Artık Youtube kanalını büyütmene yardımcı olacak yeni bir araç var: Arama Analizleri (Search Insights)! Youtube’un tüm içerik üreticilerine sunduğunu duyurduğu bu özellik, insanların uygulamada yaptığı aramalara göre YouTube stratejini hassaslaştırıp iyileştirmene olanak sağlayan bir dizi yeni veri noktasına erişmeni sağlıyor. Bakalım yeni güncellemeler pazarlama statejilerini geliştirmede sana ne gibi avantajlar sağlayacak?

Youtube Veri Kaynakları

YouTube ilk olarak geçtiğimiz yılın Kasım ayında, hem kanalınla hem de içeriğinle ve ayrıca daha genel arama sorgularıyla da bağlantılı olarak, kullanıcıların uygulamada ne aradığına ilişkin bilgileri içeren Arama Analizleri’ne genel bir bakış sunmuştu.

Burada görebileceğin gibi, masaüstünden Youtube Studio’da oturum açtıktan sonra, önce “Analytics” ardından da “Araştırma (Research)” öğesini seçerek Arama Analizleri’ne erişebilirsin. Arama Analizleri, her birinin genel arama hacmiyle birlikte izleyicilerinin ilgilendiği temel konular hakkında ve her bir sorguya göre kanalının topladığı trafik miktarı ile ilgili bilgi sağlıyor.

YouTube ayrıca, “yüksek hacimli eşleşme getirmeyen arama terimleri” olarak açıklayabileceğimiz “İçerik Eksiklikleri (Content Gap)” sorguları için bir işaretleyici sunuyor. Youtube’un bu sorguları vurgularken ki ana fikri ise içerik üreticilerine, piyasada bulunmayan yeni içerikler oluşturmalarının önünü açarak yeni fırsatlar sunmak ve emeklerinin karşılığını almaları için alternatif yollar sağlamak. Böylece içerik oluşturucular, halihazırda uygulamada bulunan mevcut videolar tarafından sunulmayan aramalarla uyumlu içerikler üretmeye odaklanabilecekler.

Ayrıca bu sekme içerisinde, hedef kitlenin veya Youtube’daki izleyicilerin son 28 gün içerisinde herhangi bir anahtar kelimeye dayalı olarak yaptığı en yaygın arama sonuçları

hakkında bilgi almanı sağlayan “YouTube’daki Aramalar (Searches Across YouTube)” öğesi de yer alıyor.

Dolayısıyla, platformdaki en yaygın “nasıl yapılır” aramalarının neler olduğunu öğrenmek istiyorsan, arama terimi olarak “nasıl yapılır” yazman yeterli!

Youtube Verilerini Okumada Destekleyici Google Ürünleri

YouTube’daki Aramalar, YouTube kanal trafiğini neyin yönlendirdiği ve içerik çalışmalarını bu trendlerle uyumlu hale getirmek için nasıl optimize edebileceğin konusunda daha fazla bilgi elde edinmeni sağlarken, Google Search Console ve Google Trendler’e benzer bir şekilde pazarlamacılar için çok kullanışlı bir araç haline de gelme özelliğini taşıyor.

YouTube bu öğenin ilk kez müşterilere sunulmasında, arama eğilimleri bilgilerini besleyen verilerin yalnızca ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Hindistan’daki kullanıcılardan gelen arama etkinliklerini içereceğini belirtiyor. YouTube kısa süre içerisinde daha fazla bölgeyi dahil etmek için çalışıyor, ancak bu pazarlarda olmasan bile bu analizler, uygulamaya daha fazla ilgi gösterildiğinin bir göstergesi niteliğinde.

Nisan ayının sonundan itibaren tüm kullanıcılara sunulmuş olan ve kesinlikle incelemen gerektiğini düşündüğümüz Arama Analizleri’ne, YouTube Studio uygulamasının masaüstü sürümünden göz atabilirsin!