Solopreneur (solo-girişimci), Entrepreneur (girişimci), Freelancer… Hayatımıza son yıllarda giren bu “yeni çalışan”ların ortak noktası; çalışma düzenlerini ve zamanlarını bağımsız olarak yönetebilmeleri. Ancak aralarında yine de “ufak bir fark” bulunuyor.

Solo girişimciler ve freelancer’ların farkına odaklanacağımız bu yazıda, freelance çalışma sisteminden yola çıkarak bu üç terimin tanımlarına hızlıca göz atacağımız kısa bir yolculuk seni bekliyor 👀

Freelancer Kimdir?

Merriam-Webster‘a göre, freelancer “herhangi bir işverene uzun vadeli bir taahhütte bulunmadan bağımsız olarak bir meslek alanında serbest çalışan kişi” olarak tanımlanıyor.

Freelance çalışma düzeninin çok yaygın olduğu Amerika’da 2020 itibariyle, ülke iş gücünün %36’sının freelancer olarak geçimini sağladığı biliniyor. Evden çalışabilmek, kendi çalışma saatlerini oluşturmak ve gelir düzeyini belirlemek gibi freelance çalışma düzeninin birçok avantajı bulunuyor.

Freelancer’ların çoğu çalıştıkları alanda kendilerini geliştirmeye devam ediyor veya bunu istiyorlar. Bu şekilde kazançlarını artırabileceklerini ve daha karmaşık projeler üstünde çalışabileceklerini de biliyorlar. Kurumsal işlerinden istifa eden ve tam zamanlı olarak çalışmaya başlayan freelancer’ların %45’i, önceden çalıştıkları işe göre daha fazla eğitim ve gelişimlerine zaman ayırabildiklerini belirtiyorlar.

Kısaca freelancer’lar:

  • Tek başına çalışır,
  • Kendi zamanlarını kendileri yönetirler,
  • Kendilerini geliştirecek zamanı yaratabilirler,
  • Gelirlerini kendileri belirlerler. Bazı giderlerinden de kendileri sorumludurlar: sigorta ve vergi gibi.

Solopreneur (Solo Girişimci) Kimdir?

Solo girişimciliğin; dinamik bir atmosfer sahip girişimcilik dünyasında oldukça yaygınlaşan bir terim olduğunu söyleyebiliriz.

Freelancer’lar gibi tek başlarına çalışsalar da, solopreneur’lar farklı bir kurum veya kişi için çalışmıyor, tamamen kendileri yönetebilecekleri bir iş kuruyorlar.

Yani, solo girişimciler için; “tek kişilik dev kadro” olarak hem yönetici hem çalışan girişimcilerdir diyebiliriz.

Kısaca solopreneur’lar:

  • Tek başlarına çalışırlar,
  • Kendi başlarına yürütebilecekleri bir iş kurarlar,
  • Sürekli gelir getiren bir iş modeli oluştururlar,
  • Sistemlere odaklanır ve iş faaliyetlerini düzene sokarlar.

Entrepreneur (Girişimci) Kimdir?

Serbest meslek hayal edildiğinde aklına ilk gelen grubu “girişimciler” olarak tanımlayabiliriz.

Girişimcilerin; fikirlerini hayata geçirmeleri için bir ekip kurmaları, yatırımcı bulmaları ve bu fikirlerini doğru adımlarla uygulayabilmeleri için de güçlü bir vizyona sahip olmaları gerekiyor.

Freelancer’lar ve solopreneur’lar kendi kişisel gelişimlerini gerçekleştirmek isterken; girişimciler ise işlerini geliştirmek istiyorlar. Ve girişimciler solopreneur’ların aksine bir ekip kurarak çalışırlar.

Kısaca girişimciler:

  • Ekiplerini ve gelir akışlarını hızlı bir şekilde oluştururlar,
  • Genellikle güvenli bir finansman arayışındalardır,
  • İşlerinden daha çok “işleri geliştirme üzerine” çalışırlar.

Freelancer ile Soloprenuer Arasındaki Fark Nedir?

Freelancer ve girişimci arasındaki fark açıkça anlaşılabiliyor; fakat girişimci ile solopreneur arasındaki farka gelin biraz daha detaylı bakalım.

Solopreneur’lar, freelancer’ların yaptığı gibi tutkularına veya yeteneklerine odaklanarak işler gerçekleştirirler. Bu ortak noktalarıdır diyebiliriz. Peki, tam olarak farkları neler?

  • Freelancer’ların gelirini çalıştıkları süre belirler diyebiliriz. Fakat soloprenuer’lar çalıştıkları süreden bağımsız sürekli ve düzenli getirisi olan bir çalışma modeli kurarlar.
  • Solopreneur’lar bir ekiple çalışma gereği duymazlar fakat çok nadiren freelancer’larla çalışabilirler.
  • Solopreneur’lar; sistemler oluşturup görevleri otomatikleştirerek gelir düzeylerini artırmaya ve yeni gelir akışları bulma üzerine yoğunlaşırlar.

Peki, sen hangisisin?

Bahsettiğimiz bu çalışma modellerinin sana uygunluğu; hedeflerine, hangi iş türünün sana iyi geldiğine ve yaşam tarzına uygun olduğuna bağlı. Aklında bu üç çalışma modelinden birini benimseyerek çalışma düşüncesi varsa; hangisini seçersen seç tek başına bir işletme olarak çalıştığını bilmen çok önemli.

Hangi çalışma düzenini seçersen seç, bu seçiminin ömür boyu sürmesi gerekmiyor. Örneğin; bugün bir solopreneur isen, iş modelin değişebilir ve freelancer olabilirsin. Ya da bir freelancer isen, yeni bir iş modeli geliştirip gelir akışları oluşturabilir ve bir ekip kurarak girişimci olabilirsin. Seçim senin!