SEO olarak bildiğimiz “Search Engine Optimization” (Arama Motoru Optimizasyonu), web sitelerinin arama motorlarında reklam vermeden (organik olarak) üst sıralarda yer alarak görünür olmasını sağlayan ve farklı birçok adımı tamamlanmasından oluşan karmaşık süreçleri içeren dijital pazarlama uygulamalarından biri olarak kısaca tanımlayabiliriz.
SEO optimizasyonu sayesinde; arama motorlarında daha fazla görünürlük elde edebilir ve web sitene organik olarak daha fazla nitelikli ziyaretçi sağlayabilirsin.
Dünyadaki en büyük arama motoru Google’ın bu alanda geliştirdiği bazı ücretsiz uygulamalar, SEO optimizasyonunu oldukça kolaylaştırıyor.
SEO için önemli olan 5 ücretsiz Google ürününü senin için inceledik. Sen de bu uygulamalardan birini veya birkaçını uygulayarak, ürününü Google aramalarında ön plana çıkmak için başarılı bir SEO çalışması yapabilirsin.
1. Google Trends (Google Trendler)
Google Trendler ile arama sorgularındaki “trendleri” takip ederek, bu alanda bilinen en iyi araç sayesinde geniş kapsamlı kelime araştırmaları yapabilirsin. Google’a ait bir ürünün ihtiyaçlarına yönelik tüm verilere sahip olacağını düşünürsek, trendleri takip etmek için en iyi araç olmasına şaşmamalı.
Anahtar Kelimeleri Keşfet
Google Trendler sayfasına girdiğinde seni istediğin kelimeyi veya kelime grubunu sorgulayabileceğin bir arama çubuğunun karşıladığını göreceksin.
Ana sayfada aramak istediğin kelimeyi girdikten sonra bu kelime ile sonucu bir trend grafiği şeklinde göreceksin. Ayrıca kelimenin bölge kırılımına göre aratılma oranı, ilgili diğer kelimelerden bu kelimeleri aratan kullanıcıların aradığı diğer kelimelere kadar detaylı bir sonuç bulabilirsin.
Gelişmiş Anahtar Kelime Analizi
Temel düzeyde Google Trendler kullanımının dahi oldukça faydalı olduğu biliniyor, fakat SEO için her zaman bir adım daha ileri gitmelisin. Google Trendler’in ana sayfasında yer alan; bölge, zaman aralığı, kategori ve arama platformlarını belirlemeni sağlayan filtreleme özellikleri sayesinde, çok daha detaylı bir analiz yapman mümkün.
Yerel SEO projeleri üzerinde çalışıyorsan; arama verilerini coğrafi olarak hangi bölgeden çekmek istediğini belirleyebilir ve işini oldukça kolaylaştırabilirsin.
Belirli bir sektörde hizmet sunan veya son derece yaygın bir sorguya ihtiyaç duyuyorsan kategori filtresini kullanarak oldukça detaylı bir sorgulaman mümkün.
2. Rising Retail Categories
E-ticarette bir sonraki trendin ne olacağını tahmin etmek neredeyse imkânsız olsa da Rising Retail Categories ile oyunun zirvesinde kalabilirsin.
Google’ın perakende satış ile ilgili verileri derlemesiyle oluşturduğu bu araç sayesinde, şu anda trend olan ürün kategorilerini, bunlarla ilgili aramaları ve tam olarak nerede trend olduklarını bulabiliyorsun.
Henüz Türkçe dil desteği olmayan bu ürün için bir “E-ticaret SEO’su” diyebiliriz. E-ticaret alanında potansiyeli olan ürünleri araştırmak istiyorsan, hangi bölgeye ve ürüne odaklanacağın konusunda fikir sahibi olabilirsin.
Genellikle kurumsal firmalar yerel SEO’sunu inşa ederken, hangi pazarda hangi ürünlere odaklanacağını Rising Retail Categories aracı ile belirliyorlar.
3. Visual Stories
Visual Stories aracını, yoğun çalışan pazarlamacıların işlerini kolaylaştırmak için Google’ın trend konuları ve verileriyle yönlendirilen küçük boyutlu görsel hikâyeler olarak özetleyebiliriz.
Bu hikâyelerin her birini içgörü ve veri içeren etkileşimli slaytlar içeriyor. Bu sayede tatil alışverişi trendlerinden belirli sektör analizlerine kadar çok detaylı bilgiye ulaşmak mümkün oluyor.
Örneğin; otomotiv endüstrisi hakkında Visual Stories’te yer alan detaylı bir vaka çalışması içeren bir hikâye var. Bu hikâye boyunca, pandeminin araba satın alma sürecini nasıl etkilediğine dair bilgilere, yalnızca arama verilerine odaklanarak değil Google’ın gerçekleştirdiği kapsamlı bir vaka çalışması olarak ulaşılabiliyor.
Tüm bu bilgileri müşterilerinin markanla olan yolculuğunu geliştirmek için değerlendirebilirsin.
4. Grow My Store
Dünyaya açılan dijital penceren Grow My Store, dijital veya yerel şekilde ürün satan kişiler için harika bir araç.
Ürün satılan bir işletmenin web sitesi için olmazsa olmaz aksiyonlarını karşılamak için geliştirilen bu aracın içinde birçok bileşen yer alıyor. Bu bileşenler; ürün incelemeleri, alışveriş yapanlar için profiller, canlı sohbet ve HTTPS’den oluşuyor.
Grow My Store’u kullanmak için; alan adını, ne tür bir iş yaptığını ve hangi sektörde çalıştığını yanıtlayarak oluşturmak istediğin raporun önizlemesini elde edebilirsin. Raporun tam haline ulaşmak için bir hesap oluşturman gerekiyor.
Grow My Store sayfasındaki menüden “Daha Fazla Müşteriye Ulaşın”ı seçerek, “endüstri trendlerini anlama” başlıklı bölümden; istediğin sektöründeki en çok arananlara, sektör için en iyi aylar gibi belirli bilgilere çok rahat ulaşabilirsin.
5. Test My Site
Google’ın gözünden birçok açıdan sitenin performansını ölçmek için kullanabileceğin en iyi araç kesinlikle; Test My Site. Belirli bir web sitesindeki; hız, kişiselleştirme ve deneyim kategorileri özelinde testlere ulaşabilmen mümkün.
Test My Site, Grow My Store’dan farklı olarak; yalnızca ürün tabanlı iş siteleri için değil, herhangi bir web sitesi için kullanılabiliyor.
Test My Site’tan alacağın ilk rapor, mobil sitenin hızını ve düzeltme önerilerini gösteren mini bir rapor olarak oluşturuluyor. Siteni hızlandırmanın potansiyel yatırım getirisini gösteren bir araç daha buluyor; o da “buy-in”.
Test My Site aracında detaylı bir rapor oluşturmak için kayıt olman gerekiyor. Raporun tamamı e-postayla gönderiliyor ve raporda hem pazarlamacılar hem de yazılımcılar için öneriler ve açıklamalar yer alıyor.
Özetlemek gerekirse;
Google, web sitelerini organik olarak öne çıkarmak için neye önem verdikleri konusunda genellikle gizemli olsa da önemli buldukları konular hakkında fikir verebilecek epeyce kaynak oluşturduklarını görüyoruz. Bu araçları kullanarak web siteni kolayca bir adım öne taşıyabilirsin.
Yine de başarının tek anahtarı elbette sadece bu araçlar değil. 2021’de, toplanan verilerin önemi her zamankinden daha fazla ve bu verileri Google’ın kendisinden başka en iyi kim toplayabilir ki? Google’ı ve ürünleri takip etmeni web sitenin performansı için gereken adımları dikkatlice uygulamanı tavsiye ediyoruz.
Comments are closed.