2023 yılı itibariyle, sadece WordPress platformunda her gün 5 milyon civarında yeni blog gönderisinin yayınlandığını tahmin ediyor. Biz de doğal olarak, AI yardımıyla içerik üretiminin yaygınlaşmaya devam etmesinin de etkisiyle, bu sayının daha ne kadar artabileceğini kendimize soruyoruz.

İçerik üretme becerilerindeki bu keskin artış hemen akabinde daha önemli bir soruyu da gündeme getiriyor: Google tüm bu olanlar hakkında ne düşünüyor? Yapay zeka yardımıyla hazırlanan içerikler “cezalandırılacak” mı yoksa farklı bir değerlendirme mi yürütülecek?

Bu yazımızda, AI içerikler için yakın gelecekte kurallar ve sınırlar neler olabilir, senin için inceledik. Detaylar hemen aşağıda 😌

AI (Yapay Zeka) İçerik Nedir?

AI içerik, literatürde “büyük dil modeli” olarak geçen ve insan dilini işlemek ve oluşturmak için tasarlanmış olan bir çeşit yapay zeka (AI) tarafından üretiliyor. Bu modeller, metin verilerini analiz etmek ve anlamak için derin öğrenme (deep learning) yöntemlerini kullanıyorlar. Genellikle tercih edilen derin öğrenme yöntemi ise bir tür sinir ağı yapısı olan transformer (transformatör).

Model, kelimeler ve ifadeler arasındaki kalıpları ve ilişkileri öğrenmek için kitaplar, makaleler ve web sayfaları gibi büyük miktarda veri içeren metinler üzerinden eğitiliyor. Bu da modelin dilbilgisi, sözdizimi ve anlam bilim dahil olmak üzere zengin bir dil anlayışı geliştirmesine olanak tanıyor.

Büyük dil modelleri bir kez eğitildikten sonra, çok çeşitli doğal dil işleme (natural language processing – NLP) görevleri için kullanılabiliyor. Örneğin, insan elinden çıkmış kadar gerçekçi metinleri rahatlıkla üretebiliyorlar.

Yapay zekaya yönelik güncel örneklerin bazılarına, Openai’nin ChatGPT’si tarafından ulaşıyoruz. ChatGPT, insanların bir diyalog formatı kullanarak yapay zekadan metin tabanlı yanıtlar talep etmesine olanak tanıyor.

Tabii, ürettiği çarpıcı sanat eserleriyle ün salmış, üstüne üstlük bir resim sergisinde birincilik ödülü bile alan Midjourney’nin bahsini geçirmezsek olmaz

Şüphesiz, her AI içeriğini veya yazılımını aynı kefeye koymak doğru değil. Örneğin Tailwind, daha önce hiçbir yerde kaleme alınmamış benzersiz içerikler oluşturmak için yapay zekayı kullanıyor. Tailwind Ghostwriter’in arkasındaki ürün ve mühendislik ekipleri yeni, konuyla alakalı ve yapay zeka kontrol testlerini sanki bir insan tarafından yazılmış gibi geçebilen içerikler oluşturmak adına 100’lerce hatta 1000’lerce saat harcayarak kullanıcı ile yapay zeka arasındaki etkileşimi mükemmelleştirdiler.

AI İçerik SEO Pazarlamayı Nasıl Etkiliyor?

Yapay zekanın hızlı ve zahmetsizce içerik oluşturma yeteneği, çoğu kişinin sadece bir günde yüzlerce gönderi üreteceği bir stratejiyi seçmesine sebep olacak. İşletmeler için azıcık anlam taşıyan herhangi bir anahtar kelimenin A’dan Z’ye bütün yönlerini ele alan bu içerikler, doğal olarak kaliteden yoksun ve kullanıcıların ilgisini çekmeyen gönderilere dönüşecek.

Ancak Google, arama motorlarını “kandırmak” amacıyla seri bir şekilde ucuza tonlarca içerik üretmenin sıralamadaki yerine zarar vereceğini açık açık belirtiyor.

Arama motorları, her zamanki gibi konuyla alakalı ve deneyimi yansıtan orijinal içeriklerin tarafını tutuyor (veya en azından tutmaya çalışıyor diyelim). Bu nedenle yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin ve sonradan yaptığın düzenlemelerin, konu hakkındaki uzmanlığını en iyi şekilde temsil ettiğinden emin olman gerekiyor.

Google’ın AI İçeriklere Yaklaşımı

İnsanlar uzun bir süre boyunca, Google’ın AI tarafından üretilen herhangi bir içeriği cezalandıracağını düşündüler. Fakat Google konu hakkındaki görüşünü hiçbir zaman belirtmedi.

Ta ki 2023’ün şubat ayında, AI içerik kılavuzunu piyasaya sunana kadar. Verdiği kararı tahmin edebiliyor musun?

Google, AI tarafından oluşturulan içerikleri, eseri kimin (veya neyin) yazdığı esasına dayandırarak cezalandırmayacak.

Google, geleneksel D-U-Y-G (E-E-A-T) standardıyla uyum gösteren içerikleri tercih etmeye devam edecek. DUYG kısaltması, Deneyim (Experience), Uzmanlık (Expertise), Yetkinlik (Authoritativeness) ve Güvenilirlik (Trustworthiness) gösteren içerikleri temsil ediyor.

Google’ın en önemsediği şeylerden biri, kullanıcılarının yaptığı her aramada mümkün olan en iyi sonucu aldıklarından emin olmak. Yani, kullanıcı beğendiği müddetçe arama sonucunun kim tarafından nasıl üretilmiş olduğu çok da önemli değil.

Temelde Google’ın demek istediği, son kullanıcılarına yardımcı olacağı sürece AI kullanmaktan çekinmemen gerektiği.

Bazı kişiler, Google’ın kaliteli içerik konusundaki kararlı duruşu sebebiyle yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin standardı karşılayamayacağını veya bir insan tarafından üretilen eserlerin yerine geçemeyeceğini varsaydı.

Ancak gerçek, bundan biraz daha karmaşık. Neden mi?

  • İnsanlar, zaman zaman başka kaynaklarda buldukları metinlerin kelimelerini “basitçe” değiştirerek oldukça kalitesiz içerikler yazabiliyorlar.
  • İnsanlar, bazen hiç çekinmeden açık açık intihal yapıyorlar.
  • Kapsamlı bir şekilde eğitilen Tailwind ve benzeri AI sistemleri, insanlar tarafından yazılanlardan ayırt edilemeyecek içerikler oluşturabiliyor.
  • Yaratıcılığı, genellikle daha önceki akademik çalışmaları yıllar boyu incelemenin bir sonucu olarak elde edebiliyoruz.
  • AI sistemleri insanları düşündüren, güldüren ve hissettiren içerikler oluşturabiliyor.
  • İnsanlar, “yazar tıkanıklığı” yaşadıkları zamanlarda belki de en değerli fikirlerini yayınlayamıyorlar.

Tailwind’den çıkardığımız sonuç, 2023’ten itibaren en değerli içeriklerin, kendi yaratıcılıklarını geliştirmek ve buna hız kazandırmak için yapay zekadan nasıl faydalanacağını bilen insanlar tarafından oluşturulacağı yönünde.

Google, AI içerik ve SERP sıralaması yönergelerinde, herhangi bir içeriğin kullanıcı tarafından mı yoksa AI tarafından mı oluşturulmuş olmasının ilgilendikleri asıl şey olmadığını belirtiyor.

Bu görüşe canıgönülden katılıyoruz.

Eğer yayınlayacağın içeriklerde AI’dan destek alacaksan Google’ın özetlediği Yapılması ve Yapılmaması Gereken Şeyler’e göz atman gerekiyor.

Google’a Göre AI İçerik Üretiminde Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

Kullanacağın AI içerikler ile sitenin sıralamasını düşürmediğinden emin olmak için, AI yardımıyla içerik oluştururken aklında bulundurman gereken bazı şeylere bir göz atalım.

E-E-A-T prensibini kullanarak yüksek kaliteli içerikler oluşturmak

Google’ın en önemli hedefi, kullanıcılarının arama amaçlarıyla eşleşen mümkün olan en iyi sonuçları eşleştirmekten geçiyor. Dolayısıyla Google, sitelerin bu arama amaçlarına uygun içerikler üretmesini istiyor.

İçerik oluştururken, kaliteli olduğundan ve okuyucularına değer sağladığından emin olman gerekiyor. Bunu yapmanın bir yolu, yukarıda bahsettiğimiz E-E-A-T prensibini kullanmak.

Bu unsurları içeriğine dahil ederek, konuya olan hakimiyetini gösterebilir, alanında bir otorite haline gelebilir ve güven inşa edebilirsin. Bu şekilde, içeriğinin hem okuyucular hem de arama motorları tarafından olumlu tepkiler almasını sağlayacaksın.

Ancak SEO, hiçbir zaman “bu kadar kolay” olmadı. Birbirinden farklı blog gönderilerinin, genel olarak sitene ve sıralamana katkıda bulunduğu doğru. Fakat söz konusu SERP olduğunda, sıralama faktörleri olan alan adı (domain) otoritesi, geri bağlantılar (backlinks), site yapısı ve konu (topical) otoritesi dikkate alınıyor. Ancak bu tamamen farklı bir blog yazısının hikayesi…

Öncelikle insanların ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanmak

İçerik üretirken ilk ve en önemli önceliğin her zaman okuyucuların olmalı. Hedef kitlenin ihtiyaçlarını karşılayan ve onlara faydalı bilgiler sağlayan orijinal ve kaliteli içerikler üretmek oldukça önemli ve de kıymetli.

Google’ın açıklamasının satır aralarını izah etmeye çalışırsak özünde şöyle bir şey söylüyor: verdiğin bilgi kaliteli olduğu ve kullanıcılarımıza iyi hizmet ettiği sürece içeriğini nasıl ürettiğin inan hiç umurumuzda değil.

Yazılarına yardımcı olması için yapay zekayı kullanabilir misin? Kesinlikle. Herhangi bir komut istemi girmeden, içeriği hedef kitlenin ihtiyaç ve ilgi alanlarına göre uyarlayacak üretici bir yapay zeka sistemi kullanmalı mısın? Hayır. İçerikteki bilgilerin doğruluğunu kontrol edip gerekirse düzeltmeli misin? Evet.

Yazar künyelerini içeriklere dahil etmek

Okuyucularının gözünde güvenilir bir imaj çizmek için içeriklerine yazar künyelerini eklemelisin.

Ana yazar sensen, okuyucularının seni tanımasına ve seninle bağlantı kurmasına yardımcı olmak için kendi adını kullanmalısın. Bu şekilde hedef kitlen ile sağlam temellere dayanan bir güven ilişkisi kurabilirsin.

Bunun aynı zamanda E-E-A-T gerekliliklerinden biri olduğunu belirtmekte de fayda var. Bu nedenle biyografinin, seni doğru bir şekilde yansıtan yararlı ve alakalı deneyimlerle dolu olduğundan ve sayfanın herhangi bir köşesinde göründüğünden emin olmalısın.

AI tarafından oluşturan içerikleri düzenlemek ve kontrol etmek

İçerik oluştururken AI kullanıyorsan, metnin doğruluğundan ve konuyla alakalı olduğundan emin olman gerekiyor. Tavsiyemiz ise ne olur ne olmaz içeriği yayınlamadan önce düzenlemen ve kontrol etmen yönünde.

Evet, AI’nın içerik oluşturmak için ne kadar güçlü bir araç olduğu inkar edilemez, ancak mükemmel olmadığını da bilmemiz gerekiyor. Üretilen içeriklerin istediğin kalite standartlarını karşıladığından ve okuyucularına değer sağladığından emin olmak için içeriği gözden geçirmen ve doğruluk kontrolü yapman oldukça mühim.

AI, bazı durumlarda verdiğin bilgileri yanlış anlayabilir, verileri doğru işleyemeyebilir veya alakasız belki de saçma sapan bir şeyler uydurabilir. Bu nedenle, kesin verilere ihtiyaç duyduğun konularda yazarken ekstra dikkatli olmalısın.

Anahtar kelime araştırmasını kapsamlı bir şekilde yapmak

Yapay zekanın hayatımıza kattığı fırsatların arasında kaybolmak, oldukça kolay. AI içerik oluşturma hızı ve olası tüm uygulamaların ucu bucağı yok ve bizi aslında önemli olan şeylerden uzaklaştırmaları pek de zor değil. Peki nedir bu “aslında” önemli olan:

Kullanıcıların arama amacı ve ilişkili anahtar kelime araştırması.

Elbette, yapay zekanın yayına hazır bir gönderi oluşturması sadece birkaç saniyesini alıyor olabilir, ancak:

  • İçermesi gereken her şeyi gerçekten kapsıyor mu?
  • Başlıklar, kullanıcıların aradıklarını yansıtıyor mu?
  • Birincil ve ikincil anahtar kelimeler olması gerektiği gibi mi kullanılıyor?

Büyük resmi bilen tek kişi sensin. Yol haritanı ve içerik stratejini planlayıp uygulamak sadece senin elinde.

AI sadece seni desteklemek için var. Böylece stratejik kararlar için daha fazla zamana ve özgürlüğe sahip olmuş oluyorsun.

Google’a Göre AI İçeriklerde Yapılmaması Gereken Şeyler

AI, içerik oluşturmak için kullanışlı bir araç olsa da, insan girdisini olayın dışında bırakıp yerini tamamıyla almaması gerektiğini de unutmamak gerekiyor. Ne de olsa hiçbir teknoloji, bir insanın sahip olduğu yaratıcılığın ve özgünlüğün yerini alamaz.

Kesinlikle kaçınman gereken başlıca şeyler ise şunlar:

Arama sıralamalarını değiştirmek için otomasyon veya AI kullanmak

Google yönergelerini ihlal eden bu seçenek, web sitenin itibarına ve arama motoru sıralamalarına zarar verecek cezalar almana neden olabilir.

En yaygın taktiklerden biri, ayrıca bir değeri olmamasına rağmen son derece uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedefleyen, yapay zeka tarafından oluşturulmuş yüksek hacimli içerikler üretmek.

Bu şekilde üretilmiş bir içerik son derece kalitesiz veya yanlış bilgilerle donatılmış olabilir. Bunu durmadan yapmaya devam edersen elbette kısa vadeli sonuçlar elde edebilirsin. Ancak web sitenin Google dizininden kalkmasını istemeyeceğine inanmak istiyoruz!

Yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin Google Search yönergelerine aykırı olduğunu varsaymak

Google’ın AI içeriklere karşı olmadığını tekrar vurgulayalım. Karşı olduğu tek şey düşük kaliteli içerikler. Yapay zeka aracılığıyla üretilen içeriğin Google tarafından kabul görmesi için gerekli koşul ise bir insan tarafından yazılmış kadar kaliteli olması gerektiği.

Kısacası, içeriğini bir AI algoritması oluştursa bile değerliyse, kullanıcıların etkileşim kurmasını sağlıyor ve arama amaçlarıyla eşleşiyorsa, dert edeceğin hiçbir şey yok demektir.

Tailwind Ghostwriter bu düşünceyle inşa edildi. Son derece titiz bir model eğitiminin ardından, artık ağır işlerin çoğunu senin yerine yapabilen bir ürün bulunuyor.

Ghostwriter’ın benzersiz ve kıymetli içerikler oluşturmasını izlerken, büyük resme ve iletmek istediğin mesaja daha rahat odaklanabilirsin.

Yapay zekanın yardımıyla, kullanıcılara yardımcı olmayan düşük kaliteli içerikler oluşturmak

Bu, web sitenin itibarına ve arama motorlarındaki sıralamana hiç kuşkusuz zarar verebilir. Bu nedenle, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği web sitende yayınlamadan önce alakalı ve kaliteli olduğundan emin olman gerekiyor.

Her ne kadar AI’nın eksikleri senin yerine gidermesine izin versen de içeriğinin diğerlerinden ayrılmasını sağlayacak benzersiz fikirler içerdiğinden de emin olmalısın.

Aslında burası Tailwind Ghostwriter’in parladığı yer! Her bir metin parçasının, özel komut istemleriyle orijinal ve benzersiz olmasını sağlayarak sana zaman kazandırıp hayatını kolaylaştırıyor.

İşte, kişisel deneyimlerden esinlenerek yazmanın güçlü olmasının asıl nedeni de bu. Kabul edelim, çoğu şey binlerce insan tarafından defalarca kez ele alındı ve alınmaya da devam edecek. Ancak deneyimin, bakış açın ve iletişim tarzın emin ol ki benzersiz. Bundan faydalanma fırsatını sakın kaçırma!

Geri bağlantıları, site yapısını ve konu otoritesini ihmal etmek

İçerik hacimlerini arşa çıkarmaya gerek yok. Yardımcı oluyor mu? Elbette. Ancak bu, konumunu garanti altına alman ya da yüksek SERP pozisyonlarına sahip olman anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır.

Hatta, herkesin sadece birkaç tık ile günde yüzlerce gönderi oluşturabildiği günümüz dünyasında, sayfa içi SEO ve domain otoritesi kritik bir öneme sahip olmaya başladı.

AI, içerik oluşturmana yardımcı olmaya devam edecek ancak site yapının düzgün bir şekilde kurulduğundan, bir backlink kurma stratejisinin yürürlükte olduğundan ve uygun anahtar kelime araştırması yaptığından emin olmak tamamen sana kalmış.

Rekabete devam edip yarışta kalmak istiyorsan hepsini yapman gerekiyor!

Yapay zekayı, yanlış bilgiler yaymak veya fikir birliğiyle çelişmek için kullanmak

İçeriğinin, doğru ve kesin bilgilerle üretilmiş olduğundan ve yanlış bilgiler ya da gerçeklerle desteklenmeyen çeşitli hipotezler içermediğinden emin olmalısın.

Yanıltıcı bilgilere, yanlış anlatılara ve diğer aldatma biçimlerinin herhangi birine içeriğinde yer vermemelisin.

AI İçerik Üretimi İçin En İyi 10 İpucu

1. İddialarını her zaman veriler, güvenilir kaynaklar ve diğer kanıtlarla desteklemelisin.

2. İçeriğin doğru bilgiler içerdiğinden ve ele aldığı konuyla alakalı olduğundan emin olmalısın.

3. İçeriği gözden geçirirken yapay zeka algoritmalarının yanlış bilgiler vermiş olabileceğinin bilincinde olmalısın.

4. İçeriğe farklı bakış açılarını ve fikirleri dahil etmelisin.

5. Alanında başı çekenlerden olmak istiyorsan en güncel AI gelişmelerini ve trendlerini takip etmelisin (veya Tailwind’in bunu senin yerine yapmasına izin vermek de değerlendireceğin bir seçenek olabilir!)

6. İçeriğin kolay anlaşılır, kapsamlı ve iyi bir şekilde yapılandırılmış olduğundan emin olmalısın.

7. Yararlı ve ilgi çekici içerikler oluşturmayı hedeflemelisin.

8. Görseller, okuyucuların içeriği daha ilgi çekici bulmasını sağlıyor. Bu nedenle mümkün olduğunca içeriklerinde görsel kullanmaya çalışmalısın.

9. İçeriğini yayınlamadan önce gözden geçirmeyi ve düzenlemeyi ihmal etmemelisin.

10. İçeriğini yazarken hedef kitlenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısın.

Tüm bu anlattıklarımız, AI içeriğin hayatımıza getirdiği değişimlerin anca anca başlangıcını temsil edebilir. AI içeriğin temellerini ve çalışma prensibini anlayarak, teknolojisini kendi içerik stratejinde kullanmaya başlayabilirsin.

Kısacası, söz konusu içerik oluşturma olduğunda, her ne kadar yapay zeka her şeyi kendi başına yapamasa da yapay zeka ile birlikte çalışmanın pazarlama çabalarını kuvvetlendireceği su götürmez.

Yaratıcılığın ve yapay zeka desteği arasındaki doğru dengeyi bulman gerekiyor. Bunu bir kez başardın mı her ikisinin de potansiyelini fark edecek ve sunduklarından en iyi şekilde faydalanabileceksin.