Metin yazarı, iletişimindeki ustalığı ve düşüncesini dünyaya duyurabilme gücüyle bilinir. Eğer ki sen de fikirlerinle gurur duyuyorsan, ilgi çekici başlıkları nasıl yazacağını kesinlikle öğrenmen gerekiyor!

Pazarlama hikayeni, sesini duyurmak istediğin hedef kitleye sunmak için ilk fırsatın, bu başlıklardan geçiyor. Bu nedenle en önemli noktalarını açık ve net bir şekilde belirttiğinden emin olmalısın.

Atlamaman gereken bir diğer kritik nokta ise, kullandığın dilin hedef kitlendeki insanlara hitap etmesi ve daha fazlasını öğrenmek istemelerini sağlamasından geçiyor.

Daha İyi Başlıklar Nasıl Yazılır?

Öncelikle, hedef anahtar kelime dizilimlerini kullanarak başlıkları nasıl yazacağını öğrenmen gerekiyor. Sonrasında ise temel başlık kurallarıyla yetinmeyip daha fazlasını yapmak adına aşağıdaki istemleri kullanabilirsin.

Aşağıdaki sorulardan yardım alarak, başlıklarının olabilecek en etkili hale gelmesini sağlayabilirsin:

• Bu içerikten kimler faydalanacak?

• Onlara nasıl yardım edebilirim?

• Bu içeriği özel yapan nedir?

Bu sorulardan elde edeceğin cevapların, kullanacağın başlığı kelimesi kelimesine sana vermeyecek olması çok muhtemel. Fakat bunun yerine başlığının taslağını, içeriğine çekmek istediğin kişilere ulaştıran ve bağlantı kurmanı sağlayan ikna edici bir mesaja dönüştürmene yardımcı olacak. Ayrıca muhteşem alt başlıklar yazmanı sağlayacağını da göreceksin!

İlgi çekici başlıklar yazmanın anahtarı cevaplarından geçiyor.

Başlığını anlamlı kılarken bir yandan da merak uyandıracak şekilde tasarlaman oldukça önemli. Bu süreci sadeleştirmek adına, her soruyu bir veya iki cümleyle yanıtlamanı öneriyoruz.

Bu sorular akılda kalıcı başlıkları daha iyi bir biçimde yazman için sana rehberlik ediyorlar. Kendini birkaç cümleden daha fazla cevap yazarken buluyorsan, bu durum soruları tekrar gözden geçirmeden önce içerik hedefinde ince ayarlar yapman gerektiğine dair güçlü bir işaret.

Şimdi ise her soruyu değerlendirmene ve incelemene yardımcı olacak bazı önemli bilgilere ve yanıtların başlıklarını nasıl değiştireceğine bir bakalım.

1. Bu içerikten kimler faydalanacak?

Bu “başlık yazma kılavuzu”nun ilk bölümü, hedef kitlenin ilgisini çeken bir dil kullandığından emin olman için başlık taslağını gözden geçirmen üzerine yoğunlaşıyor.

Örnek vermek gerekirse hedef kitlen, yapılacak işleri erteleme eğiliminde olan deniz biyologları olabilir.

Başlığında yalnızca “Ertelemeyi Yenmek için 10 İpucu” yazıyorsa, deniz biyologlarının ilgisini çekecek kelimeler ekleyerek daha iyi başlıklar yazmanın alternatif yollarını arayabilirsin! Ayrıca, “Erteleme eğiliminde olan deniz biyologları, sizlere sesleniyorum. Bu içerik tam size göre!” demene de gerek kalmayacak.

Bir örnek vermemiz gerekirse, şu tip bir şey deneyebilirsin:

Ertelemeyi Siyah Marlin’den Daha Hızlı Yenmek için 10 İpucu

(Siyah marlin bilinen en hızlı balıklardan biridir.)

2. Onlara nasıl yardım edebilirim?

İnsanlar sabah uyandıklarında, içerik okumak adına istemsiz bir dürtüye veya büyük bir heyecana sahip değiller.

Belirli içerik parçalarının, bir konuyla ilgili anlayışımızı veya bilgimizi genişletmek için bize verdiği vaatler, gün içerisinde içerik okumamız için bizleri motive ediyor.

Alt başlıklar yazmayı öğrendiğin zaman, insanları ürettiğin içeriği bir solukta okumaya ikna etmiş olacaksın. Kim bilir, belki de bazılarının hayatlarını değiştiren içerikler yayınlayabilirsin!

Sunduğun ipuçları, deniz biyologlarının görevleri daha hızlı tamamlamasına yardımcı olabilir; eğer görevleri daha hızlı tamamlayabilirlerse, onları erteleme olasılıkları da düşecektir.

Hedef kitleni ilgilendiren faydalı başka bir özelliği başlığına dahil ederek, başlıklarını nasıl daha iyi hale getireceğini alttaki örnekten inceleyebilirsin:

Ertelemeyi Siyah Marlin’den Daha Hızlı Yenmek için Zaman Kazandıran 10 İpucu

3. Bu içeriği özel yapan nedir?

Bütün bu okuduklarından sonra fark ettiğin üzere, çoğu gönderi “ertelemeyi yenmeye” odaklanıyorken seninkisi deniz biyologlarının günlük yapılacak işler listesini basitleştirip daha düzenli hale getiren bir yapıya sahip. Listedeki her görevin gerçekleştirilebilir olduğunu okurlarına aktarmış oluyorsun. İşte senin içeriğini diğerlerinden ayıran ve özel yapan da bu!

Şimdi orijinal başlığındaki birkaç kelimeyi gözden geçirmenin zamanı geldi:

Bir İş Gününü Siyah Marlin’den Daha Hızlı Bitirmek için Zaman Kazandıran 10 İpucu

İçeriğin için özel olarak tasarlanmış daha iyi başlıklar yaz.

Bu metinde yapmaya çalıştığımız alıştırma, ana başlıkla uyumlu başlıkların nasıl yazılacağıyla ilişkiliydi. Kısaca toparlamamız gerekirse:

Ana başlığımız: Ertelemeyi Yenmek için 10 İpucu

Nihai sonuç ise ana başlık esas alınarak özel olarak uyarlanmış bir hale geldi:

Bir İş Gününü Siyah Marlin’den Daha Hızlı Bitirmek için Zaman Kazandıran 10 İpucu

Eğer ki erteleme eğilimi olan bir deniz biyoloğuysan, hangi başlığa tıklamayı tercih edersin?