Henüz markalaşma aşamasında bir kuruluş sahibiysen ya da grafik tasarım ile ilgilenmeye başladıysan “kurumsal kimlik oluşturma” sana muhtemelen tanıdık gelecektir.
Gerek gelenekse pazarlama gerekse dijital pazarlama stratejilerine başlamadan önce mutlaka kurumsal kimlik çalışmalarına başlamanda ve ilgili profesyonellerden (güçlü bir ekip çalışması, danışmanlar ya da ajanslar olabilir) yardım alman bu süre zarfında oldukça faydalı olabilir. Çünkü kurumsal kimlik oluşturmak “ambalaj tasarımı” gibi önemli bir unsuru da içerisinde barındırıyor.
Ambalaj Tasarımı Nedir?
Bir markette, mağazada, bir markanın kurumsal sosyal medya hesabında görebileceğin, içerisinde çoğu zaman logo ve kurumsal figür/çizgileri barındıran etiket alanının da bulunduğu yüzey bütününe ambalaj tasarımı olarak geçiyor.
Ambalajlar, dikkat uyandıran, markanın hikaye ve hissiyatını son kullanıcıya aktarabilen ve tüketici ile arasında bir bağ kurabilmeyi başarabilen tasarımlar olarak nitelendiriliyor. Hikaye ve hissiyat derken ne demek istediğimizi tam olarak canlandıramamış olabilirsin; kısaca açıklayalım…
Her markanın hitap ettiği hedef kitle ve segment birbirinden farklıdır. Lüks tüketim ürünlerinin ve daha genel kitleye hitap eden bir markanın tasarım çizgileri ve verdiği hissiyat şüphesiz ki birbirinden farklı olmalı diyebiliriz. Segmentlerden ziyade, ürün grupları da farklı tarzda ambalaj tasarımlarına sahip olabilir; örneğin kozmetik ya da yiyecek içecek sektörünü ele alırsak, kullanılan çizgiler ve renklerin ilgili temaya uygun şekilde değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Ambalaj Tasarımı Nasıl Yapılır?
Bir markaya özel olarak tasarlanan ambalaj tasarımı, tüketiciye kurum hakkındaki ilk duygu ve hissiyatı yansıtıyor. Bu kadar önemli olan bir kurumsal kimlik/tasarım unsurunda da profesyonel isimlerden yardım almak en doğru tercih gibi gözüküyor. Unutmadan söyleyelim; kurumsal kimlik ya da ambalaj tasarımı gibi bir hizmet arayışı içerisindeysen Bionluk üzerinde yüzlerde kreatif ajans ve tasarımcıdan bu desteği alabilirsin.
Kurumsal kimliğe ve hedef kitleye uygun bir ambalaj tasarımı uygulamanın yolu da stratejik bir iş akış planı oluşturmaktan geçiyor. Nasıl mı?
Ürününü tanıma ve özelliklerini belirleme
Burada ürününün yer aldığı sektörden tipine çok sayıda değişken unsur mevcut. Örneğin ambalaj içerisinde yer alacak ürünün ham maddesi, ısı tipi, ürün sertliği gibi konular tasarım için de önem arz ediyor. Ürünün tüm detaylarını incelikli bir şekilde belirleyip sonrasında grafik tasarım programları aracılığıyla sıfırdan oluşturacağın tasarımınla ilgili fikir edinmeye başlayabilirsin.
Hedef kitle analizi
Hedef kitlen, tasarım unsurlarını belirleyecek ana faktörler arasında yer alıyor. Neden dersen, tasarlanacak her ambalaj tasarımı ya da kurgulanacak kurumsal kimlik çalışmalarında hedef kitlen oldukça önem arz ediyor.
Hedef kitlenin yer aldığı segment, yaş grubu, ilgi alanları gibi unsurlar markalaşma aşamandaki belki de en önemli adımlar arasında yer alıyor. Çünkü tüm bu hedef kitle analiz çalışmaları senin ortaya koyacağın ürünün yer alacağı market ya da alışveriş merkezi gibi alanlarda nerede konumlanması gerekeceğine dair önemli verileri barındırıyor.
Doğal olarak ambalaj tasarımlarında kurgulayacağın logo, yazı fontu, tasarım çizgileri ve renkler gibi grafik tasarım uygulamaları, ayrıca yer alabilecek spot metinler ilgili kitleye uygun şekilde tasarlanması açısından önem arz ediyor.
Ürünlerinin yer alacağı satış kanalları
Ürünün tamamlandığında geriye tek bir şey kalıyor; onu potansiyel müşterin ile buluşturmak! Bunun için de, ürününün kategorisine bağlı olarak pek çok farklı seçenek ortaya çıkıyor. Online kanallarda stratejine uygun bir dijital pazar yeri ya da kendi kuracağın e-ticaret siten dışında offline olarak süpermarketler, alışveriş merkezleri, bazı mağazalar vb gibi.
Burada ambalaj tasarımını ilgili kanallara nasıl adapte edebileceğin gibi soruları masaya yatırman gerekebilir. Ürünün rakip ürünleri ile yan yana gediğinde nasıl farklılaşacağı ve tasarımının seni nasıl bir adım ileriye taşıyacağını mercek altına almak isteyebilirsin.
Online kanallarda ise, mevcut ürünlerinin diğer ürünler ile listelendiğinde ambalaj tasarımının sana tanımlanan alanda nasıl gözükeceği ile ilgili çalışmalar yapabilir, ambalaj tasarımlarını dijital kanallar için optimize edebilirsin.
Kendi e-ticaret sitende ise, markan eğer birden fazla ürün tipi barındırıyorsa ilgili ürün tiplerine aynı kategoride yer vererek ambalaj tasarımını buna göre uygulayabilirsin.
Kurumsal kimlik ile uyum
Olmazsa olmaz tek bir kural var diyebiliriz. O da; ambalaj tasarımının markanın kurumsal kimliği ile bir bütünlük içerisinde olması. Her marka gibi sen de, kurumsal kimlik çalışmalarında; font, tasarım çizgileri, kullanılacak renk paleti ve tercih edilebilecek diğer görsel ögeler gibi küçük ancak etkili detayları göz önünde bulundurmalısın.
Tüm bu elementler kararlaştırıldığında ve kimlik tamamlandığında, markanın baş tacı olacak ambalaj tasarımının da doğal olarak buradaki kurguya göre tasarlanması önem arz ediyor. Çünkü yıllar geçse de son kullanıcının aklında kalmanın yolu, istikrarlı bir kurumsal kimlik tasarımı oluşturmaktan geçiyor.
Bu nedenle, ambalaj tasarımını tamamlamadan kurumsal kimliğine sadık kalan bir çizgide ilerlemen hatırlanabilir bir marka olman konusunda yardımcı olabilir.
Doğru paket tasarımını seçmek
Ürünün yapısına uygun bir paket tasarlayarak son kullanıcıya ulaşmak, bu yolda uygulayabileceğin adımlar arasında yer alıyor. Örneğin ambalaj tasarımının yer alacağı paket; silindir, dikdörtgen, kare, yuvarlak ya da çok daha özgün bir formda olabilir.
Önce ürünün paketinin formuna karar vermek, sonrasında ise ambalaj tasarımını buna göre tasarlamak daha verimli bir sonuç almana olanak sağlayabilir.
Net ve özgüvenli duruşa sahip bir etiket tasarımı
Evet, günümüzde artık çoğu zaman yalın formlarda işler tercih edilse de, etiket uygulamanı tasarlarken mutlaka minimal çizgilerde olman gerekmiyor. Modern çizgilere sahip minimal bir etiket tasarımı uygulayabileceğin gibi, tercihini renk ve desenlerden ilham alarak dinamik bir görüntüden yana da kullanabilirsin.
Bu tamamen senin oluşturduğun marka kimliğine ve diline göre değişiklik gösterebilir. Önemli olan benzerlerinden ayrılan ve nitelikli bir etiket tasarımına sahip olmak! Unutma, stil sahibi bir etiket tasarımı rakipleri arasından kolayca ayrılabilir ve potansiyel müşteri tarafından tercih sebebi haline gelebilir. Karar senin! 😌
En Yaratıcı Ambalaj Tasarım Örnekleri
Kuşkusuz ki ortaya çıkan her işte ilham alınacak kadar güzel ve özel uygulamalar mevcut. Sen de kurumsal kimlik çalışmalarına ve ambalaj tasarım uygulamalarına geçmeden önce güzel iş örneklerini incelemek istersen, derlediğimiz listeye bir göz atabilirsin!
Minimal Ambalaj Tasarımları
Minimal ambalaj tasarımlarında en önemli nokta sade ancak mesajını çok hızlı ve yaratıcı biçimde sunabilen tasarımlara odaklanmak olmalı. Mc Donalds için hazırlanan bu örnek tasarımlarda, hem kurumsal kimliğe uygun em de son derece sade ve yaratıcı bir yaklaşım görebilirsin:
Doğadan İlham Alan Ambalaj Tasarımları
Doğal veya sürdürülebilir ürünler için hazırlanan tasarımlar, genellikle markanın vizyonunu ön plana çıkartmaya odaklanıyor. Kozmetik, içecek ve organik yiyecek sektörleri kapsamında popüler olan bu tasarımlarda diğer önemli nokta ise kalıcı ve uyumlu bir renk paleti oluşturmak.
Çıkış noktasının doğa olması sebebiyle, bu temaya dokunabilecek güçte, pastel tonlar ve sade tasarımlar ön plana çıkabiliyor. Yine özellikle baskı malzemelerinde; sürdürülebilir, dikkat çekici ve farklı dokulara yer vermek ve olabildiğince organik bir hissiyat sunmak önemli.
Konuyu daha net kavramayabilmen için en başarılı örnekleri paylaşıyoruz:
İllüstratif Ambalaj Tasarımları
Daha dikkat çekici, renkli ve genç tasarımlara ihtiyacın varsa, aradığın şey illüstrasyon ağırlıklı ambalaj tasarımları olabilir.
Hikaye Anlatıcılığına Odaklanan Ambalaj Tasarımı
Ürün lansmanları için sıklıkla tercih edilen bu tasarımlar, genellikle marka tarihini veya hikayesini en yaratıcı biçimde aktarmak için kullanılıyor.
Sınırları Zorlayan Ambalaj Tasarımı
Ambalaj tasarımları, işlevselliklerinin yanı sıra, tasarımcıların yaratıcılıklarını gösterebilecekleri 3 boyutlu bir kanvas da sunuyor. Aşağıdaki örneklerde, verilmek istenen mesajın ne kadar farklı ve akılda kalıcı şekilde sunulabileceğini görebilirsin.
Sena Özışık
Editör, SEO Uyumlu Makale Yazarı, Dijital Pazarlama Uzmanı