Tüm hayatım boyunca elde ettiğim başarılarım; işlerimin harika olmasından veya maruz kaldığım sınavlar sebebiye olmadı. Aksine, bana başarıyı getiren, başarısızlıklarımın bana öğrettikleri, zorlu deneyimlerim ve “sinirden uyuyamadığım” o vakitler oldu.
Bundan dolayı hali hazırda bulunan tüm işlerimde başarılı olmaktan önce başarısız olup bir “tokat yemeye” çalışıyorum. Peki neden böyle bir girizgah yaptım? Başlığımızdan da anlaşılacağı üzere bu yazıda influencer pazarlama ajansları neden başarısız olur ona göz atacağız. Bunu sizlere tam içerisinde bulunduğum süreçlerden yola çıkarak aktaracağım. 😌
Kısaca Marka Hikayemiz ve Yola Çıkış
Yola çıkmaya karar verdiğimizde logodan tutun marka söylemine kadar aniden bulduğumuz bir süreç yaşadık. Bir yemek masasında çok sevdiğim bir ağabeyimin en çok kullandığı İngilizce kelime bizim marka adımız oldu.
Buraya kadar her şey çok güzel giderken daha önce influencer çalışması yapmadığımızı farkettim.
Bir dijital pazarlamacı olarak mutlaka denk geldiğim işin ucundan tuttuğum süreçler vardı fakat bu sefer günün sonunda kurulan bir şirket, belirli bir sermaye ve personel vardı. E tabii Türkiye şartlarında yatırım yapmak zaten sıkıntılı, süreç böyle olunca daha çok uykusuz geceler, bir sürü düşünce hataları karşımıza çıktı.
Influencer Ajansınlarına Farklı Bir Bakış: Pazar Araştırması
Bir influencer ajansı kurmak ya da böyle bir ajansta çalışmak istiyorsanız önce sektörü öğrenmeniz, belirli çalışmaların verilerini izlemeniz gerekiyor. İşin maddi tarafını kestirmeniz Türkiye standartlarında çok zor.
Bu işten kesin şu kadar para kazanmışlardır diyerek heveslenip bu işlere atılmak biraz hayalperest bir döngüde kalmanıza sebep olabiliyor. Burada ciddi bir şekilde pazar araştırması yapmanız, birçok kampanyayı takip etmeniz ve ciddi bir maddi yol haritası çıkarmanız gerekiyor.
Günün sonunda eğer bir influencer ajansı kurmak istiyorsanız aslında genel anlamda bilgi sahibi olmanız gereken ya da bunları bilen ortaklara ihtiyacınız mevcut. Burada sizlere yardımcı olmak adına birkaç başlık üzerinden anlatacağım.
Influencer Pazarlamasında E-Ticaretin Yeri
Influencer pazarlama da e-ticaretin dinamiklerini öğrenmek çok kıymetli. Bu noktada “e-ticaret nedir?” ve benzeri gibi genel geçer konulardan bahsetmiyorum. Ajansınızda anlaşmayı düşündüğünüz kişilerin tanıtımını yaptığı sektörler hakkında bilgi sahibi olmaktan bahsediyorum.
Örneğin bir cilt bakım markasının herhangi bir ürünü olsun. Kampanyaya uygun Influencer bulup tavsiye edebilmeniz için öncelikle cilt bakım sektörüyle ilgili bilgi sahibi olmanız gerekli.
Cilt bakım sektörünün Türkiye pazarındaki yeri, markanın Türkiye pazarındaki yeri, ürünün yeri vb. metrikleri iyi okumanız ve bilmeniz gerek. Eğer bu tür durumları iyi analiz etmezseniz ve ajansınızın bakış açısını bu doğrultuda tutmazsanız ilerleyen aşamalarda ve diğer işlerde büyük sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz.
Türkiye’de Sosyal Medyanın Ajanslar İçin Önemi
Bu başlık oldukça derin fakat biz en temeden ele almaya çalışalım. Burada en önemli nokta, trendlere hakim olmak ve algoritmaları iyi öğrenmekten geçiyor.
Influencer pazarlamasına baktığımızda en uygun iki sosyal medyanın TikTok ve Instagram olduğu çok açık. Bu noktada Instagram ve TikTok tarafında 7/24 “mesaide” olmak gerekli.
Türkiye’de oldukça kullanılan ve her hedef kitlenin buluşma noktası olan bu iki platformda oldukça mesai harcanmalı. Hatta bu konularda eğitim verecek seviyeye ulaşana kadar araştırma yapmaya devam edilmeli.
Kaçırılmaması gerekilen taraf ise sürekli güncel kalmanın işimizin bir parçası olduğunu ve genel geçer kuralların olmadığı bir dünyada olduğumuzun farkına erkenden varmamız gerektiği. İyi bir sosyal medya kullanıcısı değilseniz iyi biri influencer marketing ajansı kuramaz/yönetemezsiniz.
Hedef Kitleyi Anlamak ve Çözüm Üretmek
Bu iki başlık bizim için can alıcı bir nokta. Her ne kadar içeriği influencer üretse, kitlelerini kendileri yaratsa bile markalarla iletişimdeyken listemizde bulunan kişilerin hedef kitlesini iyi analiz etmek hatta işin en başındayken hedef kitlesini iyi tanıyan, analiz eden ve kitlesiyle bağ kuran influencerlar ile çalışılmalı.
Buna ek olarak markayla olan işbirliklerinde de markayı iyi tanımalı ve tanıtılacak ürünü/markayı 360 derece incelememiz gerekli. Bu hedef kitleleri iyi tanımayan ajans çalışanları yapılacak kampanyayı tam anlayamaz ve beklenen hedeflere de ulaşamazlar.
Marka Değeri
Geldik bir diğer can alıcı konuya: Marka değeri. 3 ana yapıdan oluşan bu kavram, basit şekliyle “işbirliği yapılan influencer/içerik üreticisi/celebrity”- “işbirliği içerisinde olunan markalar” ve “ajans kadrosu” olarak özetlenebiliyor.
Bu kavram, markamızın ana iskeletini temsil ediyor ve çok dikkat edilmesi gerekilen bir nokta. Aslında buraya “Marka Vitrini” demek hiç yanlış olmaz. O yüzden işimizde kimi zaman geliri bir kenara bırakıp marka itibarımız için fedakarlıklar göstermemiz gerekebiliyor. Eğer bu göz ardı edilirse ajansın ilerleyen süreçlerde bazı sıkıntılı durumlara girmesi kaçınımaz olabiliyor.
Siz de 360 Derece Ajans Olacaksınız Değil Mi?
Ajans fikri ortaya atıldı ve yola çıktınız. Tabii enerji ve heyecan tavan, her işe yetişebileceğinizi ve çözümler üretebileceğinizi zannediyorsunuz. Sıkıntının başlangıcı genellikle “altı üstü influencer önereceğiz, bir de kabul ederlerse kampanya yönetimi tarafını alır devam eder paramıza bakarız” şeklinde oluyor.
Buraya kadar her şey tamam fakat burada belirli sektörlere odaklanıp ilerlemek, hatta marka seçimlerinde yerel ya da düşük bütçeli markalarla çalışmak ilerleyen süreçler için büyük katkı sağlıyor. Burada elbette maddi bir katkıda ziyade, tamamen deneyimsel bir süreçten söz ediyoruz.
Farklı sektörlerde deneyim kazanmamış, dijital mecralarda risk ya da kriz yönetimi yapmamış bir ajansı, daha büyük markalarla çalıştığında karşısına çıkan problemleri çözmekte sıkıntı yaşaması kaçınılmaz.
Veri Yoksa Ekmek Yok!
Son adım iyi bir veri analizi yapabilen, yani “odayı” iyi okuyabilen kişilerle çalışmak. Ajansın belkide bel kemiği olan bu kişiyi bulamadıysanız çok büyük işler kaçırabilir ya da büyük işlerde istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Sektör bazlı veriler olmadan, değer yaratmak veya ajansınızı hizmet anlamında ayrıştırmanız oldukça zor olabilir.
Bu verileri ortaklarınız ile buluşturmalı ve veriler doğrultusunda marka/influencer eşleştirmesini yapmalısınız. Eğer bu süreci yöneten personeliniz bulunmuyor ise kendi kategorilerinde uzman freelancer’lar ile çalışabilir ve daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
Bu yazımda elimden geldiğince sizlere deneyimlerimi aktarmaya çalıştım. Bir sonraki yazılarda görüşene dek dijital varlığınıza, sağlığınıza dikkat edin!
Ahmet Faruk Avluklu
Pazarlama Müdürü
Yazar Hakkında
9-10 yaşlarında yaylada “kafasında tepsiyle halka tatlı satarak” başladığı iş hayatına Influencer/Dijital Pazarlama ajansı olan Deal Agency’de dijital pazarlama müdürü olarak devam ediyor.
Yakın dönemde finans ve WEB3 sektörlerinde iş geliştirme, pazarlama ve içerik üreticiliği görevlerinde yer alan Ahmet, ayrıca yazılım, emlak sektörlerinde sosyal medya yöneticiliği yaptı.