Eğer bir freelance çalışansan, vaktin nakit olduğunun bilincinde olmalısın. Hepimizin en çok ihtiyaç duyduğu ve fazlasına asla hayır diyemeyeceği bir şey varsa, o da zaman. Bu yazıda, zamandan tasarruf etmene ve daha verimli çalışmana yardımcı olacak bazı araçları paylaşıyoruz.

Bir freelance çalışan olarak esas olan, zamanını etkili bir şekilde nasıl yöneteceğini öğrenmekten geçiyor. İşini ve diğer sorumlulukları bir arada yürütmek zor olabilir, ancak hayatını düzene oturtan ve işine yarayan bir denge tutturmak oldukça önem arz ediyor. Başarılı bir zaman yönetimi sağlamak, son teslim tarihlerine uymana ve stresten kaçınmana yardımcı olacak!

Zaman yönetimi konusunda sana yardımcı olacak birçok araç ve teknik bulunuyor. Bu konuyla dair yazılan içeriklerin çoğu, genellikle zaman takip araçlarını kullanmanı öneriyor. Ancak biz sadece bununla yetinmeyip sunum oluşturma, vergilerini düzenleme ve hatta birinin e-posta adresini arama konusunda bile zamandan nasıl tasarruf edeceğini göstereceğiz.

İster işini kolaylaştıracak araçlar, ister zamanını yönetmenin daha iyi bir yolunu arıyor ol. İhtiyaç duyabileceğin her detayı düşündüğümüze emin olabilirisin. Öyleyse okumaya devam et ve hayatını değiştirebilecek bu zaman kazandıran araçlar hakkında fikir sahibi ol!

1. Timely

verimli çalışma

Zamanını takip etmenin bir yolunu arıyorsan, Timely’ye göz atabilirsin. Bu araç, görevlere ne kadar zaman harcadığını izlemene yardımcı oluyor. Bu şekilde, en çok nerede zaman geçirdiğini ve zamanını nerede daha iyi yönetebileceğini görebilirsin. Ayrıca, teslim tarihleri belirleyip hatırlatıcılar ayarlayabilir ve gün içerisinde ne kadar zamanının kaldığını görebilirsin.

Bunun yanında, faturalandırma için de Timely’yi de kullanabiliyorsun. Bu, işini takip etmenin ve çalışma saatlerin için ödeme aldığından emin olmanın harika bir yolu!

2. Notion

verimli çalışma

Notion, not almanı ve düşüncelerini organize etmeni sağlayan bir araç. Aklındaki düşünceler için beyin fırtınası yapman veya bir proje hakkında not alman gerektiğinde oldukça kullanışlı. Ayrıca Notion, fikirlerini ve yapılacaklar listelerini takip etmene de yardımcı oluyor. Her türden projelerin için sayfalar ve belgeler oluşturabilir ve görevler, notlar ve dosyalar ekleyebilirsin. 

Ek olarak, Notion ile basit bir Zaman Görünümü veri tabanı oluşturabilir ve bunu kullanarak zamanını takip edebilirsin. Zaman engellemeye (timeblocking) dayanan bu yöntem, freelance çalışanların üretkenliklerini artırmak için kullanabilecekleri bir zaman yönetimi tekniğine deniyor.

Belirli görevler için belirli zamanların ayarlanmasını ve ardından bu zamanlarda bu görevler üzerinde çalışmayı içeriyor. Bu uygulamayı günlük rutinine dahil etmek, dikkatinin dağılmasını önlemeye ve temel görevlerinin tamamlanmasını sağlamayarak verimli çalışmana yardımcı olabilir.

3. Gmail için Boomerang

Boomerang, zamandan tasarruf etmene yardımcı olan araçlardan bir diğeri. E-postalarını planlamak ve e-posta hatırlatıcılarını ayarlamak için kullanabileceğin bir uygulama. Böylece, yapman gereken önemli şeyleri asla unutmayacaksın! İşini takip etmek ve düzenli kalmak için süper bir araç.

Boomerang, e-posta yazışmalarını takip etmenin ve alıcının en uygun zamanında onlara mesaj göndermeni sağlamanın harika bir yolu.

4. Expensify

Harcamalarını takip etmek için çok zaman harcıyor musun? Eğer öyleyse, harcamalarının izini sürmene ve geri ödeme almana yardımcı olan Expensify’ı kullanarak zamandan tasarruf edebilir ve daha verimli çalışmaya başlayabilirsin. Bu sayede harcamalarını kendin takip ederek zaman kaybetmek zorunda kalmayacaksın!

Mali durumunu kontrol altında tutmanın ve işin için ödeme aldığından emin olmanın mükemmel bir yöntemi. Ödemelerini takip etmek ve bir gider raporu oluşturmak için kredi kartını bu araçla senkronize etmen yeterli. Ayrıca Expensify ile vergilerini düzenlemek için de yardım alabilirsin!

5. Otter AI

verimli çalışma

Otter AI, zamandan tasarruf etmene ve verimli çalışmana yardımcı olabilecek bir transkripsiyon uygulaması. Bu uygulama ile toplantıları, dersleri ve telefon görüşmelerini kaydedebilirsin. Ayrıca not almak için de birebir. Otter AI söylenenleri daha sonrasında okuyabilmen için, sesi otomatik olarak metne dönüştürüyor. Bu, zamandan tasarruf etmenin ve dolayısıyla daha üretken olmanın oldukça etkili bir yöntemi!

Bu araç sadece freelance çalışanlar için değil, öğrenciler için de bir o kadar elverişli. Otomatik notlar ve sesli transkripsiyon özellikleri sayesinde, artık toplantılarda kaçırdığın sözcükler olmayacak veya önemli ayrıntıları unutmayacaksın. Otter ayrıca vurgulayıp öne çıkarabileceğin, yorum yazabileceğin ve hatta resim ekleyebileceğin gerçek zamanlı altyazılar oluşturuyor. Kabul edelim ki, el yazısı fikrinden ne kadar hoşlanıyor olursan ol, her konuşulanı açık ve net bir şekilde kağıda aktarmak neredeyse imkansız. Neyseki Otter sayesinde toplantılar veya dersler sırasında el yazısı kullanmana artık gerek yok! Birçok kişi, özellikle gün içinde çok fazla toplantısı varsa, Otter’ın ezber bozan ve zaman kazandıran bir uygulama olduğu konusunda hemfikir.

6. Todoist

Yapılacaklar listeni takip etmeni sağlayan bir uygulamaya ihtiyacın varsa, aradığın şey Todoist. Görevlerini takip etmek, hedefler belirlemek ve hatırlatıcılar oluşturmak için Todoist’i kullanabilirsin. Uygulama, düzenli kalman ve işinin başında olman gereken zamanlar için ideal. Ayrıca, son teslim tarihlerine uyduğundan emin olmanın da harika bir yolu.

7. Xtensio

Xtensio, kullanıcıların iş belgeleri oluşturmasına, paylaşmasına ve üzerinde iş birliği yapmasına olanak tanıyan bulut tabanlı bir platform. Özel olarak uyarlanmış widget’lar eklemek veya diğer kullanıcıların birbirleriyle gerçek zamanlı çalışmasını sağlamak da dahil olmak üzere çok çeşitli şablon ve özellikleri kullanıcılarına sunuyor.

Küçük işletmeler veya freelance çalışanlar, kısıtlı bir bütçeyle profesyonel görünümlü belgeler oluşturmak için, uygun fiyatlı bir seçenek olarak Xtensio’yu kullanabiliyorlar.

8. Tomighty

verimli çalışma

Freelance çalışanlar için zaman yönetimi hayati bir önem taşıyor. Sonuçta kendi kendinin patronu olman ve işin yapılmasını sağlaman gerekiyor. Zaman yönetiminin kanıtlanmış en etkili yöntemlerinden biri ise Pomodoro tekniği. Bu teknik, iş gününü 5 dakikalık molalarla 25 dakikalık aralıklara bölüyor. İşine odaklanmanın ve çizdiğin yolda ilerlemenin harika bir yolu!

Pomodoro tekniği konusunda sana yardımcı olacak bir araç arıyorsan Tomighty’yi denemelisin. Çalışma aralıklarını doğru ölçmek için ücretsiz bir masaüstü zamanlayıcısı kullanabilirsin. Basit ve kullanımı oldukça kolay olan Tomighty sayesinde, işine odaklanmaya çalıştığın zamanları daha rahat kontrol altına alabilecek ve verimli çalışma yolunda önemli bir adım atabileceksin. Uygulamayı hem Mac hem de Windows için kullanabileceğini de belirtmek isteriz.

9. Pocket

Pocket, makaleleri ve videoları daha sonra okumak veya izlemek için kaydetmeni sağlıyor. Bu sayede bir şeyi okumak veya izlemek için zamanın yoksa fakat aslında ilgini çektiği için daha sonra geriye dönüp içerikleri incelemek istiyorsan oldukça kullanışlı.

Varsayalım ki, çalışma gününün ortasında ilginç bir makaleye denk geldin. Hemen onu Pocket’e kaydet ve daha sonra ilk boş vaktinde geri dönüp inceleyebilirsin. Ayrıca, istediğin zaman elinin altında olması için uygulamasını indirebilir ve içerikleri kaydedebilirsin.

10. StayFocusd

StayFocusd, işine odaklanmana yardımcı olan bir verimli çalışma uygulaması. Dikkatini dağıtan veya zaman kaybettirici olduğunu düşündüğün web sitelerini engellemene olanak tanıyor.

Örneğin bir proje üzerinde çalışman gerektiğini, ancak Facebook veya Instagram bildirimleri yüzünden dikkatinin dağıldığını varsayalım. Bu durumda, Facebook’u StayFocusd’daki engellenen web siteleri listene ekleyebilirsin. Bu tarayıcı uzantısını Chrome’una indirip anında kullanmaya başlayabilirsin.