Bu hayatta eğer bilinen ve mutlak bir çözüm olsaydı, pek tabii “sorun kavramı” da olmazdı. Böyle söyleyince kulağa hoş geliyor farkındayız ama laf aramızda, önümüze bir sorun geldiğinde sinirlerimizin bozulmasına da engel olamıyoruz. O zaman hadi, sektörden gidelim. Sence, UX kaynaklı bir problemi saatlerce çözemeyip, hiçbir şey elde edememekten nasıl kaçınırız?

“Creative problem-solving” yani Türkçesiyle “yaratıcı problem çözme” tam da bununla ilgili.

Bu blog yazımızda, yaratıcı problem çözmeyi ve bunun bir UX tasarımcısı olarak sana nasıl yardımcı olabileceğini keşfedeceğiz. Ardından ise, UX tasarım sorunlarını birkaç adımda nasıl çözebileceğini analiz edeceğiz. Bu makalenin sonunda, UX problemi çözmek için ihtiyacın olan tüm ipuçlarına sahip olabilirsin. Heyecanlandın değil mi? O halde kahveni hazırla, sonrasında başlayalım!

Yaratıcı Problem Çözme Nedir?

Yaratıcı problem çözme, Yaratıcı Eğitim Vakfı’nın kurucusu Alex Osborn tarafından geliştirilmiş bir terim aslında. Özetle bu terim, yenilikçi çözümlerle “İş hayatımızdaki zorlukların üstesinden nasıl geliniri” çözmekle alakalı diyebiliriz. Ancak elbette bu tür çözümlerin her mesleğe göre değişiklik göstereceğini hatırlamakta da fayda var.

UX tasarımcıları için yaratıcı problem çözme, UX tasarım problemlerini işe yarayan verimli taktiklerle düzeltmek anlamına geliyor. İşte tam da bu yüzden UX problemlerini çözüme kavuşturmak oldukça önem arz ediyor çünkü belirli bir yöntemi takip etmek, o problemde takılıp kalmaktan kaçınmana yardımcı olabiliyor.

İster yeni başlayan ister deneyimli bir tasarımcı ol, iş yaşamın boyunca muhtemelen sorunları çözmeni gerektiren projeler ile baş etmişsindir. Daha önce hiç problem yaşamadıysan “süper kahraman” olmalısın; biz en iyisi “normal insanlar” için bir UX problemini çözmek gerektiğinde, izlemen gereken adımları aşağıda sıralayalım. 😌✨

ux tasarım

5 Kolay Adımda UX Tasarımlarında Problem Çözme

Doğru bir UX çözümü sunmak, iki temel parametreden etkileniyor: kullanıcı araştırması (user research) ve yaratıcı problem çözme (creative problem-solving). Kullanıcı araştırmanı yaptığını ve şu anda bir soruna çözüm aradığını düşünelim. Bu durumda, aşağıdaki metodolojiyi tercih etmen yararına olabilir:

UX Problemini Tanımla

“UX problemini tanımla” dememiz kulağına çok basit geliyor olabilir, ama bir düşün. Asıl sorunu tespit edemediğin için daha önce kim bilir kaç gün kaybettin. Eğer yanlış problem ile cebelleşiyorsan, çözümünün özgün ve yenilikçi olması hiçbir şey ifade etmeyebilir.

Bu yüzden yapman gereken ilk şeyin asıl soruna odaklanmak olduğunu söyleyebiliriz. Kendine gerçek sorunun ne olduğunu sorup sonrasında problemi çözmeye odaklanabilirsin. Evet kabul, belki de sorunu belirlemek biraz zamanını alacak, ancak uzun vadede projen için oldukça faydalı olacak.

UX Tasarım Sorununu Netleştir

Artık UX problemini tanımladığına göre, sıra sorunun gizemini çözmeye geldi. Bu adımda, bir yol haritası oluşturabilirsin. Mükemmel olmak zorunda değil; eskiz olarak hazırlayabilmen dahi fazlasıyla yeterli.

Bir zamanlayıcı ayarlayarak, çözümünü kağıt üzerinde görselleştirme ile başlayabilirsin. Unutma, eskiz çalışmaların mükemmel veya ince ayrıntılarla dolu olmak zorunda değil. Verimli bir şekilde çalışabileceğin müşteri yol haritası (customer journey) oluşturduktan sonra, bir sonraki adıma geçmenin zamanı geldi demektir.

Verileri Kullan

UX’in, aynı zamanda sayılar ve verilerle de ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle analitik, UX problem çözme için kritik öneme sahip. Kullanıcılardan ve rakiplerden bazı veriler topladıktan sonra, taslak oluşturmanın zamanı gelmiş demektir. Bu, sorunu daha iyi anlamana ve taslaklarını buna göre değiştirmene yardımcı olacaktır.

Bunları orijinal bir fikirle de birleştirirsen, sayılar ve veriler tek başlarına dahi sana oldukça yardımcı olabilir.

Geri Bildirimlerden Yararlan

Evet, UX tasarımda sorunlara yenilikçi bir çözüm buldun. Bu çözümü de verilerle başarıyla birleştirdin. Ama hayır, işin henüz bitmedi, biraz daha yolun var.

Bir sonraki adım da en az yukarıdakiler kadar önemli diyebiliriz. Fikirlerini iyice parlattıktan sonra iş arkadaşlarınla ve/veya müşterilerinle paylaşabilirsin.

UX tasarım haritalaman için geri bildirim almak kolay değil biliyoruz, ancak bunun oldukça geliştirici ve seni daha ileriye taşıyacak bir durum olduğuna emin olabilirsin. Çünkü dışarıdan bir görüş almak, bazen gözden kaçırdıklarını anlamana yardımcı olabilir.

Sorunu Çöz

Son adım aynı zamanda en eğlencelisi, bize güven 😌 Kişilerden geri bildirimler aldıktan sonra, orijinal çözümünü yeniden tasarlayabilirsin. Şimdi fikrini dijital olarak yeniden tasarlama zamanı geldi!

UX Problem Çözme: Faydalı İpuçları ve Püf Noktaları

  • Metodolojilerden Yararlan

Konu UX tasarımlarında problem çözme olduğunda en faydalı ipuçlarından birini duymaya hazır mısın? Her zaman acele etmene gerek yok. Bir projenin ilk aşamalarında, diğer problemlerle dikkatini dağıtmamaya çalış. Gerçek sorunu bulmaya odaklan.

Problemi bulduğundan emin olduğunda, en iyi çözümü bulmaya odaklanabilirsin. Ardından bir sonraki adıma geçebilirsin. Metodik olmanın, sana ne kadar verimli geldiğine inanamayacaksın!

  • UX Tasarımında Problem Çözmek Tamamen Ekosistemle İlgili

UX problemi çözme, ince ayrıntılarla ilgili bir konu değil. Bu nedenle tasarımı daha az, yaratmak istediğiniz ekosistemi daha çok önemsemeye çalışabilirsin. Bu, kullanıcı görüşlerinden analitiklere kadar ihtiyacın olan tüm verileri toplamana yardımcı olabilir.

  • Low-fidelity vs. High-fidelity Wireframe’ler

Eskizlerle ve aslına uygun wireframe’ler ile başlamak gayet verimli bir adım olabilir. Bu nedenle, UX problemi çözerken kalem ve kağıt en iyi arkadaşların olabilir. Eskizler, farklı yaklaşımları keşfetmene ve ihtiyacın olan feedback’leri almana yardımcı olabilir.

  • Farklı Yaklaşımları ve Araçları Keşfet

Söz konusu bir UX problemini çözmeye gelince, genel olarak bir tek verimli yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bunun her zaman bu şekilde olması da gerekmiyor. Çoğu durumda, farklı alternatifleri göz önünde bulundurmalı ve birden fazla kritik etkileşimi tanımlamalıyız.

Bu nedenle feedback, UX problemini çözmek için de önem arz ediyor. İş arkadaşların ve müşterilerin en iyi yöntemi bulmana yardımcı olabilir. Eleştirileri kabul etmeye çalış ve feedbackleri dinlerken açık görüşlü olmaya odaklan. Bu şekilde, mümkün olan en iyi çözümü bulacağından emin olabilirsin.

Özetle;

Bir UX problemini çözmek kolay değil, biliyoruz. Ancak asıl sorunu tespit edip farklı yaklaşımları örneklendirirsen doğru yolda olduğuna emin olabilirsin. Ayrıca topladığın verileri ve geri bildirimleri kullanmayı da ihmal etmemelisin. Elinde ne kadar çok araç (tool) varsa, o kadar iyi bir UX tasarımcısı olabileceğini unutmamalısın.

*Bu yazı, kaynağındakta yer alan orijinal yazıdan çevirildi.

*Bu yazı, kaynağındakta yer alan orijinal yazıdan çevirildi.

*Bu yazı, kaynağındakta yer alan orijinal yazıdan çevirildi.

anlattıktan sonra istersen gel 10 Temel Yerel Seo ipucunu aktararak konumuzu özetleyelim

Sena Özışık

Editör, SEO Uyumlu Makale Yazarı, Dijital Pazarlama Uzmanı