Kullanıcı alışkanlıklarını belirleme ve düzenli olarak güncellenen yeni özellikleri ile diğer sosyal medya mecralarını şekillendirme gibi süper güçlere sahip Instagram, Ekim 2021 itibariyle birçok yeniliği duyurdu.

Neler olup bitiyor birlikte göz atalım! 👀

10 Bin Takipçi Sınırına Elveda (Sonunda )

Hepimizin bildiği gibi Instagram’da link üzerinden kullanıcı yönlendirme (yukarı kaydırma) için 10 bin takipçiye sahip olmak gerekiyordu. Fakat takipçi engeli 27 Ekim itibariyle ortadan kalktı. Artık dünyadaki tüm Instagram kullanıcıları, hikayelerine link ekleyebiliyor. Bu güncelleme ile, küçük hesapların link vermesini engelleyen takipçi sayısı terörü de ortadan kalkmış oldu ☺️

Instagram Hikayeleri de Artık 60 Saniye

Instagram hikayelerinin “doğası” kısa ve etkili içerikler sunabilmesine dayalıydı. Ancak kullanıcılar bir süredir aynı fikirde değil gibi görünüyor ki Instagram bu alana da “el atıyor” ve 15 saniyelik hikaye süresini 60 saniyeye çıkarıyor. Üstelik artık videonun tamamına müzik ve efektler de eklenebiliyor.

Instagram Verileri Zenginleşiyor: Instagram Insights’a Eklenen Özellikler

Instagram Insights: “İçerik etkileşimleri, takipçi eylemleri ve takipçi demografisi hakkında veri sağlayan bir analiz aracı olarak biliyoruz.

Yeni özelliklerle birlikte; içerik oluşturucu ve işletme hesabı kullanıcılarının içeriklerinin platformda nasıl performans gösterdiğini daha iyi anlamalarına yardımcı oluyor. Güncellemeden önce, Insights kullanıcıları yalnızca takipçilerini analiz edebiliyordu. Yeni güncelleme ile, artık bir hesabı takip etmeden onunla etkileşime giren kişileri de kapsayacak şekilde genişletiyor.

İçerik Ortakları Instagram’da Buluşuyor

Geçtiğimiz haftanın başlarında Instagram, yeni bir para kazanma özelliğinin denemesini yaptı. Bu güncelleme, şirketin içerik oluşturucuların platformda para kazanmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.

Bu özellik; şu anda yalnızca özel bir grup içerik oluşturucu ve marka tarafından deneniyor. Şimdilik, bu özelliğin Instagram uygulamasında mesajlaşma aracı olarak hizmet edeceğini ve uygun markaların sponsorluk için içerik üreticilerini belirlemesine ve platformdan ayrılmadan onlarla iletişim kurmasına yardımcı olacağını biliyoruz.

Web Sürümünden İçerik Paylaşımı

21 Ekim itibariyle, tüm Instagram kullanıcıları Instagram’ın tarayıcı sürümünden gönderi oluşturup yayınlanabilecek. Uzun zamandır beklenen masaüstü özelliği, mobil uygulama akışına oldukça benziyor.

Instagram web sürümü üzerinden içerik girişi yapmak için;

  • Instagram’a masaüstü sürümünden giriş yap.
  • Ekranın sağ üst köşesindeki artı simgesini tıkla.
  • Fotoğraf veya video dosyalarını açılır pencereye sürükle. Çoklu bir gönderi oluşturmak istiyorsan, en fazla 10 adet görsel seçebilirsin.
  • İstersen görsellerini düzenleyebilirsin. Filtreler sekmesinde önceden ayarlanmış 12 efektten birini seçebilir veya parlaklık, kontrast ve solma gibi özellikleri manuel olarak ayarlayabilirsin.
  • Sonrasında açıklamanı ekle. Emojilere göz atmak ve seçmek için gülen yüz simgesine tıkla. Ayrıca “Konum Ekle” çubuğuna bir konum yazabilir, gelişmiş ayarlarda yorum yapmayı kısıtlayabilirsin
  • Son adımdayız. “Paylaş” butonuna tıklama zamanı!

Yeni Reels Efektleri

  •  Vuruş Efektleri: Bu efekt, kullanıcıların seçtikleri ses klibinin ritmine göre tempolu videolar oluşturmasına yardımcı oluyor ve seçilen ses parçasına göre otomatik olarak düzenleme yapıyor.
  • Şarkı Sözleri: Karaoke tarzında olan bu efekt, kullanıcıların (ve izleyicilerin) birlikte şarkı söylemesi için şarkı sözlerini bir Reels’e otomatik olarak ekliyor.

IGTV’ye Elveda

Instagram, IGTV ve Reels videolarının artık tek bir formatta birleştirileceğini duyurdu: Instagram Video. Artık tüm profillerdeki IGTV sekmesinin yerini Video sekmesi alıyor ve kullanıcıların bir hesabın video içeriğine tek bir yerden göz atmasını kolaylaşıyor. Buna ek olarak, video içerikler artık tıpkı IGTV videoları gibi ileri-geri alınabiliyor. Bu güncelleme ülkemizde de artık aktif konumda.

Instagram Canlı Yayına Güncellemesi

Yeni Instagram özelliği artık yayıncıların platformda canlı yayınları planlamasını ve tanıtmasını kolaylaştırıyor. Instagram kullanıcıları artık canlı yayınlarını 90 gün önceden planlayabiliyor.

Yeni İşbirliği Özelliği

Instagram, içerik üreticileri, gönderilerini ve Reels’lerini birlikte oluşturmasına olanak tanıyan yeni bir özellik olan işbirliğini test ediyor.

Bu özellik, bir gönderiye veya Reels başlığına iki kullanıcı adının eklenmesine izin veriyor. İşbirliği kullanılarak oluşturulan içerik, her iki kullanıcının hesabında da görünüyor.