Instagram profilinde paylaştığın gönderilerin daha geniş kitlelere ulaşmasını istiyor, hatta belki de bir influencer olmanın hayalini kuruyorsun… Bu noktada olan pek çok insan gibi sen de nasıl bir yol izlemen gerektiğinden emin olamıyorsan doğru yerdesin! Çünkü seni Instagram Keşfet’e taşıyacak ipuçlarını tam da şu anda sıralamaya başlıyoruz.

Herkesin Ağzında: Nedir Bu Instagram Algoritması?

Instagram’da ana sayfana çıkan, Keşfet ya da Reels bölümüne düşen içeriklerin çoğunun genellikle senin ilgi alanında olduğunu fark etmişsindir. Hatta gördüğün içeriklerin bazıları çok yakın dönemde yaptığın bir aramayla da ilgili olabilir. İşte, Instagram algoritmasının en önemli noktalarından birinin bu olduğunu bilmelisin. Instagram herkese beğendiği gönderiler, yaptığı geçmiş aramalar, etkileşime girdiği hesaplar gibi pek çok kriteri değerlendirerek farklı içerikler sunar.

Takip etmediğin, ama ilgi alanına uygun içerikler sunan yeni hesaplar ise “Keşfet” alanında görülebilir. Tabii senin ürettiğin ve diğer Instagram kullanıcılarının ilgi alanlarına uygun içeriklerin Keşfet’te yer alması için dikkat etmen ve uygulaman gereken bazı noktalar var. İşte, “Instagram’da Keşfet’e nasıl çıkılır?” sorusunun cevapları…

Profesyonel Hesaba Geçip İstatistikler Doğrultusunda Paylaşım Yap

Profesyonel hesaba geçtiğinde hesabın ve paylaştığın gönderiler hakkında istatistiklere ulaşabilirsin. Elde edeceğin bilgilerden en önemlilerinden birisi ise kesinlikle etkileşiminin en yüksek olduğu günler ve saat aralıkları!

Bu veriyi değerlendirerek bir paylaşım yaparsan, seni takip eden daha fazla kişinin gönderini görmesini, beğeni, yorum bırakmasını, içeriğini mesajla başkasına göndermesini, hatta koleksiyonuna eklemesini sağlayabilirsin. Unutma; bu etkileşim oranları ne kadar fazla olursa Keşfet’e çıkman da o kadar kolaylaşır!

Hashtag Kullanımı İçeriğinin Yayılmasını Sağlar

Instagram, bol bol ilham verebilen bir platform. İlgi alanların doğrultusunda ilham alabilmen ya da günceli takip edebilmen için ise Instagram hashtag’leri sana yardımcı oluyor! Örneğin minimal dövmeleri çok seviyorsun, ama nasıl bir tasarım istediğin konusunda alternatifleri değerlendirmeye ihtiyacın var diyelim. Bu durumda #minimaldövme aratması, ihtiyacın olan ilhamı sana sunabilir!

Benzer durum elbette ki senin paylaşacağın gönderi için de geçerli. Örneğin yemek tariflerini paylaştığın bir Instagram profilin varsa bu durumda kullanacağın etiketler de yaptığın yemekle ilgili olmalı. Belki de okuduğun kitabı paylaşıp yorumlarını hedef kitlene sunmak istiyorsun; bu durumda da elbette ki kitabın adı, yazarın adı gibi hashtag’ler kullanarak aynı ilgi alanını paylaştığın insanların Keşfet sayfasına çıkabilirsin.

Söz konusu hashtag’ler yani etiketler olduğunda dikkat etmen gereken birkaç minik, ama önemli nokta var:

  • Daha önce de belirttiğimiz gibi, kullanacağın etiketler kesinlikle paylaşımınla ilgili olmalı. Gitar çaldığın videoyu paylaştığın bir gönderi için #manzara etiketinin kesinlikle uygun olmadığını biliyorsundur mesela.
  • En fazla 6 etiket kullanmanı öneririz. Aksi takdirde gönderin Instagram tarafından spam olarak algılanabilir ve dolayısıyla “Instagram Keşfet’e çıkamıyorum.” gibi şikâyetlerde bulunabilirsin.
  • Gönderi ile uyumlu etiketler seçmen gerekiyor ve etiket kullanımı da oldukça sınırlı. Bu durumda hashtag aranma hacimlerine bakarak konu ile en alakalı olan ve en çok aratılan hashtag’leri seçebilirsin. Hashtag sıralamasını ise en çok aranandan daha az aranana doğru yapabilirsin.

Hashtag’lerin yanı sıra, paylaştığın açıklama metinleri de önemli ve bu, çok yakın gelecekte daha da ön planda olacak. Çünkü Instagram, hashtag’lerin yanı sıra gönderi açıklamalarındaki metinleri de algılayıp bu doğrultuda da içerik sunabilecek. Evet; tıpkı Google arama motoru gibi!

Hedef Kitleni Harekete Geçirecek İçerikler Ürettiğine Emin Ol

Paylaşımlarına aldığın yorum ve beğeni sayısı elbette ki Instagram için ve dolayısıyla ilgi alanına seslendiğin Instagram kullanıcıların Keşfet sayfasında yer alabilmen için önemli. Fakat yeni Instagram algoritmasına göre daha önemli bir şey daha var: Kullanıcılara ne kadar katkı sağladın! Yeni algoritmaya göre öncelik sırası şu şekilde: İçeriği kataloğa kaydetme, arkadaşına gönderme ya da hikayeye ekleme, yorum yapma ve beğenme. Yani kullanıcıya katkı sağlayacak, onda paylaşma ve yorum yapma isteği uyandıracak içerikler üretmek, Instagram’ın önem verdiği tarzda bir etkileşim sağlayabilir. Daha çok etkileşim ise Keşfet’e çıkma olasılığını yükseltmen demek!

Instagram’ın Yeni Özelliklerini Kullan

Reels ve IGTV… Farkındasındır, Instagram video içerikleri seviyor. Pek çok kullanıcı ise Keşfet’e çıkmak için video içeriklerin değerlendirilebileceği görüşünde. Yani video içerik üreterek Instagram’ın seni fark etmesini sağlayabilirsin

Ayrıca paylaştığın gönderinin görünürlüğünü ve etkileşimini artırmak için ise gönderini ek olarak “Story” özelliği sayesinde de paylaşabilir ve takipçilerinin gönderine gitmelerini sağlayabilirsin.

Yüksek Çözünürlüklü İçerikler Paylaşmaya Özen Göster

Özellikle perşembe günleri, #tbt paylaşımları için eski fotoğraflarını gözden geçirdiğini biliyoruz. Ama yıllar önce çekilmiş bu fotoğrafların elbette ki görüntü kalitesi kötü olabilir. “Instagram’da Keşfet’e nasıl düşülür?” sorusunun yanıtını aradığına göre bunu da bilmelisin: Instagram yapay zekası piksel piksel gözüken fotoğraf ya da videoları ön plana çıkarmayabilir. Bu sebeple bir fotoğrafı/videoyu ne kadar sevsen de eğer görüntü kalitesi kötüyse paylaşmamalısın.

Verdiğimiz Instagram Keşfet’e çıkma tüyoları sayesinde profilin artık keşfedilmeye daha yakın!