Hem “dijital” hem “göç” kelimelerini her geçen gün ne kadar sık duymaya başladık değil mi? Malum; dijital artık hayatımızın bir parçası bu nedenle bu denli iç içe olmamız hiç şaşırtıcı değil.
Peki sence dijital göçebe (uluslararası adıyla nam-ı diğer Digital Nomad) nedir? Gel beraber ele alalım 🤗
Freelance çalışmanın giderek arttığı şu son dönemde; yer, mekan ve mesai saatlerine bağlı kalmadan yalnızca internet üzerinden çalışan kişilere dijital göçebe deniyor. Dünya üzerinde yaklaşık 1,1 milyar kişinin (evet evet, yanlış okumadın) freelance olarak çalıştığı tahmin edilirken, dijital göçebe kavramını da giderek benimsemenin tam vakti değil mi?
Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nedir?
Yabancı filmlerde ve dizilerde görüp hangimiz derin bir iç çekmedik ki, bilgisayarı ve kahvesiyle seyahat edip çalışan insanlara? “Acaba bir gün…” diye içimizden geçirirken dünyada işler bir anda tam da o filmlerdeki gibi olmaya başladı diyebiliriz. Çünkü dizüstü bilgisayarın ve internetin seninleyse, hazırlan; hem çalışıp hem de yolculuğa çıkma vaktin geldi bile!
İş hayatının hızla değişen çalışma stillerine istinaden; belli bir düzenden bağımsız, sınırları olmayan bir saat ve mekan kavramı ile çalışan kişilere dijital göçebe deniyor. Anlayacağın; bir nevi serbest zamanı çalışan kişilerin bütünü olarak adlandırabiliriz.
Kahve almak için uğradığın kafede, restoranda bazense parkta önünde dizüstü bilgisayarı, sandviçi ve içeceğini almış harıl harıl çalışan kişileri gördün mü, sen de bir dijital göçebe ile tanımış oldun demektir. Geleceğin iş modeli olarak görülen dijital göçebeler, seyahat ederken dahi işlerini tamamlayıp teslim edebiliyorlar.
Özellikle fiziki güç gerektirmeyen yani; metin yazarı, dijital pazarlama, çevirmen, tasarımcı ya da muhasebeci vb. gibi iş dallarında uzmanlaşan kişilerin tercih ettiği bu model, üretkenliği de artırarak işlerin daha motive bir şekilde tamamlanmasına vesile oluyor. Burada ayırt etmen gereken bir olgu var, dijital göçebe bir meslek değil, bir mesleğin uygulanış şekli diyebiliriz. Kişiye daha fazla özgürlük sunan dijital göçebe çalışma stilinde, ne zaman uyanacağına, spor yapacağına, yemek yiyeceğine karar verebilecek tek kişi var. Kim mi? Sensin!
Dijital göçebeliğin avantajları neler dersen, senin için şöyle sıralayabiliriz:
– Tüm iş planlarını sen belirleyebilirsin.
– Birçok yeni yer keşfedebilirsin.
– Kendine yeni hobiler edinebilirsin.
– Yeni yerler görürken yeni insanlar da tanıyarak network’ünü genişletebilir bu sayede de yeni iş imkanları ile karşılaşabilirsin,
– Dünyadaki tüm yeniliklerden an be an haberdar olabilir, yeniliklere her daim açık olabilirsin.
– Özgür bir çalışma stili olduğundan verimliliğin ve üretkenliğin giderek artış gösterebilir.
– Kendine çok daha fazla zaman ayırabilirsin.
Her güzel şey gibi pek tabii ki bazı dezavantajları da mevcut, onları da senin için şöyle sıralayalım.
– Belli bir mekanda olmadığından bazı dönemler konsantrasyon zorluğu çekebilirsin.
– Düzenli bir gelirin olmayabilir. Bazı zamanlar çok kazanırken kimi zamanlar çok daha az para kazanabilirsin.
– Kendini disipline etmende bazı dönemler zorluk yaşayabilirsin.
– Zaman yönetimi konusunda güçlük çekebilirsin. Farklı bir ülkede olduğunda diğer ülkelerdeki müşterilerinle iletişim zorluğu yaşayabilirsin. Bu nedenle iyi bir saat yönetimi yapabilmende fayda var.
Dijital Göçebelik ile Freelancer Farkı
“E benim kafam karıştı hani biz freelancer’dık, Dijital Göçebe nereden çıktı?!” diyebilirsin. Panik yok. Aslında freelance çalışma stili de dijital göçebeliğin bir kolu. Yani sen de bir freelancersan kendine dijital göçebe demende hiçbir sakınca yok. Çünkü hem çalışıp hem de seyahat etme konusunda tamamen özgürsün. Fakat her dijital göçebenin de freelancer olmadığını bilmende fayda var. Çünkü birçok şirket artık çalışanlarına uzaktan çalışma imkanı sunuyor. Ayrımı özetlemek gerekirse; dijital göçebelerin sabit olmasa da belirli bir geliri mevcut, fakat freelancer’san bazı aylar hiç kazanamayabilir, bazı aylar ile bolca kazanca sahip olabilirsin.
Eğer uzaktan çalışma ya da freelancerlık ile yeni yeni haşır neşir oluyorsan buralar pek de Alice Harikalar Diyarı değil, bilmende fayda var. Seyahat, zaman ve mekan zorunluluğu olmadan çalışmak, özgürlük gibi kavramlar kulağa hoş gelse de; kendini özgürlüğe fazla kaptırıp disiplini göz ardı etmemelisin. Çünkü bir dijital göçebe olacaksan, işlerinin teslim tarihine daima bağlı kalmalı, hızlı ve ulaşılabilir olmalı, multi-disipliner bir yaklaşım izlemelisin. Yani sürdürülebilir bir dijital göçebeliğin yolu, disiplinli ve sıkı bir şekilde çalışmaktan geçiyor, bunu bilmelisin.
Dijital Göçebe Nasıl Olunur?
Milyonlar tek yürek, akıllarda bir soru: “Nasıl Dijital Göçebe olabilirim?” Aslında bunun için bir evrak doldurup belli bir kuruma teslim etmen gerekmiyor. Tamamen senin isteğin ve insiyatifine bağlı. Eğer dilediğin yerden çalışabilecek bir dizüstü bilgisayarın ve internet bağlantın varsa senin de bu furyaya katılabilmen için önünde hiçbir engel yok.
Yalnızca seyahat ve çalışma modelini bir arada götürmen gerekeceğinden, ilk etapta ufak bir birikim yapman senin avantajına olabilir. Sonrasında zaten işlerinden elde edeceğin kazançlarla, rotalarını ve kalacağın yerleri çok daha özgür bir şekilde kararlaştırabilirsin. Bir bilgisayar bir internet yetse de, eğer ülkeler arası sık seyahat etmeyi planlıyorsan yabancı dilini geliştirmende de fayda var.
Çünkü özellikle iyi bir İngilizceye sahipsen, dijital göçebelik serüveninde çok daha rahat edebilirsin. Seyahatlere ise direkt dünyadan değil önce ülke çapında başlayarak ufak ufak “alıştırma” yapmanı önerebiliriz. Para kazanmaya başladıkça ise daha az kazanç sağlayacağın aylar kendini rahat finanse edebilmen için ufak bir acil durum birikimi oluşturmanda da fayda olabilir.
Planlı ve programlı bir şekilde ilerleyebilmen içinse bazı araçlardan yararlanabilirsin. Görüntülü konferans uygulamaları ve iş listeni yönetebileceğin araçlar daima işini kolaylaştırabilir, bizden söylemesi. Bilgisayarını ise, akıllı telefon ve saatlerle destekleyerek, her an işinin başında olabilir aynı zamanda da o çok merak ettiğin müzenin keyfini çıkarabilirsin! 🙂
Dijital Göçebe Vizesi Nedir?
Dubai, Almanya, Estonya, Portekiz, Yunanistan, Ukrayna, Polonya, Norveç, Hırvatistan, İzlanda, Meksika, Costa Rica, Kanarya Adaları, Antigua, Barbuda, Mauritus, Barbados, Bermuda, Cayman Adaları, Gürcistan, Rusya, Kanada, Çin, Malta gibi 50’ye yakın ülkenin Dijital Göçebe vizesi verdiğini biliyor muydun? Kulağa heyecan verici geliyor değil mi?
Özellikle dijital alanda faaliyet gösteren kişiler için oturma ve çalışma izni vizesi veren pek çok ülke mevcut ve sayı her geçen gün giderek artıyor. E tabii, her ülkenin de vize için uyguladığı ve talep ettiği prosedürler farklı. Hangi ülke için karar kılarsan oranın arz ve taleplerini inceleyip buna uygun belgeler sunmanda fayda olacak.
Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler
Bu kadar bahsettik, dijital nomad vizesi prosedürü için birkaç ipucu vermezsek olmaz değil mi? Gel, en popüler beş destinasyonun vize prosedürlerine beraber göz atalım.
Dubai
Hangi uyruktan olduğunun Dubai için bir önemi yok, başvuru maliyeti ve masraflar totalde 600 dolar civarı bir tutara gerçekleşiyor. Dubai Sanal Çalışma olarak adlandırılan vize türü tam 1 seneyi kapsıyor.
Estonya
Bir yıla kadar çalışma fırsatı tanıyan Estonya’da aylık gelir sınırı 3.504 Euro olarak belirlenmiş. Başvuru maliyeti ise toplam 100 Euro civarında. Yalnız ufak bir şart var, başvuruda bulunabilmek için başka bir ülkede sözleşmeli aktif bir çalışan olman gerekiyor.
Çek Cumhuriyeti
Çek Cumhuriyeti’nin mimarisine dalıp giderken, dizinde bilgisayarın elinde kahven çalışman ne güzel olurdu değil mi? 5.700 dolarlık bir fon kanıtın, noter onaylı banka döküm kayıtların ve sabıka kaydın mevcut ise başvuruda bulunmaman için hiçbir sebep yok.
Almanya
Üç aydan üç yıla kadar dijital göçebe vizesi olanağı sunan Almanya’da 10.000 Euroluk bir birikim hesabın olması gerekiyor. Bunlar dışında kira sözleşmen, adres kaydın ve çalışma planın hazırsa, koşarak başvurunu gerçekleştirebilirsin.
Portekiz
“Şu maili de attıktan sonra iki tur yüzerim.” gibi bir hayalin varsa, Portekiz tam sana göre. Aylık gelirin minimum 635 euro olacak şekilde planlıysa, bir seneden fazla kalma gibi bir hayalin varsa da yıllık 7.200 euro kazancı ispatlayabilirsen Portekiz’in kapıları sana açık diyebiliriz.
Özellikle pandemi ile artış gösteren freelance çalışma modelinde dijital göçebelik kavramı da son dönemde çok daha sık duyulur hale geldi.
Bundan sonrası için top sende, bir de unutmadan; gideceğin ülkeden bize kart atmayı unutma! (Tamam, e-mail de olur.) Şimdiden iyi tatiller, ya da bir dakika, “Bon voyage!” mı demeliyiz? 🙂