Başlığı okuduktan sonra gözlerini istediğin kadar devirebilirsin, fakat TikTok’u ciddiye alma zamanımızın geldiğini kabul etmen gerekiyor. Bir zamanlar gençlerin “ oyuncağı olan şey”, artık her yaştan insanın kabul ettiği bir alana dönüşmüş durumda.
Milyonlarca insanın sonsuz bir içerik akışında hapsolarak saatlerini harcadığı bu platformda markanı pazarlamıyorsan, ulaşabileceğin çok büyük bir kitleyi kaçırdığını bilmelisin.
İşte bu nedenle TikTok pazarlaması için nihai bir kılavuz oluşturduk. Onu bir platform olarak benzersiz kılanın ne olduğunu, kimin kullandığını, ne tür içerikler üreteceğini ve belki de en önemlisi, insanları bu platformdan uzaklaştırıp kendi açılış sayfana nasıl yönlendireceğini öğreneceksin!
Tiktok’u farklı kılan ve bu kadar güçlü yapan ne?
TikTok ve Vine gibi kısa sürel,içerikleri bünyesinde toplayan platformlar, özellikle de ergenlik döneminden geçmiş birçok insan tarafından zekalarına hakaret olarak algılanıyor. Birçokları gibi TikTok’un “uygarlığımızın sonunu simgeleyen bir dönüm noktası” olduğu düşünüyor olabilirsin. Fakat emin ol ki bu doğru değil.
30 saniye süren bir içeriği değerlendirmek tabi ki de pek kolay. Video ufkunu açmasa bile, nihayetinde çok az bir zamanını vermiş oluyorsun. Blog makaleleri, e-kitaplar ve teknik incelemeler gibi daha geleneksel içerik biçimlerine olan bağlılık ise bu tip kısa içeriklere kıyasla daha fazla.
TikTok’u bu kadar güçlü yapan şey, video sürelerinin kısalığı ile doğrudan bağlantılı. Pek hoşlanmadığın birini gördüğünde bile, saniyeler içinde kaydırılabilme imkanına sahipsin. Yani hiçbir kaybın zararın olmuyor.
Uygulamanın kullandığı ikinci numara ise, otomatik oynatma ve otomatik döngüler. Ardı arkası gelmeyen ve sonsuza dek sürecekmiş hissi yaratan bu biçimler, sen farkına bile varmadan seni bir sonraki kahkahanın peşinden koşturuyor.
Sosyal medya platformları, gezinmeni ve etkileşimde kalmanı sağlamak için tasarlanıyor. Bu alandaki şampiyon ise hiç tartışmasız TikTok. (Gelecekte TikTok’un daha uzun biçimli içerikler ile uğraştığını göreceksek olsak da, TikTok’un parladığı ve vücut bulduğu yer, bu kısa biçimli içeriklerden geçiyor.)
Bu durum, seni tanıyan birinin, sen istemeden hatta istediğini daha fark etmemişken istediğin bir şeyi sana getirmesine benzetilebilir. Bu cümle biraz karışık geldiyse, bir de şöyle belirtelim. Bir filmin fragmanını izlemek için YouTube’a girdin ve 45 dakika sonra kendini beşamel soslu tavuk tariflerine bakarken buldun. Hiç endişelenme! Emin ol, en iyilerimizin bile başına geliyor.
Dikkate alınması gereken bir şey daha var: TikTok’un olmasa bile TikTok içerikleriyle kesinlikle karşılaşmışsındır ve eminiz ki bunları tekrar tekrar göreceksin. Çünkü çevrimiçi hayatın doğası, bunu beraberinde getiriyor. TikTok’un en iyileri YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp ve aklına gelebilecek diğer platformlarda da tekrar tekrar paylaşılıyor.
TikTok Pazarlama Verileri: TikTok’u Kimler Kullanıyor?
Geçen yıl itibarıyla TikTok uygulaması, 3.3 milyardan daha fazla kez indirildi. Şu anda 1 milyardan fazla aktif aylık kullanıcıya ve günde 1 milyardan fazla video görüntülenmesine sahip!
TikTok kullanıcılarının %59’unun kadın olması ise ilgini çekebilecek başka bir bilgi. Yani pazarlama stratejinde, özellikle 19-29 yaş arasındaki kadınlara ulaşmak istiyorsan, onları bulacağın yer tam da burası!
TikTok, pandemi döneminde sadece izleyici sayısını değil, demografik çeşitlilikteki hacmini de oldukça büyüttü. Son 18 ayda yetişkin kullanıcı sayısı 5.5 kat arttı.
• 18 yaş altı: %28
• 19-29: %35
• 30-39: %18
• 39+: %19
Bu yeni yetişkin kullanıcıların sadece pasif gözlemciler olduğunu düşünme sakın. Bir yandan %17,99’luk katılım oranları ile övünürlerken diğer yandan da orijinal içerikler üretiyorlar!
TikTok Pazarlamada Algoritma Nasıl Anlamlandırılabilir?
Platformda başarılı bir pazarlama kampanyası yürütmek istiyorsan, TikTok algoritmasının nasıl çalıştığını anlaman oldukça önem arz ediyor. Fakat endişelenmene gerek yok, kodlama bilmen veya bir matematik dehası olman beklenmiyor! Sadece sağduyuya, sezgiye ve bir miktar problem çözme yeteneğine sahip olman yeterli.
İlk gösterim coğrafi konuma bağlı olarak insanların karşısına çıkıyor. Bundan sonra ise sınırlı bir gruba yönelik performansa dayanıyor. “Performans” karmaşık bir yapıya sahip; izlenme, beğeni, paylaşım, yorum ve kaydetme sayısından etkilenen ve belli başlı sınırları olmayan tanımsız bir hesaplama olarak tanımlanabilir.
Instagram ve Facebook’taki hashtag’ler pek rağbet görmüyor. Ancak TikTok pazarlamada, hashtag’ler ciddi önem teşkil ediyorlar. Unutma, uykuda olduğu varsayılan yanardağlar bile bir anda patlayabilir! Başka bir deyişle, eski TikTok videoları bazen sihirli bir şekilde yeniden viral hale gelebiliyor.
Hangi Tip İçerikler, Nasıl ve Ne İşe Yarıyor?
Şimdi ise mesajını TikTok pazarlama yoluyla hedef kitlene yaymanı sağlayacak en sağlam seçeneklere birkaç örnek vererek devam edelim:
Feed İçi (In-Feed) Reklamlar
Feed içi reklamlar, markanı ortaya çıkarmanın çok geleneksel bir yöntemi. Gazetedeki bir manşet veya televizyondaki reklamlara benzer şekilde, belli bir ödeme yaparak mesajının insanların ekranlarında görünmesini sağlayabilirsin.
Feed içi reklamlar, seçtiğin demografik verilere göre maruz kalmayı garantilediği için oldukça iyi bir taktik olma özelliği taşıyor. Fakat maliyetli olduğu da bir gerçek. Bir yandan da insanların, markanın kullanıcı deneyimlerini böldüğünü düşünerek olumsuz hissetmelerine sebep olabiliyor.
Ne yazık ki, Tiktok pazarlamada reklam içerikleri için anahtar kelimeleri henüz kullanamıyorsun. Bununla birlikte, reklamların için kullanabileceğin havalı bir numara mevcut: İçeriğinin, “başkaları ne arıyor” kısmının üst tarafındaki “arama” bölümünde görünmesini sağlamak.
Bu yöntem, uygun bir şekilde ayarlanmış anahtar kelime yerleşiminin yaptığını etkili bir şekilde yaparak, markanı hedef kitlenin akışına yerleştiriyor.
Artık marka imajını doğru yerde doğru kişinin önüne getirdiğine göre, içeriği doğru şekilde hazırlamanın zamanı geldi! Eğer ki sunduğun, standart bir “lütfen satın alın” öğesi ise, insanlar bunu görmezden gelecekler. Tıpkı uygulama içi deneyimlerde dikkatlerini dağıtan geleneksel reklamcılık unsurlarına yaptıkları gibi.
İşin püf noktası, hedef kitlenin sahip olduğu sorunları nasıl çözeceğin veya hedeflerine nasıl ulaşabileceklerini göstereceğin içerikler oluşturmaktan geçiyor. Dikkatlerini bu şekilde çektikten sonra yapman gereken ise bir harekete geçirici mesaj (CTA – call to action) yardımıyla, aradıkları her şeyi bulabilecekleri açılış sayfana insanları yönlendirmek.
Örneğin, aşağıdakilere benzer başlık kalıplarıyla daha fazla insanı açılış sayfana çekebilirsin:
• [x]’ini [ürünün] ile nasıl düzeltebilirsin?
• [ürünün] ile [x] nasıl yapılır?
Fakat bunun sana ne kadara mal olacağını hesaplamalısın. Fiyatlar, CPM (bin gösterim başına maliyet) başına 10 Amerikan dolarından başlıyor. Ancak bu, her kampanya için minimum 500 Amerikan doları harcamanı gerektiriyor. Bu nedenle, pazarlama bütçen çok azsa ve hatta hiç yoksa, bunun zaman ayırmaya değer olup olmadığını dikkatlice düşünmen gerekiyor!
Etkileyici Pazarlama (Influencer Marketing)
İnternetin her köşesi influencerlar ile doldu taştı. TikTok ise en fazla influencerın boy gösterdiği platform. Ürünlerini kullandırmak veya desteklemek için TikTok’taki popüler içerik üreticileriyle iş birliği yapabilirsin.
Elbette, iş birliği ne kadar özgün ve samimi olursa sana getirisi de o kadar yüksek olacak. Unutmamalısın ki, şeffaf bir ücretli tanıtım, özünde içi boş bir tanıtımdan başka bir şey değil.
Yaptığın şeyle ilgili bilgisi, deneyimi veya tüketici bağı olan bir influencer ile iş birliği yapabileceğini varsayalım. Bu durum, onun takipçileri ve senin markan arasındaki güven ilişkisini bozabilir.
İşte, sponsorun bağlantısını izledikten sonra satışı güvence altına almak adına yüksek kaliteli bir açılış sayfasının gerekli olduğu yer tam da burası!
Markalı İçerik
Apple Music’ten Chipotle’a, The Washington Post’tan ESPN’e kadar birçok markanın kendi TikTok pazarlama stratejileri ve buna paralel olarak da TikTok profilleri bulunuyor.
Markana enerjik bir kişilik ve heyecan verici bir ses verebilirsin! Ancak, platformun ruhuna saygı duyduğundan emin olmalısın. Sonuçta TikTok ev yapımı, geri alınabilir ve etkileşimli olması gereken kısa biçimli bir içerik platformu.
Hashtag’ler
Daha önce söyledik, fakat tekrar altını çizmek isteriz: Hashtag’ler önemlidir! Bu nedenle mütemadiyen, içeriğin ile alakalı hashtag’leri eklemeye devam etmelisin. Tabi zaman içerisinde, kendine ait hashtag’ler üretmek isteyeceğini de göreceksin.
Örneğin, hedef kitlenin daha yaşlı olduğunu varsayalım: Doğal olarak, kullandıkları hashtagleri bulman gerekiyor. TikTok, alttaki hashtag’lerin şu ana kadar aşağıdaki görüntüleme oranlarını aldığını açıkladı:
• #family – 67 milyar görüntüleme
• #momsoftiktok – 44 milyar görüntüleme
• #dad – 25 milyar görüntüleme
• #momlife – 20 milyar görüntüleme
• #familytime – 8 milyar görüntüleme
• #parenting – 4 milyar görüntüleme
Kısacası, ürününü veya içeriğini bu popüler hashtag’lerle alakalı hale getirmek hedef kitlenin görüş alanına girmeni sağlıyor.
Sağlam bir örnek olarak, Adweek’in “TikTok’taki en etkili kampanya” olarak lanse ettiği Elf Kozmetik’in #eyeslipsface meydan okumasını verebiliriz. Kampanya süresince 5 milyondan fazla video katkısıyla 4 milyardan fazla görüntüleme topladılar. Oldukça etkileyici değil mi!
Optimize Edilmiş Açılış Sayfaları ile TikTok’tan En İyi Şekilde Faydalan
Tiktok pazarlaması büyük bir fark yaratıyor, çünkü popülaritesi tüm demografilerde artmaya günbegün devam ediyor. Hedef kitlen çok büyük bir olasılıkla bu platformu kullanıyor ve bu durumun beraberinde getirdiği sonuç oldukça açık: Kollarını sıvayıp burada bir mevcudiyet göstermen gerekiyor!
Ayrıca artık, markanı insanlara göstermenin en iyi yolunun feed içi reklamlar, etkileyici pazarlama, markalı içerik ve hashtag kullanmaktan geçtiğini de biliyorsun. Ancak TikTok’un hemen çıkma oranının (bounce rate) diğer sosyal medya biçimlerinden daha yüksek olduğunu aklında tutman gerekiyor. Bu nedenle, insanların açılış sayfandan ayrılmasını önlemek için tasarlanmış ve etraflıca düşünülmüş bir çözüme ihtiyacın var.