Sen de pek çok insan gibi kendi işinin sahibi olmak isteyenlerden misin? Üstelik bir de e-ticaretin gün geçtikçe daha çok rağbet gördüğünün ve doğru adımları izlersen dijital platformlardan gelir elde etmenin kolay olduğunun bilincinde de olabilirsin. Doğru yerdesin! En sevilen sosyal medya platformlarından olan Instagram, satış yapıp kendi işinin sahibi olman için mükemmel bir yer! Peki; Instagram satış sayfası nasıl açılır, Instagram satış sayfasını büyütmek için püf noktaları nelerdir, nelere dikkat etmek gerekir? Aklına takılan pek çok önemli sorunun cevabı, adım adım burada!

İlk Adım: Satış Yapılacak Ürüne Karar Ver

Instagram’da bir alışveriş sayfası oluşturmaya karar verdin. Peki, ne satacağını düşündün mü? Bu aşama, başarılı bir girişim oluşturabilmen için oldukça önemli.

Eğer aklında ne satacağına dair bir fikir varsa öncelikle bunu netleştirmek, nasıl bir yol izleyeceğini belirlemek için Instagram’daki ya da e-ticaret sitelerindeki rakiplerini inceleyebilirsin. Bu analiz, satışını yapmak istediğin ürüne ne kadar talep olduğu, rakiplerinin nasıl bir yol izlediği, nasıl bir hedef kitleye hitap edeceğin, müşterilerin nelere dikkat ettiği gibi pek çok konuda sana yol gösterebilir. Tabii bu araştırmalarda rakiplerinin güçlü ve zayıf yanlarını keşfedip kendi stratejini de ona göre belirleyebilirsin!

Ne satacağına henüz karar vermediysen sana önerimiz, kesinlikle ilgi duyduğun ve bilgi sahibi olduğun bir alana yönelmen! Giysi, kişisel bakım ürünleri, ev dekorasyon ürünleri, hatta meditasyon minderi! Aklında birden fazla kategori olması bu aşamada gayet normal. Hem kesin kararını vermek hem de yola ayakların yere sağlam basarak çıkabilmen için senin de rakiplerini incelemen gerekiyor.

Buz Dağının Görünmeyen Kısmı: Marka Kimliği Oluşturmak

Şimdi sana başarılı bir marka kurmanın sırrını veriyoruz: Kimlik oluşturma aşamasını es geçmemek! Markana bir isim vermeli, sayfanın profesyonel görünmesi için logo tasarlatmalı, belki bir slogan bulmalı, hatta mümkünse ürünlerini paketlemek için ambalajlarına bile karar vermelisin! Bu konu uzmanlık gerektiriyor, farkındayız. Bu sebeple freelance metin yazarları, pazarlama uzmanları, grafik tasarımcılardan yardım almak faydalı olabilir. Hiç merak etme; başarılı bir kimlik oluşturmana yardımcı olacak freelancer’lar Bionluk’ta seni bekliyor!

Instagram Üzerinden Satış Yapmak İçin Gerekenler

En merak ettiğin konulardan birinin Instagram’da satış yapanlara ceza kesilip kesilmediği olduğunu biliyoruz. Yasal bir şekilde satış yapabilmen için fatura kesmen, fatura kesebilmen için ise şirketinin olması gerekir. Şahıs şirketi açarak Instagram’da yasal bir şekilde satış yapabilir, faturanı kesip vergini verebilirsin. Ayrıca bir şirketinin olması kargo anlaşmalarında da sana kolaylık sağlar.

Bunun yanı sıra satış yapacağın hesabı Instagram ticari hesap olarak düzenlemelisin. Instagram’da şirket adınla açacağın bir profili kolaylıkla Instagram Business hesabına dönüştürebilirsin. Peki, Instagram’da satış sayfası nasıl açılır?

  • Profilde sağ üstte bulunan alt alta dizilmiş üç çizgiye tıkla.
  • Açılan sayfada “Ayarlar” bölümünü seç.
  • “Hesaplar” bölümüne tıklayıp “Profesyonel Hesaba Geçiş Yap”a dokun.
  • İşletmenin kategorisini belirle ve iletişim bilgilerini gir. İşte, hepsi bu kadar.

Dilersen bu konuda ayrıntılı bilgi almak içinInstagram’da İşletme Hesabı Oluşturma sayfasını ziyaret edebilirsin.

Eğer görseldeki ürünlerin üzerine tıklandığında fiyat çıkmasını ve bu sayede kullanıcıların alışveriş yapmalarını istiyorsan bu durumda bir e-ticaret siten ya da bir e-ticaret sitesinde mağazan olmalı. Eğer satış yaptığın bir site varsa Instagram’da Alışveriş Kurulum Kılavuzuna göz atarak “Instagram’da alışveriş özelliği nasıl açılır?” sorusunun yanıtını bulabilir ve onay aldıktan sonra bu özelliği de aktif edebilirsin.

Instagram Hesabını Yönetirken Dikkat Etmen Gerekenler

Organik İyidir!

Bir an önce popüler bir satış hesabına sahip olmak istediğinni biliyoruz. Bunun için sabırlı olman şart! Hesabın bir günde yüz binlerce takipçiye ulaşmayacak. Tabii bunu olası kılan takipçi satın alma siteleri dde mevcut, ama bu hem markana zarar verebilir hem de hesabının cezalandırılmasına sebep olabilir. O nedenle yoluna daima organik takipçi ile devam etmelisin.

Bilgiler Tam Olmalı

Profil bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurmalısın. E-posta adresin, hesabın hakkında küçük bir bilgi metni, ödeme seçenekleri… Bunlar iyi bir izlenim için önemli.

Görsel Olmadan Asla!

Instagram görsel paylaşımı üzerine kurulu bir platform. Yani başarılı görseller bir adım önde olmanı sağlar. Fotoğraf düzenleme uygulamalarından yararlanıp aynı tonlarda fotoğraflar paylaşmaya özen göstererek satış sayfa düzenini dikkat çekici kılabilirsin.

Paylaştığın görsellerin ürün genelinin yanı sıra detayları hakkında da bilgi vermesi şart. Bu doğrultuda çoklu fotoğraf özelliğini kullanman sağlıklı olabilir.

Detayları Paylaşmaktan Sakınma

İçeriklerine hedef kitlene hitap edecek açıklamalar eklemeyi unutmamalısın! Bunun yanı sıra hashtag’ler de Instagram için çok önemli. Müşterilerin ya da müşteri adayların sattığın ürünlere ulaşmak için hangi hashtag’leri kullanıyor analiz edebilir ve gönderilerinde bunlara yer verebilirsin.

Müşteri Memnuniyeti Hala “Popüler”

Sana mesaj atan müşterilerine hızlı cevap vermen, kargolamayı hızlı bir şekilde yapman da müşteri memnuniyeti için çok önemli; söylemeden geçmeyelim.

Ürün Kodlarıyla İşlerini Kolaylaştır!

Sattığın ürünlere basit kodlar vererek ve bu kodlara ürün görselleriyle uyumlu bir şekilde açıklama kısmında yer vererek müşterilerinin sipariş vermesini kolaylaştırabilirsin.

Instagram’da Satış ve Takipçi Sayısını Artırmak İçin Neler Yapabilirsin?

  • Instagram’ı verimli bir şekilde kullanmaya odaklan. Story özelliğini ürünlerini tanıtmak için kullanabilirsin. Örneğin bir el yapımı bir tepsi satıyorsan tepsinin özelliklerini, nasıl temizlendiğini, kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini story’de video olarak paylaşabilirsin. Bu videolarda kendi yüzünü göstermen de markana güveni artırabilir. Tabii ki önemli story’leri ayrı ayrı isimlendirerek sabitlemeyi de ihmal etmemen gerek.
  • Instagram’da takipçi artırmanın en kolay yollarından biri hiç kuşkusuz ki Instagram reklamlarından yardım almak! Hedef kitleni belirleyerek reklam verebilir ve potansiyel müşterilerinin sayfandan haberdar olmalarını sağlayabilirsin.
  • Influencer (fenomen) pazarlama son yılların gözdesi! Üstelik bunun için sandığın kadar büyük bütçelere de ihtiyacın olmayabilir. Mikro influencer’larla anlaşarak sayfanın tanıtımını yapmalarını sağlayabilirsin.
  • Ürününü alan kişiler, kendi profillerinde paylaşım yaparlarsa bunları da paylaşıp profilinde sabitleyebilirsin. Bu güven oluşturmak için oldukça etkili bir yöntem.
  • Elbette ki insanlar daha önce alışveriş yapmadıkları bir hesaptan bir şeyler alırken çekinebilirler. Bu sebeple kargo şirketleriyle anlaşıp kapıda ödeme seçeneğinden yararlanman Instagram’da satış yapmanın püf noktalarından biri olabilir.