir web siten varsa bu da işlerini sunman için oldukça şık ve verimli bir yol olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde çok da ciddi meblağlara karşılık gelmeyen, her bütçeye uygun web site template’leri (hazır şablon) mevcut.

Kendine uygun bir şablon seçerek ve sonrasında iş alanına göre ana sayfanı düzenleyip, üst menünü işlerine uygun şekilde tema tema bölebilirsin. Pek tabii, iletişim bilgilerinin de hızlıca fark edilebilir bir alanda konumlanmasına emin olmalısın. Yani anlayacağın üzere; bir PDF dosyasından ziyade sadece bir link ile dahi iletebileceğin “dijital kartvizitin”, yalnızca bir “tık” ile ilgili kişiye gönderilebiliyor 🤩 

Portfolyonu hazırlama aşamasındayken, senin için birkaç ipucu da paylaşalım:

  • Portfolyon şu ana kadar ürettiğin tüm işlerinden değil, en göz alıcı çalışmalarını barındırmalı. Yani olabildiğince net ve güncel bir portfolyo sunmalısın.
  • Her çalışmanın altında, ilgili iş hakkında detaylı bir açıklama metni yazmanı tavsiye ederiz. İnceleyen kişinin kafasında soru işareti bırakmamaya özen göstermelisin.
  • Kullanıcı deneyimine odaklanmalısın. Tüm çalışmalarını düzensiz bir şekilde sıralamamalı, hepsini sektörüne göre ayırmalı ya da kronolojik bir düzende yer vermelisin.
  • Dijital portfolyonun teknik detaylarını kontrol etmelisin. Örneğin, bir link üzerinden ileteceğin portfolyondaki görsellerin yüklenme süresini, mobil uyumluluk durumunu, görsellerin çözünürlüklerini gözden geçirmelisin. Tüm detaylardan emin olduktan sonra, ilgili kişiye portfolyonu gönül rahatlığıyla iletebilirsin.

Unutmadan; Bionluk.com’da da bir portfolyo alanını güncel tutarak daha verimli kullanabilir, işlerini tema tema sergileyebilir, istediğin düzende kullanıcılara sunabilirsin.

Portfolyonda Mutlaka Olması Gerekenler

Portfolyo örneği dendiğinde aklına ağırlıklı olarak; mimari, illüstrasyon, grafik tasarım ya da fotoğraf gibi alanlar geliyor olabilir. Aslında evet, haklı olabilirsin. Fakat bu saydıklarımız dışında bir sektördeysen dahi, yine de bir portfolyon olabilir.

Örneğin bir sosyal medya yöneticisi ya da editör olabilirsin. Yönettiğin sayfa ve oluşturduğun içeriklerden oluşan bir portfolyo dosyası hazırlayabileceğini unutma. “Tamam hazırlarım ama, portfolyo nasıl hazırlanır, mutlaka olması gerekenler nelerdir?” diye soruyorsan, cevapları paylaşalım:

Daha önce çoğu kişiden takdir görmüş, ödül almış ya da senin şahsi olarak en beğendiğin işlerine portfolyonda ağırlık vermelisin.

  • Tarzını net bir şekilde anlatan, seni diğerlerinden ayıran özelliklerini öne çıkartan bir iş akışı hazırlamalısın.
  • Kişisel ve öğrenim bilgilerini detaylıca aktarabildiğin bir “Hakkımda” sayfası hazırlamalısın. Burada doğduğun yıldan aldığın ödüllere, deneyimlerinden mezun olduğun okula, katıldığın seminerlerden gittiğin kurs ve aldığın sertifikalara kadar uzanan, geniş yelpazede bilgileri ilgiliye net bir şekilde aktarabilmelisin.
  • Statik görsel içeriklerden ziyade, GIF ya da video formatında çalışmalara da yer verebilirsin. Bu sayede ilgili kişi, dinamik ve çağdaş bir portfolyo incelediğinin farkına varabilir, rakiplerinden bir adım daha öne geçmene yol açabilir.
  • Özgeçmişini mailde ayrı bir ek olarak göndersen dahi, portfolyonun içerisinde de yer alması gerektiğini unutmamalısın. Bu sayede, tüm bilgilerin bir bütün olarak karşı tarafa sunuluyor olacak.
  • Portfolyonda pazarlama becerilerini de aktarabildiğin bir alan olmasını tavsiye ederiz. Örneğin; takım çalışmalarında da başarılı olduğunu aktarabilmeli, proje yönetimi, liderlik, kritik düşünme gibi becerilerinin olduğunu gösterebilmelisin.
portfolyo

Portfolyo Hazırlarken Nelere Dikkat Etmen Gerekir?

Portfolyo hazırlamak, özellikle de freelance olarak çalıştığın süre içerisinde almak istediğin iş için atacağın en önemli adımlardan bir tanesi. Çünkü kurum ya da kişiler önce işlerini inceleyecek, ve etkileyici bulurlarsa seninle görüşme talep edecek. Bu nedenle portfolyonu hazırlarken dikkat etmen gereken bazı unsurlar mevcut. Biz de bu unsurları senin için listeledik:

  • Seçimlerini özenli bir şekilde gerçekleştirmelisin. Portfolyon, senin seçimlerin ne kadar iyi ise o kadar etkileyici olabilir. İşverenlerin çoğu portfolyonu birkaç saniye içerisinde gözden geçirecek, burada sana düşen en etkileyici şekilde kendi potansiyelini karşındakine gösterebilmek.
  • Portfolyonun yalnızca en iyi çalışmalarını kapsamasının yanı sıra, almak istediğin işin sektörü ile ilgili olması da önem arz ediyor. Yani hizmet verdiğin alan hangi sektöre hitap ediyorsa, portfolyonda sergilediğin işler de bununla bağlantılı olmalı. Freelancer olarak moda sektöründe bir alıcıya ulaşıyorsan, doğa resimleri ile dolu olan portfolyon maalesef bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle çalışmalarının ilgili pozisyon ile bağdaşır bir durumda olmasına özen göstermelisin.
  • Karmaşık grafik uygulamaların, işlerinin önüne geçmesine izin vermemelisin. Portfolyonu sunduğun ana tasarım çizgisinin olabildiğince minimal olmasına dikkat etmelisin.
  • Problemleri nasıl çözebildiğini, kriz anında nasıl çözümler geliştirebildiğini, çalışmalarında nasıl ve nelerden ilham aldığını özetlemek, ilgili kişinin senin hakkında daha fazla fikir sahibi olabilmesini sağlayabilir.
  • Meslektaşların iş örneklerini inceleyerek ilham alabilir, haklarındaki geri bildirimleri okuyarak ufkunu daha da genişletebilirsin.
  • İşlerini sergilemek ve freelance iş olanaklarından yararlanmak için Bionluk gibi aracı web sitelerini kullanabilirsin. Biliyorsun ki işverenler için müşteri memnuniyeti, hakkındaki yapılan puanlamalar ve ödeme güvenliği oldukça önem arz ediyor. Bionluk bu unsurların hepsinin sergilendiği ve hem işverenlerin hem de freelance çalışanların güvende olduğu bir platform.

Portfolyo Hazırlama Programları

portfolyo

Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi; portfolyo hazırlamak için ücretli ya da ücretsiz programlardan yardım alabilirsin. Dilersen önceliği ücretsiz platformlara sonrasında ise ücretli olanlara verelim.

Ücretsiz Olarak Portfolyo Hazırlayabileceğin 3 Program

Adobe Portfolio

Adobe Creative Cloud içerisinde ücretsiz olarak kullanım imkanı sunan Adobe Portfolio kendi alan adın ile mikro bir site kurabilmene olanak sağlıyor. Stil sahibi şablonların yanı sıra, kişiselleştirme ve mobil uyumlu tasarım gibi hizmetler de sunan Adobe Portfolio aynı zamanla Behance ile de entegre olabilme özelliğine sahip.

Coroflot

Coroflot da ücretsiz platformlar arasında, fakat küçük bir şartı var; başvuru yapman. “Nasıl yani?” dediğini duyar gibiyiz. Şöyle anlatalım; sanatçıları desteklemek amacıyla yola çıkan Coroflot platformunda direkt olarak üyelik oluşturup hesap açamıyorsun. Öncelikle işlerini ve kendinle ilgili bilgileri Coroflot ekibine iletmen gerekiyor. Yapılan değerlendirme sonrasında sana yapılacak geri dönüşle, eğer onay alırsan portfolyonu oluşturabiliyorsun. Aslında ince eleyip sık dokuyan bir platform olması, senin işlerinin de daha “niş” bir alanda yayınlanıyor olması anlamına gelecek. Bu da aslında iyi bir şey.

Cargo

Cargo, ağırlıklı olarak davet sistemi ile ilerleyen bir platform. Eğer seni davet edecek bir üye bulamazsan bireysel olarak da başvuru yapabilmen mümkün, fakat yine bir inceleme süresine tabi tutulacağını bilmelisin. Üyelerine sunduğu kişiselleştirilebilir tasarım alternatifleriyle Cargo, 40’tan fazla şablona sahip. Farklı birçok sektörden sergilenen işleri ile dikkat çeken Cargo, ücretsiz bir şekilde portfolyo hazırlamak isteyenlerin tercihleri arasında.

Yukarıda en sık kullanılan ücretsiz platformlardan bahsettik. Tamamen sana özel bir alanda ve bireysel bir ortamda çalışmalarını sergilemek istersen, kendine özel web sitesi hazırlayabilirsin. www.isimsoyisim.com şeklinde satın alabileceğin bir domain sayesinde; Wix, Squarespace, WordPress vb. gibi hazır site templateleri sunan şirketlerden hizmet alabilirsin.

Ayrıca Bionluk’ta da freelance olarak hizmet veren, işlerinde başarılı çok sayıda yazılımcı ve UX/UI Tasarımcı mevcut. Sıfırdan bir web sitesi kurmak istiyorsan, bu hizmeti Bionluk’tan da kolaylıkla alabilirsin veya portfolyonu oluşturmak için bu alanda uzmanlaşmış freelancer’lardan da destek alabilirsin.

Web Site Portfolyo Hazırlama

Tarzına en uyum sağlaan şablonu belirledikten sonra internet siteni düzenlemeye başlayabilirsin. Açılış sayfan, insanların senin ve işlerin hakkında fikir edinebildiği ilk yer olacak bu nedenle bu alanı yaratıcı ve ilgi çekici bir şekilde kurgulamasın.

Üst menünde işlerini tema tema ya da sektör sektör bölebilir, “Hakkımda” ve “İletişim” alanlarını da net bir şekilde site ziyaretçine aktarabilmelisin.

İpucu ✅ Web sitenin mobil uyumlu olması, sayfaların açılış hızı, içerisindeki görsel ve video gibi materyallerin yüklenme süresi gibi teknik detayları mutlaka kontrol etmelisin. Çünkü sen de biliyorsun ki, kimse açılması saniyeler alan bir içeriği incelemek istemez ve siteyi doğrudan tek eder…

Bu yazımızda senin için “portfolyo nedir, portfolyo nasıl hazırlanır, portfolyo hazırlama programları nelerdir” gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık. İstediğin cevapları alabildiğini umuyor, hazırlayacağın portfolyon ile birçok olumlu dönüşe ulaşabilmeni ümit ediyoruz 😌✨

anlattıktan sonra istersen gel 10 Temel Yerel Seo ipucunu aktararak konumuzu özetleyelim

anlattıktan sonra istersen gel 10 Temel Yerel Seo ipucunu aktararak konumuzu özetleyelim

Sena Özışık

Editör, SEO Uyumlu Makale Yazarı, Dijital Pazarlama Uzmanı