En popüler mobil uygulama mağazalarından biri olan Google Play Store’da 2 milyonu aşkın uygulama, her biri kendi kategorisinde binlerce benzer uygulama birbiriyle rekabet halinde “var olmaya” çalışıyor.

Böylesi bir atmosferde, uygulamaların listelerde üst sıralarda yer alması, indirilme sayılarının artırılması için büyük önem taşıyor. Bu amaçla düzenli olarak yapılan ASO çalışmaları ile uygulamaların, kullanıcıların arama sonuçlarında yukarılarda listelenebilmesi mümkün hale geliyor.

ASO Nedir?

“App Store Optimization”ın kısaltılmış hali olan ASO, mobil uygulamaların indirildiği mağazalarda, aramalarda en üst sıralarda yer alabilmesi için o uygulamanın çeşitli yöntemlerle optimize edilmesi işlemine deniyor.

Play Store Optimizasyonu Neden Yapılır?

Web siteleri için yapılan SEO çalışmasına paralel olarak Play Store’da yer alan uygulamalar için ASO çalışmaları gerçekleştiriliyor. Uygulamanın tıklanma ve indirilme oranlarının artırılması, daha çok reklam alabilmesi, ön sıralara yükselmesi ve daha popüler olması için Play Store Optimizasyonu ister istemez bir zorunluluk haline geliyor.

ASO çalışması yapılan bir uygulamanın; keşfedilme ihtimali yükselirken aynı kategorideki binlerce uygulama arasından öne çıkarak kullanıcıların dikkatini çekmeyi başarabiliyor. Peki Play Store optimizasyonu yapılırken izlenecek adımlar nelerdir?

Uygulama Adı Belirleme

Uygulama başlığının çok uzun olmaması gerekiyor. Kullanıcıların mobil cihazlarının özelliğine göre başlığın kısaltılabileceği göz önünde bulundurularak; benzersiz ve aynı zamanda uygulamanın kategorisine paralel bir ad belirlenmesi büyük bir önem taşıyor. Belirlencek isim ayrıca, potansiyel rakiplerden ayrışan ve yaygın olarak kullanılan terimlerden de uzak olacak şekilde belirlenmeli ☺️

Uygulama Açıklama Metni

Kullanıcılara uygulamanın ne ile ilgili olduğuna dair anlaşılır bir açıklama metni eklenmesi bekleniyor. Play Store’da ekranın üstünde, yapılan açıklamanın görünen kısmının en önemli ifadelerden oluştuğuna dikkat edilmesi gerekiyor. Açıklamada anahtar kelimelerden yararlanmak, listelerde üst sıralarda yer almaya da yardımcı olabilir. Anahtar kelime belirlemede en önemli adım, rekabette olan anahtar kelimeler kadar uygulamayı farklılaştıracak kelimelere odaklanmak.

Burada izleyebileceğin en iyi yöntem “kullanıcı gibi düşünmek”. Bir kullanıcı, bu uygulamayı neden kullanmalı? Hangi aramaları yaptığında karşısına bu uygulama çıkmalı. Bu kapsamda, daima geniş perspektifte düşünmeli ve detaylara inerek ASO stratejini oluşturmalısın.

Uygulama Görselleri Oluşturma

Uygulama simgesi, uygulamanın içerik ve işlevlerini gösteren ekran görüntüleri ve videolar ile Play Store’da öne çıkmak ve kullanıcıları uygulama sayfasına çekmek mümkün. Bunun için; yüksek çözünürlüklü bir uygulama simgesi, tanıtım videosu, özellik grafiği, tanıtım grafiği ya da uygulamanın özelliğine göre Tv banner’ı veya 360 derecelik stereoskopik resim yardımcı olabilir.

Uygulama görsellerinin, uygulamada yer alan tüm adımları gösterdiğinden ve kısa da olsa metinlerle desteklendiğinden emin olmalısın. Tabii yüksek çözünürlüklü, sade ve modern görseller hedeflemelisin. Videoda ise yalızca amaca odaklanmalısın: Kullanıcı bu uygulamayı kullandığında ne gibi problemleri çözülecek, nasıl bir fayda sağlayacak ve ne tür mesaj duymak isteyecek. Anlayacağın üzere, ASO çalışmalarından önce, tüm pazarlama faaliyetlerinde olduğu gibi hedef kitleni çok iyi analiz etmelisin 👀

Uygulama Mağaza Girişini Yerelleştirme

Uygulamanın açıklama kısmı için profesyonel bir çeviri programının kullanılması, dünyanın her yerinden kullanıcıların anlamasını sağlayacak iyi bir çeviri metni oluşturulasına bağlı. Bu da daha çok kullanıcıya ulaşmayı mümkün kılabilir. Eğer uygulamanı yurt dışı pazarında da var etmek istiyorsan; birçok uygulama sayfasında görebileceğin bozuk veya anlamsız çevirilerden uzak durmalı, yerelleştirme (lokalizasyon) alanında uzman çevirmenlerle çalışarak bu alanı düzenlemelisin. Bu kural, uygulamanı farklı dillerde sunmayı düşünüyorsan tüm uygulama içi metinleri, butonları hatta seçeceğin görsel veya kullanıcı odaklı tasarımı dahi etkileyebilir.

Kullanıcı Deneyimini İyileştirme

Google algoritmasında uygulamalar sıralanırken; kullanıcı puanları, geri bildirimler, kullanıcı davranışları, yorumlar, uygulamanın indirilme sayısı gibi etkenler dikkate alınıyor. Bu etkenleri iyileştirerek uygulamayı daha görünür hâle getirmek mümkün. Örneğin; düzenli güncelleştirme yaparak kullanıcıları yorum yapmaya teşvik edebilir, bu yorumlar dikkate alarak da uygulamanı iyileştirme şansı yakalayabilirsin.