Gün geçmiyor ki dijital dünyada ve sosyal medya kanallarındaki yeni değişiklik haberlerini almayalım…  Hem kendini ve algoritmasını devamlı güncelleyen sosyal medya platformu, aynı zamanda Meta ailesinin üyesi olan Instagram, bu anlamda en zengin haber kaynaklarından biri.  Peki, Instagram’daki gönderilerin erişim kapasitesini tanımlayan ana faktörleri ele almaya ne dersin?

Geçen yıl Instagram, her bir kullanıcının ana akışında yer alan gönderilerin, Hikayelerin ve Reels’lerin nasıl sıralanacağına karar verirken dikkate aldığı çeşitli unsurlara ilişkin derinlemesine bir bildiri yayınladı. E tabii ki senin de Instagram stratejini oluştururken yayınlanan bu notları göz önünde bulundurmanda fayda var.

Öncelikle gel, Instagram’ın yayınladığı bildiriden “Gönderiler” ve “Hikayeler” için ana sıralama faktörlerini ele alalım:

instagram

Post gönderilerin hakkında bilgi:

Bu kısım gönderinin ne kadar popüler olduğuna dair sinyaller taşıyor. – içeriğini kaç kişinin beğendiği, içeriğin ne zaman yayınlandığı, içerik eğer bir video ise süresinin ne kadar uzunlukta olduğu, bir lokasyon eklemesi mevcut mu, gibi düşünebilirsin.

Gönderen kişiyle ilgili bilgiler:

Bu konu, hesap sahibinin seninle ne kadar ilgili/bağlantılı olabileceğine dair fikir edinmemize yardımcı oluyor. Örneğin son birkaç hafta içinde o kişiyle kaç kez etkileşime girdiğin gibi sinyalleri ele alıyor.

Hesabın aktifliği:

Bu, senin hangi tarz hesaplarla ilgilendiğini anlamamıza yardımcı oluyor ve ne kadar gönderi ile etkileşime geçtiğin hakkında sinyaller veriyor.

Kullanıcıyla etkileşim geçmişin:

Bu bize, belirli bir kişiden/kullanıcıdan gelen gönderiler ile ne kadar ilgilendiğine dair bir fikir veriyor. Örneğin, birbirinizin gönderilerine yorum yapıp yapmadığınız, ne kadar etkileşimde olduğunuz gibi.

Instagram TikTok ile rekabet etmek istediği için, doğal olarak bu platforma benzeyen yapısı ile dikkat çeken Reels’in de kendine özel bir algoritması mevcut. TikTok’un algoritması kullanıcılarının ilgi alanlarına son derece uyumlu olduğundan, uygulamada gezinirken ilgilendiğin içerik türlerine benzer daha fazlasını göstermek için hızla değişiklik gösteriyor. Eh doğal olarak Instagram da, Reels algoritmasını benzer çizgilerde geliştiriyor.

instagram

Bu esnada ana elementlerin Reels için yeniden ele alındığını unutmamalısın. Nasıl mı? Şöyle anlatalım: Reels akışındaki etkinliğin ve aktifliğin, ana akışındaki gönderi ve kullanıcı hesaplarının hakkındaki bilgilerin aksine birincil öğe olarak düzenlenecek. Yani artık Reels’te ne izlediğine dikkat etsen iyi olabilir, çünkü akışın buna göre sıralanacak!

Aktif olduğun süre:

Yakın zamanda hangi tarz Reel videolarını beğendiğini, yorum yaptığını ve etkileşime geçtiğini analiz ediyoruz. Bu durum bize hangi içeriğin seninle daha alakalı olabileceği konusunda fikir veriyor.

Gönderen kişiyle etkileşim geçmişin:

Aynı Keşfet alanındaki gibi, tanımadığın bir hesap tarafından paylaşım yapılan bir video ile eğer daha önce etkileşime geçtiysen, senin paylaşım gerçekleştiren o hesabın içerikleri ile ne kadar ilgilenebileceğin konusunda fikir sahibi oluyoruz.

Reel hakkında bilgiler:

Bu bilgiler ses parçası, video pikselleri ve videodaki karelere dayalı popülerlik gibi içerikle ilgili sinyaller anlamına geliyor.

Gönderen kullanıcı hakkında bilgi:

Oldukça geniş bir kullanıcı yelpazesinden ilgi çekici olan içeriği bulmaya yardımcı olmak ve herkese hedef kitlesini bulabilme şansı vermek için popülerlik unsurunu dikkate alıyoruz.

Instagram, bu özet bilgilerde yeni veriler sunmasa da, yayınlanan ipuçlarının üzerinde durmanda fayda var. Çünkü Instagram’daki içerik performansını nasıl en üst düzeye çıkarabileceğini düşünürken bu notları dikkate almak seni bir adım ileriye taşıyabilir!

Instagram hesabını organik olarak büyütmek ve sosyal medya yönetimiyle ilgili destek almak istersen, uzmanlarımıza göz atabilirsin ⬇️

*Bu yazı linkte yer alan orijinal metinden adapte edildi.

*Bu yazı linkte yer alan orijinal metinden adapte edildi.

*Bu yazı linkte yer alan orijinal metinden adapte edildi.

Sena Özışık

Editör, SEO Uyumlu Makale Yazarı, Dijital Pazarlama Uzmanı