Freelance bir grafik tasarımcı olarak deneyim kazandıkça, müşterilerinin yaptığın işe verdiğin çabayı ve gösterdiğin değeri yansıtmasını istemen çok doğal. Bu rüya gibi müşterilerin en iyi özelliği ise, günlük iş yükünü artırman gerekmeden hem sana daha yüksek ücretler ödeyecek hem de seni asla terk etmeyecek olması. Diğer bir yandan da işini farklı alanlarda ölçeklendirmene yardımcı olacaklar.
Genellikle yüksek ücretli projelere ulaşmanın anahtarı, müşterilerin ekstra bir ücret ödemeye istekli oldukları ve talep ettikleri grafik tasarım becerilerine sahip olmaktan geçiyor. Bu becerilerin neler olduğunu merak ediyor musun? O zaman bu blog tam sana göre!
Bugün, birinci sınıf müşterilerin bir grafik tasarımcıda aradığı 14 beceriyi inceleyeceğiz. Hazırsan, hadi başlayalım 👀✨
Bir grafik tasarımcı olarak çeşitli tasarım programlarında yetkin olmak, son derece kolay pazarlanabilir bir beceri. En azından herhangi bir vektör grafik ve raster/bitmap düzenleyicisini ve bir masaüstü yayıncılık ve dizgi programını nasıl kullanacağını bilmek, bulunduğun konumdan bağımsız hemen hemen her tür projeyi oluşturmana yardımcı olabilir!
Bu programlar logolar, çizelgeler, illüstrasyonlar, karikatürler, grafikler ve diyagramlar dahil olmak üzere çeşitli basılı ve dijital görüntülerin yanı sıra posterler, el ilanları ve dergiler oluşturmak için çok kullanışlı.
Ayrıca şema tasarımları oluşturmak, yazı tipleri tasarlamak ve modeller hazırlamak için, alanında uzman programlara dair bilgilerini tazelemek isteyebilirsin.
Müşterilerin en çok tercih ettiği tasarım paketi, hepimizin bildiği üzere Adobe Creative Cloud. Ancak Sketch dahil olmak üzere uzmanlaşabileceğin alternatif araçlar da bulunuyor.
Kullanıcı Deneyimi (UX – User Experience) Tasarımı
Seçkin ve beklentileri yüksek müşteriler, görsel olarak çekici tasarımlardan daha fazlasını talep ediyorlar. Sonuç ürünün güzel olduğu kadar işlevsel olması da bir o kadar önem arz ediyor. İşte UX tasarım becerilerinin işe yaradığı yer, tam olarak burası.
Kullanıcı deneyimi veya UX tasarımı, günlük ürün ve hizmetlerin kullanıcıya olumlu bir deneyim getirecek şekilde tasarlanma sürecini ifade ediyor. Kişi bir ürünle etkileşime girdiği zaman kullanılabilirlik, kullanışlılık ve arzu edilebilirlik faktörlerini sağlayarak kullanıcı davranışını desteklemeyi amaçlıyor.
İçerdiği görevler, genel olarak aşağıdakilere benzer biçimdeler:
• Kullanıcı kişilikleri oluşturma
• Kullanıcı akışlarını ve şema tasarımlarını tasarlama
• Kullanıcı testlerini yönetme
UX Metin Yazarlığı
Grafik tasarımcı olmanın yanı sıra metin yazarlığı konusunda da deneyime sahipsen, bu iki beceriyi birleştirerek daha özel müşteriler elde edebilirsin.
UX metin yazarlığı, kullanıcıların istediğin sonuca doğru ilerlemesine yardımcı olmak için metin yazmayı ve yapılandırmayı içeriyor. Doğal bir konuşma dili kullanarak, kullanıcılara ürünler aracılığıyla rehberlik ediyor.
Satış, hikaye anlatımı veya marka imajı oluşturma gibi hedeflere odaklanan geleneksel metin yazarlığının aksine UX metin yazarlığı, kullanıcılara keyifli bir deneyim yaşatmayı amaç ediniyor. Düğmelerde, menü başlıklarında, açılır pencerelerde, sayfa başlıklarında ve hatta 404 hatalı sayfalarda kısa metin (microcopy) veya metin parçalarına odaklanıyor.
Kullanıcı Arayüzü (UI – User Interface) Tasarımı
Kullanıcı deneyimi (UX) veya kullanıcı arayüzü (UI) tasarımı açılır menüler, tıklanabilir öğeler, animasyonlar, düğmeler ve hatta form alanları dahil olmak üzere dijital medyada kullanılan etkileşimli öğelerin tasarımına odaklanıyor.
UI tasarımı ile şu görevleri yapman bekleniyor:
• Hedef kitleni araştır ve kullanıcı kişiliklerini tanı
• Tasarımlarının prototipini oluştur ve test et
• Doğru uygulamayı sağlamak için geliştiricilerle iş birliği yap
Bilgi Mimarisi (Information Architecture)
Bilgi mimarisi, kullanıcılara en iyi şekilde fayda sağlayan web sitelerini, dahili ağları, çevrimiçi toplulukları ve yazılımları düzenleme ve etiketleme bilimini ifade ediyor. Genellikle site haritalarının, hiyerarşilerin, sınıflandırmaların, gezinmenin ve meta verilerin oluşturulmasını içeriyor.
Bilgi mimarisinde çalışırken, kullanıcı araştırması yapman, bilgi hiyerarşilerini ve içerik akışını belirlemen, sınıflandırmaları ve şema tasarımlarını teslim etmen ve bir sayfada görüntülenmesi gereken bilgi miktarını belirlemen gerekiyor.
Tipografi
Tipografi, yazı dilini okunaklı ve görüntülendiğinde görsel olarak çekici kılan yazı düzenleme sanatı anlamına geliyor. Yazı tiplerini, punto boyutlarını, satır uzunluklarını, satır ve harf aralığını seçmeyi ve harf çiftleri arasındaki boşluğu ayarlamayı içeriyor.
Etkili bir tasarım yaratmak için tipografinin ne olup olmadığını iyice kavramış olmalısın. Web sitesi tasarımı, broşür tasarımları, baskı tasarımı, kitaplar, bilgisayar grafikleri ve hatta web tasarımı dahil olmak üzere çok çeşitli projelerin kalbinde yer alan bu unsur, bir grafik tasarımcısı olarak hakim olman gerekenlerin başını çekiyor.
Tipografinin kusursuz bir uygulaması ile hedef kitlenin dikkatini çekebilir, marka bilinirliği oluşturabilir, markaya değer ve duruş katabilir, markanın kişiliğini belirleyebilir ve görsel bir etki yaratabilirsin!
Kodlama Becerileri
Grafik tasarım becerilerine kodlamayı dahil etmek, yüksek ücretli müşteriler elde etmenin başka bir yolu. Günümüzde, müşterilerinden daha yüksek meblağlar talep etmek istiyorsan, daha kapsamlı tasarımlar oluşturman gerekiyor. Bunun için de en azından yaygın programlama dilleri hakkında temel bir bilgi birikimine ihtiyacın var.
Bu, özellikle UI veya UX tasarımına geçiş yapmak istiyorsan da oldukça faydalı. Kodlama becerilerinin yardımıyla, tasarımlarının nasıl çalıştığını ve kullanıcıların bunlarla nasıl etkileşime girebileceğini gösteren etkileşimli modeller ve hareketli prototipler oluşturabilirsin.
Görüntüler üzerinde değişiklik yapmana, türü değiştirmene ve animasyonlarla çalışmana yardımcı olacak HTML, CSS ve Javascript gibi temel programla dillerine ait bilgilerini güncel tutman gerektiğini unutmamalısın.
Çevresel Grafik Tasarımı (Environmental Graphic Design)
Çevresel grafik tasarımı, yön bulma, mekan oluşturma, sergi tasarımı, iç ve endüstriyel tasarımın görsel yönleriyle ilgili bir alan. Aşağıdakilerden herhangi birisini içerebiliyor:
• Kimlik grafikleri
• Duvar ve cam grafikleri
• Sergi tasarımı
Çevresel grafik tasarımı sayesinde, hem kimlik hem de bilgi ile etkili bir şekilde iletişim kurarak insanların bir yere bağlanmasına yardımcı olabilirsin. Bu şekilde, insanların çevreleriyle etkileşime girerken deneyimlerini de şekillendirebiliyor olacaksın!
Artırılmış Gerçeklik (AR – Augmented Reality) Tasarımı
Artırılmış gerçeklik (AR), gerçek dünyada bulunan nesnelerin bilgisayar tarafından oluşturulan algısal bilgilerle üretildiği, gerçek dünya ortamının etkileşimli bir deneyimini sunuyor. Bazı zamanlarda görsel, işitsel, dokunsal, kokusal ve somatosensori dahil olmak üzere duyusal faktörlerin bir kombinasyonu kullanılıyor.
Reklamcılık ve pazarlama, filmler ve mobil oyunlar dahil olmak üzere çok çeşitli alanlarda halihazırda kullanılan AR, bir yandan markaların ürün tanıtımlarında da karşımıza çıkıyor. Şu aralar AR tasarımcılarına çok büyük bir talep var. Müşteriler ise kusursuz bir biçimde tasarlanmış AR ürünleri için daha fazlasını ödemeye oldukça istekli.
Renk teorisi
Renk teorisi, sanatta ve tasarımda renk kullanımını çevreleyen kurallar ve yönergeler kombinasyonunu ifade ediyor. Bir grafik tasarım becerisi olarak, tasarımcıların hangi renk şemalarını kullanarak görsel arayüzlerde en iyi ve etkili bir şekilde mesajlarını aktaracaklarını bulmalarına yardımcı oluyor.
Renkleri ve insanların algılarını, duygularını ve karar verme sürecini nasıl etkileyebileceğini anlamak, grafik tasarımcılar için çok önemli bir yeti. Kapsamlı bir renk teorisi anlayışına sahip olmak, yalnızca oluşturduğun tasarımların kalitesini yükseltmekle kalmayıp bir yandan da daha iyi ödeme yapan müşterilere ulaşmana yardımcı oluyor.
Tasarım Kalıplarını (Design Patterns) Anlamak
İnsanlar inceledikleri herhangi bir üründen bağımsız olarak, belli başlı unsurları görmeyi bekliyorlar. Bu eğilim, tasarladığın bir ürün üzerinden bilgi tüketen kişilerin olumlu bir kullanıcı deneyimi yaşamasını sağlıyor.
Örnek vermek gerekirse, insanlar bir web sitesinde kenar çubukları, telif hakkı bilgileri ve gezinme düğmelerini; bir kitap veya dergide ise sayfa numaralarını, başlıkları ve hatta grafikleri görmeyi bekliyorlar.
Bir grafik tasarımcı olarak, insanların belirli koşullarda görmeyi beklediği en yaygın tasarım kalıplarını bilmen gerekiyor. Böylece her seferinde, bu kalıpları etkili bir şekilde projelerine dahil edebilirsin.
Kompozisyon
Bir grafik tasarımcı olarak güçlü kompozisyonlar oluşturma yeteneğin, en güçlü yanlarından biri olmalı. Uyumlu, göz alıcı ve işlevsel bir tasarım ortaya çıkarmak için yazı tipi, resim, grafik ve renk gibi birbirinden farklı öğeleri bir araya getirip güzelce harmanlayabilmesin.
Kompozisyon becerilerini tazelemek için şunlara dikkat etmen gerekiyor:
• Kılavuz çizgilerini kullanarak kullanıcıların gözünü yönlendirmek
• Öğelerini dengelemek
• Beyaz alandan (white space) etkili bir şekilde faydalanmak
• Tutarlılık ve mantık için tekrarlamayı kullanmak
• Doğru kontrastı seçmek
Kullanıcı Modellemesi (User Modeling)
Bugünlerde kullanıcı odaklı tasarımlar, müşteriler tarafından geçmişe kıyasla daha fazla talep ediliyor. Bir grafik tasarımcı olarak, daha iyi tasarımlar yaratmak için kullanıcı kişiliklerini nasıl oluşturacağını bilmen gerekiyor.
“İdeal” kullanıcın için bir model oluştururken, o kişinin yaşı, cinsiyeti ve tercihlerini içeren ayrıntılı bir avatarını bulman gerekiyor. Ayrıca müşteri yolculuğundaki pürüz ve sorunları (pain points) da belirleyebilmelisin. Bu şekilde, müşterinin kriterleri için özel olarak hazırlanmış bir ürün tasarlayabilirsin.
Fikir Oluşturma (Ideation)
Söz konusu tasarım olduğunda, birinci sınıf fikirlerin aynı derecede yüksek fiyatlarla geldiğini unutma. Bir grafik tasarımcı olarak, müşterilerinin mesajını etkili bir şekilde ileten bir tasarım ortaya çıkarmak için, mükemmel bir fikir oluşturma yeteneğine sahip olman gerekiyor.
Yaratıcı süreç; kavram haritası, beyin fırtınası, küçük resimler ve ilham panoları (moodboard) kullanmak veya fikirlerinin uygulanabilirliğini değerlendirmek gibi çeşitli etkinlikleri içerebilir.
Bir freelancer olarak, işini büyütmenin en iyi ve etkili yolu daha çok değil, daha akıllı çalışmayı öğrenmekten geçiyor. Mevcut piyasadaki yeni ve talep edilen becerileri öğrenmek için zaman ayırmalı ve kendine yatırım yapmalısın. Emin ol ki sahip olduğun becerilerin hakkını verecek müşterileri kendine çekeceksin!