Çağımızda, dijital pazarlama ve içerik üretimine dair en büyük platformlardan biri hiç şüphesiz YouTube. Ancak sadece bir videoyu yayınlamak, izleyicilerin seni bulabilmesi için yeterli olmuyor. İşte burada YouTube SEO devreye giriyor.

YouTube SEO’yu hafife almak, hedef kitleni ve potansiyel müşterilerini kaçırmak anlamına gelebilir. Bu nedenle, videolarını yayınlamadan önce, onları arama motorları için optimize etmen oldukça önemli.

Bu yazımızda, başarılı bir Youtube SEO stratejisi oluşturman için en güncel ve temel kuralları bir araya getirdik. Göz atmaya hazırsan başlayalım 😌

Youtube SEO Neden Önemli?

Başlıklarına, altyazılarına ve alternatif metinlerine alakalı anahtar kelimeler eklemek, herhangi bir sosyal medya ağından elde edeceğin sonuçları tahmin edemeyeceğin kadar iyileştirebilir. Ancak YouTube için içerik oluşturduğunda, SEO çok daha önemli ve bir o kadar da karmaşık bir hal alıyor. Genel hatlarıyla SEO, içerik stratejine rehberlik etmeli ve videolarının önemli unsurlarını etkilemeli.

YouTube SEO Stratejisi Nasıl İnşa Edilmeli?

Güçlü bir YouTube SEO stratejisi, tüm hatlarıyla araştırılmış iyi bir anahtar kelime listesi ve merak uyandıran, ilgi çekici videolar oluşturmak adına sağlam bir plan gerektiriyor.

1. Anahtar Kelime Listesi Oluştur

YouTube SEO, – her SEO’da olduğu gibi – anahtar kelime araştırması ile başlıyor. İşte, ilk adımı atmak için birkaç ipucu:

  • YouTube Arama ile Başla: Geniş kapsamlı bir anahtar kelimeyi daha spesifik video konularına dönüştürmene yardımcı olabilen YouTube Arama, bu özelliği ile iyi bir başlangıç noktası olma özelliği taşıyor.
  • Kanalının Arama Trafiğini Kontrol Et: Halihazırda aktif bir YouTube kanalın varsa, izleyicilerin anahtar kelime stratejin için sana yol gösterebilir.
  • YouTube Araştırma Aracını Kullan: Anahtar kelime listeni oluşturmak için Araştırma sekmesini aç.
  • İçerik Boşluklarını (Content Gap) Belirle: İçerik boşluğu, yetersiz bilgiye veya çok sayıda güncel olmayan içeriğe sahip olan bir alt konudur. Başka bir deyişle, eksik içeriklerin tespit edilme süreci olan içerik boşlukları sayesinde, YouTube SEO stratejin için rahatlıkla güçlü anahtar kelimeler bulabilirsin.
  • Rakip Analizi (Competitive Research) Yapma: Rakiplerinin kanallarını inceleyerek, hangi konu kümelerini oluşturduklarını ve hangi anahtar kelimeleri takip ettiklerini görebilirsin.

2. YouTube İçerik Planı Oluştur

  • Arama Hacmini Onayla: Seçtiğin anahtar kelimeler için arama hacmini tahmin edebilen veya daha iyi bir seçenek olarak, seçtiklerine benzer anahtar kelime alternatifleri öneren birçok üçüncü taraf araç bulunuyor. Ancak, Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı ve YouTube Studio gibi yerel araçlar da aynı şekilde işe yarayabilir.
  • Arama Niyetini Göz Önünde Bulundur: Video içeriği oluşturmaya başlamadan önce, kullandığın anahtar kelimelerin arkasındaki niyeti anladığından ve neden onları seçtiğinden emin olman gerekiyor. Neye hizmet ediyor, ne vaat ediyorlar? İzleyiciler genellikle kavramları açıklayan bilgilendirici içerikleri mi, nasıl yapılacağını gösteren eğitici içerikleri mi yoksa satın alma kararlarını destekleyen ticari içerikleri mi arıyor?

3. İlgi Çekici Videolar Üret

Anahtar kelime araştırmasını tamamladıktan ve içerik planını belirledikten sonra, YouTube kanalın için video üretmeye hazırsın demektir. Videoları tasarlar ve metinlerini yazarken, hedef kitlenin ilgilendiği konuları ele alan ve maksimum etkileşim sağlayacak içerikler oluşturmayı hedeflemelisin.

Etkileşim SEO için neden önemli? YouTube’un ana sıralama faktörlerinden biri olan etkileşim, videolarının arama sonuçlarında ne kadar iyi performans gösterdiği üzerinde büyük bir etkiye sahip. Videoların belirli bir anahtar kelimeyi mükemmel bir şekilde hedefliyor ve belirtilen tüm optimizasyon adımlarını tamamlıyor olsa bile, eğer çok fazla görüntüleme, yorum veya beğeni almıyorsa sıralama elde edemeyebilir.

Hedef kitlenle uyumlu içerik oluşturmak için kanalının analitik verilerini bir rehber olarak kullanabilirsin. Hangi videolar en yüksek tutma oranına (retention rate) sahip? Beğeniler mi yoksa yorumlar mı daha yüksek erişim alıyor? YouTube Studio’da, kanalın için Analytics sekmesine bakarak ve yayınladığın herhangi bir video için Etkileşim sekmesini inceleyerek bu verilere ulaşabilirsin.

Hedef kitlen için neyin en iyi şekilde işleyeceğini belirlemek için YouTube Studio verilerini kullanmalısın. Ardından, yeni videoları ana hatlarıyla belirlemek veya içerik deneylerine rehberlik etmek için bu bulguları kullanabilirsin.

Youtube SEO Optimizasyonu için Önemli Video ve Kanal Unsurları

YouTube kanalında içerik yayınlarken videolarını aşağıdaki unsurlarla optimize ettiğinden emin olmalısın. Ayrıca, bu unsurları daha önceden yayınladığın videoları güncellemek için de kullanabilir ve onları daha aranabilir hale getirebilirsin.

1. Dosya İsimleri

Yoksa video dosya isimlerini, kendi kendine not tutuyormuşçasına “video final versiyonu” vb. isimlerle veya uzun harf ve sayı dizilerinden oluşacak şekilde mi adlandırıyorsun? Dosya isimlerine anahtar kelimeleri dahil etmeyi ihmal ediyorsan, aranabilirliği iyileştirmeye yönelik çok önemli bir fırsatı kaçırıyor olabilirsin.

Video dosyalarını adlandırırken her zaman alakalı bir anahtar kelime eklemelisin. Adlandırma sürecini basitleştirmek ve ana anahtar kelimeyi eklediğinden emin olmak için dosya ismi olarak video başlığını kullanmayı düşünebilirsin.

Ekibin, ürettiği dijital varlıklar için karmaşık bir adlandırma süreci mi izliyor? Unutmamalısın ki, YouTube’a yüklemeye geçmeden önce video dosya adını geçici olarak değiştirebilir ve daha sonra depolama için eski haline döndürebilirsin. Öğe kitaplığındaki (asset library) YouTube dosya adını bir yere not etmen yeterli.

2. Video Başlıkları

Anahtar kelimeni dahil edebileceğin en kritik yerlerden biri, hiç şüphesiz ki video başlıkları. Başlık, videonun konusu hakkında YouTube’a bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda arama yapanların ve abonelerin içeriğini fark etmelerini ve dolayısıyla daha fazla görüntüleme almasını sağlayabilir.

Başlıklarına, seçtiğin anahtar kelimeyi doğal bir şekilde entegre ederek ve daha fazla bağlam sağlayarak, etkili ve SEO odaklı YouTube video başlıkları oluşturabilirsin. Başka bir deyişle, “sosyal medya pazarlaması” gibi sadece anahtar kelimeyi içeren bariz başlıklar oluşturmamalısın. Aynı zamanda, başlıkta birden fazla anahtar kelimeyi art arda sıralamaktan da kaçınmalısın.

3. Video Açıklamaları

YouTube başlıkları en fazla 100 karakter uzunluğunda olabilir. Dolayısıyla, detaya girmek istiyorsan bunu başlıklarda değil açıklamalar bölümünde yapmalısın. 5.000 karakteri destekleyen açıklamalar kısmı, sana istediğin bağlamı ekleyerek görüntüleyenlerin ilgisini çekebileceğin bolca alan sağlıyor.

Birincil anahtar kelimeyi, açıklamanın ilk sıralarında geçirmeye çalışmalısın. En ideali ise ilk cümlede kullanmak. Ardından, mümkünse en azından bir kere daha bu kelimeyi kullanmaya çalış – tabii bunu doğallığı bozmadan, akıcı bir biçimde yapmalısın. Videonun ne hakkında olduğunu YouTube’a anlatmak için alakalı anahtar kelimeler ve anlamlı sözcük öbekleri ekle.

Videona daha fazla bağlam eklemek için video açıklamasına hashtag eklemeyi de atlama. Üç ila beş hashtage bağlı kal ve bunları açıklamanın sonunda listele.

4. Video Bölümleri

YouTube, izleyicilerin daha kolay takip etmesini sağlamak adına uzun biçimli videoları otomatik olarak bölümlere ayırıyor. Ancak videoyu bölümlere ayırma işini kendin yapmayıp YouTube’a bırakırsan, önemli bir SEO fırsatını kaçırıyor olabilirsin.

Açıklamada zaman damgalarını (timestamps) listeleyerek bölümleri manuel olarak oluşturabilirsin. 00:00 ile başla ve en az 10 saniye uzunluğunda bölümler ekle. İzleyicilerin içeriğinde rahatça gezinmesine ve YouTube’un videonu anlamasına yardımcı olmak için, her zaman damgasından sonraki bölüme bir isim vermelisin.

5. Video Altyazıları

Video altyazıları, erişilebilirlik açısından kritik bir öneme sahip olmasının yanı sıra YouTube SEO için de faydalı. Başlıklar ve açıklamalar YouTube’a videonun içeriğiyle ilgili ayrıntıları verirken, altyazılar konu hakkında tam olarak ne söylemek istediğini platformun anlamasına yardımcı oluyor.

YouTube, videolarına otomatik olarak oluşturulmuş altyazılar ekleyebilir. Ancak bu altyazılar genellikle az da olsa hatalı oluyor ve önemli ayrıntıların gözden kaçmasına neden olabiliyor. Yapabileceğin en mantıklı şey, altyazıları manuel olarak girmekten geçiyor.

Bunu yapmak için yayınlama ekranının Video Öğeleri sekmesine git, Altyazı Ekle’ye tıkla ve seçeneklerden birini seç.

Bir SRT dosyası yükleyebilir, altyazıları manuel olarak girebilir veya bir transkripti videoyla senkronize edebilirsin.

Pek tabii, otomatik oluşturulmuş altyazıları tercih etmek de bir seçenek. Bu durumda yapman gerekense, önceden bir göz gezdirip hata var mı yok mu diye kontrol etmek ve gerekli gördüğün yerlerde düzeltme yapmak. Bunun için YouTube Studio’yu aç, Altyazılar sekmesine git, listeden herhangi bir videoyu seç ve mevcut altyazıları düzenlemek veya kendi versiyonunu eklemek için tıkla.

6. Video Etiketleri

YouTube’a videoların hakkında daha da fazla bilgi vermek için YouTube Studio’daki etiket ekleme seçeneğini kullanabilirsin. Ana video yayınlama ekranının alt kısmına etiketlerin bir listesini yapıştırabilir veya bunları manuel olarak ekleyebilirsin. Etiketler için 500 karakterlik bir sınır olduğunu da belirtelim.

Etiket eklemek, yayına girmeden önce son video SEO adımlarından birini daha tamamlamana olanak tanıyor. Ayrıca, eğer yaygın olarak yanlış yazılma eğilimindeyse, YouTube’un konun hakkında net bir anlayışa sahip olmasına da yardımcı oluyor. Ancak etiketler, sıralama ve keşfedilmede minimal bir role sahip. Hatta YouTube, etiketlerin açıklamalar ve başlıklardan daha az önemli olduğunu belirtiyor.

7. Video Kategorileri

Bir video kategorisi seçmek, görüntüleyenlerin içeriğini arama üzerinden bulmasına ve YouTube’un videoyu ilgili kitlelere ulaştırmasına yardımcı olabilir. Bir kategori seçmek için video yayınlama arayüzünün en altına kaydır ve açılır menüyü aç.

Kanalında yayınladığın içeriklerin büyük bir çoğu benzer konuları ve yaklaşımları içeriyorsa, kanalın için tanımlı bir kategori belirleyerek zamandan tasarruf edebilirsin. YouTube Studio’da Ayarlar’ı aç, Yükleme Varsayılanları sekmesine git ve ardından Kategori açılır menüsünü kullan.

8. Kanalına Yönelik Çalma Listeleri

Tamamen optimize edilmiş bir YouTube kanalı oluşturmak için, konu kümelerini SEO odaklı başlıkları olan çalma listelerine dönüştürebilirsin. Çalma listelerini, yayınlama iş akışı sırasında veya YouTube Studio’daki İçerik sekmesinden kanalına ekleyebilirsin.

Yeni videolar yayınladığın zaman, bunları ilgili çalma listelerine ekleyerek konu kümelerini genişletebilir ve ek bir bağlam sağlayabilirsin. Videoları çalma listelerine dahil etmek, kanalının daha fazla görüntülenme elde etmesine ve izleyicilere daha fazla değer sağlamasına yardımcı olabilir.

9. Kanalına Yönelik Anahtar Kelimeler

Doğal olarak, YouTube videoların birbirinden farklı konuları kapsayabilir. Ancak, YouTube kanalında yayınladığın her içeriğin birbiriyle bağlantılı bir dizi konuyu içermesi gerekiyor. Kanal düzeyinde anahtar kelimeler belirleyerek bu birleştirici konuları netleştirebilirsin.

YouTube Studio‘da Ayarlar’ı aç ve Kanal sekmesine git. Temel Bilgiler seçeneği altında, anahtar kelimelerini içeren bir listeyi bu alana gir veya yapıştır. 500 karaktere kadar kanal düzeyinde anahtar kelime ekleyebilirsin.