Daha önce markasını hiç duymadığın halde ambalajından dolayı karşı koyamadığın bir ürün oldu mu hiç? Belki de “Afişi güzel; buna gidelim!” dediğin bir film ya da logosunda olan ufak bir ikonu gördüğünde sana kendini hatırlatan bir mobil uygulama? Hepimizin böyle deneyimleri olmuştur; çünkü işini hakkıyla yapan grafik tasarımcılar vardır! Peki, sence grafik tasarımı ya da grafik tasarımcıların iş tanımları hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Haydi, gel; birlikte grafik tasarımın derin sularına dalalım…
Kısa ve Öz: Grafik Tasarım Ne Demek?
Oldukça fazla alt dala sahip olduğu için grafik tasarımın ne olduğu konusunda pek çok insanın kafasının karışık olduğu doğru. Hiç merak etme; bu konuya ayrıca değineceğiz. Ama şimdi konumuz grafik tasarımın ne olduğu ve grafik tasarımcının ne tür işler yaptığı…
En basit şekilde anlatmak gerekirse, grafik tasarım için verilmek istenen mesajın görsel ögeler sayesinde aktarılması ve hatta bazen de görsellerin metinle buluşması diyebiliriz. Bu arada “görsel öge” denildiğinde aklına direkt ikonlar, logolar ya da resimler gelebilir. Evet, bunlar da görsel tasarıma dâhil; ama renk seçiminden şekil kullanımına, hatta tipografiye kadar pek çok kriter iyi bir grafik tasarım için önemli unsurlar.
Peki, Bu Grafik Tasarım Örneklerini Nerede Görebilirsin?
Grafik tasarım hem geleneksel hem de dijital alanlarda karşına çıkabilir. Örneğin alışveriş merkezinde tasarımını çok beğendiğin bir tişört de, “Ne güzel yapmışlar ya, çıkasım gelmiyor.” dediğin web sitesi de grafik tasarımın hakkını veren ellerden çıkmıştır! Yani aslında şöyle: Tişört tasarımından çikolata ambalajı tasarımına, web sitesi sayfası tasarımından logoya kadar pek çok görsel, bir grafik tasarımı örneği!
Bu arada yeri gelmişken söyleyelim: Görsel iletişimin en önemli kanallarından olan grafik tasarım bilgisayar yazılımları sayesinde de yapılabilir, geleneksel usul yani programlardan yardım almadan elle de çizilebilir.
Kafa Karışıklığına Son: Grafik Tasarımın Alt Dalları Nelerdir?
Bu alanla çok da ilgili olmayan birkaç kişiye “Grafik tasarım iş imkanları nelerdir?” diye sorulsa muhtemelen “Reklam afişlerini yapabilirler, internet sitelerini tasarlayabilir, derginin tasarımını oluştururlar…” gibi birbirinden farklı cevaplar alınabilir. Evet, aslında bunların hepsi de doğru cevaplar. Çünkü grafik tasarımı, pek çok alt dalı bulunan bir alan! Haydi, buyur, en bilindiklerine birlikte bakalım.
Görsel Kimlik Grafik Tasarımı:
Her markanın/kurumun hedef kitlesinde oluşturduğu bir imaj var. Tasarımcılar, “marka kimliği” olarak bilinen bu imajı oluşturmak için ise tipografiden logoya, markaya uygun renk paleti seçiminden kartvizit tasarımına kadar pek çok detay üzerinde çalışıyorlar. Ayrıca görsel kimlik tasarımcıları, çalıştıkları marka/kurum için görsel yönerge de hazırlayarak marka kimliğinin tutarlılığını sağlamayı amaçlıyorlar. Yani aslında bir renk gördüğünde aklında hemen bir marka canlanıyorsa bu görsel kimlik grafik tasarımının çok başarılı olduğu anlamına gelebilir.
Pazarlama ve Reklam Grafik Tasarımı:
Bir billboard’un önünden sana geçerken “Ne kadar güzelmiş bu afiş.” dedirten, belki de bir web sitesinde çok önemli bir makale okurken aniden ekranını kaplayan o görsel… İşte, bir markanın/kurumun hedef kitleye uygun bir şekilde ürününü/hizmetini tanıtması için yaptığı görseller bu alana dâhil. Basılı ya da dijital afişlerden tut da, el ilanlarına kadar geniş bir yelpaze.
Kullanıcı Arayüzü Grafik Tasarımı:
Web siteleri, mobil uygulamalar, oyunlar… Dijital dünyayı sevdiğini biliyoruz. İşte, bu dijital dünya kanalları içerisinde yapmak istediğini kolaylıkla gerçekleştir diye kullanıcı arayüzü grafik tasarımı var! Uygulama, web sitesi ya da oyun ile nasıl etkileşim kurulabileceği ve en kullanıcı odaklı deneyimin nasıl sunulabileceği bu alt dalın işi!
Basın-Yayın Grafik Tasarımı:
Hiç sadece kapağı ilgi çekici olduğu için bir kitap ya da dergi aldın mı? Cevabın evetse, işte bu basın-yayın grafik tasarımcısının başarısı. Grafik tasarımının bu kolu; kitap, dergi, gazete, katalog gibi ürünlerin görsel tasarımları ile ilgilenen bir alt dal.
Ambalaj Tasarımı:
Ambalaj, içerisindeki ürünü dış etkenlere karşı koruma konusunda görev üstlenen fakat aynı zamanda ürünün fonksiyonunu veya hikayesini anlatan enn önemli unsurlardan biri. Eminiz ki ambalaj tasarımının da dikkat çekicilik, markanın kimliğini yansıtma konularında da oldukça önemli olduğunu biliyor ve düşünüyorsun. Bu alt dalda çalışanların, baskıya uygun bir şekilde tasarlanan görsel çalışmalar için endüstriyel tasarım konusunda da bilgi sahibi olması gerektiğinin de altını çizelim.
Hareketli Grafik Tasarım:
“Motion grafik tasarım” olarak da bilinen bu alt dalda çalışanlar; sosyal medyada ya da web sitelerinde gördüğün o gif’leri, animasyonları, animasyonlu metinleri üretiyorlar. Son yıllarda oldukça popüler olan hareketli tasarımı yapabilmek için After Effects, Nuke gibi bazı bilgisayar programlarını bilmek gerekiyor.
Çevresel Grafik Tasarım:
Bir müzede, mağazada, ofiste aradığın alanın nerede olduğunu bulabilmek ya da alanla ilgili ayrıntılı bilgi alabilmek için yönlendirmeye ihtiyacın olabilir. İşte, bu gibi konularda sana yardımcı olan çevresel grafik tasarımcılar! Bu arada çevresel grafik tasarımcıların iç mimariden endüstriyel tasarıma kadar pek çok alanda bilgi sahibi olması gerekebilir.
Comments are closed.