Netflix, adidas, Apple, Coca-Cola, Land Rover, Nutella, Ray-Ban, Air France, Maybelline… Her gün onlarca markanın adını duyuyoruz. Eğer sen de bir marka oluşturmak istiyorsan ve marka ismi bulma konusunda arayıştaysan bu aşamada yardıma ihtiyaç duyabilirsin. Merak etme; bu yazımızı okuduktan sonra kafanda bazı şeyler netleşecek. Marka ismi bulma yöntemlerini seninle paylaşmadan önce markana isim vermek neden önemli, ilk olarak bundan bahsetmek istiyoruz.

Marka İsmi Neden Önemli?

Marka adı, markanın kimliğini aktarmanı sağlar, iyi bir isim marka değerini yansıtır ve net bir marka hikayesine odaklanır. Yani marka adı bir bakıma, upuzun bir hikâyeyi en net ve kısa şekilde aktaran bir hikâye anlatıcısı, bir elçidir. Hatta bazı marka isimleri, ürünün ya da hizmetin hakkında bilgi bile verebilir ve pazardaki rakiplerin ile ayrışmanı sağlar. Tabii hiç düşünmek bile istemiyoruz, ama tam tersi de söz konusu olabilir: Başarısız bir marka ismi, marka itibarını olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Hazırsan marka ismi belirlerken yardım alabileceğin detayları şimdi sıralamaya ve seni adım adım hedefine doğru yaklaştırmaya başlıyoruz 🤩

Marka İsmi Neye Göre Belirlenir?

Marka ismi bulmak, reklam ve metin yazarlarının en zorlandığı iş kalemlerinden biri olarak biliniyor. Üstelik bu aşamaya gelmeden önce markanın stratejisini oluşturmak, ona bir kimlik yaratmak, tonunu belirlemek oldukça önemli.

Bulduğun markanın adının bu stratejiye uygun olması, onu yansıtması da oldukça önemli. Ayrıca markanın renkleri, logosu ve sloganın da marka adını güçlendirmeye, içini doldurmaya yardımcı olacak ögelerolarak düşünmelisin.

Evet, biliyoruz; kulağa oldukça zorlayıcı geliyor. Yarattığın markanın tüm aşamalarda doğru adımlar atmasını sağlamak için ise kurumsal kimlik çalışmaları yaptırmak ve dolayısıyla bahsettiğimiz her süreçte işinin uzmanlarıyla çalışmak olmazsa olmaz.

Markan İçin İsmi Bulma Yöntemleri

Yararlanılabilecek farklı marka ismi türetme yöntemleri mevcut. Dilersen bu yöntemlerden yararlanabilir dilersen de oluşturulan marka stratejisine ve markanın kimliğine uygun “Apple” gibi ilk duyulduğunda farklı çağrışımlar yapan bir isim belirleyebilirsin. Gel, marka ismi nasıl yaratılır, göz atalım.

Kurucunun İsmini Kullanmak

Özellikle küçük işletmelerde bu marka ismi bulma yöntemi ile sıkça karşılaşırsın. Marka sahipleri, kendi ya da çocuklarının adlarını marka ismi olarak tercih edebilirler. Tabii iyi bir marka ismi söz konusuysa bu yöntem de dikkat çekici markalar oluşturmanı sağlayabilir. Kurucu ismini kullanma metodu ile bulunan marka isimlerinden bazılarını ise Disney, Versace, Tom Ford olarak sıralayabiliriz.

Ürün veya Hizmeti Tanımlamak

Markanın satacağı ürün veya hizmeti aktaracak bir isim bulmak, hiç kuşkusuz ki en anlamlı ve en dikkat çekici yöntemlerden birini kullanmak anlamına geliyor. Mesela günden güne popülerliğini yitiren Internet Explorer buna örnek verilebilir. Ülkemizden bir örnek vermek gerekirse Getir harika bir örnek olabilir. Market alışverişinde alabileceğin ürünleri, siparişin doğrultusunda “getiren” bir marka için daha akılda kalıcı bir isim düşünülemezdi 😍

Coğrafi İsimlerden Yardım Almak

Markaya bir coğrafi bölge, şehir vb. ismi vermek aslında ürün ve hizmetleri o bölgenin imajı ile yansıtmanın yollarından biri. Marka ismi belirleme konusunda bu yöntemi benimseyen markalardan bazılarının ise Amazon, Türk Hava Yolları, Fiji Water olduğunu söyleyebiliriz.

Kısaltmaları Değerlendirmek

Uzun bir ismin hem akılda kalıcılığı hem de telaffuzu zor olabilir. Kısaltmalardan oluşturulmuş marka isimlerinden bu sebeple çokça yararlanılıyor. KFC (Kentucky Fried Chicken), BMW (Bavarian Motor Works), IBM (International Business Machines) ise kısaltma yöntemi ile oluşturulmuş marka isimlerinden sadece bazıları.

Var Olmayan Bir Kelime Bulmak

Bazı reklamcılar, var olan kelimelerin insanda olumlu ya da olumsuz deneyimleri çağrıştırdığını belirtiyor ve bu sebeple olmayan bir kelimeden marka adı yaratmanın sağlıklı olacağını söylüyor. Google, Bing, Pepsi gibi pek çok marka aslında anlamlı olmayan kelimelerden üretilmiş marka isimlerini kullanıyor.

Hibrit İsimler Oluşturmak

İki veya daha fazla kelimenin bir araya gelmesiyle oluşturulan marka isimleri bulunuyor. Facebook, YouTube, Microsoft gibi markaların isimlerini bu yönteme örnek verebiliriz.

marka ismi

Kurgu Karakter, Yer veya Nesnelerden Yararlanmak

Mitolojik hikâyeler, romanlar, filmler… İsminin kaynağını kurgudan alan markaların sayısı da hiç az değil. Mesela Starbucks, Moby Dick romanından esinlenilen ve ilk kahve tüccarlarının denizcilik geleneğini çağrıştırmasından doğmuş bir isim. Ayrıca şarkıcı Sting’i de bir marka olarak görürsek, isminin kaynağının Yüzüklerin Efendisi’nde Bilbo’nun kılıcının adı olduğunu söyleyebiliriz.

Marka Adı Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Artık marka ismi neden önemli, daha ayrıntılı bir şekilde biliyorsun. Peki, markayı temsil edecek bu ismi oluştururken neleri göz önünde bulundurmalı? İşte, “Marka ismi nasıl olmalı?” sorusunun cevabı niteliğinde birkaç önemli öneri:

Basitlik Ön Planda Tutulmalı

Eğer aklında bir marka ismi alternatifi varsa ve bu alternatifin yazılışı uzun, telaffuzu ve yazımı zor ise yolun başında bir kez daha düşünmeni öneririz. Ne de olsa tüketicinin marka ismini yanlış yazmasını, hatalı telaffuz etmesini ya da onu söylerken zorlanmasını istemezsin, öyle değil mi? İşte, tam da bu sebeple kısa, kolay söylenebilir ve yazılabilir seçenekleri değerlendirmelisin.

Akılda Kalıcılık Önemli

Kısa, telaffuzu kolay bir marka ismi bulundu diyelim. Peki, bu seçenek ne kadar akılda kalıcı? Ürün ve hizmetlerinle bağlantılı veya fonetik olarak başarılı marka isimleri bu konuda seni bir üst basamağa taşıyabilir. 

Kelimenin Anlamı Es Geçilmemeli

Akılda kalıcılığı artırmak ve bunun yanı sıra ürün ya da hizmetini en kısa yoldan anlatabilmen için, bulunan marka isminin anlamı olması çok önemli. Burada dilimizde ya da yabancı dillerde anlamı olan bir kelime de olabilir, mitolojik bir hikâyeden çekip çıkardığın bir sözcük de! Anlamlı bir kelime ile oluşturulan marka ismi, markana daha çok değer katacaktır.

Olumsuz Çağrışım Yapabilecek Alternatiflerden Uzak Durulmalı

Hem dildeki olumsuz kelimeleri çağrıştırmayacak hem de kültürde negatif bir algısı bulunmayacak marka ismi seçmelisin. Tabii markanı globale açmayı düşünüyorsan daha ince eleyip sık dokuman gerekebilir.

Akılda Kalıcı Marka İsimleri ve Hikâyeleri

Şimdi, çok bilinen birkaç marka isminin nasıl doğduğunu seninle paylaşmak istiyoruz! 

Nike

Bir spor markası olan ve başarılı sporcularla iş birliği yapmayı seven Nike’ın ismi mitolojiden geliyor. Nike, Yunan mitolojisinde zafer tanrıçası olarak biliniyor.

IKEA

IKEA kısaltma yöntemiyle oluşturulmuş bir marka ismi. IK, markanın kurucusunun isminin baş harfleriyken (Ingvar Kamprad); EA, Ingvar’ın büyüdüğü çiftliğin ismini ve köyü (Elmtaryd Çiftliği, Agunnaryd Köyü) sembolize ediyor. 

Spotify

Popüler müzik dinleme platformu Spotify’ın ismi “spot” (eğlence yeri) ve “identity” (kimlik) kelimelerinin buluşmasından oluşuyor. Tabii bir “t” yerine “f” harfi gelmiş, ama bu versiyon sence de kulağa daha iyi gelmiyor mu?

Sony

Bir Japon markası olan ve Latince ses anlamına gelen “sonus”tan esinlenerek oluşturulan Sony markasının ismi aynı zamanda Japon dilinde “akıllı ve prezantabl genç” anlamına gelen “sonny” kelimesine de atıfta bulunuyor.

LEGO

LEGO da iki kelimenin buluşmasından doğmuş bir marka ismi. Danca olan “leg godt”ın anlamı “iyi oyna”. Bir oyuncak markası için mükemmel bir seçenek değil mi?