Times New Roman, Comic Sans, Arial diye saymaya başladığını duyar gibiyiz. Evet biz de onlardan bahsediyoruz ve iddia ediyoruz ki bu yazının sonunda fontun önemini kavramış olacak ve kendine doğru fontu seçmek için çalışmalara başlayacaksın. Ne olduğunu zaten biliyorsun ama yine de açıklamasını yapmakta fayda var. Kelime karşılığı ‘yazı tipi’ olan font kavramı yazı karakterlerinin genişliği, kalınlığı, kıvrımlılığı, keskinliği gibi özelliklerini kapsayan ve bütünüyle düşünüldüğünde bir yazıya karakter sağlayan her şeyi ifade ediyor.
Günümüzde artık binlerce türü olan font hayatımıza matbaanın icadı ile girmiş, yazı yazmanın dijitalleşmesi sürecinde çeşitlenmiş ve hakkında yapılan akademik çalışmalar sonucu önemi anlaşılmış hatta özellikle grafik tasarımcıların en güçlü silahlarından biri olmuş diyebiliriz.
Font Neden Önemlidir?
Reklam metni de olsa istifa mektubu da oluşturduğun her metnin bir mesaj içerdiğini düşünürsek yazının amacı algılanması, anlaşılması ve çoğunlukla akılda kalmasıdır. Bütün bunları sadece sözcüklerle yapmaya çalışmak yerine biraz da görsellikten yararlanmaya ne dersin? Sen ne dersin bilemiyoruz ama hem pazarlama sektörü hem de akademik çevreler seçilen fontun algı üzerinde kesin bir etkisi olduğu görüşünde. Grafik tasarım, reklamcılık gibi bölümlerde tipografi eğitimi veriliyor, bu konuda yazılmış kitaplar dahi mevcut.
Araştırmalar gösteriyor ki italik, kıvrımlı fontlar daha duygusal addedilirken düz, keskin yazı karakterlerini içeren fontlar daha ciddi olarak algılanıyor. Pek çok farklı açıdan incelendiğinde bazı fontlar güvenilir, bazıları modern, bazıları dikkat çekici, bazıları ise itici bulunabiliyor. Okuyucu, metni okumadan önce onu görür ve doğal olarak metnin içeriği hakkında bir önyargı sahibi olur. Bu önyargıyı kendi isteğin doğrultusunda oluşturmak istemez misin?
Font Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Doğru yazı tipi okunabilirliği artırabilir, istenilen algıyı oluşturmaya katkı sağlayabilir ve metni akılda kalıcı hale getirebilirken bu noktada yanlış seçimler yapmak ise itici bulunmaya ve belki de okunmamaya sebep olabilir. Peki, doğru font nasıl seçilir? Öncelikle eğer metin bir marka için kullanılacaksa markanın kimliği hakkında düşünmelisin.
Çağdaş, geleneksel, eğlenceli, sıcak, güçlü gibi çünkü okuyan kişide bırakmaya çalıştığın izlenim de bu yönde olacaktır. Eğer reklam veya afiş içeriği ise metinde daha çarpıcı fontlar kullanılabilir böylece insanların ilgilerini toplayabilir ve zihinlerinde daha uzun süre yer alabilirsin. Akademik, haber ve iş dünyaları ise daha sade fontları tercih ediyor çünkü ciddiyet ile özdeşleştirilen bu fontlar bu alanlarda oluşturulmak istenen algı ile daha uyumlu. Bu nedenle eğer metin içeriği bu yönde ise eğlenceli diye tabir ettiğimiz bir fontu tercih etmek güvenilirlikten uzak, ciddiyetsiz bir profil çizmene sebep olabilir.
Fontlar ve İfade Ettikleri
Bu metnin kaleme alınma amacı okuyan kişinin fontlar hakkında fikir sahibi olmasını sağlamak olduğu için dünyanın en klasik fontlarından bahsetmemek ve yerine modern alternatiflerini sunmamak olmaz. Üstelik bunu yaparken fontları kullanıyor olmamız görsel bir fikir edinmene katkı sağlayabilir.
Times New Roman: Pek çoğumuzun hayatına ‘ödev fontu’ olarak giren ve akademik metinlerde baskın olarak kullanılmaya devam eden Times New Roman, en eski ve en klasik fontlardan biri olduğu için programlarda genelde varsayılan olarak seçili oluyor.
Bir gazetenin siparişi üzerine oluşturulan bu fontta harfler çok yer kaplamaz, gazete ve yazılı basımlarda da ekonomik yönü ile tercih edilir ve estetik bir görüntüsü de vardır ancak dijital dünyadaki kullanıcıların beğendiğini söyleyemeyiz. Uzun içerikli yazılı basın için uygun olan bu font ciddi hatta bürokratik bir algı yaratır, biraz da soğuk bulunur. Profesyonel görüntü çizen ancak Times New Roman kadar soğuk bulunmayan alternatif fontlar Calibri, Futura, Arial, Helvetica ve Verdanadır.
Comic Sans MS
Karikatürlerdeki konuşma balonlarında kullanılması için üretilmiş olan bu font başlangıçta çok beğenilmişti. Eğlenceli bulunması sebebiyle aşırı ve yanlış kullanımı sonucunda ise artık gözde fontlar arasında yer almadığını hatta pek çok grafikerin kendisine karşı ciddi bir antipati beslediğini söylemek mümkün. Hatta bu konuda yaygın bir karalama kampanyası bile var.
Bazı harfleri birbirinden ayırmak kolay olmadığı ve fazla yer kapladığı için göz yoran bir yapısı olan Comic Sans Ms, profesyonel dünyada kendine fazla yer bulamıyor. Kısacası yarattığı algı Times New Roman’ın tam tersi olan bu fontu kullanmanızı pek önermiyoruz. Yine de dikkat çekici, sıcak ve eğlenceli karakterlere sahip bir font arıyorsanız Segoe Print, Georgia, Courier ve Dosis gibi alternatiflere yönelebilirsin.
Markaların Font Tercihleri
Font dünyası oldukça zengin bir dünya olduğu için her birinden bahsetmek mümkün değil. Bu nedenle dünyaca ünlü markaların kendileri için seçtikleri ve kurumsal kimliklerinin bir parçası olan bazı fontlara göz atmak daha aydınlatıcı olabilir.
Markaların logoları için tercih ettiği fontlar:
Helvetica Ailesi
- LG
- JEEP
- Fendi
- Caterpiller
- NBA
- Subway
Myriad Ailesi
- Adobe
- iTunes
- Visa
Futura Ailesi
- Nike
- PayPal
- Gilette
- FedEx
- Dolce&Gabbana
- Ferrari- Ferro Rosso
- Vimeo-Black Rose
- Vogue- Bodoni
- Ibm-ITC Lubalin Graph
- Youtube-Alternate Gothic
- Twitter-Pico
gibi fontları tercih ediyor.
Bu noktada kendin için uygun fontu düşünmeye başlamış olabilirsin. Markalardan esinlenmekte serbest olsan da font seçerken kendini burada yer alanlarla ya da Microsoft’un sundukları ile sınırlandırmayıp pek çok sitede var olan fontlar sayesinde yelpazeni genişletebilir hatta dilersen kendi fontunu kendin oluşturabilirsin.
Hangisini seçtiğin sana kalmış ancak bunu yaparken markanın kimliğini ve hedef kitlende oluşturmak istediğin algıyı düşünmek yol gösterici olacaktır. Keyifli bir yolculuk olması dileğiyle, başarılar!
Comments are closed.