Yapay zeka entegrasyonundan kısa biçimli videoların popülaritesine, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik stratejilerinden özgün marka kimliğinin önemine kadar 2024’ün pazarlama dünyasında kısa bir yolculuğa çıkmak ister misin?

Pazarlamanın hangi alanında uzmanlaşmış olursan ol, pazarlamanın tüketici davranışlarıyla yakından bağlantılı olduğu bir gerçek. Dolayısıyla kampanyalarının ne kadar etkili olacağı kültürel dalgalanmalara bağlı olarak değişebiliyor. Pazarlama planını modern tüketicilere göre optimize etmek için daha önce denenmiş ve geçerliliği kanıtlanmış yöntemlerin yanı sıra trend olan bazı unsurları da pazarlama stratejine dahil etmen önemli.

En iyi pazarlama trendlerini belirlemek için, pazarlamanın çeşitli alanlarındaki bir dizi pazarlama raporunu ve araştırmasını inceledik. Şimdi ise bu trendlerin her birine ve onları şekillendiren verilere daha yakından bakabiliriz. Bu yazımızda, sosyal medya pazarlaması, dijital pazarlama, marka pazarlaması ve daha fazlasını kapsayan 2024’ün en önemli pazarlama trendlerini ele alıyoruz. Hazırsan başlayabiliriz!

1. Yapay zeka, etkinliği ve verimliliği artırıyor

Yapay zekadaki gelişmelerinin etkisi farklı sektörler ve iş fonksiyonları arasında geniş bir yelpazeye yayılıyor ve pek tabii pazarlama da bu durumdan payını alıyor. HubSpot’un 2024 Pazarlama Durumu Raporu’na göre, pazarlamacıların %64’ü halihazırda yapay zeka ve otomasyonu kullanıyor ve 2023’te yapay zekayı kullanmayanların %38’i 2024 yılında kullanmayı planlıyor. Ayrıca, bir danışmanlık firması olan Gartner, 2026 yılına kadar ileri düzey yaratıcı rollerin %80’inin pazarlama çabalarını artırmak için GenAI’yı (Üretken Yapay Zeka) kullanacağını öngörüyor.

İçerik üretimi ve pazarlama analizleri pazarlama iş akışlarında yapay zekanın sıklıkla görüldüğü iki alanı oluşturuyor.

İçerik Üretimi için Üretken Yapay Zeka

Pek çok pazarlamacı, içerik oluşturmanın farklı aşamalarında üretken yapay zekayı (GenAI) kullanarak içerik başına yaklaşık üç saatlik bir tasarruf sağlıyor. Yapay zeka kullananların %84’ü içerik oluştururken daha yüksek verimlilik sağladığını, %82’si ürettikleri içerik sayılarının büyük ölçüde arttığını ve %56’sı içerik performanslarında yükseliş olduğunu bildiriyor. ChatGPT veya Google Gemini gibi GenAI araçlarını içerik fikirleri üretmek, özetler ve taslaklar hazırlamak, içeriklerin ana hatlarını belirlemek ve hatta tamamlanmış metinler yazmak için kullanabiliyorsun.

Pazarlama Analizleri için Yapay Zekayı Kullanmak

Veri odaklı pazarlama yeni bir trend olmasa da pazarlamacıların verilerini elde etme şekli yapay zeka sayesinde değişiyor. The Work Innovation Lab’ın 2023 raporu İşyerinde Yapay Zekanın Durumu’na (The State of AI at Work) göre, çalışanların %30’u veri analizi için yapay zekayı halihazırda kullanıyor ve %62’si ise veri analizi için yapay zekayı kullanmak istiyor.

Yapay zeka destekli analizlerin gücüyle, hedef kitlen hakkında bilgi edinebilir, trendleri belirleyebilir, müşteri davranışlarını tahmin edebilir ve pazarlama kampanyalarını yapay zeka yardımı olmadan elde edebileceğinden çok daha hızlı ve doğru bir şekilde optimize edebilirsin. 

2. Kısa biçimli video içerikleri sosyal medya stratejisini yönlendiriyor

Dijital öncelikli nesilleri hedef alan pazarlamacılar, TikTok, YouTube ve Instagram’da kısa videoları kaydıran kullanıcıların karşısına çıkma oranlarını artırmaya çalışıyorlar. HubSpot’a göre, kısa biçimli videolar en yüksek yatırım getirisi (ROI – Return on Investment) sağlayan ve 2024’te en fazla büyümeyi görmesi beklenen içerik türü olarak öne çıkıyor. Pazarlamacıların %53’ü TikTok, YouTube Shorts ve Instagram Reels’e yaptıkları yatırımları artırmayı planlıyor.

3. Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik (UGC) marka bilinirliğini artırıyor

Kullanıcıların ürünün hakkında kendi sosyal medya profillerinde paylaştığı her türlü içerik kullanıcı tarafından oluşturulan içerik (UGC – User-Generated Content) olarak adlandırılıyor. Bu içerik, influencerlar veya satış ortaklıklarıyla karşılaşabileceğin içerik türlerine benzeyebilir, ancak bu tür gönderilerin aksine işletmeler kullanıcılarla doğrudan çalışarak bu içeriklere sponsor olmuyor veya içerikleri üretmiyorlar. Bu daha çok, kullanıcıların içerik oluşturup bunu hedef kitleleriyle paylaştığı ağızdan ağıza pazarlamaya (word-of-mouth marketing) benziyor. Sonrasında ise işletmeler, sosyal medya paylaşımları veya çekilişler gibi taktiklerle bu içerikten yararlanabiliyorlar.

Geleneksel influencer pazarlama ve satış ortaklığı (affiliate marketing) programları pazarlama stratejisinde yerini korumaya devam ediyor. Ancak diğer taraftan pazarlama profesyonelleri, tipik izleyiciye organik hissettirecek şekilde marka farkındalığını artırmanın uygun maliyetli bir yolu olarak UGC’ye giderek daha fazla güveniyor. Gartner’a göre, tüketicilerin %80’inden fazlası, UGC’nin ürün keşfini, marka güvenilirliğini ve deneyimini geliştirdiğine inanıyor.

4. Topluluk oluşturma çabaları ve marka özgünlüğü tüketici güvenini artırıyor

ABD’li tüketicilerin %80’i özgünlüğü en yüksek üçüncü değer olarak tanımlıyor ve Gartner’a göre, yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin çevrimiçi ortamlarda daha yaygın hale gelmesiyle samimi ve doğal bir marka sesi oluşturmak giderek daha önemli hale geliyor.

Hal böyle olunca, modern pazarlamacılar topluluk oluşturma çabalarıyla duygusal bağlara odaklanmaya yöneliyorlar. Pazarlama platformu TINT’nin 2024 raporuna göre, pazarlamacıların %70’i topluluk oluşturmanın müşteri sadakatinin anahtarı olduğuna inanıyor ve tüketicilerin %82’si etkileşimli bir çevrimiçi topluluğa sahip şirketlerden yeni ürün satın alma olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

5. Kaliteli editoryal içerikler varlıklarını korumaya devam ediyor

Pazarlamacılar, etkileşim yaratmak, dönüşümleri desteklemek ve düşünce liderliğini (thought leadership) teşvik etmek için blog yazıları ve podcastler gibi editoryal içeriklere yatırım yapmaya devam ediyorlar. HubSpot’un verilerine göre, ankete katılan pazarlamacıların %82’si 2024’te podcast ve sesli içeriklere ve %92’si ise blog yazılarına olan yatırımlarını artırmayı veya mevcut düzeyde tutmayı planlıyor.

6. Vaka çalışmaları marka bilinirliğini ve satış potansiyellerini artırıyor

Vaka çalışmaları gibi daha geleneksel içerik pazarlama yöntemleri, özellikle B2B pazarlamada marka bilinirliğini artırmak ve potansiyel müşteri yaratmak için kullanılıyor. 2024 yılında, vaka çalışmaları pazarlama stratejilerinde yer almaya devam ediyor. HubSpot’un verilerine göre, pazarlama ekiplerinin %26’sı içerik pazarlama stratejilerinde vaka çalışmalarını halihazırda kullanıyor ve pazarlamacıların %87’si vaka çalışmalarına olan yatırımlarını artırmayı veya mevcut düzeyde sürdürmeyi planlıyor.

7. Arama motorlarındaki gelişmeler SEO stratejilerini değiştiriyor

Gartner’ın tahminine göre, popüler arama motorlarının yapay zeka destekli iyileştirmelerle gelişmesi, 2028 yılına kadar markaların web sitelerine gelen organik arama trafiğinde %50’lik bir düşüşe neden olacak. HubSpot’un raporuna göre, pazarlamacıların %92’si bu değişen manzaraya rağmen 2024 yılında SEO yatırımlarını artırmayı veya mevcut düzeyde tutmayı planlıyor.

Gelişmekte olan tarihsel stratejilere ek olarak, SEO ekipleri giderek daha fazla video, görsel ve bazı durumlarda sesli arama içeriklerine yöneliyorlar. Bu yeni trend, Google ve Bing’in en son gelişmelerinden faydalanırken, aynı zamanda keyifli bir müşteri deneyimini önceliklendirmeyi hedefliyor.

8. Yapay zeka destekli sohbet robotları konuşma yeteneklerini genişletiyor

Sohbet robotları ve sanal asistanlar, sık sorulan veya kolayca yanıtlanabilen sorular için kullanıcılara yüksek kaliteli cevaplar sunuyor. Yapay zeka ve doğal dil işleme (NLP – Natural Language Processing) teknolojilerindeki ilerlemeler sayesinde, pazarlamacıların müşteri memnuniyetini bozmadan verimliliği artırmak için bu araçları programlaması ve kullanması kolaylaşıyor. HubSpot’a göre, pazarlamacıların %58’i 2024 yılında sohbet robotlarına yönelik yatırımlarını artırmayı planlıyor.

9. Kişiselleştirme kullanıcı deneyimini iyileştiriyor

Yapay zeka aynı zamanda kişiselleştirilmiş deneyimleri de mümkün kılıyor. HubSpot’a göre pazarlamacıların %96’sı yapay zeka kullanımının sürekli işlere yol açtığını ve %94’ü satışları artırdığını belirtiyor. Makine öğrenimi (machine learning) ürün önerileri veya kullanıcıların fiziksel ürünleri kendi alanlarında “görmelerine” olanak tanıyan artırılmış gerçeklik (AR – Augmented Reality) özellikleri gibi etkileyici deneyimler, bireysel tüketici tercihlerinden faydalanarak veri odaklı satın alma kararlarını açığa çıkarıyor ve müşteri memnuniyetini artırıyor.

Ancak bunun hala gelişmekte olan dijital bir pazarlama trendi olduğunu belirtelim. HubSpot, pazarlamacıların %73’ünün kişiselleştirmenin önemli olduğu konusunda hemfikir olduğunu fakat sadece %35’inin markalarının kişiselleştirilmiş bir kullanıcı deneyimi sunduğunu düşündüğünü belirtiyor.

Veri toplama ve gizlilik politikaları hedefleme stratejilerini değiştiriyor

Dijital pazarlamacılar, kişiselleştirmeye olan ilginin yanı sıra veri toplama ve gizlilik politikalarındaki değişikliklerin hedef kitleleri hakkında bilgi edinme biçimlerini değiştireceğini farkındalar. Apple ve Google’ın üçüncü taraf çerezlerini aşamalı olarak kaldırması, işletmelerin birinci taraf veri toplama yöntemlerini araştırmasını da beraberinde getiriyor.

Bu yazı Coursera’da yayınlanan 9 Top Marketing Trends and Strategies of 2024 başlıklı yazıdaki bölümlerden oluşturulmuştur.

İlayda Çebi

Çevirmen