Instagram sayfanın yeterli kullanıcıya ulaşmadığını mı düşünüyorsun? Bunun nedeni Instagram hashtag’lerini doğru şekilde ya da yeterli miktarda kullanmaman olabilir. Detaylı olarak incelemeden önce, hashtag kavramını ve instagram pazarlama iletişimindeki önemine göz atalım 👀

Hashtag Nedir?

Hashtag, önünde ‘# ‘sembolü bulunan harflerden, rakamlardan ve/veya emojilerden oluşan bir kombinasyon olarak biliniyor (ör. #turkiye, #bionluk). Bu kombinasyon, içeriği kategorilere ayırmak ve daha keşfedilebilir hale getirmek için kullanılıyor. Hashtag çatısı altında, o hashtag ile etiketlenmiş tüm gönderileri gösteren bir sayfa görülebiliyor. Hashtag’ler; Twitter aracılığıyla hayatımıza girse de günümüzde Instagram, Linkedin ve Faccebook’ta da sıklıkla kullanılıyor.

Instagram Hashtag’leri ne işe yarar?

Instagram hashtag’leri, sosyal medya stratejini güçlü bir şekilde kurmanı, kitleni genişletmenin ve daha fazla erişim elde etmenin önemli bir yolu olarak biliniyor. Bu sebeple; çoğu bireysel kullanıcı ya da işletme, gönderilerinde hashtag kullanmaktan çekinmiyor. Instagram kullanıcılarının bir kısmı ayrıca hashtag’leri takip etmeyi seçebiliyor, bu da (henüz) seni takip etmeseler bile hashtag’li gönderilerini kendi oluşturdukları “Keşfet” alanlarında görebilecekleri anlamına geliyor.

Instagram hashtag’leri, kısa ve uzun vadeli olarak çevrimiçi topluluk oluşturmanın harika bir yolu olarak biliniyor. Bu sayede kullanıcılar etkileşim kurmaya daha yatkın hâle geliyor. Örneğin, 2020’de Covid-19 salgınının tüm dünyada “spor yapma” alışkanlıklarının da aniden değişirmesiyle Nike, Los Angeles’ta evde hapsolan binlerce kişiyi, aktif spor yapmak üzere desteklemek adına #playinside hashtag’ini yarattı. Böylece aynı hissi ve fizikî durumu paylaşan binlerce kişi hızlı bir biçimde bu topluluğun parçası hâline geldi.

Topluluk yaratma işlevinin dışında, tıpkı Google gibi bir arama motoru görevi üstlenen Instagram, hashtag’ler aracıılığıyla ürün / hizmet arayışına giren kullanıcılara da aradıklarını kolayca bulmaları konusunda yardımcı oluyor.

Kaç Tane Hashtag Kullanmalısın?

Mention tarafından yapılan bir araştırmada; hashtag içeren Instagram paylaşımları, hashtag içermeyen paylaşımlara nazaran %12 daha fazla etkileşim aldığı belirtiliyor. Bu nedenle Instagram’da daha fazla etkileşim almak isteyen tüm hesapların mutlaka hashtag kullanmaları öneriliyor. Peki gönderilerde kaç adet hashtag kullanılmalı? 🧐

Spesifik olarak “x sayıda hashtag kullanılmalı” olarak ifade edilen net bir araştırma sonucu bulunmasa da hedeflediğin bir topluluğa erişmek için; ilgi düzeyi yüksek, minimum 3-5 adet Instagram hashtag’i kullanılması öneriliyor. Hedef kitlene göre gönderilerinde hashtag kullanma sıklığını artırabilirsin. Bu, tamamen nasıl bir topluluğu ne amaçla aradığına göre de değişebiliyor.

Instagram keşfedilebilirlik ve SEO araçlarını genişletmeye devam ettikçe, kullanıcıların daha az sayıda ve daha alakalı hashtag ile farklı denemeler yapmaya devam ediyor. Bu sayede kullanıcılar, daha az ve ilgili hashtag kullanımı ile gönderilerini Instagram Reels üzerinde veya güncellenmiş hashtag’lerin sunulduğu, kullanıcılara önerilen içerik akışlarında doğru bir şekilde kategorize edebilmenin ve daha çok görünürlük almanın yolunu aramaya devam ediyorlar.

Ancak öneriler farklı platformların görüşlerine göre de büyük değişkenlikler gösterebiliyor. Örneğin; çok daha geniş toplulukları hedefliyorsan, Later tarafından yapılan bu araştırmanın sonucu ilgini çekebilir 🤩

Popüler sosyal medya ölçümleme ve raporlama araçlarından biri olan Later , yakın zamanda Instagram platformunda hashtag kullanımı üzerine detaylı araştırma gerçekleştirdi. 18 milyon gönderi genelinde sürdürülen çalışmada sonuçlar Instagram’ın iddia ettiğinden biraz farklı görünüyor 👀

Araştırmanın en çarpıcı sonucu; fazla sayıda hashtag kullanımının, toplulukların daha hızlı ve etkili büyümesine katkı sağlayacağı yönünde. Burada optimum sayı; startejik hedefine bağlı olarak da değişiklik gösterse de, yıllardır dillendirilen “çok hashtag, hiç hashtag’dir” anlayışının aksine, çok sayıda hashtaga kullanımı gönderimi erişimini olumlu yönde etkiliyor.

Araştırma kapsamında; erişim ve erişim oranlarını yükseltmek isteyen hesaplara minium 20, maksimum 30 hashtag kullanman öneriliyor. Bu önerinin sağlamasını yapmak amacıyla, 2020 ve 2021 yılı boyunca paylaşılan içeriklerde de karşılaştırmalı olarak test edildiğinde sonuçlar tamamen tutarlı seyrediyor.

Daha da ilginci; gönderi başına hashtag sayısı 5’in üzerine çıktıkça, ortalama gönderi erişim oran da önemli ölçüde artıyor. Erişim oranına benzer şekilde, hashtag sayısı 5’in üzerine çıktıkça, ortalama etkileşim oranı da önemli ölçüde artış gösteriyor. Kıssadan hisse: Söz konusu hashtag startejisi olduğunda “ya hep, ya hiç” şeklinde düşünmeli ve daha yüksek sayıda hashtag kullanımına öncelik vermelisin.

Yine de bu oyunun her marka için tek bir kuralı bulunmuyor. Örneğin; çok niş toplulukları hedefleyen bir hesabın varsa daha yüksek sayıda hashtag kullanarak sağlayacağın trafik senin için verimli olmayabilir.

Yani dönüşüm (kayıt olma, satış yapma vb.) ile sonuçlanmama riski yüksek olabilir. Bu gibi durumlarda “az” trafik markan için “çok” dönüşüme de sahne olabilir. İlgisiz veya genel hashtag’lerden alacağı trafik rakamları şişireceği gibi, gün sonunda seni ana hedefinden uzaklaştırıp, profilinde kazanmak istediğin topluluktan çok daha farklı bir topluluk yaratmana da sebep olabilir. ❌

Bu nedenle neyin işe yarayıp neyin yaramadığını ölçmek için hashtag performansını analiz etmeli; hedef kitlenin neye yanıt verdiğine ve ana hedefine bağlı olarak farklı yöntemleri test etmeye devam etmelisin.

Bu konuda uzmanlardan yardım almak istersen, aşağıdaki ilanlara göz atabilirsin ⬇️