Düşük maliyetli bir iş kurmak istiyor ancak nasıl başlayacağını bilmiyor musun? Girişimci ruha sahip pek çok kişi, iş kurmanın getirdiği maliyetler sebebiyle hayallerinin peşinden gitmiyor. Ancak, kararlı ve çalışkansan aslında bugünün şartlarında çok az bir yatırımla başlatabileceğin birçok iş bulunuyor. Bu yazımızda paylaştığımız 15 fikir ile girişimcilik tutkunu tekrar harekete geçirebilirsin! Hazırsan, başlayabiliriz:

1. İçerik Üretimi

Sosyal medya ve 24 saatlik hiç bitmeyen haber akışı, yazarlar ve grafik tasarımcılar gibi yaratıcı profesyoneller için mükemmel bir fırsat tufanı yarattı. Eğer uzmanlık alanın içerik üretimi ise içerik stratejilerinde yardıma ihtiyaç duyan işletmeler ve medya kuruluşları için yüksek kaliteli, paylaşılabilir içerikler oluşturarak yeteneklerini kullanabilirsin. Serbest ve sözleşmeli çalışanların gitgide büyüyen esnek ekonomisi (gig economy) sayesinde, kendini profesyonel bir hizmet sağlayıcısı olarak pazarlamak artık her zamankinden daha kolay.

2. Profesyonel Olarak Yorum Yazmak

Evet, böyle bir meslek gerçekten de var. Büyük veya küçük her şirket, gerçek deneyimlerden oluşan kaliteli değerlendirmelerin ne kadar önemli olduğunun farkında. Birçok şirket, sundukları ürün ve hizmetlerle insanların deneyimlerine yönelik yorumlar yazmasını sağlıyor. Firmaların iyi ve pozitif yorumlar istedikleri kesin fakat bundan daha da önemlisi yorumların ‘gerçekliği’ yani, firmalara ait ürün, servis ya da uygulamaların gerçek insanlar tarafından belirli bir süre içerisinde denenip; bu gerçek deneyimlerin aktarılması… Profesyonel yorumculuk kariyerinde farklı şeyler keşfetmek, yeni kitaplar okumak veya son teknolojilere sahip ürünleri denemek gibi fırsatlar elde ederken, dürüst ve güvenilir yorumlara ayırdığın zaman veya yorum başına ödeme alarak para kazanabilirsin.

3. Sosyal Medya Danışmanı

Büyük şirketler, Facebook ve X/Twitter hesaplarını ve bloglarını yönetmesi için bir pazarlama şirketini veya tam zamanlı bir personeli işe alabilirken, küçük işletmeler bunu çoğunlukla kendi başlarına hallediyorlar. Bunca sorumluluğun arasında bir işletme sahibinin iyi bir sosyal medya stratejisi geliştirmeye zaman ayıramaması veya bunalmış olması ise oldukça doğal. Dolayısıyla, bir danışman olarak şirketlerin hedef kitlelerine yönelik en iyi sonuçları almasını sağlayacak taktikleri, paylaşılacak gönderilerin takvimini ve içerikleri belirleyerek onlara yardımcı olabilirsin. Onların takipçi sayısı arttıkça, senin işletmenin de büyüdüğünü göreceksin.

4. Etsy Mağazası

Etsy takı, el yapımı ürünler, tasarım objeleri vb. ürünler satan binlerce ev perakendecisine ve daha büyük üreticilere ev sahipliği yapan popüler bir çevrimiçi pazar yeri. Son derece uygun maliyetlerle bir Etsy mağazası yürütmek ise mümkün. Siteye kaydolmak ve mağaza açmak ücretsiz olmakla beraber listeleme, işlem, ödeme işlem ve site dışı reklam ücretleri olmak üzere dört tür satış ücreti bulunuyor.

5. Çevrimiçi Kurslar ve Özel Dersler

Hangi alanda tutkulusun? Yoga? Yemek pişirmek? Web tasarımı? A’dan Z’ye bildiğin bir uzmanlığın varsa sanal dersler sunarak başkalarının hayatlarını zenginleştirmesine yardımcı olabilirsin. İndirilebilir eğitim paketleri ve videolar oluşturabilir veya müşterilerle gerçek zamanlı Skype dersleri planlayabilirsin. Sanal veya ev tabanlı bir özel ders hizmeti başlatmak ise değerlendirilebilecek seçeneklerden bir diğeri.

6. Çeviri Hizmetleri

Eğer ikinci bir dili akıcı bir şekilde konuşabiliyorsan, yazılı veya sözlü olarak bir dilden diğerine çeviriler yaparak iş bulabilirsin. Uluslararası bağların genişlemesi ve ABD’deki İngilizce bilmeyenlerin sayısının artması, bu alanı büyüyen bir sektör haline getiriyor. ABD’deki Çalışma İstatistikleri Bürosu (Bureau of Labor Statistic), 2032’ye kadar yüzde 4’lük bir büyüme öngörüyor. Bağımsız olarak bir çeviri hizmeti başlatabilir ve kendini ilgili işletmelere, okullara, hastanelere veya kongre merkezlerine tanıtarak işletmeni pazarlayabilirsin.

7. Yazılım Eğitimi

Uzmanlaştığın bir yazılım programı var mı? Becerilerini geliştirmek isteyen amatör ve profesyonellerin bu alana yönelik eğitim talepleri günbegün artıyor. QuickBooks ve Final Cut Pro gibi iş yazılımları için teknik kılavuzlar mevcut, ancak bunlar genellikle oldukça pahalılar ve ortalama kullanıcılar tarafından anlaşılmaları da pek kolay değil. Küçük grup atölyeleri veya özel oturumlar düzenleyebilir ve kapsamlı bir eğitim paketi sunarken saatlik ücret alabilirsin. Uzmanlığın yanı sıra bir eğitimci olarak kritik öneme sahip diğer bir özellik ise sabırlı olmaktan geçiyor.

8. Sürdürülebilirlik Danışmanı

Geçtiğimiz son birkaç yıl içinde, dünya genelindeki işletmeler sürdürülebilirliği iş modellerinin bir parçası haline getirmeyi hedefleyerek çevresel etkilerini daha yakından incelemeye başladılar. Ancak çevre dostu iş çözümleri, büyük boyutlu işletmeler için bile oldukça pahalı. Dolayısıyla büyük veya küçük her işletme kendilerine tavsiye verecek uzmanlardan danışmanlık almak istiyor. Sürdürülebilirlik danışmanları, işletmeden mühendisliğe kadar çok çeşitli arka planlara sahip olabiliyorlar. Bu da, belirli bir eğitim derecesine sahip olmaktan ziyade pratik becerilerin ve deneyimin daha önemli olduğunu bizlere gösteriyor.

9. Dijital Pazarlama Hizmetleri

Pazarlama konusunda deneyimin varsa tek kişilik bir dijital pazarlama ajansı kurmayı değerlendirebilirsin. Eğer pazarlama geçmişin yoksa ama bu alana ilgi duyuyorsan becerilerini geliştirmek için uygun fiyatlı çevrimiçi kurslara kayıt olabilirsin. Pazarlamanın en iyi ama aynı zamanda en zorlayıcı yanlarından biri, sürekli olarak değişim içinde olması. Bu nedenle, hikaye anlatıcılığına (storytelling) güveniyor ve yeni şeyler öğrenme konusunda becerikli olduğunu düşünüyorsan, dijital pazarlama firması açmak hızla faaliyete geçirebileceğin düşük maliyetli bir iş fikri olabilir.

10. Satış Ortaklığı (Affiliate Marketing)

Satış ortaklığı, kolay ve ucuz bir iş modeli olmakla birlikte başarılı olmak için adanmışlık ve uzun vadeli bir vizyon gerektiriyor. Satış ortaklığı, diğer şirketlerin ürün ve hizmetlerini internet üzerinden oluşturulan bağlantılar aracılığıyla tanıtmayı ve potansiyel satışlardan komisyon kazanmayı içeriyor. Bu işe başlamak için, tanıtmak istediğin belirli bir ürün veya hizmeti seçmek ve bunları tanıtabileceğin bir blog veya web sitesine sahip olman yeterli. Ancak, satış ortaklığı pazarlamasında başarılı olmak için web sitene çok sayıda ziyaretçi çekmeli ve onları satış ortaklarının ürün veya hizmetlerini satın almaya teşvik etmelisin.

11. eBay’de Satış Yapmak

Zaman zaman eBay asistanı olarak da adlandırılabilen eBay satıcıları, temelde küçük bir komisyon karşılığında başkalarının ürünlerini eBay üzerinden satıyorlar. Bir eBay satıcısı olmak her ne kadar basit ve uygun maliyetli olsa da platform dolandırıcılarla dolduğu için ayrıca dikkatli olmakta fayda var. Müşterilere ulaşmayan paketlerden sorumlu tutulabileceğin için çalıştığın kişileri seçerken ince eleyip sık dokumalısın. eBay’de satış yaparken tedbiri elden bırakmamalı ve kredi kartı veya banka bilgileri gibi kişisel verileri asla paylaşmamalısın.

12. Grafik Tasarım

İşini markalaştırmak ve müşteri çekmek isteyen her şirket görsel varlıklara ihtiyaç duyuyor. Adobe Illustrator veya Canva gibi tasarım programlarına hakim ve kapsamlı bir portfolyoya sahip bir grafik tasarımcı olarak, çok çeşitli grafik tasarım hizmetleri sunmanın yanı sıra aşağıdakiler gibi daha niş alanlara odaklanarak tek bir alanda uzmanlaşmayı seçebilirsin:

Logolar

Görüntülü Reklamlar (Display Ads)

Broşürler

Tişört Tasarımları

Hero Görseller (Hero Images)

El İlanları

İnfografikler

Instagram Grafikleri

13. Vlogger veya Blogger Olmak

Belirli bir konu veya alana tutkuluysan ve yazmayı ya da kameranın önünde olmayı seviyorsan profesyonel bir blog veya vlog başlatmayı düşünebilirsin. Bir blog oluşturmak için ihtiyacın olan tek şey bir bilgisayar ve web sitesi. Vlogcuların ise kaliteli bir kameraya, video düzenleme yazılımına ve ses ve görüntü ekipmanlarına yatırım yapmaları gerekiyor. Para kazanmak için, web sitende reklam alanları sunabilir, video sponsorları bulabilir veya Patreon veya Indiegogo gibi fonlama platformlarında (funding platform) hesap oluşturabilirsin.

14. Alan Adı Aracılık Hizmeti

Alan adı alıcısı (domain name buyer) veya aracıları, kişilerin veya işletmelerin işlerine yarayabilecek alan adlarını satın alıyor ve sonrasında bunları belli bir karla satıyorlar. Bu listemizdeki diğer birçok meslek gibi, aslında bunun da oldukça basit bir konsepti var. Ancak başarılı bir alan adı alıcısı olmak, biraz şanslı olmanın yanı sıra trendleri hızla yakalayabilmeyi ve karlı alan adlarını önceden saptayabilmeyi gerektiriyor.

15. Video Yapımcısı

Videolarını bir üst seviyeye taşımak isteyen pek çok şirket, influencer ve potansiyel YouTube ünlüsü aslında yüksek kaliteli videolar üretme becerisine ve belki de bunu karşılayacak donanıma sahip değil. Eğer video üretimi konusunda deneyimin, sağlam bir portfolyon ve kişi ve işletmeler için etkileyici videolar yaratma arzun varsa freelance bir video yapımcısı olmak değerlendirebileceğin harika kariyer seçeneklerinden bir diğeri.

Bu yazı Business New Daily’de yayınlanan 25 Best Low-Cost Business Ideas başlıklı yazıdaki bölümlerden oluşturulmuştur.

İlayda Çebi

Çevirmen