Çoğumuz toplum üzerinde oluşturduğumuz imajla veya toplum tarafından nasıl algılandığımızla ilgileniyoruz değil mi? İnsanların bizi nasıl gördüğü veya hakkımızda neler düşündüğü, yani bir nevi “bireysel kapsamda kurumsal kimlik oluşturma” bu anlamda oldukça önemli. Şimdi bu fikri bir kişi yerine bir marka genelinde düşün. İşte marka itibarı da tam olarak bununla ilgili!

Evet aslında konunun özü oldukça basit; halkın bir markayı nasıl algıladığı, markanın itibarını oluşturuyor. Kamu algısının günümüzdeki belki de en kayda değer unsurunun internet olduğunu göz önüne aldığımızda, bir markanın çevrimiçi itibarı ve bilinilirliği o markanın algısını yönlendiren temel araç haline geliyor.

Biraz farklı bir açıdan bakacak olursak, müşterinin herhangi bir aşamada markayla etkileşime girerken ilişki kurduğu fikir ve duyguların toplamı, markanın itibarını oluşturuyor. Ürün veya hizmet satın alma süreçlerinde nasıl bir müşteri hizmeti aldıklarından, şirketin sağladığı satış sonrası hizmetlere kadar her şeyi içeriyor. İtibar yönetimi genellikle sosyal medya, e-postalar veya çevrimiçi sohbetler aracılığıyla yapılıyor.

(Unutmamalısın ki marka itibarı ve kurumsal kimlik yalnızca müşteriler veya son kullanıcılar ile sınırlandırılmamalı. Müşterilerden perakendecilere, nakliyecilerden üreticilere kadar aklına gelebilecek herkesin fikir ve görüşleri bunun içinde.)

Kısacası marka itibarı, günümüzün mücadeleci piyasa koşullarında kendini büyütmeye çalışan herhangi bir kuruluş için en hayati unsur olma özelliğini taşıyor.

Güçlü Bir Kurumsal Kimlik Oluşturmanın Günümüz İşletmeleri için Önemi Ne?

Hiçbir şeyin bir markanın itibarı kadar, pazarlama ve satış aşamalarını etkileyemeyeceğini söylersek yanlış yapmış olmayız. Farkındalık, ilgi, değerlendirme, bağlılık, satış veya bilinirlilik, adına ne derseniz deyin,  güçlü bir marka itibarı bunu destekleyip tamamlıyor.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar, tüketicilerin yaklaşık %94’ünün, olumlu eleştiriler alması durumunda bir işletmeyi sık sık ziyaret etme olasılıklarının arttığını ortaya koyuyor. Diğer taraftan %92’si ise, olumsuz yorumlara sahip bir işletmenin müşterisi olma ihtimallerinin azaldığını söylüyor.

Marka itibarının önemini açıkladığımıza göre, bunu destekleyecek önemli faktörleri incelemeye geçebiliriz 😌

Piyasa Güvenilirliği

Kurumsal kimliğini güçlendirmek, işletmene güven faktörü kazandırarak markanı mevcut ve potansiyel müşteriler için daha uygun bir seçim haline getiriyor. Markanın gelişmek ve verdiği sözleri yerine getirmek için insanların yanında olduğunu ön plana çıkararak, sana güvenmelerine ve inanmalarına yardımcı oluyor.

Ayrıca insanların, güçlü ve sağlam bir itibara sahip markalardan ürün veya hizmet satın almayı tercih ettikleri bir gerçek. Hele ki sosyal çevrelerindeki arkadaş grupları da o markanın ürünlerini kullanıyorsa kafalarında marka hakkında hiçbir soru işareti kalmıyor.

Daha Yüksek Satışlar

Kurumsal kimlik aracılığıyla elle tutulamayan kazançlar sağladığına inanıyorsan gerçeklerden çok da uzak değilsin. Bunun yanı sıra, en önemlisi daha yüksek kar anlamına gelen daha yüksek satış hacmi olmak üzere somut iyileştirmeler de sağlıyor.

Tüm bunlar ise, markanın zorlu rekabet içerisinde kendine bir yer edinmesine yardımcı olacak güçlü bir marka itibarının itici gücü olmadan elde edilemiyor.

Müşteri Sadakati

Bir markanın daha yüksek bir güven seviyesi ve olumlu bir itibar kazanmayı başarması, müşterilerin sadık kalma olasılıklarını da aynı oranda yükseltiyor. Hatta rakip firmaların indirim kampanyaları veya daha düşük ücretli sundukları çeşitli teşvikleri bile reddedip güvendikleri markalardan ürün ve servis almaya devam ediyorlar!

Müşteri sadakati ayrıca bir markanın değerini yükselterek aynı hizmeti bir süre sonra daha yüksek fiyat üzerinden talep edebilmesi gibi başka yan faydalar da sağlıyor.

Rekabet Avantajı

Kesin olan bir şey var ki, piyasadaki rekabet seviyesi her an yükseliyor ve günden güne de yükselmeye devam edecek. Bir işletmenin rekabet avantajı olmadan bunun üstesinden gelmesi ise neredeyse imkansız. Oturmuş bir kurumsal kimliğin bir işletmenin hayatını kolaylaştırabileceği yer, işte tam olarak burada devreye giriyor.

Rekabette üstünlük sağlamak, yeni müşteriler yakalama potansiyelinin katlanarak artması anlamına geliyor ve markanın daha fazla pazar payı talep etmesine yardımcı oluyor.

Kulaktan Kulağa (Word of Mouth)

Mutlu müşteriler, özellikle içinde bulunduğumuz bu dijital çağın en önemli varlıklarından biri olmaya devam ediyor. Bir bakıma marka elçileri olarak hizmet ediyorlar; eğer ki mutlu ve tatmin olmuşlarsa markayı ücretsiz bir şekilde destekleyerek sözlerini tüm dünyaya duyuruyorlar. 

Bu durum sadece piyasadaki marka bilinirliliğinin artmasına yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda bir işletmenin zaman içerisindeki satış ve kâr marjlarını da geliştirip iyileştirmesinin önünü açıyor.

Markanın İtibarını Çevrimiçi Yönetmek İçin En İyi Stratejiler Neler?

kurumsal kimlik

En etkili olduğu kanıtlanmış yöntemlere odaklanarak kurumsal kimli oluşturma ve geliştirme konularını biraz daha ayrıntılandırmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Eğrinin Bir Adım Önünde Ol

Günümüz marka yöneticilerinin birincil gereksinimleri arasında proaktif olmak yer alıyor. Rakiplerinin ve hedef kitlelerinin ilerisini düşünmeli ve sonraki adımlarını planlamalılar. Çevrimiçi marka oluştururken, hata payı nispeten düşük olmakla beraber herhangi bir aksilik, markanın olumlu imajını etkisiz kılmada dalgalanma etkisine yol açabiliyor.

Böyle bir durumla başa çıkmanın en etkili yolu, bekle ve gör tutumundan ziyade hatayı çabucak benimsemek ve sorunu hemen çözecek kadar iyimser olmaktan geçiyor.

Teslim Edilecek Ürünler Hakkında Açık ve Net Ol

Sosyal medya, günümüz müşterilerini eğitmede olağanüstü bir rol oynayarak onları çok bilinçli ve aynı zamanda talepkar hale getirdi. Hemen hemen her şeyin alternatiflerini bulabileceğimiz sonsuz araç ve kanalları fark etmemizi sağladı.

Bu nedenle markaların, piyasada kendilerine kötü bir şöhret kazandırmamak için teslimat süresi ve satış sonrası hizmetler konusunda oldukça spesifik olmaları gerekiyor. Çoğu uzman, müşterileri hayal kırıklığına uğratmaktan kaçınmak için “daha az söz vermek ve gereğinden fazla teslim etmek” yaklaşımını öneriyor.

Kendini Bir Otorite Olarak Sun

Bir şirket olarak sunduklarına olan inancın tamsa ve piyasanın en iyisi olduğunu biliyorsan, kendini belli etmen gerekiyor. Sesini duyurmaktan çekinme! Bu şekilde hedef kitlenin dikkatini anında çekebilir, marka bilinirliğini ve daha fazla satış ve gelir elde etme potansiyelini artırabilirsin.

Örnek olarak ürünün kalitesinden bahsedelim: Ürününün kalitesinin benzersiz bir satış beklentisi getireceğine inanıyorsan, bunu insanlara bildirmelisin. Bunu ön plana çıkaracak faktörleri tüm gücünle sergilemeyi dene.

Bu yöntem markanı, piyasada bir otorite olarak sunmaya yardım edecek ve hedef kitlen en iyi ve en yeni gelişmelerini takip etmeye başlayacak.

Tutarlı ama İddialı Ol

Tutarlılık her şeydir. Bunu doğru şekilde yaptığın müddetçe marka itibarının, markanın ömrünün ötesine geçeceğine emin olabilirsin. İşletmen kapandıktan sonra bile insanlar markanla olumlu bir ilişki kurmaya devam edecekler. 

Ancak bu, işletmenden bir sonraki tutarlılık düzeyini gerektiriyor. Ürün ve hizmetlerinin kalitesinden, sunduğun müşteri hizmetlerine kadar, işletmeni markalaştırırken her açıdan elinden gelenin en iyisini yaptığından emin olmalısın.

Rakiplerini bir kez geride bıraktıktan sonra geri adım atıp yüksek hizmet standartlarını sunmaya devam etmezsen, bu tabii ki de işe yaramaz. Rakiplerini geride bıraktığına inanıyorsan, kollarını sıva ve kendinle rekabet etmeye başla!

Verdiğin Sözleri Yerine Getir

Marka itibarından en iyi şekilde yararlanmak istiyorsan, vaatlerini yerine getirmenin önemini fark etmelisin. Hiçbir şey kurumsal kimliğini, bir grup mutlu ve memnun müşteriden güçlendirmene daha çok katkı sunamaz.

Müşterilerini resmi olmayan marka temsilcilerine dönüştürmek için yapman gereken en basit şey ise sözlerini tutarlı bir şekilde yerine getirmekten geçiyor.

Değer Geri Bildirimi

Ürünlerini veya hizmetlerini kim için üretiyorsun? Elbette ki müşterilerin için!

Peki ya ürettiklerin onlar için yeterince iyi bir şekilde hizmet vermiyorsa?

Ürününü veya hizmetini müşterilerinin gereksinimlerine ve beğenilerine göre yeniden yapılandırman gerekiyor. Aksi takdirde, işin sana piyasada kötü bir isimden başka bir şey kazandırmayabilir.

Müşterilerini dinlemenin, onlar için neyin işe yaramadığı ve hangi alanların iyileştirilmesini istedikleri hakkındaki görüşlerini almanın önemini fark etmelisin.

Müşterilerinin şikayetlerini, övgülerini, sorunlarını, tavsiyelerini veya ürünün veya hizmetin hakkında sana verdikleri herhangi bir geri bildirimi kabul etmeyi ve saygı duymayı öğrenmelisin.

Bu aşamaları irdeleyip fikirlerini yeniden değerlendirmen oldukça önemli. Bunları yapmaya başlarsan, marka itibarını önemli ölçüde yükselttiğini fark edeceksin!

Influencer Pazarlama Markanın Erişimini Büyütmene Nasıl Yardımcı Olabilir?

Influencer pazarlama, işini doğrudan buna dahil etmek yerine, sektörde sözü geçen insanlar aracılığıyla işletmeni markalaştırmanı sağlayan bir konsept. Ayrıca sözlü olarak desteklemek yerine uygulamalı örnekler kullanarak, markanı dolaylı yoldan tanıtmış oluyorlar.

Araştırmalar, influencer pazarlamayı kullanan pazarlamacıların %94’ünün bunu oldukça etkili bulduğunu ve potansiyel olarak yatırım getirisinin geleneksel pazarlamadan %11 kat daha fazla artığını ortaya koyuyor.

Influencer pazarlama ile çalışan markalar, mesajlarıyla yankı uyandıran ve çok sayıda insanın kendileriyle ilişki geliştirmesini sağlayacak şekilde hedef kitleleri yönlendirebilen nüfuz sahibi kişiliklerle kendilerini ilişkilendiriyor. 

Influencer kampanyaları markaların, influencerların takipçilerinden oluşan mevcut bir topluluğa erişmelerine yardımcı oluyor ve takip ettikleri kişilerin kullandıkları markalara yönelmelerini sağlıyor. Çoğumuz, ünlü YouTuber’ların, Tiktoker’ların ve blogcuların proaktif olarak farklı markaları takipçilerine tanıttığını gözlemlemişizdir.

Hızla artan sosyal medya platformları, influencerların sağlam bir takipçi grubu toplamasına ve onları takip eden toplulukları önemli ölçüde etkilemesine yardımcı oluyor. Fikirlerine değer veren ve yaptıkları ve nasıl yaptıkları konusunda onları örnek almaya çalışan takipçileri için nerdeyse ailelerinin bir parçası gibiler!

Rekabetin her geçen gün artmasıyla, hedef kitlenin güvenini ve işini kazanmak çoğu şirket için zorlu bir görev haline geliyor. Markalaşma, daha da mecburi hale geliyor.

Kendini müşteri merkezli bir marka olarak kurgulamak için müşteri ve çalışanlarını elinde tutman ve geri bildirimlere odaklanmayı sürdürerek harika bir müşteri deneyimini en büyük önceliğin haline getirmen gerekiyor.

Bütün bu süreç belki biraz zaman alacak olsa da, uzun vadede hedef kitlenin dikkatini ve saygısını kazanmana kesinlikle yardımcı olacak. Bunu bir kez başardığında, satış ve karlarının da buna paralel olarak arttığını göreceksin!

vsdffdsfdsfdsf

dsfdsfdsfdsfd

fdsfdsfdsfsdfdssf

İlayda Çebi

Çevirmen