Hepimiz gibi, senin de zaman zaman ekstra para kazanmak için ek iş fırsatlarına ihtiyacın olabilir. Belki yarı zamanlı gelirini desteklemek belki de kendini geliştirmeye yönelik yeni kurslar almak istiyorsun. Halihazırda sabah 9 akşam 5 çalıştığın bir işte bile web tasarımı becerilerini kullanarak ekstra para kazanabilirsin.

Bu yazımızda, web tasarım becerilerin sayesinde cebine fazladan para girmesini sağlayacak en etkili yöntemleri derliyoruz. Hazırsan, başlayabiliriz!

1. Freelance Ek İş Fırsatlarından Yararlan

Evet, listeye en basit seçenek ile başlayalım: freelance çalışmak. Freelancer olmak, grafik tasarım becerilerini kullanarak fazladan para kazanmanın en iyi yollarından biri. Freelance çalıştığın zaman, hangi saat aralıklarında hangi projeler ile çalışacağını kendin seçiyorsun. Ne konfor ama! Bu yöntemle, internet siteleri için sayfa hazırlamaktan tut, widgetlar veya uygulamalar tasarlamaya kadar aklına gelecek herhangi bir tasarım becerisi ile gelir elde edebilirsin!

Bunlar kulağa her ne kadar cazip gelse de, freelance çalışmanın getirdiği sorumluluk ve iş yükü aslında bir o kadar fazla. Potansiyel müşterilerin izini sürüp bir çevre edinmekten, portfolyonu oluşturmaya veya ödemen gereken vergileri takip etmeye kadar sorumlu olacağın bir sürü kalem olduğunu aklında bulundurmalısın!

2. Tasarım Ürünleri Sat

Bir web tasarım uzmanı olarak, yıllar içinde birçok ürüne sahip olacaksın. İster serbest ister tam zamanlı çalışıyor ol, oluşturduğun her varlığın müşteriler tarafından satın alınmayacağını kabul etmelisin. Dolayısıyla zaman içerisinde, bilgisayarına kaydetmiş olduğun ve kullanılmayan içeriklerin biriktiğini görürsen, emin ol bu oldukça doğal bir durum.

Neyse ki, ekstra nakit için bu varlıklardan faydalanmanı ve kendine uzun soluklu bir ek iş fırsatı yaratmanı sağlayacak bir çözümümüz var! Simgeler, arka planlar, kullanıcı arayüzleri ve çok daha fazlasını satabilirsin. Eğer ki müşterilerinin pek de memnun kalmadığı bir şey oluşturduysan, ThemeForest gibi siteler üzerinden ürettiğin benzer temaları satabilirsin.

Simgeler ve PSD şablonlarından belgelere, yazı tiplerine, UI varlıklarına, arka planlara ve fırçalara kadar hemen hemen her şey için bir pazar bulunuyor. Kim bilir belki de gelecekte ürettiklerini satabileceğin kendi web siteni bile oluşturabilirsin!

ek iş
Kaynak

3. NFT Tasarla ve Sat

Yeni bir pazarın son teknolojisine girmek ister misin? Günümüz dijital dünyasının belki de en revaçta olan konularının başında NFT’ler geliyor. Web 3.0 ve metaverse gibi kavramlar ilgi gördüğü müddetçe, NFT’lerin daha da değerli hale gelmeye başlaması kaçınılmaz görünüyor.

Sayısız şirket, bugünlerde NFT’lerini onlar için tasarlayacak insanlar arıyor.  Boş zamanının bir kısmını dijital grafikler oluşturmaya ayırmanda bir sakıncası görmüyorsan, kayda değer miktarda kazanç potansiyeli içinde olduğunu bilmelisin!

NFT ortamı ve blok zinciri hakkında yeterli bilgi birikime sahip olursan, kendi NFT’lerini bile oluşturabilirsin. Ancak, bunun muhtemelen çok fazla zaman ve araştırma gerektireceğini belirtmek isteriz.

4. Danışmanlık Yap

Yeni web siteleri oluşturmak için zamanın veya enerjin yok mu? Hiç sorun değil, bunun yerine sitelerini oluştururken başkalarına yardımcı olabilirsin! Danışmanlar, herhangi bir sektöre yönelik uzmanlık ve analizlerini başkalarını desteklemek adına paylaşırlar. Bir web tasarım danışmanı olarak, uzmanlığını gelecek freelance tasarımcılara veya iş liderlerine sunabilirsin.

Kişisel markanı bir danışman olarak inşa etmek için biraz zaman ayırmalısın. Bu, LinkedIn vb. sosyal medya hesaplarını geliştirmek ve bir portfolyo oluşturmak anlamına geliyor. Ayrıca bir “düşünce liderine” benzemene de yardımcı olacak. Tabi bunun için en azından bazı içeriklerini çevrimiçi olarak paylaşman gerekecek.

Danışmanlık, bir tasarım kursu oluşturman için gereken onlarca işi yapmak zorunda kalmadan, becerilerini diğer insanlarla paylaşmanın mükemmel bir yolu olabilir!

5. Web Tasarımı Öğret

Öte yandan öğretmen olma fikrinden hoşlanıyorsan, bu günlerde neredeyse pasif bir şekilde para kazanabileceğin harika seçenekler var: web tasarım kursları ve web seminerleri. Öğrencilere bire bir eğitim satma seçeneğin olsa da, bu genellikle çok fazla zamanını ayırmanı gerektirebilir.

Şu anda odak noktan kazancını artırmaksa, Udemy veya Skillshare gibi siteleri kullanmak emin ol çok daha kolay. Bugünlerde web tasarımı öğretmekle ilgili belki de en güzel şey, beklediğinden çok daha kolay olması! İnternetteki çözümlerin çoğu, içeriklerin önceden belirlenmiş zamanlarda otomatik olarak müşterilere ulaşmasını sağlayan damla pazarlama (drip marketing) yoluyla gönderilmesini sağlıyor. Yani içeriği yalnızca bir kere oluşturman yeterli!

Bir avuç dolusu video, test veya indirilebilir içerik oluşturabilir ve evinde otururken ürettiğin eğitim kaynaklarından para kazanabilirsin!

6. Web Tasarım Blogu Oluştur

Blog yazmak, para kazanmanın şaşırtıcı derecede kazançlı bir yolu olma özelliğini korumaya hala devam ediyor. Yaratıcı bir çizgin varsa ve web tasarımı hakkında başkalarının anlayabileceği şekilde yazmayı biliyorsan, bunu mükemmel bir ek işe dönüştürebilirsin.

Tasarım becerilerinin yardımıyla kendi web siteni oluşturarak işe başlayabilirsin. Ardından, müşterilerinin ilgileneceğini bildiğin içerikler ile düzenli aralıklarla bloglar yayınlamalısın. Photoshop’tan widgetların nasıl tasarlanacağına ve daha fazlasına kadar çeşitli konuları ele almak oldukça iyi bir fikir. Hatta çeşitli web tasarım araçlarının incelemelerini paylaşabilir ve bu şekilde para kazanmak için satış ortağı bağlantıları ekleyebilirsin.

Müşterilerin, bloğunu görüp inceleme ve içeriğini sosyal medyada olabildiğince sık tanıtma şansını artırmak adına SEO stratejilerini etkili bir biçimde kullandığından emin olmalısın. Bir bloğun olduktan sonra, şu yöntemlerle para kazanabilirsin:

  • Satış ortağı olarak çalışmak ve tasarım ürünlerini tanıtmak
  • Web sitende banner reklamlar veya sponsorlu gönderiler göstermek
  • Bloğun aracılığıyla temalar vb. dijital ürünler satmak

7. Diğer Web Sitelerine Katkıda Bulun

Kendi web siteni oluşturup yayına almak ve bloğun için bir takipçi kitlesi oluşturmak için zamanın olmayabilir. Fakat hala başka yollarla yazarak para kazanma şansın var! Freelance bir web tasarım yazarı olmak, bloglarını ve içeriğini diğer önde gelen yayınlara satabileceğin anlamını taşıyor.

Birçok popüler web sitesi, bloglarına eklemek için sürekli yeni içerikler arıyor. Bu site sahiplerinden bazıları ile güçlü bir ilişki geliştirmeyi başarırsan, kendine düzenli bir iş alabilirsin!

Yazar olarak diğer sitelere katkıda bulunmak, düşünce liderliğini geliştirmene yardımcı oluyor. Birçok şirket, kendi sosyal medya hesaplarına veya profiline bağlantı vermene bile izin veriyor.

Bu yöntemin en cazip özelliklerinden biri ise zevk aldığın şeyler hakkında yazı yazarken ekstra para kazanabilmen!

8. Tema ve Şablonlar Sat

Bugün birçok web tasarımcısı, web sitelerini oluşturmalarına yardımcı olmak adına WordPress için özel olarak oluşturulmuş temalara ve şablonlara bel bağlıyor. Temalara ve şablonlara erişim, yeni bir web sitesi oluşturmayı çok daha kolay ve anlaşılır bir süreç haline getirebilir.

Kodlama maharetine güveniyorsan, bir dizi web sitesi teması ve şablonu geliştirip istediğin yerde istediğin zaman satabilirsin. Yukarıda bahsettiğimiz üzere, web tasarım ürünlerini satmak için kullanabileceğin birkaç web sitesi bulunuyor. Alternatif olarak, ihtiyaçlarına göre şekillendirebileceğin bir şekilde kendi tema ve şablonlarını web siten üzerinden de satabilirsin.

Eğer ki kıymetli ve rağbet gören bir tema oluşturabilirsen, zaman içerisinde mükemmel bir pasif gelir elde etme olasılığına sahip olacaksın. Temalarını ve şablonlarını ilgili sitelere yerleştirmek, gelecekteki potansiyel müşterilerinden çok fazla ilgi görmeni sağlayacak.

9. Web Sitelerini Dönüştürerek Kâr Elde Et

Hepimiz, birinin bir evi satın aldıktan sonra yaptığı tadilatlarla evi harika hale getirip ardından da daha yüksek bir fiyata sattığı şovları görmüşüzdür. Bu mantığı, web sitelerini “dönüştürmek” için de kullanabilirsin. Türkçe’de tam bir karşılığı olmasa da “flipping” web siteleri adı verilen bu yöntemin temel çalışma prensibini bu şekilde açıklayabiliriz. Buradaki ana fikir, tercihen iyi bir alan adına sahip bir web sitesini düşük fiyata satın alıp daha sonrasında bir web sitesi satış dizininde satmak için düzeltip geliştirmekten geçiyor.

Web siten için yeterli miktarda para kazanmak istiyorsan sitene trafik çekmeye, sitenin görünümünü iyileştirmeye ve benzeri şeylere hak ettiği zamanı ayırman gerekiyor. Ancak, bir yandan becerilerini geliştirmenin bir yolunu arıyorsan, boş zamanlarında bu tip projelerle meşgul olmak eğlenceli olabilir!

Halihazırdaki çeşitli web sitelerini dönüştürürken, bir yandan da bu siteleri nasıl daha karlı hale getireceğine dair bazı önemli dersler öğrenebilirsin. Bu durum da seni uzun vadede müşteriler için oldukça çekici hale getirebilir!

10. Bir Kitap Yaz

Web sitelerini dönüştürmeye veya yüksek trafik hacmine sahip bir blogdan gelir elde etmeye benzer şekilde, kitap yazmak da geceden sabaha aniden ekstra bir gelir elde etmeni sağlamayacak. Ancak, bu stratejiyi doğru bir şekilde nasıl kullanacağını biliyorsan, zaman içinde mükemmel bir pasif gelir kaynağına sahip olabilirsin!

Web tasarımında uzmanlaşmış bir becerin varsa veya belirli bir nişe yönelik hizmet veriyorsan, doğru ve spesifik bilgileri paylaşacağın bir e-kitap veya kitap yardımıyla dikkatleri üzerine çekebilirsin. Unutmamalısın ki web tasarımı hakkında yazarak para kazanmak, halihazırda rekabetin çok olduğu bir pazar olması sebebiyle oldukça zor. Fakat denememek için hiçbir sebebin yok!

Bir kitap yazmak, ek iş olarak olası bir ekstra gelir kaynağı yaratmanın harika bir yolu. Ayrıca gelecekte web tasarım becerilerinle tam zamanlı olarak çalışmaya karar verirsen, seni pekala güvenilir hale getirecek. Kendini, kitabı basılmış bir yazar olarak müşterilere tanıtabilmek kulağa oldukça etkileyici geliyor, değil mi?

Ekstra satış şansını artırmak için, elinden geldiği ölçüde kitabının reklamını yapmayı unutmamalısın!

Ek İşini Bul

Dijital dünyanın çeşitli yerlerinde, web tasarım becerilerinin varlığına ihtiyaç duyuluyor. Yukarıdaki çeşitli yolları keşfetmek için biraz zaman ve yaratıcılık ayırmaya gönüllüysen, hepsi sana ve potansiyel işine mükemmel bir gelir kaynağı sağlayabilir. Yapman gereken tek şey ise, hangi ek işin senin için en mantıklı olduğunu bulmana kalmış. Dilersen yukarıdaki işlerden birini veya hepsini yaparak kendi işini kurabilir ve dünyayı gezerek yani dijital göçebe olarak dilediğin yerden çalışabilirsin.

Unutma herkese uyan tek bir standart beden anlayışı, gerçekte hiç var olmadı. Özellikle kendi kitabını yazmak veya kendi kursunu satmak gibi pasif gelir elde etmeye yönelik stratejileri hayata geçirdiysen, aynı anda birden fazla ek işi de yürütebilirsin!