Bir freelancer ile çalışmanın birçok avantajı vardır. Ancak yaptığınız bir iş anlaşması yalnız freelancer’a sorumluluk yüklemez, aynı zamanda alıcı olarak sizin de dikkat etmeniz geren bazı hususlar vardır ve bu hususlara dikkat edilirse freelancer ile çalışmanın avantajlarından optimum düzeyde yararlanabilirsiniz. İşte, bir freelancer ile çalışırken uygulanmasında faydalar olan bazı tavsiyeler.

Brief Olmadan Olmaz

Özellikle pazarlama alanında oldukça sık duyduğumuz terimlerden biri: Brief. İçeriği ve kapsamı kişiden kişiye değişse de “brief ne demek?” sorusuna verilecek yanıt çoğunlukla “aynı kapıya” çıkıyor.

Brief; yaptırılmak istenen herhangi bir çalışmadan önce, işi veren kişinin paylaşması beklenen, marka hikayesi, proje özelinde hedeflenen kitle, organizasyona yönelik hedefler, çalışmaya yönelik beklentiler, ürün/hizmet bilgileri vb. detayları içeren bilgilerin tamamını kapsıyor. Tam da bu sebeple, her proje veya işin brief detayı farklı olabiliyor. Bir dijital reklam brief’i ile bir illüstrasyon tasarım brief’i arasında çokça fark olabilecekken; brief özelinde bazı maddeler öne çıkıyor:,

  • Projenin amacı
  • Projenin erişmek istediği hedef kitle
  • Projenin beklenen tamamlanma süresi
  • Projenin üretiminde uzak durulacak / örnek alınabilecek noktalar

Alıcı, brief vererek freelancer’a çalışması sırasında yol gösteren, neyi niçin yapması gerektiğini bildiren bir yol haritası sunmuş olur. Kısa, net ve gerekli tüm bilgileri içeren bir brief vererek beklentini karşılayacak bir çalışma için ilk adımı atabilirsin.

Anlayışlı Olmaya Gayret Et

Freelancer’lar ile çalışırken iletişimi güçlü tutmak ve çalışmadan %100 verim alabilmek için kurulan iletişimin kalitesi oldukça önemli. “İşveren” kimliğinden biraz da olsa sıyrılmayı deneyerek çalıştığın freelancer’ın iletişim ve çalışma tarzını anlayarak ona uyum sağlamayı denemelisin. Buyurgan bir tarzda iletişim kurmak yerine, iş özelinde bir takım olduğunuzu vurgulayarak ve daha detaylı yorumlarla freelancer’ı yönlendirerek bu iletişimi kolaylıkla kurabilirsin. Pozitif bir çalışma için pozitif bir iletişim yakalamak şart!

Erişilebilir Ol

Beklentilerini karşılayacak bir iş teslimi için projenin çeşitli aşamalarında freelancer’ın taslakları göndererek çeşitli konularda fikirlerine başvurmak üzere seninle irtibata geçmesi gerekebilir. Alıcı olarak freelancer’la anlaşma yaptığın andan itibaren, projenin teslim süresine kadar irtibatı koparmamaya gayret etmelisin.

İletişimde “ulaşılmaz” olmak, teslim tarihinde sana sunulan ve çoktan tamamlanmış bitmiş çalışmayı revize etmek durumunda kalabilirsin. Çoğunlukla bu durum freelancer dünyasında bir kabusa işaret eder ve freelancer’ın çalışma hevesini de bütünüyle “aşağıya çekebilir.” Bu durum ayrıca ekstra maliyete de neden olacağından freelancer tarafındaki tüm soru ve önerileri vakitlice alabilmek için erişilebilir olmalısın.

Açık Olmaktan Çekinme

Bir projenin “işvereni” olarak öncelikli amacın teslim aldığım işin içine sinmesi olmalı. Tam da bu nedenle, projede /çalışmada çok hızlı bir biçimde gelecek adımlara geçmeden önce hoşuna gitmeyen detayları freelancer ile birlikte açıkça konuşarak final kararı verirken onun fikirlerine de danışmalısın. Revizyon freelancer’ların korkulu rüyasıdır ve gerçekten gerekli görmedikçe bu güçlü silahı kullanmana pek izin verilmez. Tam da bu nedenle, sana sunulan bu şansı verimli şekilde kullanmalı ve takıldığın noktaları açıkça dile getirdikten sonra taleplerinin gerekliliğine freelancer ile birlikte karar vermelisin.

“Müşteri her zaman haklıdır” önermesi, çoğu zaman bu işleyişin düşmanı haline gelir. Çünkü çoğunlukla alıcılar “kendi istediği olsun” ister ve freelancer’ın birikimini hiçe sayar ya da tam tersi şekilde davranarak tüm karar alma sürecini freelancer’a bırakarak aradan çekilir. Her iki durumda da isteklerini net bir şekilde belirtmeyen alıcı, işin teslim tarihini uzatmasının yanı sıra zamanı da her anlamda verimsiz kullanmanın kurbanı olur. Günün sonunda da teslim alınan iş asla içine sinmez.

Diğer yandan işi bir an önce teslim almak için üzerine düşünülmemiş yorum ve önerilerle freelancer’ın kapısını çalmaktan da vazgeçmelisin. Yorumlarını iletirken; gerçekçi, yapıcı ve şeffaf olmalısın. Ne kadar deneyimli olursa olsun, freelancer’lar da daima gelişime açıktır -ya da açık olmalıdır. Dolayısıyla, ortak noktayı bulamadığınız noktalarda kendi isteklerini diretmek yerine karşıklı karar almaya gayret etmelisin.

Tutarlı Ol

İlk maddede altını önemle çizdiğimiz brief verme sürecinin de en önemli adımlarından biri olan konu tutarlı olmak. İsteklerin konusunda tutarlı olmayıp farklı yerlerde gördüğün ya da başka bir kişiden duyduğun bilgilerle yepyeni düşüncelere kapılmak, hali hazırda çalışmaya başlanmış proje/işine gölge düşürebilir.

Sürekli değişen beklentiler, daha fazla çalışma saati, daha fazla efor ve çok daha az sabrı beraberinde getirir. Tam da bu nedenle, brief vermeden önce, verdiğin brief’in isteklerini her anlamda karşıladığından emin olmalı ve bu isteklere odaklanmalısın. Fikir ve isteklerinde tutarlı kalabilmenin bir diğer yolu da bu yolu freelancer ile beraber çizmektir. Böylece hangi durakta hangi noktalara bakacağını bilir ve yeni fikirlerle dikkatini dağıtmadan sonuca odaklanabilirsin.

Unutma: sağlam bir iş ilişkisi karşılıklı memnuniyet esasına dayandığı sürece seni kötü sürprizlerden korumayı başarır ve yapılan işlerde, daima verimli ve güzel sonuçlar elde etmene olanak sağlar.