Arama motoru dendiğinde aklına Google, Microsoft Bing ve Yahoo geliyor değil mi? Ama işler çok da sandığın gibi olmayabilir… Youtube’un da yukarıdaki üçlü arasında olduğunu söylesek çok mu şaşırırsın? Youtube, aylık 2 milyar aktif kullanıcıyla dünyanın en büyük arama motorları arasında yer alıyor.
Çoğu insan Youtube’u bir sosyal medya platformu olarak görse de, -eh, pek tabii de haklılar- aynı zamanda bir arama motoru olduğu gerçeğini de göz ardı etmemek gerek. Çünkü aynı Google algoritması gibi Youtube’da da ziyaretçiler bir sorgu girerek alaka düzeyine göre sıralanmış videoların listesine ulaşıyor.
İlgili kitlenin seni Youtube’da bulabilmesi için Youtube SEO stratejini oluşturman gerektiğini biliyor muydun?
“Şimdi, ben bir de Youtube’a özel SEO yönetimi mi yapacağım?” diye düşünebilirsin. Ama merak etme, geleneksel SEO kurallarının çoğu YouTube için de geçerliliğini koruyor. Peki nasıl? Alaka düzeyini belirlemek için doğru anahtar kelimeleri bulabilir, etkileşimi artırmak için ise verimli bir kullanıcı deneyimi tasarlayabilirsin. Hataları bulup düzeltmek için ise analitiği kullanabilirsin.
Lafı daha fazla uzatmadan senin için hazırladığımız Youtube SEO’nu yönetmeye yardımcı olacak araçlar listesi incelemek istersen, kahveni hazırla çünkü başlıyoruz.
Öncelikle bunlardan bazılarının genel, sıradan SEO araçları olduğunu söyleyelim. Diğerleri ise özellikle YouTube SEO stratejini için tasarlanmış olan araçlar. Hangisi olursa olsun, YouTube’daki varlığını büyütmek için kullanışlı olan bu araçlardan yararlanmanda fayda var.
Trendleri ve Anahtar Kelimeleri Araştırmak İçin Araçlar
Video içeriğinin kolayca bulunduğundan emin olmak için başlığında, açıklamanda ve etiketlerinde alakalı anahtar kelimeler kullanmaya dikkat edebilirsin. Bu araçlar, arama trendlerini belirlemene ve en iyi anahtar kelimeleri bulmana yardımcı olabilir.
Google Trends
Seçtiğin konuya ilginin arttığını veya azaldığını izlemek için Google Trendler‘e muhtemelen aşinasındır. Peki Google Trends’in YouTube’a özgü eğilimleri de gösterdiğini biliyor muydun? “YouTube Arama”yı tıkladığında videoyla ilgili eğilimleri ve fırsatları keşfedebilirsin. Verilerin Google’dan geldiği göz önüne alındığında, sonuçların ne kadar güvenilir olduğunu söylememize gerek yok sanıyoruz?
Doğru anahtar kelimeleri aramak için ilk yerin, YouTube’un otomatik tamamlama (Youtube Autocomplete) özelliği olduğunu söyleyebiliriz. Çekirdek (seed) anahtar kelimeni arama çubuğuna yazdıktan sonra, otomatik tamamlama önerileri göstererek Youtube’un bunu nasıl yorumladığına bir göz atabilirsin:
Rank Tracker
Çok sayıda anahtar kelimen mevcutsa, özel bir anahtar kelime araştırma aracının yardımıyla süreci otomatikleştirebilmen mümkün. Nasıl mı? Şöyle ki; Rank Tracker‘ın ücretsiz sürümü, binlerce olası anahtar kelimeyle sonuçlanması muhtemel olan dokuz adet anahtar kelime araştırma yöntemini kullanmana izin veriyor. İşin içinden nasıl çıkacağım diye endişelenme, özel filtreler kullanarak seçimi daraltabilirsin. Hatta şöyle bir ipucu da verelim; en yüksek arama hacmini ve en düşük rekabeti hedeflemen senin için daha faydalı olacaktır!
Keywords Everywhere
Daha pratik ve kullanışlı bir yöntem arıyorsan Keywords Everywhere’den de faydalanabilirsin. Tarayıcı uzantısı, sitede gezinti halindeyken anahtar kelimelerin araştırılmasına izin veriyor. YouTube ve Google’ın otomatik tamamlama özelliklerini ise değerli metriklerle zenginleştirmeyi ihmal etmiyor.
Keyword Forest
Türkçe dil desteği de sunan Keyword Forest’a değinmeden olmaz. İlgili konuya dair en çok aranan uzun kuyruklu anahtar kelimeleri (long tail keywords) sunan Keyword Forest da özellikle Türkiye’de sıklıkla kullanılan araçlar arasında.
AnswerThePublic
AnswerThePublic ise, anahtar kelime araştırman için diğer çözümler arasında yer alıyor. Bu çevrimiçi araç, anahtar kelimelerinle ilgili en yaygın soruları araştırıp analiz etmene olanak tanıyor. Bu araca ek olarak tamamen Türkçe dil desteği ve detaylı arama sunan Keyword Forest‘a da göz atabilirsin.
Keywordtool.io, Kparser, and Keyword Keg, Moz
Anahtar kelime araştırması için bu ücretli çözümler, tıklama başına maliyet (TBM) ve arama hacmi bilgileri sağlıyor. Yalnız; Keyword Keg, sınırlı seviyede ücretsiz sürüm sunuyor. Bu nedenle daha büyük hacimli kampanyalar için ücretli sürüme ihtiyacın olabileceğini söyleyelim. Kelimelerin SEO analizini gerçekleştiren Moz’u ise yine bu tarz ihtiyaçlar için tercih edebilirsin.
Keyword Planner
Ayrıca, Google Ads hesabının Anahtar Kelime Planlayıcı bölümünden birbiriyle yakından ilişkili olan anahtar kelime grubu elde edebileceğini unutma. Fakat önden uyaralım, Google ADS hesabı oluşturmak ücretsiz bir uygulama olduğu için anahtar kelimelerinde tam arama hacimlerini alamayabilirsin. Ulaşabileceğin veriler yalnızca tahminler ile kısıtlı olabilir. Ama hiç yoktan iyidir, değil mi?
YouTube SEO Stratejin İçin En Kârlı Hashtag’leri Bulmaya Yönelik Araçlar
Kullanıcıların videolara eklediği etiketler, Youtube algoritmasının videoları uygun kategorilere yerleştirmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle hashtag kullanımı Youtube SEO tartejinin önemli birr parçası olmalı. Hashtag’ler, son kullanıcının gördüğü, ön yüzde görüntülenmediğinden, onları araştırmak biraz zor olabiliyor.
Sayfanın kaynak kodunu açıp oradaki etiketleri arayabilir veya bu işi için yapacak bir tarayıcı uzantısı yükleyebilirsin.
vidIQ Vision for YouTube
Bu araç, sitede gezinti halindeyken videoları analiz ederken, sayfada etiketler ve diğer bilgilerle birlikte bir özet sağlıyor:
YouTube Tags
Başka bir tarayıcı uzantısı seçeneği olan YouTube Tags, açılan tüm YouTube videolarının etiketlerini gösteriyor. Bu da senin içeriğin için herhangi bir video sıralamasına mükemmel bir bakış açısı yakalamanda yardımcı oluyor.
RapidTags
RapidTags, seçtiğin konu ile ilgili birden çok etiket oluşturuyor. Yapman gerekenler ise basit. Videonun URL’sini veya konusunu girdikten sonra -ta da!- içerik ile ilgili hangi etiketlerin çıktığını görebilirsin. Yalnız Rapidtags’in ücretsiz sürümünün sınırlı olduğunu bilmende fayda var…
Youtube Kanalını Yönetmek ve Denetlemek İçin Araçlar
Videonun yakaladığı başarıları ve başarısızlıkları gözlemlemek istemez misin? Hazırladığın videonun markan için işe yarayıp yaramadığını bilmek, anahtar kelimelerinin ne kadar etkili olduğunu anlama ve gelecekteki fırsatlar hakkında bilgi edinmene yardımcı olabilir.
YouTube Analytics
YouTube’un kendi aracı olan YouTube Analytics, kanal kontrol panelinden erişilebilen ve kanalına ilişkin genel bir gözlem yapmana yardımcı olabilen araçlar arasında yer alıyor. Kitlenin kimlerden oluştuğunu ve bu kitlenin başka ne tür videoları izlemekten keyif aldıkları hakkında sana fikir veriyor. İzleyicilerinle olan görüntülemelerin/etkileşimin zaman çizelgesini de inceleyebileceğini unutma.
TubeBuddy
TubeBuddy, YouTube kanalını çalıştırmak ve optimize etmek için en zengin özelliklere sahip uygulamalar arasında yer alıyor. TubeBuddy’den kanalının istatistiklerini analiz etmek ve rekabet araştırması yapmak için yararlanabilirsin. Video verilerini (küçük resimler, açıklamalar vb.) düzenlemek için de kullanabilirsin.
Tubics ve Quintly
Anahtar kelime araştırması, kanal denetimi ve daha fazlası için tubics’i deneyebilirsin. Benzer bir araç olan Quintly’de ise; aboneler, etkileşim, izlenme süresi vb. verilere ek olarak kullanışlı bir raporlama özelliği elde edebilirsin. Quintly, YouTube için özel olarak oluşturulmasa da, entegrasyonu kolay olduğundan sıklıkla tercih ediliyor.
Rakiplerini araştır
Bazı araçlar sana rakiplerinin YouTube’daki varlığı hakkında detaylıca bir profil verebiliyor. Daha etkili videolar ve metin tabanlı içerik oluşturmak için bu bilgileri kullanabileceğini ve faydalanabileceğini unutma.
Rival IQ
Rival IQ sayesinde rakibinin büyümesinin genel bir taslağını, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını, hangi etiketleri kullandıklarını vb. görebilirsin.
NoxInfluencer
Bu araç, kanalını değerlendirmene yardımcı olurken, bir kategori veya konumdaki en iyi performans gösteren videoları göstermeye olanak sağlıyor. Bu özellik de NoxInfluencer’ı SEO araştırmalarında vazgeçilmez araçlar arasında kılıyor.
Socialinsider
Socialinsider’ın YouTube rakip analiz aracı, senin ve rakiplerinin içeriğinin sıralama ve performans geçmişine derinlemesine bir bakış sağlıyor.
Yorum Bölümünü Denetlemek İçin Araçlar
Evet bu bir SEO faktörü değil belki, fakat yorumlar bölümünün sıralaman üzerinde dolaylı bir etkisi olduğu da aşikar. Tahmin edersin ki yorumlar, videonu rezil de edebilir vezir de. Bu nedenle yorumlar bölümünü sıklıkla denetlemen video sıralamana da fayda sağlayabilir.
YouTube Yorum Moderasyonu
YouTube’un yorum denetleme özelliğinin, muhtemelen bu görev için en iyi araç olduğunu söylebiliriz. Neden dersen; uygunsuz yorum yapanlarla otomatik olarak ilgilenmek için filtreler eklemene ve bunları içeren yorumları karantinaya almak için yasak kelimelerin bir listesini oluşturmana olanak tanıyor.
Smart Moderation
Smart Moderation, YouTube örneği ile aynı yolu izliyor. Sadece yasak kelimeleri filtrelemekle kalmıyor, aynı zamanda onları siliyor da! Kulağa pratik geliyor, değil mi?
YouTube SEO’nu gözlemle
YouTube, dünya çapında milyarlarca insan için önemli bir içerik platformu olarak geçiyor. Marka pazarlamacılarının bundan en iyi şekilde yararlanmak için içerik oluşturulmadan önce SEO hakkında düşünmesi ve videolar yayınlandıktan çok sonra da devam etmesi gerekiyor. Bunu yapmamak, YouTube’daki potansiyelini asla fark etmeyecek videolara yatırım yaptığın anlamına geliyor.
Bu yazı, linkte yer alan orijinal yazıdan adapte edildi.
ddfdsfssasdmdaksdlakdalşsdkaslşdkalsdkalsdşdlkalsdşakdşllaskdşlasldkas
ddfdsfssasdmdaksdlakdalşsdkaslşdkalsdkalsdşdlkalsdşakdşllaskdşlasldkas
ddfdsfssasdmdaksdlakdalşsdkaslşdkalsdkal
Sena Özışık
Editör, SEO Uyumlu Makale Yazarı, Dijital Pazarlama Uzmanı
sdşdlkalsdşakdşllaskdşlasldkas
ddfdsfssasdmdaksdlakdalşsdkaslşdkalsdkalsdşdlkalsdşakdşllaskdşlasldkas