Günümüzde tüm firmaların dijital bir kimlik oluşturmaya başladıklarını görüyoruz. Pandeminin de etkisiyle kurumsal şirketler, herkesin istediği zaman istediği yerden hizmet alabileceği online platformlara yatırım yapıyorlar. Şirketler, amaçlarına ve hedeflerine ulaşabilmek için kurumsal web siteleri oluşturup bu siteler üzerinden işlerine devam ediyorlar.

İnternetin ilk zamanlarındaki web sitelerine göz attığımızda, şimdiki sayfaların çok daha gelişmiş olduğunu, bu sayfalarda birçok ayrıntıya yer verildiğini ve çeşitli noktaların ön plana çıktığını gözlemliyoruz. Bu yazımızda, kurumsal web sitesi oluştururken hangi noktalara dikkat etmen gerektiğini senin için derledik.

Kurumsal Web Sitesi Neden Önemli?

Yapılan araştırmalar, ülkemizde yaşayan tüm bireylerin %79’unun internette vakit geçirdiğini gösteriyor. E-ticaret siteleri gibi online satış platformlarından alışveriş yapan insanların oranının ise geçtiğimiz yıl %36,5’a yükseldiği; dünya genelinde yapılan araştırmalarda ise 3,47 milyar kişinin internet üzerinden alışveriş yaptığı biliniyor.

İnternet kullanımının ve internetten alışverişin bu kadar yaygınlaşması, doğal olarak firmaların faaliyetlerini internet üzerinde de sürdürme oranını artırıyor. Türkiye’deki bireylerin %79’unun internette vakit geçirdiğini düşünürsek, dijital kimliğini oluşturduğun web siten sayesinde hedef kitlene ulaşman oldukça yüksek görünüyor. Bu tür sayısal üstünlüğün yanında kurumsal web sitesiyle firmana bir mercek tutarak müşterilerine samimi bir şekilde yaklaşabilir, kolayca onları etkileyebilirsin. Gerçek hayattaki broşürler, resimler ve diğer pazarlama araçlarından çok daha etkili olan kurumsal web siten sayesinde saniyeler içerisinde mesajını karşı tarafa aktarabilirsin.

Kurumsal Web Sitesi Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kurumsal web siteleri, diğer web sitelerinden çeşitli alanlarda ayrılıyor. İşletmen veya kişisel markan için bir web sitesi kurma planın varsa, hedefler, tasarım, marka imajı, üslup, yazı dili ve içerikler gibi konulara dikkat etmelisin. İstersen nasıl daha iyi bir web sitesi oluşturabileceğini bahsettiğimiz başlıklar üzerinden adım adım inceleyelim.

1.Hedefler

Oluşturmak istediğin kurumsal web sitesi ile ulaşmak istediğin hedeflerin mutlaka örtüşmeli. Örneğin, hizmetlerini tanıtan ve aynı zamanda marka değerini artıracak içeriklerden oluşan bir web sitesi sayesinde kurumsal açıdan firmanı daha prestijli hale getirebilirsin. Direkt olarak internetten satış yapmayı hedefliyorsan, kurumsal web siten üzerinde kampanyalar oluşturma, ürünleri ilgi çekici hale getirme ve siteni sürekli güncelleme gibi adımlar atabilirsin. Kısaca, web siteni oluştururken seni amacına ulaştıracak adımlar atmalı, tasarımını ve içeriklerini bunlara göre hazırlamalısın.

2.Tasarım

Ziyaretçilerin web sitene adım attıkları ilk anda etkilemek ve sitede kalma sürelerini uzatmak için sitenin tasarımının kolay, sade ve kullanıcı dostu olması gerekiyor. Kullanıcı deneyimini arttıran, markanın renklerini taşıyan, müşterilerin daha rahat gezebilmesini sağlayan ve mobil uyumlu bir tasarım kullandığın takdirde ziyaretçilerini web sitende daha uzun süre tutabilirsin. Özellikle sade bir tasarım ve kullanıcı deneyimini arttıracak eklentiler sayesinde ziyaretçilerin sitede aradıkları rahatlıkla bulmasını sağlayabilirsin.

Örneğin, bir e-ticaret sitesine sahipsen giriş sayfasına yeni ürünlerden oluşan bir bölüm ekleyebilirsin. İnternetten hizmet veren bir firman varsa ve müşterilerinin seninle iletişime geçmesi gerekiyorsa, WordPress tabanında bulunan çeşitli form oluşturma eklentileri gibi uzantılarla müşterilerinin firmaya rahatça ulaşmasını sağlayabilirsin. Tasarım üzerinde yapabileceğin bu geliştirmelerle birlikte satış için oluşturduğun ya da ürünlerini ve firmanı tanıtmak amacıyla kurduğun kurumsal web sitesinin amacını daha belirgin hale getirebilirsin.

3.Marka İmajı

Kurumsal web sitesinin marka imajını yansıtan detaylara sahip olması, onu internetteki diğer web sitelerinden ayıracak en önemli özellik. Yani ziyaretçiler, web sitene girdiği anda bu sayfanın sana ait olduğunu anlayabilmeli ve bir marka ile karşı karşıya olduğunu hissedebilmeli. Marka renklerini web sitende kullanarak, sloganlarını ve markanı yansıtan içerikleri sitede uygun alanlarda konumlandırarak markanın sahip olduğu karakteri yansıtabilir ve hedefine kolay bir şekilde ulaşabilirsin.

4.Üslup ve Yazı Dili

Kurumsal web sitelerinde, hedef kitlelerine hitap eden bir üslup ve yazı dili kullanmaları oldukça önemli. Sonuçta, internetteki her içerik farklı bir yazım biçimi ve amacı taşıyor. Genellikle e-ticaret sitelerinde ürünleri öne çıkaran, “call to action” diye adlandırılan kullanıcıyı harekete geçirici kelime veya kelime grubunun doğru belirlenmesi çok önemli. Ürünlerini veya hizmetlerini tanıttığın bir blog sayfasında ise daha bilgi verici ve okuyucularının sıkılmayacağı tarzda oluşturarak ziyaretçilerin üzerinde oluşturduğu etkileri arttırabilirsin. Sonuç olarak, web sitende kullanacağın içerik ve yazıları hedef kitlene hitap edecek şekilde oluştururken markanın değerlerinin dışına çıkmamaya da özen göstermelisin.

5.İçerikler

İçerik, bir web sitesinin en temel özelliği olduğunu söyleyebiliriz. Ziyaretçilerine vermek istediğin tüm mesajları, ancak ve ancak içerikler sayesinde verebilirsin. Örneğin, bir yat kiralama sitenin olduğunu düşün. Sitenin etkili olabilmesi için “Hizmetler” içeriğini mümkün olduğunca kaliteli ve anlaşılabilir olarak hazırlamalısın. Böylece ziyaretçileri kolay kullanım ve net bir içerik ile etkileyebilir, firmanı sektörde ön plana çıkarabilirsin. Diğer yandan hem SEO hem de kullanıcı deneyimi açısından büyük bir öneme sahip olan bloglar da web sitende yer alan içeriklerin kapsama alanına giriyor.

Kurumsal web sitenin iskeletini oluştururken bloglardan yardım alabilir, kaliteli içeriklerle ziyaretçi sayını arttırabilirsin. Bu örneklerden ayrı olarak hakkımızda, ana sayfa içerikleri, hedeflerimiz, ürün tanıtımları gibi bölümleri de amaca uygun içeriklerle donatırsan istediğin sonuçları daha hızlı elde etmen mümkün.

Sen de belirttiğimiz noktalara dikkat ederek çok daha kapsamlı, amacına uygun ve markanın hedeflerine ulaşmanı kolaylaştıracak kurumsal bir web sitesi yaptırabilirsin.