WordPress sayesinde herkesin blog yayınlaması artık oldukça kolay. Her ne kadar bir blog yayınlamak zor bir iş olmasa da, bloğuna trafik çekmek kesinlikle öyle! 

Özellikle bu işlerde yeniysen, başlangıçta zorlanacağını düşünmen oldukça doğal. Fakat panik yapmaya gerek yok. Bu blog gönderimizde, birçok kullanıcının blog geliştirme süreçlerinde fayda sunmuş, denenmiş ve test edilmiş bazı stratejileri paylaşıyoruz. WordPress ile oluşturduğun web sitene trafik çekmek için uzman veya pazarlama gurusu olman gerekmiyor. Bu makalede paylaştığımız faydalı ipuçlarını takip et ve ziyaretçilerin akın akın gelmeye başlamasını izle!

1. İpucu: Güçlü Başlıklar Kullan

Bir kullanıcının arama motoru sonuçlarında bloğunla ilgili okuduğu ilk şeyin gönderi başlıkların olduğunu unutma. Tahmin edeceğin üzere hiç kimse sıkıcı bir gönderi başlığına tıklamak istemez. Tam tersine güçlü bir başlık seçerek, diğer rakiplerinden ayrılıp ön plana çıkabilir ve dolayısıyla daha fazla tıklanma oranına sahip olabilirsin.

Çoğu temada da, gönderilerine koyduğun bu başlıklar sayfalar için meta başlıklara (meta titles) çevriliyor. Meta başlıklar, gönderilerinin konusunu ve neyle alakalı olduğunu Google ve diğer arama motorlarına bildiriyor.

2. İpucu: Bir E-posta Listesi Oluştur

Ziyaretçilerinin abone olabilecekleri ve bloğundaki yeni gönderiler hakkında bilgilendirilebilecekleri bir bülten kayıt formu sunmayı değerlendir. Ücretsiz teşvikler sunarak, kullanıcıları bloğuna abone olmaya ikna edebilirsin. Sözünü ettiğimiz bu teşvikler bir üyelik vermekten tut, e-kitap, faydalı şablonlar veya çevrimiçi kurslara kadar herhangi bir şey olabilir. 

Bir e-posta listesi oluşturmak, ziyaretçilerinin gelen kutularına erişimini sağlıyor. Yayınladığın her yeni gönderiyle, blog içeriğini bu potansiyel kitleyle paylaşabilirsin! Bu yöntemin, WordPress bloğunun tutarlı bir trafik elde etmesine yardımcı olacağını göreceksin.

3. İpucu: Ücretsiz Çekilişler ve Yarışmalar Sun  

Ücretsiz çekilişler, WordPress blog ziyaretçilerin için bir teşvik görevi görüyor. Bloğunun ücretsiz çekilişine katılım sunmak için ziyaretçilerinin bir e-posta aboneliği başlatmalarını, blog gönderilerine yorum yapmalarını, kendilerine ait sosyal medya hesaplarında paylaşımda bulunmalarını ve benzeri birçok şeyi isteyebilirsin.

Bu konuda dikkat etmen gereken bir püf nokta bulunuyor: Ziyaretçilerinin hangi eylemlerinin blog trafiğini artıracağı üzerine düşünmeli ve bu tür eylemler için bir veya birden fazla katılma imkanını onlara sağlamalısın.

4. İpucu: Anahtar Kelimeler İçin Optimize Et

Tüm başarılı blog yazarları, anahtar kelimelerle uyumlu olması için içeriklerini optimize ediyorlar. Hedef kitlenin Google ve diğer başlıca arama motorlarında yazdığı cümle ve kelimeleri bulmak için doğru anahtar kelime araştırmalarını yapman olmazsa olmazların başında geliyor.

Tabiki de gönderilerin için doğru anahtar kelimeleri tahmin etmen gerekmiyor! SEMrush’ın Sihirli Anahtar Kelime Aracı ve Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı gibi bazı yardımcı araçları kullanabilirsin. Bu şekilde, insanların gerçekten ilgilendikleri terimleri ve çok fazla rekabeti olmayan anahtar kelimeleri bulabilirsin.

Mükemmel trafik hacmine sahip olmakla beraber aynı zamanda daha az rekabet içeren anahtar kelimeleri seçtiğinden emin olmalısın. Bu tür anahtar kelimeler, her gönderinin daha iyi bir sıralamaya sahip olmasına yardımcı oluyor.

blog

5. İpucu: WordPress Site Hızını Optimize Et

Bir sitenin yüklenme süresi, SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) için çok önemli bir sıralanma faktörü. Bunun en temel sebeplerinden biri ise Google’ın, hızlı sitelerin yüksek kaliteli siteler olduğunu varsayma eğiliminde olmasından kaynaklanıyor.

WordPress konusunda uzmanlaşmış bir yer sağlayıcısına (hosting provider) kaydolmak, WordPress siten için en iyi optimizasyon özelliklerine sahip olmanı garanti ediyor. Ancak bu tabi ki de tek başına yeterli değil. Aynı zamanda çok sayıda ziyaretçiyi de idare edebilecek kapasitede bir yer sağlayıcısına ihtiyacın var.

WordPress web siteni optimize etmek, blog sayfalarının daha hızlı yüklenmesine yardımcı oluyor. Genel itibariyle web sitenin yavaşlamasında en büyük paya sahip olan unsur ise kullandığın görüntüler. Bu yüzden öncelikli yapman gereken Smush, Imagify veya Optimus gibi bir görüntü optimizasyon eklentisi aracılığıyla sitende kullanacağın görüntüleri optimize etmek olmalı.

WordPress bloğunda önbelleğe almayı (caching) etkinleştirerek site hızını önemli ölçüde artırabilirsin. Önbelleğe alma sayesinde web sitesi verilerini (görseller, metinler vb.) yerel olarak saklayabilir, böylece sunucu yükünü büyük ölçüde azaltabilirsin. Böylelikle web siten, özellikle tekrar tekrar siteni ziyaret eden kullanıcılar tarafından her tıklandığında çok daha hızlı yüklenmiş olacak!

6. İpucu: Sosyal Medyadan Faydalan

Sosyal medyanın nabzının attığı Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn ve Pinterest gibi platformların bazılarında varlığını ortaya koyman gerekiyor. Bu web sitelerinde günde birden fazla içerik yayınlamalı ve blog gönderileri paylaşmalısın.

Hedef kitlenin paylaşım yapmasını kolaylaştırmak adına blog gönderilerine sosyal paylaşım butonları eklemen, senden bağımsız bir şekilde ağının büyümesini sağlamakta. Bu şekilde blog ziyaretçilerinin, yayınladığın gönderileri farklı sosyal medya platformlarında paylaşmalarına olanak tanıyabilirsin. Bu butonların, blog yayınının hızla yayılıp viral olma şansını önemli ölçüde artıracağını fark edeceksin!

7. İpucu: Dahili Bağlantı (Internal Linking) Stratejisi

Buradaki anahtar nokta, birbiriyle yakından ilişkili gönderilere bağlantı vermekten geçiyor. Ziyaretçilerin, birbiriyle ilişkili içerikler ile ilgilenme olasılıkları oldukça yüksek. Dolayısıyla vereceğin bağlantılarla daha fazla blog gönderileri okumalarını sağlamış ve sayfa görüntülenme sayılarını yükseltmiş oluyorsun. Ayrıca, okudukları metni kıymetli buldukları zaman bloğunu paylaşma ihtimalleri de artırıyor.

8. İpucu: Misafir Blog Yazarı Ol

Misafir blog yazarı olmak, karşılıklı fayda sağlamak adına diğer web siteleri için içerik üretmeyi içeriyor. Bir yandan WordPress web sitene daha fazla ziyaretçi çekerken diğer yandan blog dünyasında hakimiyet kurmana yardımcı oluyor.

İçeriklerini duymayan kalmasın istiyorsan, konuk blog yazarı olarak yeni hedef kitlelere açılabilir ve organik trafik elde edebilirsin. Böylelikle hem iş portföyünü genişletmiş hem de çevrimiçi itibarını oluşturmana veya artırmana destek almış olacaksın.

9. İpucu: Trafik Çekmek Reklam Bütçesi Ayır

Bloğuna trafik çekmek için ödeme yapıyorsan Google Ads, Facebook Ads, Microsoft reklamları ve bilinen diğer reklam platformlarını kullanmayı düşünmelisin. Bloğunla ilgilenen kitlenin farkında olman ve onu hedeflemek için en uygun kriterleri kullanman gerekiyor.

Ücretli reklamlar için haftalık bir bütçe belirlemeni ve hafta bitiminde reklam performansını izlemeni öneriyoruz.

Eğer ki elde ettiğin trafik sonuçlarından memnunsan, bir sonraki hafta için de aynı kriterleri kullanabilirsin. Öte yandan, reklam performansı beklentilerini karşılamıyorsa, hedef kitlene ulaşmak için farklı kriterler denemelisin.

Sonuç olarak:

WordPress bloğuna trafik çekmek; ürettiğin onlarca içerik, web siteni yönetmek için verdiğin uğraşlar, yaptığın tüm araştırmalar ve sıkı çalışma için bir teşvik olma özelliği taşıyor. Bloğunun “isim yapmasını” sağlayıp kendinden söz ettirerek, arama motorlarındaki sıralamasını iyileştiriyor. Bütün bunlar da daha iyi kullanıcı etkileşimi ve geliri beraberinde getiriyor!