“Seach Engine Optimization” yani “Arama Motoru Optimizasyonu” olarak bilinen SEO; web sitende bulunan sayfaların arama motorlarında üst sıralarda yer almasına katkı sağlıyor. Peki SEO yönetimi ve çalışmaları neden önemli? 2022’de hangi SEO trendlerini göz önünde bulundurmalısın? Cevaplar yazımızda 👀

SEO Nedir?

Bir gezi blog’un olduğunu varsayalım; bu blog’da şehir rehberleri oluşturuyor ve o şehirlerde gezilmesi gereken yerleri anlatıyor, turistler için seyahati kolaylaştıracak öneriler sunuyorsun. Web sitende de “Roma’da Gezilecek Yerler” başlıklı bir yazı hazırladın. Roma’ya seyahat edecek bir kullanıcının bu anahtar kelimeyi veya benzer bir kelime grubunu arattığında senin sayfana erişebilmesi için, bu anahtar kelimeyi kapsayan içerikler üretmen ve kapsayıcı bir strateji oluşturman gerekiyor. Doğru adımları attığında, sayfa/ların daha üst sıralarda yer alıyor. Bu da doğru bir SEO çalışması sürdürdüğün anlamına geliyor.

Şöyle özetleyelim: Hızlı ve doğru bilgi arayışında olan bir kullanıcı olarak sen ilk sayfada 1. sırada çıkan bir içeriğe mi, yoksa 2. sayfada en son sırada çıkan içeriğe mi öncelik verirdin? Cevabı biliyorsun 👀

Site İçi SEO ve Site Dışı SEO Yönetimi Farkları Nelerdir?

Bir SEO uzmanına ulaştığında projeye başlamadan önce muhtemelen site içi mi, yoksa site dışı bir destek mi almak istediğini soracaktır. SEO yönetimi site içi SEO (on-page SEO) ve site dışı SEO (off-page SEO) olmak üzere ikiye ayrılıyor ve başarılı bir optimizasyon için bu ikisine de önem vermek gerekiyor.

Peki, on-page ve off page SEO’nun farkları nelerdir?

On-page SEO, web sitesinin içerisinde yapılan SEO düzenlemeleridir. “Site içi SEO çalışmaları nelerdir?” sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz:

  • Meta başlığı ve meta açıklama metninin hazırlanması
  • Başlıkların SEO’ya uygun düzenlenmesi,
  • Başlık etiketlerinin oluşturulması,
  • URL ayarları (kısaltma, anahtar kelimeye yer verme vb)
  • Görsellerin alt metinlerinin yazılması,
  • Sitenin mobil uyumlu hale getirilmesi,
  • Sitenin hızının artırılması,
  • Kullanılan temanın kullanıcı odaklı olması,
  • Sitede bulunan içeriklerin SEO odaklı yazılması,
  • Farklı içerik türlerinden yararlanılması (video, infografik içerik, landing page vb)
  • Internal ve backlink verilmesi,
  • Kırık linklerin, hata veren sayfaların düzeltilmesi,
  • Sitede bulunan kodların düzenlenmesi.

Site dışı SEO ise site dışında, siteye trafik çekmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Backlink olarak bilinen site dışı SEO çalışmaları, arama motorlarının en önem verdiği konulardan biridir. Bunun yanı sıra siteye trafik çekecek sosyal medya çalışmaları da off-page SEO olarak kabul edilir.

En Sık Yapılan 9 SEO Optimizasyonu Hatası

SEO yönetiminde sıkça yapılan hatalardan kaçınarak sitenin trafiğini artırmak ve web siteni arama motorlarında üst sıraya taşımak, kısacası emeklerinin karşılığını alman mümkün! Şimdi, seninle SEO yönetiminde yapılan en yaygın hatalarını paylaşıp uzak durman gereken bu hataların altını çizeceğiz.

  • Hatalı Anahtar Kelime Analizi Yapmak

SEO yönteminin yapı taşlarından biri de anahtar kelime analizidir. Burada, stratejine bağlı kalarak kullanabileceğin anahtar kelimeleri analiz ederken direkt içerikle bağlantılı anahtar kelimeleri bulmalı, içerikle ilgisi olmayan ve kitleni içeriğin konusuyla ilgili yanlış yönlendirebilecek anahtar kelimelerden uzak durmalısın. Ayrıca rekabetin yüksek olduğu anahtar kelimelerin yanı sıra “longtail anahtar kelime” olarak bilinen uzun ve daha spesifik konulara değinebileceğin alternatifleri de analiz etmelisin.

  • İçeriklerde Çok Sayıda Anahtar Kelimeye Yer Vermek

Evet, anahtar kelimeler SEO yönetiminde çok önemli ancak anahtar kelimelerin yoğun olduğu, sırf anahtar kelime kullanıp trafik yükseltmek amacıyla yazılan bir içerik de arama motorları botları tarafından spam olarak görülebilir. Bu nedenle, SEO yönetimi süreçlerinde, hedef odaklı biçimde hareket etmeli ve net kelime grupları/ listeleri oluşturmalısın.

  • Kopya İçerik Oluşturmak

İçeriklerinin özgün olması, kullanıcıların aradıklara sorulara net ve anlaşılır biçimde cevap vermesi oldukça önemli. Fakat bunun yerine, seçtiğin anahtar kelimede en çok okunan yazıları kopyalayıp sitene yapıştırdığın takdirde arama motorlarından ceza alabilirsin!

  1. Özgün Başlıklar ve Meta Açıklamalar Kullanmamak

İçeriğinin özgün olması kadar kullandığın başlıkların ve meta açıklamaların da özgün olmasına ve konuyu net bir şekilde anlatmasına dikkat etmelisin. Emin ol ki bu, hedef kitlenin dikkatini çekecektir! Ayrıca başlıklarda H1, H2 gibi başlık etiketlerini kullanmayı kesinlikle unutmamalısın.

  • Siteyi Güncel Tutmamak

Search Console ve anahtar kelime analizi yapan araçlardan yardım alıp konuyla ilgili güncel anahtar kelimeler doğrultusunda içerikleri güncellemek, düzenli içerik yayımlamak, sitenin güncellemelerini ve bakımını gerçekleştirmek de rakiplerinden sıyrılmanı sağlayabilir.

  • Kullanılan Resimleri SEO İçin Optimize Etmemek

İçerikleri görselli bir şekilde paylaşmak hem içeriğin nefes almasını ve algısal olarak daha kolay okunur hale gelmesini sağlar hem de okuyucunun konuyu daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra boyutları küçük, çözünürlüğü yüksek görseller kullanmak ve alt metin etiketleri ile resmin ilgili olduğu konuyu anahtar kelime olarak belirtmek faydalı olacaktır.

  • Internal Link ve Backlink Çalışmalarında Doğru Anahtar Kelimeyi Seçmemek

Link çalışmaların “okuyun”, “göz atın” gibi kelimelerden yönlendirme yapmak en büyük hatalardan biri. Bunun yerine ilgili anahtar kelimeden yönlendirme yapmalısınız.

  • JavaScript Menüler Kullanmak

JavaScript menüler arama motorları botları tarafından okunmayabilir. Eğer JavaScript menü kullanıyorsanız bunu kesinlikle site haritasında belirtmelisiniz.

  • Hatalı Backlink Çalışmaları Yapmak

Spam geri bildirimi yüksek sitelerden backlink çalışması yapmak, kırık link’lere yönlendirme gerçekleştirmek en sık yapılan hatalardan. Backlink çalışmalarını özenle yapmalı ve hatalardan uzak durmalısın. Dilersen backlink hakkında detaylı bilgi verdiğimiz yazımıza göz atabilir ve bu konuda daha ayrıntılı bilgi alabilirsin.

2022 SEO Trendleri

Şimdi, siteni rakiplerin arasında daha ön plana çıkarmanı sağlayacak 2022 SEO trendlerinden bahsedelim. İşte, yararlanabileceğin 2022 yılı SEO ipuçları:

  • Yapay Zeka Hızlı Bir Şekilde Yükselmeye Devam Edecek

Yapay zeka sayesinde hedef kitlenin dikkatini çekecek anahtar kelimeler keşfedebilir, verilerin analizi sayesinde hedef kitlene daha iyi hizmet sunabileceğin alanlar oluşturabilirsin. Son aylarda adını sıkça duyduğumuz ve gelecek yıllarda arama sıralamasına yön vereceğine neredeyse kesin gözle bakılan Google RankBrain de üretilen yapay zekalardan biri. Peki, Google RankBrain nedir, nasıl çalışır?

RankBrain, Google botlarının ilk defa karşılaştığı kelime, varlık ya da ifadeleri tahmin etmeyi ve kullanıcı davranışlarını da göz önünde bulundurarak anlamlı bir şekilde kullanıcıya sunmayı hedefleyen bir yapay zeka. Dolayısıyla kullanıcının ihtiyacına cevap verecek kaliteli içerik daha değerli hale gelecek diyebiliriz

  • Sesli Aramalar Daha Önemli Hale Gelecek

Sesli asistanların artması sesli aramaların da artmasına neden oldu. Gelişen bu teknolojiye ayak uydurmak, teknolojinin gerisinde kalmamak için sesli içerikler üretmeye de başlamalısın. İçeriklerini sesli hale getirmeyi, internet sitene ya da yaptığın işe uygun bir konseptte Podcast üretmeyi de düşünebilirsin. Tabii bu noktada sesli aramalarda tercih edilen anahtar kelimeleri ayrıca analiz etmek olmazsa olmaz!

  • Uzun İçerikler Ayrışma Sağlayacak

Kısa içeriklerin okuyucunun daha çok ilgisini çekebileceğini düşünebilirsin, ama pek çok veri 2.000 veya 3.000 kelime üzerinde yazılan içeriklerin daha fazla trafik çektiğini ve sosyal medyada paylaşılma oranının daha yüksek olduğunu söylüyor. Uzun içerikler, seni rakiplerinden ayırabilecek ve sitenin Google’ın dikkatini çekmesini sağlayacak güçte. Bu nedenle yazacağın içeriklerin ayrıntılı olmasına dikkat et ve bu yazılarda doğru anahtar kelimeleri kullanmayı ihmal etme. Ayrıca H2, H3 gibi başlık etiketlerini kullanmak ve sitene navigasyon eklemek de kullanıcı odaklı yaklaşımlar olacaktır.

  • Video İçerikler Daha Ön Planda Olacak

YouTube, TikTok, Instagram Reels… Evet, son iki yıldır video içeriğin ve bu içerikleri paylaşmamızı sağlayan platformların yıldızının daha çok parladığını söyleyebiliriz. Sana önerimiz video içeriği de stratejine kesinlikle dâhil etmen ve gerekli optimizasyonu yapman. Bu aşamada kanalında, videolarında yaptığın açıklamalar, doğru anahtar kelime ve etiketleri kullanman çok önemli. Açıklamaların Instagram gibi platformlarda önemli olmadığını düşünme; Instagram yakın zamanda açıklamalardaki metinlerdeki anahtar kelimeleri okuyacağını yani SEO odaklı bir platform olmaya göz kırptığını açıklamıştı.

  • Mobil Uyumluluğun Değeri Artacak

Mobil uyumluluk 2015 yılından beri arama motorlarında sıralamayı etkileyen faktörlerden biri. Kendini düşün, eğer bilgisayarın açık değilse onu açmakla uğraşmıyor ve aramanı çoğunlukla mobilden gerçekleştiriyorsun. İşte, yapılan araştırmalar, mobil internet kullanımının birkaç yıl içerisinde çok daha önemli bir hale geleceğinin sinyallerini veriyor. Eğer websiten mobil uyumlu değilse bu konuda 2022’yi kesinlikle boş geçme!