Her sabah gözünü açtığında haber sitelerinde, sosyal platformlarda tanıştığın teknolojik yeniliklerin hayatını daha pratik kıldığının, eskiden çok zor olarak kabul edilen şeyleri kolaylaştırdığının, hatta hayat kaliteni artırdığının zaten farkındasındır. Fakat gelişen teknoloji, aslında farkında olsak da olmasak da bir şeyin daha hayatımızda daha önemli bir yere konumlanmasını sağladı: Gerçekçilik!

Resim, edebiyat, sinema, mimari gibi pek çok alanda bunun izlerini görmen mümkün! İşte, teknolojinin ve gerçekçiliğin hayatımıza kattığı şeylerden biri de 3D tasarım! Hazırsan gerçekçi dünyalar sunan 3D tasarım ne demek, 3D tasarım modelleme nerelerde kullanır gibi soruların yanıtlarını vermeye başlıyoruz!

3D Tasarım Nedir?

3D (3 Dimensional) ya da bildiğimiz adıyla 3 boyutlu tasarımlar, adından da anlaşılabileceği gibi bir objenin ya da çizimin üç boyutlu bir şekilde oluşturulması anlamına geliyor. Bu arada 3D’ye Türkçe kaynaklarda “3B” olarak da rastlayabilirsin. Bu ise “3 Boyutlu” çevirisinden geliyor.

En, boy, derinlik unsurlarını barındıran 3 boyutlu bir tasarım; animasyonda yer alacak bir karakterin görselleştirilmesinden bir web sitesinde yer alacak sembolün tasarlanmasına, hatta mimari bir projenin 3D bir şekilde çizilmesine kadar geniş bir alanı kapsıyor. Fakat 3D tasarımı, organik modelleme ve katı modelleme olmak üzere iki ana başlığa ayırmak mümkün. İyi de bu terimler ne anlama geliyor?

Organik Modelleme Nedir?

Ünlü bir çiftin doğmamış çocuğunun nasıl görünebileceğine dair bir 3D çizim ya da çok sevdiğin o animasyondaki karakter… Evet, ikisi de organik 3D modelleme ürünleri! İnsan, hayvan, bitki ya da animasyon karakterlerinin programlar aracılığıyla modellenmesine “organik modelleme” adı veriliyor. Bu alanda çalışacak 3D tasarımcıların ileri düzeyde program bilgisine sahip olmalarının yanında anatomi konusunda da bilgili olmaları gerekiyor.

Katı Modelleme Nedir?

Henüz yapımı tamamlanmamış bir yapı projesi, üretilecek olan bir uçak, masa ya da sağlık sektöründe kullanılacak yapay bir uzuv… Bu ve bu gibi ürünlerin modellenmesi ise “katı modelleme” olarak adlandırılıyor. Dolayısıyla bir villanın inşası bitmeden gördüğün tasarımı ya da bir mobilya web sitesinde gördüğün o sehpa da katı modelleme kategorisinde yer alan 3D tasarım örneklerinden olabilir.

İster katı ister organik modellemeden bahsedelim, 3 boyutlu modellemede detaylar büyük önem taşıyor. Çünkü ne olsa o gerçekçilik algısını tasarımın 3 boyutlu olması kadar, detaylar da veriyor! Özellikle 3D yazıcılar sayesinde çıktısı alınıp fiziksel bir objenin oluşturulacağı çalışmalarda detaylara ekstra özen gösterilmesi şart

3 Boyutlu Tasarım Programları Nelerdir?

“3D tasarım nasıl yapılır?” sorusunun anahtar yanıtı elbette ki 3D tasarım programları! Peki, 3D tasarım yaparken hangi programlar kullanılabilir? Aslında bu sorunun yanıtı, uzmanlık alanına göre değişiklik gösterebiliyor. Organik modelleme mi, katı modelleme mi yapılmak isteniyor? Bu kategorilerin hangi alt sınıfında bir tasarım yapılması planlanıyor? 3D tasarım programları seçiminde elbette ki uzmanlık seviyesi de bir belirleyici. Çünkü tahmin edebileceğin gibi, giriş seviyesinde daha basit, ileri seviyelerdeyse modellemenin daha detaylı bir şekilde yapılabilmesi için daha komplike bir programa ihtiyaç duyulabilir. Fakat tabii ki, yine de sana birkaç 3D tasarım programı önerisi vermeden geçmeyeceğiz!

Google Sketchup Pro:

Mimari, mobilya projeleri için biçilmiş kaftan. Üstelik bu program sayesinde basit 3D modellemeleri yapmak da mümkün. Eğer modellemeye yeni başlayacaksan Pro yerine Google Sketchup Make versiyonunu ücretsiz olarak indirerek tasarım yapmaya hemen başlayabilirsin.

AutoCAD:

Pek çok tasarımcı tarafından tercih edilen bir program arıyorsan işte onlardan biri AutoCAD! Pratik bir kullanım sağlayan bu programda başarılı tasarımlar yapılabileceğinden hiç şüphe yok!

Blender:

3D obje modelleme ve animasyon alanlarında kullanabileceğin bir program. Ücretsiz yükleyebileceğin ve kolay kullanabileceğin bir program arıyorsan Blender kaçmaz!

Maya:

3D animasyon alanında çalışanlar için oldukça başarılı bir program, fakat bu programı almadan önce diğer programlarla alıştırma yapmak sağlıklı olabilir. Çünkü pek çok uzman Maya’nın kullanımı zor bir program olduğu konusunda fikir belirtiyor.

SolidWorks:

Pratik bir kullanım sağlayan SolidWorks, 3D tasarımın pek çok alanında kullanılabilecek bir program! Makineden mobilyaya pek çok alanda tasarım yapmak bu programla mümkün.

Gerçekçilikten Güç Alanlar: 3D Tasarım Nerelerde Kullanılır?

Eminiz ki artık 3 boyutlu tasarım yapan bir tasarımcının ne yaptığı hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahipsin. Fakat “3D modelleme uzmanı ne iş yapar?” sorusuna net bir yanıt verebilmek için 3D tasarımdan yararlanılan alanlara göz atmak faydalı olacak.

  • Mimari: Hem inşaat hem de peyzaj mimarisi gibi alanlarda 3 boyutlu tasarımlardan sıkça yardım alınıyor. Bu sayede bitmemiş bir projenin, hayata geçtiğinde nasıl görünebileceği hakkında bilgi sahibi olabiliyor, hatta bu tasarımlar doğrultusunda satın alma kararı bile verebiliyoruz!
  • Bilim ve Teknoloji: Tasarlanacak yeni bir elektronik cihazın ya da sağlık alanında yapılacak protez uygulamasının nasıl görüneceğini, nasıl işleyeceğini anlamak için 3 boyutlu tasarımlar büyük şans!
  • Reklamcılık ve Pazarlama: Piyasaya yeni çıkacak bir ürünün ambalaj tasarımı, bir ürünün afişi ya da 3D animasyonla oluşturulmuş bir reklam filmi… 3D modelleme her geçen gün pazarlama dünyasında daha yaygın bir şekilde kullanılıyor desek hiç de abartmış olmayız!
  • Animasyon ve Film: Elbette ki 3D tasarımın olmadığı bir film sektörü düşünülemez! Animasyonların yanı sıra çekilen bazı filmlerde de 3D tasarım karakterlerle karşılaşman mümkün. Mesela Yüzüklerin Efendisi’nde Nazgullerin bindiği uçan yaratıklar ya da Harry Potter’daki testraller! Tabii 3D modellemeden film ve dizi çekimleri öncesinde bir nevi storyboard olarak yararlanan projeler de var!
  • Oyun: Oyun dünyasında gerçekçilik düzeyi her geçen gün daha çok artıyor ve bunda 3D modellemenin önemli bir yeri var.