İçerik üretiminde fark yaratmak isteyen markaların en sık başvurduğu içerik türleri şüphesiz ki video ve illüstrasyon. Mobil cihazlarımıza sıkı sıkıya bağlı biz “tüketicilerin” artık bir şey okuyacak “vakti” asla yok! Tam da bu nedenle, markalar daha yaratıcı ve dikkat çekici içerikler oluşturmak üzere, illüstrasyon tasarımı dünyasına giriş yapma fikrine çok daha sıcak bakmaya devam ediyor.
İllüstrasyonlar, markalara; tasarımcıdan tasarımıcıya fark gösteren ve genellikle çizim tarzı veya karakterler üzerinden ayrışan zengin bir skala sunuyor. Hem dijital hem de geleneksel kanallarda tercih edilen illüstrasyonlar, kimi zaman bir davetiyeyi süslerken, kimi zaman ise zevkle okuduğumuz bir makaleyi ya da bir web sitesini çok daha keyifli hale getirme görevini üstlenebiliyor. Yine veri görselleştirme ya da daha kurumsal içeriklerin üretiminde illüstrasyonlar veriyi okuması eğlenceli bir hale getirebiliyor. Peki projene uygun, uzun ya da kısa dönemli olarak çalışmak istediğin illüstratörü seçerken nelere dikkat etmelisin?
Yetkinlik Ölçümü
Daha önce herhangi bir illüstratör ile çalışmadıysan, seçeceğin tasarımcının gerçekten yetkin olduğundan emin olmak isteyebilirsin. Seçim aşamasında; yetkinlik kadar, projen özelinde illüstratörün sana faydalı olup olamayacağını kavramak da çok önemli. Yetkinlik kısmında ise karar vermene katkı sunacak birçok nokta mevcut.
Portfolyo bu noktaların elbette başında geliyor. Tasarımcının ne kadar süredir iş yaptığı önemli bir etken fakat bu bilgi seçiminde asla yegane belirleyici olmamalı. Kimi zaman az tecrübesi olan fakat iş kavrama ve üretim aşamalarında çok daha hızlı ilerleyen yetenekli illüstatörlerle de karşılaşabilirsin. Bu nedenle tasarımcının;
- Hangi alanlara odaklandığı (basılı medya, dijital vb.)
- Hangi araçlara ne derece hakim olduğu (hangi programları ne derecede kullanabiliyor)
- Hangi markalarla çalıştığı
gibi bilgiler de oldukça önemli. Tasarımcının portfolyosunu incelerken mutlaka çeşitlilik olmasına ve yapılan işlerde kullanılan araçların net bir biçimde belirtilmiş olmasına dikkat etmelisin. Burada diğer önemli bir konu da mecraya göre seçim olacaktır. Kimi illüstratörler dijitale hakim iken kimileri ise ambalaj tasarımı veya kitap kapağı tasarımında uzmanlaşmış olabilir. Her birinin yetkinlikleri farklı olacağından, odaklanmak istediğin mecraya yetkin bir illüstratörle çalışman gerekli.
“Karakter” Meselesi
Algılanması son derece kolay olan, illüstratörler arasında farklılaşan çizgi tarzları, projene uygun seçimi yapmanda sana çok büyük avantaj sağlayabilir. Bu anlamda, markanın / hizmetinin vermek istediği mesaj ya da sipariş özelinde ulaşmak istediğin hedef kitle net olmalı. Örneğin, web siten için bir tasarım istiyorsan ve modern çizgide ilerleteceksen; karikatür ya da kara kalem tarzından ziyade, daha önce dijital alanlara iş yapmış, bu alandaki dinamikleri bilen ve özellikle kullanıcı tarafında dikkat çekecek noktalarda sana öneri sunabilecek kişileri seçmelisin. Vereceğin sipariş doğrultusunda ne tarz bir çizim istediğini netleştirerek farklı tarzda kalan illüstratörleri devre dışı bırakabilir ve istediğin çizgi tarzına odaklanabilirsin.
Önce Güven
Dünyanın en yetenekli sanatçılarının %100’üne gerçekten güvenebilir misin? Ya da şöyle soralım: İyi bir tasarımcı her zaman güvenilir midir? Güvenilir olma noktasında belirleyici olan birkaç faktör var:
- Güvenilir bir arka plana sahip olmak (portfolyo)
- İşi çabuk kavramak ve net öneriler sunmak
- Müşteriyi doğru yönlendirmek
- İş planlamasını ve teslimini doğru yapmak
- Sağlıklı iletişim kurmak
Yukarıdaki adımların yanına, ama tamamına, birer “tik” koyabiliyorsan güvenilebilir bir illüstratör ile çalışıyorsun demektir. Evet, insan yapısı değişkendir, kişiden kişiye bağlı olarak karakter ve iş yapış tarzları değişse de yukarıdaki maddeler özelinde hem alıcı hem de freelancer hem fikir olabilmeli ve iş sürecini bu adımlar etrafında şekillendirmeye gayret etmeli. Tabii burada iş yalnızcca freelancer’da bitmiyor. Alıcı olarak senin de aklında net bir fikir ve hedefle gitmen, tasarımcıya örnek işler sunman ve onun önerilerine de daima açık olman gerekiyor.
Comments are closed.