Aklına takılan herhangi bir sorunun cevabını bulmak, zamanını eğlenceli bir şekilde geçirmek, alışveriş yapmak ya da gündemi takip etmek… Sen de herkes gibi her gün, çeşitli nedenlerle internet sitelerine girip çıkıyorsun. Elbette ki düzenli olarak yararlandığın web sitelerini tercih etmenin pek çok nedeni olabilir. Farkında olsan da olmasan da web tasarımı da bu nedenlerden biri. Hadi gel, web tasarımı nedir, ne işe yarar bir bakalım.

Nedir Bu Web Tasarımı?

En sık girdiğin internet sitesini gözünün önüne getir. İşte, gözünde canlanan o tasarım, bir web tasarımı örneği. Diğer bir deyişle web tasarımı, sitede tercih edilen tasarım unsurlarının nasıl ve ne şekilde kullanıldığı ve bu doğrultuda oluşan estetik görünümün tümü!

Tam da bu noktada “Web tasarımı ne işe yarar?” sorusuna da değinmeden geçmeyelim. Başarılı bir tasarım kullanıcılarda güven sağlayabilir ve bu durum, marka/hizmet satın almaya da olumlu bir şekilde yansıyabilir. Estetik ve kullanıcı odaklı yani aradığın kategoriyi, içeriği kolaylıkla bulabileceğin şekilde tasarlanmış bir internet sitesi elbette ki sadık bir kullanıcı kitlesi oluşturabilir. Kullanıcı odaklı olması ön planda tutulmuş ve estetik algıya hitap eden bir tasarım kullanıcıların sitede aradıklarını kolaylıkla bulmalarına, sitede daha fazla kaliteli zaman geçirmesine katkı sağlayacağı için SEO anlamında da başarı yakalanabilir. Diğer bir deyişle başarılı bir web tasarımı, internet sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer almasına katkı sağlayabilir! Bunu kim istemez ki!

Olmazsa Olmaz: Web Tasarımı Unsurları

Hatırlarsan bir üstteki alt başlıkta, tasarım unsurlarının nasıl ve ne şekilde kullanıldığının web tasarımını oluşturan ögeler olduğundan bahsetmiştik. Peki, bu unsurlar nelerdir, merak ediyor musun? Seni daha fazla merakta bırakmak istemeyiz

  • Yerleşim: Eminiz ki aradığını hemen bulabildiğin internet sitelerini de her kategoriye girmene rağmen ihtiyacın olan bilgiye ulaşamadığın web sitelerini de deneyimledin. İşte, bu deneyimler aslında yerleşim unsurunun başarılı olup olmadığını gösteriyor. İyi bir yerleşim, kullanıcıların aradıklarını hemen bulabilmesini sağlar. Tabii bunun yanı sıra görsellerin, reklamların, metinlerin sayfada nasıl konumlandığı da yerleşime dâhil!
  • Renk: Renkler bizi psikolojik olarak etkileyebiliyor. İşte, tam da bu nedenle renk seçimi, marka kimliği yaratılırken olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Eğer kurumsal bir markanın web sitesinden söz ediyorsak bu sitelerde marka imajı oluşturulurken belirlenen renk paletleri tercih ediliyor. Eğer kişisel bir web sitesi oluşturacaksan site tasarımında kullanabileceğin renklerin belirlenmesi için görsel kimlik alanında çalışan bir grafik tasarımcıdan yardım alman mantıklı olabilir.
  • Grafik: Logo, fotoğraflar, semboller ve görsel diğer unsurlar… İşte, grafikler bu görsel ögelerin hepsi! Marka kimliğine uygun görsel seçimi, yansıtmak istediğin imajın doğru bir şekilde algılanmasına, hatta tüketicilerde markana/hizmetine karşı güven duygusu oluşmasına bile yardımcı olabilir.
  • Font: Eminiz ki Instagram hikayende paylaşacağın fotoğrafa yazdığın metnin yazı tipine dikkat ediyorsun. Dolayısıyla söz konusu internet sitesi ise fontun ne kadar önemli olduğunu tahmin edebiliyorsundur. Web sitesinde kullanılacak yazı tipinin yani fontun marka kimliğini yansıtması ve buna artı olarak okunaklı olması, Türkçe karakterleri desteklemesi oldukça önemli.

İçerik: Estetikten uzak bir web sitesi hedef kitlenin dikkatini çekmeyecektir; bunu en az bizim kadar biliyorsun. Fakat tasarımı muhteşem olan, ama içerik bakımından yetersiz olan bir internet sitesi de hedef kitleye hitap edemez; bunu sakın unutma! Bu nedenle internet sitendeki içeriklerin de kaliteli bir şekilde oluşturulmasına, hatta web sitesi metinlerinin alanlara uygun uzunlukta yazılmasına da dikkat etmelisin. İçerik konusunda profesyonel bir dokunuş istiyorsan, internet sitendeki içerik tiplerine uygun olarak metin yazarı, tasarımcı gibi işinde uzman kişilerden yardım alabilirsin!

Uzmanlık Sorusu: Web Tasarımı Nasıl Yapılır?

Evet; internet sitesi tasarımı oldukça emek, zaman ve uzmanlık isteyen bir iş! Üstelik web sitesi tasarımında farklı alanlarda uzman kişilere de ihtiyaç olabilir. Gel, şimdi, internet sitesi tasarımının nasıl yapıldığına bakalım ve web tasarımcısı iş tanımı hakkında daha detaylı bilgiye sahip olman konusunda sana yardımcı olalım.

Web sitesi tasarımı yapılabilmesi için iki alternatifin mevcut: Masaüstü uygulamalarından mı yardım almak istiyorsun, yoksa tercihini web sitesi oluşturuculardan yana mı kullacaksın? Tahmin edebileceğin gibi her alternatifin farklı avantaj ve dezavantajları var.

Masaüstü Uygulamaları ile İnternet Sitesi Tasarımı Hazırlamak

Bu sınıf için Adobe Dreamweaver, Adobe Photoshop, Adobe Fireworks, Microsoft Frontpage gibi web tasarımı için kullanılan programlar sayesinde oluşturulan web siteleri diyebiliriz. Web tasarımı ve kodlama grafik tasarım bilgisinin yanı sıra, tasarımın yazılıma dönüştürülme aşaması için program bilgisi de gerektiriyor. Web sitesinin tasarımlarının oluşturulması, kodlama yapılması için farklı uzmanlıkları olan birden fazla kişi ile çalışman gerekebilir. Bu nedenle bu yol, zahmetli ve maliyetli olabilir. Fakat alanında uzman kişilerden yardım alacaksan, markanı hayalindeki gibi yansıtacak bir internet sitesi oluşturabileceğinden şüphen olmasın!

Web Sitesi Oluşturucuları ile İnternet Sitesi Tasarımı Hazırlamak

Daha az maliyetli ve bunun yanında pratik bir şekilde web sitesi oluşturmak istiyorsan işte tercih edebileceğin alternatif! Bu seçenekte HTML, CSS gibi kodlama dillerinin bilinmesine ihtiyaç yok! Hosting ve alan adı alındıktan sonra GoDaddy, Wix, Squarespace, Weebly, WordPress gibi web sitesi oluşturucularından yardım alarak web sitesinin kolaylıkla oluşturulmasını sağlayabilirsin. Tabii bu noktada tasarım unsurları konusunda uzmanlığı olan birinden yardım almak, daha başarılı bir site oluşturmak için olmazsa olmaz.

İyi Bir Web Tasarımının Özellikleri Nelerdir?

“Web tasarımcısı ne iş yapar?” ve “Web tasarımı nasıl oluşturulur?” gibi merak ettiğin soruların cevaplarını sıraladık. Aklındaki soru işaretlerini önemli ölçüde giderdiğimizi umuyoruz. Son olarak iyi bir internet sitesi tasarımının özelliklerinden de bahsetmek isteriz.

  • Oluşturulacak internet sitesinin, web sitesi tasarımı unsurlarını barındırması oldukça önemli.
  • Günümüzde sadece bilgisayarlardan değil, mobil cihazlardan da internet sitelerine giriliyor. Bu sebeple web sitesi tasarımının sadece masaüstü tarayıcılarına uygun değil; telefon, tablet gibi mobil cihazlara da uygun olmasına dikkat etmelisin.
  • Web sitesi tasarımı trendleri doğrultusunda yapılan bir tasarım dikkat çekebilir!
  • Kullanıcı odaklı, sade ama etkili tasarıma sahip bir web sitesi her zaman iyidir!

Görsel tasarım: Peter Parka