Bir web sitesine ya da tarayıcı alt yapısı ile çalışacak bir yazılıma ihtiyacın varsa aradığın kişinin tam olarak hangi yetkinliklere sahip olması gerektiğini bilmek, ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılaman açısından kritik önem taşır. Web developer ya da web geliştirici olarak çalışan kişiler daha çok kodlama ve yazılım alanlarındaki ihtiyaçlarına cevap verebilir. Yazılım, kurmak istediğin sistemin temelini oluşturacağı için kim tarafından, nasıl yapıldığı en önemli olan noktadır. Eğer bir web developer arayışındaysan ve bu önemli noktaların hiçbirini ıskalamadan en doğru freelancer ile çalışmak istiyorsan, seçim yaparken göz önünde bulundurman gerekenleri aşağıda sıraladık!

Web Geliştirici Bana Nasıl Yardımcı Olabilir?

Günümüz yazılım teknolojilerini göz önünde bulundurduğumuzda bir web developer, tarayıcı tabanlı olduğu sürece, istediğin her işi yapabilecek alt yapıyı başarılı bir şekilde kurabilir. API yapılandırmaları, panel kodlamaları, otomasyonlar ve daha pek çok işlem bir web developer için yapılamazlar listesinde yer almaz. Elbette her talebin işe dökülebilmesi için çalışma yapılması, algoritmaların oluşturulması, kullanılacak yazılım dilinin belirlenmesi gibi süreçlerin sonunda, taleplerine cevap verebileceğini ifade eden uzmanlar ile işbirliği yapabilirsin. Bu adımda önceliğin amacını net belirlemek ve aklındaki resmi freelancer’a doğru biçimde ifade etmek. Bunun en sağlıklı yöntemi ise beğendiğin ya da faydalı bulduğun örnekleri toparlayarak freelancer ile paylaşmak.

Web Geliştiricilerle İletişim Akışkanlığına Dikkat Et

Freelancer ile işveren arasındaki iletişimin başarılı olması, işin istenen şekilde tamamlanmasında kilit rol oynuyor. Bu yüzden, isteklerini doğru anlatmak kadar, çalışacağın uzmanın seni anlaması ya da yanlış anlaşılmaların önüne geçmek adına doğru iletişim kurabilmesi çok önemli. Web geliştirme süreçleri birçoğumuz için fazla teknik kalabiliyor. Bu tarz alanlarda hizmet alırken konuya hâkim olmasan da çalışacağın freelancer’ın, aklında soru işaretlerine yer bırakmadan seninle iletişime geçmesi ve seni “emin ellerde” hissettirmesi de çok önemli. Bu durumu, web geliştirme dışında, çalışacağın tüm alanlarda yürüteceğin freelancer süreçlerinde korumaya ve çalıştığın kişilerden de bu hassasiyeti beklemeye özen göstermelisin.

Portfolyo ve İstatistikler

Her iş kendine has olsa da birlikte çalışacağın uzmanın daha önce yaptığı işlere ve bu işlerle ilgili aldığı yorumlara göz atmak daima ilk adımlarından biri olmalı. Farklı projeler ya da ihtiyaçlara yönelik olarak farklı alanlarda uzman kişilere ihtiyaç duyabileceğin gibi, ihtiyaçlarının kapsamı projenin gelişimiyle birlikte genişleyip daralabilir. Bu nedenle “her şeyi yapabilen” bir uzman da çoğu zaman seni hüsrana uğratabilir. Bu durumu en iyi şekilde analiz edebilmek için birden fazla uzman ile görüşerek kapsamı netleştirmen daha sağlıklı olabilir.

Bionluk İstatistiklerinden Faydalan

Bionluk üzerinden görebileceğin istatistikler sayesinde çalışmayı düşündüğün uzmanlar hakkında bilgi sahibi olabilir ve aklına takılan soruların azalmasını sağlayabilirsin. Seçtiğin freelancer’ın profilinde; en son sipariş aldığı tarihi, ortalama yanıt süresini veya tekrar eden sipariş sayısını görebilirsin. İşinde uzman olan ve sık sipariş alan profillerde bu değerler de yüksek görünecektir. Özellikle tekrar eden sipariş sayısı, aynı alıcıdan farklı sipariş almış freelancer’larda yüksektir ki bu da çoğu zaman freelancer’ın güvenilirliğini destek niteliktedir.

Diğer yandan platforma yeni katılan uzmanların az sayıda yorum alması da bu uzmanlarla çalışmanın soru işaretleri ile dolu olduğu anlamına gelmez. Çalışmaya başlamadan önce uzmanın portfolyosunu incelemek ve daha önce yaptığı işleri, yer aldığı projeleri görmeyi talep etmek de bir seçenektir. Doğru freelancer’ı bulmak yeteneklerden ve deneyimden bağımsız olarak ilerleyebilen bir süreç olsa da temel unsurlara dikkat ederek ve biraz detaycı davranarak uzun süreler boyunca çalışmaktan keyif alacağın bir işbirliği yapabilirsin.

Hazırsan, web geliştirici arayışına buradan başlayabilir veya senin için önerdiğimiz bu freelancer’lara göz atabilirsin: