Markaların hedef kitleleriyle etkileşime geçmesi, yeni pazarlara ulaşması ve müşterilerine değer sağlaması internetin para birimi olan “içerikleri” doğru ve etkili bir şekilde kullanmaları ile gerçekleşiyor. Her ihtiyacı karşılayabilen, çok çeşitli içerik türleri arasından sana en uygun olanı bulduktan sonra dijital pazarlama stratejini en üst seviyeye taşımaman için hiçbir sebep yok!

Ancak içerik türleri bu kadar fazla olunca, markaların, hangi içerik türüne odaklanacaklarını bulmaları biraz zor olabiliyor. Farklı içerik türleri doğal olarak farklı amaçlara hizmet ediyorlar. Bazıları web sitene trafik çekmeyi sağlarken bazıları veri toplamak için idealler. Yani içeriğinden en fazla getiriyi elde etmek için içerik pazarlama konusunda akıllıca davranman gerekiyor.

O halde, en iyi 7 içerik türünü ve büyümeyi ve satışları artırmak için bunları nasıl kullanabileceğini inceleyelim ✨👀

Blog İçerikleri

Blog konsepti çok uzun zamandır hayatımızda. Ancak, özellikle işletmelerin hedef kitleleriyle etkileşime geçmek için blogları kullanmaya başlamasıyla biraz daha sofistike hale gelmeye başladı.

Alanında otorite haline gelmek, insanlara güven vermek, sağlam ilişkiler kurmak ve dönüşüm sağlamak için hedef kitlenin ilgisini çeken alakalı, kaliteli ve iyi bir dille yazılmış blog içerikleri oluşturman gerekiyor. Bunlara ek olarak yazmanın ve yayınlamanın nispeten kolay olması, hızlıca paylaşılabilmesi ve arama motorları tarafından kolayca keşfedilmesi blogun bir diğer faydaları arasında.

📌 Şunu göz önünde bulundurmada fayda var: Kendi hostingini barındıran bir blog sayfan yoksa WordPress, Tumblr (Elon Musk Twitter’ı devraldığından beri popülerlik kazandı), Medium veya Blogger gibi hizmetleri tercih edebilirsin.

Tabii bir yandan, blog içeriği üretmeni büyük bir sorumluluk olduğunu ve adanmışlık gerektirdiğini de belirtelim. Bir takipçi kitlesi oluşturmak için birkaç günde bir ya da en azından haftada bir gönderi paylaşman gerekiyor. Her gönderine CTA (harekete geçirici mesaj – call to action) eklemeli ve diğer içeriklerine dahili ve itibarlı harici bağlantılar vermeyi unutmamalısın.

İpucu: Doğru hedef kitleye ulaştığından ve arama motorlarında üst sıralarda yer aldığından emin olmak için gönderilerini alakalı anahtar kelimelerle optimize etmelisin. Sana yardımcı olması için herhangi bir SEO Anahtar Kelime Aracı’nı kullanabilirsin.

içerik pazarlama

Listeler

Liste şeklinde hazırlanan gönderilerin biraz reklam koktuğu doğru, ancak bu çok popüler oldukları gerçeğini değiştirmiyor. Neden mi? Bir kere, okumaları çok kolay, rahatlıkla göz gezdirebiliyorsun ve görsel olarak ilgi çekiciler. Ayrıca doğru bir şekilde hazırlandıkları zaman paylaşılma oranları da bir hayli yüksek.

İçerik oluşturma açısından bakacak olursak, liste hazırlamak aslında oldukça kolay. Eğer yazmak istediğin konuyu belirlediysen ve bunu kaç kısımda ele alacağını kararlaştırdıysan tek yapman gereken araştırmak ve boşlukları doldurmaktan geçiyor. Ancak bu, üzerine düşünmeden gelişigüzel bir şekilde liste oluşturabileceğin anlamına gelmiyor, sonuçta içeriğin bilgilendirici, alakalı ve kaliteli olmalı.

📌 Göz önünde bulundurmayı unutma: Alt başlıklarını numaralandırmayı asla unutmamalı ve numaraların başlıklarla eşleştiğinden emin olmalısın. Aksi halde okuyucuların kafasını karıştırman çok olası. Diğer içerik türlerinde olduğu gibi, listeler de giriş ve sonuç bölümlerini içermeli ve alakalı anahtar kelimelerle optimize edilmeli. Listeni istediğin kadar numaralandırabilirsin. Emin ol, uzun listeler en az kısa olanlar kadar ilgi görüyor. Her ikisinde de önemli olan ise ayrıntılara verdiğin önem.

İpucu: İçeriklerini liste biçiminde oluşturacaksan akılda kalıcı ve benzersiz başlıklar bulman gerekiyor. Ancak başlığın içerikle eşleştiğinden emin olmalı ve tık alacağım diye kullanıcıları yanıltan clickbait ve benzeri tuzakları asla kullanmamalısın.

E-Kitaplar

PDF veya HTML biçiminde indirilebilen e-kitaplar listemizdeki en uzun biçime sahip içerik türü.

Bu tip içerikler belli bir konudaki bilgi ve uzmanlığını aktarman için belki de en güzel ifade aracı. E-kitapların talep yaratmak, otorite oluşturmak, e-posta listelerini büyütmek ve içerik tekliflerini genel hatlarıyla güçlendirmek gibi birçok faydası bulunuyor.

📌 Göz önünde bulundurmayı unutma:Bir e-kitapta odaklanman gereken esas nokta çözüm sunmak olmalı, aksi halde hedef kitlen için değer teşkil edeceğini söylememiz biraz zor. Bu nedenle, reklama ayırdığın zamanı en aza indirmeli ve genelleştirilmiş çözümler üretmeye daha fazla zaman ayırmalısın. E-kitaplar için genel olarak kabul görmüş kural ise halihazırda verilerine sahip olduğun tanıtım unsurlarını minimumda tutmak.

Yapısı gereği uzun olan e-kitapları alt başlıklar, madde işaretleri, grafikler, infografikler ve diğer ilginç biçimlendirme öğeleri kullanarak parçalara ayırmalısın. Okuyucuların ilgisini çekecek ve etkileşim kurmasını sağlayacak temel unsurlardan başlık ve tasarıma gereken özeni vermelisin. Bu tür içerikler kapsamlı bir araştırma, zaman ve nitelikli yazma becerileri gerektiriyor. Dolayısıyla işe başlamadan önce düzgün bir planlama yapmanı tavsiye ediyoruz.

İpucu: Her daim güncel, herkese hitap eden bir içerik üretmek zorunda değilsin. Ancak “zamansız” bir e-kitap yazabilirsen yatırımının karşılığını yıllar boyunca alırsın. Hatta e-kitabın yayınlandıktan çok sonra bile yeni kitlelere ulaşmaya devam edebilirsin.

İnfografikler

Çok sayıda ve çeşitli bilgiyi (istatistikler, araştırmalar ve benzeri veriler) ilgi çekici, açıklayıcı ve paylaşılabilir görseller halinde sunan infografiklerin bu kadar popüler olmasının sebebi bizce çok açık. Sonuçta görsellerin, içerikleri daha anlaşılır ve zevkli kıldığını hepimiz biliyoruz.

İçerik Pazarlama Enstitüsü’ne göre, infografikler son yıllarda B2B pazarlamacıları arasında oldukça seviliyor. Bu sene ise %67 ile en büyük kullanım oranına ulaşmış durumda. İnfografikler sadece sitene trafik çekmeye yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda kaliteli backlinkler oluşturmana ve hedef kitleni büyütmene de yardımcı oluyorlar.

📌 Göz önünde bulundurmayı unutma: İnfografik oluşturmak için tasarım becerilerin üzerine biraz çalışman gerekebilir. Hedef kitlenin sana olan ilgisini canlı tutmak için negatif alanı doğru kullanmak, içeriği bölümlere ayırmak, temiz ve net bir yazı tipi seçmek ve tamamlayıcı renkler kullanmak çok önemli.

Videolar

“2021 Yılı Video Pazarlama Durumu” raporuna göre pazarlamacıların yüzde 93’ü videonun pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası olduğunu söylerken, video pazarlamacılarının yüzde 78’i ise satışları artırdığını söylüyor.

Video içerikleri hedef kitlenin ilgisini çekmek, paylaşım ve yorumları çoğaltmak, dönüşüm sağlamak ve web sitene gelen trafiği artırmak için tercih edebilirsin. Röportajlar, sunumlar, açıklayıcı, sahne arkası veya nasıl yapılır videoları değerlendirebileceğin örneklerin birkaçı.

Videolarını, YouTube’dan Instagram’a ve sosyal medyanın yükselen yıldızı TikTok‘a kadar paylaşabileceğin birçok platform var.

📌 Göz önünde bulundurmayı unutma: Videoların temel amacı, hedef kitlene değer sağlamak olmalı. Bunun için ise takipçilerinin sorularını yanıtlayarak, çözümler sunarak, kullanıcılarının zorluk yaşadığı noktaları ele alarak veya ihtiyaç duyulan bilgileri aklına gelecek herhangi bir yolla vererek videolarını oluşturabilirsin.

İpucu: Unutma, reklam değil içerik oluşturuyorsun. Video sürelerini iki ila üç dakika arasında tutmalı ve izleyicilerini hedef sayfana veya web sitene yönlendiren CTA’ları dahil etmelisin.

Rehberler İçerikler

“Nasıl yapılır” temalı rehber içerikler aslında uzun biçimli blog gönderilerine benziyorlar. Bir görevi başarıyla tamamlamaktan bir şey inşa etmeye kadar, her aşamanın nasıl yapılacağını adım adım talimatlarla gösteriyor ve konuyu derinlemesine anlatıyorlar.

Rehberinin içeriği hedef kitlene veya sektörüne göre şekillenebilir. Ancak bu tip içerikler uzmanlığını paylaşmak, güven oluşturmak ve e-posta listeni genişletmek için kesinlikle biçilmiş kaftan.

📌 Göz önünde bulundurmayı unutma: Nasıl yapılır rehberleri yazı kalitesinin en yüksek olması gereken içerik türlerinden. Sonuçta, okuyuculara bir görevi nasıl tamamlayacaklarını anlatacaksan mümkün olduğunca açık ve öz olman gerekiyor. Sayfa düzeni ve tasarım, metnin okunmasını kolaylaştırmalı ve içeriğin genelini basit parçalara ayırmalı. Kritik noktaları veya tamamlanması zor adımları vurgulamak için ise grafikler, diyagramlar, ekran görüntüleri, videolar veya diğer öğelerden faydalanabilirsin.

İpucu: Oluşturduğun içeriğin hedef kitlen tarafından rahatça anlaşılacağından emin olmak için öncelikle kılavuzun mantığını ve akışını kendin kavraman gerekiyor. Anlamlı olduğunu garanti altına almak için bir meslektaşına veya güvendiğin birine gözden geçirtebilirsin.

Analiz İçerikleri (Case Study)

Hedef kitlenin karşılaşabileceği ortak sorunları ve zorlukları göstermek amacıyla gerçek hayattan veya müşteri geri bildirimlerinden faydalanan bu içerikler özellike B2B hedef kitle için harika bir tercih.

Markanın, ürünlerinin veya hizmetlerinin potansiyel müşterilerinin karşılaşabilecekleri sorunları nasıl çözeceklerini gösteren analiz içerikleri sayesinde sağlam ilişkiler kurabilirsin.

📌 Göz önünde bulundurmayı unutma: Müşterinin karşılaştığı sorunun bir özetini çıkarak işe başlamalısın. Ardından, potansiyel müşterilerin ihtiyaç duydukları zaman kullanabilecekleri, eyleme geçirilebilir ve adım adım örneklerle açıkladığın çözümünün tekrar tekrar üstünden geçmelisin. Son olarak, müşterinin ürünlerini veya hizmetlerini kullanarak elde ettiği sonuçların bir özetini sunmalısın.

İpucu: İçeriği ilgi çekici ve ilişkilendirilebilir hale getirmek için, bunu bir vaka incelemesinden ziyade bir başarı öyküsü olarak hayal etmeli, öykünün nasıl ve nedenlerine odaklanmalısın. Güçlü bir CTA içeren bir sonuç bölümü eklemeyi de unutmamalısın.